Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Události posledních dnů na Příbramsku

V pátek se zapojilo 20 policistů do bezpečnostního opatření, 

      které bylo zaměřené na ochranu mladistvých a nezletilých před alkoholismem. Cílem bylo zabránění  podávat a prodávat alkoholické nápoje dětem a také zabránit jim v užívání alkoholu. Policistům z  Obvodního oddělení v Sedlčanech napomáhala i městská policie. Dále proběhla akce na Rožmitálsku, Milínsku a v Příbrami. Bylo zkontrolováno 24 provozoven a v nich 59 osob, u čtyř bylo zjištěno požití alkoholu. Nejvíce bylo naměřeno sedmnáctiletému chlapci v Příbrami, který měl v dechu 1,47 promile alkoholu.

     Včerejšího dne odpoledne bylo odvoláno pátrání po osobě, která byla pohřešovaná od neděle 5. prosince. Osoba byla vypátrána v Praze díky vynikající práci kriminalistů ze Skupiny cíleného pátrání Středočeského kraje. Pohřešovaný byl nalezen v pořádku.

     V neděli 5. prosince si rozhodně na „čertíky“ nehráli dva lotrasové, ale s kuklami na hlavě vykradli benzínovou čerpací stanici OMV v Příbrami na Drkolnově. Po deváté hodině večerní se rozdrnčel na policejním operačním středisku telefon, kdy anonymní volající oznámil, že vidí dva muže v černém oblečení, jak vyndavají z okna u benzínky velký předmět. Na místo okamžitě vyjela hlídka policie, která zde uviděla dva maskované muže, kteří před nimi začali utíkat. Jeden z pachatelů byl zadržen přímo na místě. Jak se ukázalo, tito zlodějíčci odcizili z kanceláře kovový trezor, v němž bylo přes čtvrt milionu korun a dále si vzali i počítačovou sestavu. Oba se dopustili trestného činu krádeže.

     V době od 27. listopadu do 5. prosince vnikl neznámý pachatel do rekreační chaty v katastru obce Lazec. Po rozbití okna odnesl z vnitřku vysavač, rychlovarnou konvici, elektrický šlehač a motorovou pilu. Celkem byla škoda odhadnuta na 11 tisíc korun.
     V zimních měsících lidé většinou své chaty navštěvují zřídka, a toho právě využívají pachatelé krádeží. Ti si většinou vybírají odlehlé a špatně zabezpečené objekty, zvlášť ke kterým se dá dobře zajet automobilem. Je důležité, aby si majitelé rekreačních objektů lépe svá obydlí zabezpečovali, používali bezpečností zámky, zodolněné dveře, mříže a uzamykatelné okenice. Pro případ vloupání je dobré pořídit si i fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektrických přístrojů. Cennější věci nechce rozhodně nechávat přes zimu v objektech.

     Sdělení obvinění ze spáchání trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví si vyslechl tento týden pětadvacetiletý muž, který začátkem letošního roku napadl v Příbrami čtyřiapadesátiletého muže. Ten utrpěl otřes mozku, pohmožděniny hlavy, obličeje a také frakturu nosu. Podezřelý byl zadržen přímo na místě, tvrdil však, že si na nic nepamatuje a nechce se dále k této věci vyjadřovat. Orientační dechová zkouška u dotyčného potvrdila požití alkoholu, přístroj naměřil 1,53 promile alkoholu. Policisté jej následně převezli na „záchytku“.

     Včerejšího dne oznámila žena z Příbrami, že ji během posledních 14 dnů pronásleduje bývalý přítel. I 15krát za den jí telefonuje, sleduje ji a navíc jí i její matce vyhrožuje, že je zastřelí. Jednání tohoto třicetiletého muže v oznamovatelce vzbudilo důvodnou obavu, že jí opravdu bude ublíženo na zdraví či životě, a tak celou věc nahlásila na policii. Ta nyní celou věc prošetřuje jako trestný čin nebezpečné vyhrožování, za který stanovuje trestní zákoník až jeden rok odnětí svobody.


                                                                                                                                                                   por. Monika Schindlová, 8. prosince 2010

vytisknout  e-mailem