Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.8.2009

Pátrání po pohřešované ženě, pád muže z okna a další...(10 případů) 

 

Nález munice pocházející z 2. světové války v obci Bolatice


 

Dne 9.8.2009 v 08:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1960 z Chuchelné, že před chvíli nalezl v lesním porostu za mysliveckou chatou MS Křeménky na katastru obce Bolatice nevybuchlou munici pocházející z 2. světové války. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Kravaře, která místo nálezu zajistila do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění převezl 2 ks leteckých pum o váze 2,5 kg a 1 ks dělostřelecké miny ráže 82 mm.


 


 

Poškození vozidla na ulici Chelčického v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

V době od 22:00 hod. dne 8.8.2009 do 11:00 hod. dne 9.8.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Chelčického v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že poškrábal levý zadní blatník (rýha v délce 45 cm), pravý zadní blatník a pravé zadní dveře (rýha je v délce 90 cm) na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle značky Hyundai Santa Fe, kdy dále na tomto vozidle poškodil hřebíkem všechny pneumatiky, které propíchl, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1971 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 12.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Odcizení peněženky ze stolu restaurace Na Baště v obci Štáblovice – neznámý pachatel


 

V době od 00:00 hod. do 02:30 hod. dne 9.8.2009 neznámý pachatel spáchal v prostoru stánku u restaurace Na Baště v obci Štáblovice trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že v uvedené době odcizil pánskou peněženku v hodnotě 90,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 2.000,- Kč, s různými osobními doklady, s doklady k motorovému vozidlu a s platební kartou, kdy peněženku měl vedle sebe na stolku při hudební produkci volně odloženou poškozený muž ročníku narození 1987 z Otic a kterému tak byla způsobena celková škoda ve výši 2.090,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


 


 

Vloupání do motorových vozidel v obci Šilheřovice – neznámý pachatel


 

Dne 9.8.2009 v době mezi 12:30 hod. a 13:00 hod. neznámý pachatel na nádvoří místního zámku v obci Šilheřovice :

  1. po rozbití skleněné výplně okna předních dveří vnikl do zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Mitsubishi Outlander, ze kterého odcizil GPS navigaci značky Mio v hodnotě 10.000,- Kč a dále poškodil poškrábáním lak vozidla na jeho pravé straně (přední pravé dveře, zadní pravé dveře a zadní pravý blatník) se škodou ve výši 20.000,- Kč, kdy rozbitím skleněné výplně předních pravých dveří způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč, čímž takto způsobil poškozené firmě Kofin Metal, s.r.o. Ostrava celkovou škodu ve výši 40.000,- Kč

  2. na stejném místě a ve stejnou dobu po rozbití skleněné výplně okna předních a zadních levých dveří a po poškození zámku na dveřích řidiče vnikl do zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Volkswagen Sharan, ze kterého odcizil černý dalekohled, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1964 z Ostravy odcizením dalekohledu škodu ve výši 2.000,- Kč a poškozením vozidla způsobil majiteli vozidla, firmě Carbide Morava s.r.o. Ostrava, škodu ve výši 20.000,- Kč.

Celková škoda byla vyčíslena na částku 62.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně.


 


 

Odcizení věcí z hotelového pokoje na ulici Lipové v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 9.8.2009 v době od 10:45 hod. do 12:10 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Lipové v Opavě (Městské sady) trestné činy „Krádež“, „Neoprávněné držení platební karty“ a „Porušování domovní svobody“ tím, že pravděpodobně s pomocí již dříve získaného shodného klíče dveří vnikl do jednoho z hotelových pokojů hotelu Parkhotel, odkud odcizil z volně odložené peněženky na okenním parapetu finanční částku na hotovosti ve výši 600,- Kč ke škodě mladíka ročníku narození 1992 z Ivančic, okres Brno a dále z batohu, odloženého na podlaze, odcizil pánskou červenou koženou peněženku bez hodnoty, který obsahoval různé osobní doklady, čipovou kartu MHD Liberec, platební kartu a finanční částku na hotovosti ve výši 2.700,- Kč, ke škodě mladíka ročníku narození 1992 z Liberce. Celková škoda činí 3.300,- Kč a případ je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Vniknutí do rodinného domu na ulici Josefské v Opavě-Kylešovicích a odcizení finanční hotovosti – neznámý pachatel


 

Dne 9.8.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1969 z Opavy-Kylešovic byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 18:00 hod. dne 4.8.2009 do 10:00 hod. dne 9.8.2009 vnikl do rodinného domu poškozeného muže na ulici Josefské v Opavě-Kylešovicích, a to neuzamčeným a řádně tedy nezajištěným zadním vchodem, kdy z ložnice v prvním patře domu, z neuzamčené dřevěné truhly v šatní skříni, odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 110.000,- Kč, dále pak 150 Eur a 70 Dolarů, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková škoda ve výši 115.160,- Kč.


