Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.11.2013

Opava - Bezpečnostní akce na mládež a požívání alkoholu ve Vítkově a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Bolatice

Dne 9.11