 


 

Těžká újma na zdraví pádem z okna na ulici Rooseveltové v Opavě


 

Dne 9.8.2009 v době kolem 18:30 hod. vypadl z okna v prvním patře budovy organizace „Marianum“, která se nachází na ulici Rooseveltové v Opavě muž ročníku narození 1984 z Opavy, který při pádu utrpěl poranění hlavy a hrudníku. Rychlá zdravotní služba poškozeného muže převezla do Slezské nemocnice Opava, odkud byl letecky transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a je hospitalizován na neurochirurgické JIP s neustanovenou dobou léčení. Na místě události bylo ze strany opavských policistů i kriminalistů provedeno ohledání místa činu, kriminální technik pořídil fotodokumentaci a zajistil stopy, bylo provedeno šetření a vytěžení ošetřujícího personálu v organizaci Marianum Opava a dalších přítomných osob. Policejním komisařem Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Policie České republiky Opava byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu „Ublížení na zdraví“, kdy míra zavinění nějaké konkrétní osoby je předmětem dalšího šetření.

 

Dopravní nehodovost


 

Dne 9.8.2009 došlo na teritoriu Územního odboru PČR Opava ke třem dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce, hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí činí 80.000,- Kč.


 


 

Dopravní nehoda řidiče motorového vozidla pod vlivem alkoholu v Hlučíně

                       

Dne 9.8.2009 v době kolem 21:45 hod. řídil muž ročníku narození 1989 z Děhylova osobní motorové vozidlo značky Renault 19, se kterým jel po ulici Dlouhoveské v Hlučíně směrem k ulici Celní, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení vozidla a vjel vlevo na krajnici, kde následně narazil do kovového oplocení rodinného domu ženy ročníku narození 1982 z Hlučína. Při prošetřování dopravní nehody provedli policisté odborné měření k možné přítomnosti alkoholu u řidiče, kdy orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 0,17 promile alkoholu v jeho dechu. Dvacetiletý řidič uvedl, že před jízdou vypil 4 nealkoholická piva. Následně byl opět vyzván k provedení orientační dechové zkoušky s výsledkem 0,10 promile alkoholu v jeho dechu. Případ je nadále v šetření, ke zranění osob nedošlo, celková škoda na majetku byla vyčíslena na částku 25.000,- Kč.


 


 

Pátrání po pohřešované ženě v obci Jamnice


 

Dne 9.8.2009 bylo ve 13:30 hod. přijato na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámení o pohřešování ženy ročníku narození 1968 z Vítkova, která měla podle informací oznamovatelky (ženy ročníku narození 1971 ze Stěbořic) odejít v ranních hodinách dne 9.8.2009 z rodinného domu v obci Jamnice, kde byla na návštěvě. Dále bylo zjištěno, že pohřešovaná žena má zdravotní problémy, užívá silné léky a při jejich vysazení má výpadky paměti a epileptické záchvaty, kdy z těchto důvodů je vážně ohrožená na životě. Nemá sebevražedné sklony, v minulosti byla dvakrát pohřešována, vždy se jednalo o odchody ve stavu ztráty paměti. Na základě shora uvedeného oznámení byly ihned ze strany policistů z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích a Opavě provedeny prověrky ve Slezské nemocnici Opava, dále byla prověřena možná místa jejího výskytu v Opavě a na dalších místech okresu Opava. V okolí rodinného domu v obci Jamnice a v přilehlém okolí byl nasazen psovod se služebním psem, vše s negativním výsledkem. Dne 9.8.2009 v 17:00 hod., v době, kdy bylo požádáno o přílet policejní helikoptéry, byla pohřešovaná nalezena svou spolupracovnicí v místě svého současného bydliště, a to v bytě činžovního domu na ulici Na Dolním poli v Opavě. Pohřešovaná žena byla vysílená a byly jí ihned podány nezbytné léky. K pohřešování uvedla, že si na dobu a způsob odchodu nepamatuje, procitla prý až u značky obce Kružberk a odtamtud šla pěšky do Opavy, kdy došla až do svého podnájmu, jenže původně na zvonění a klepání nikomu neotvírala. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že se nestala obětí trestného činu ani přestupku, veškerá opatření v souvislosti s pátráním po jednačtyřicetileté ženě byla tedy odvolána a byl zrušen i přílet vrtulníku.

vytisknout  e-mailem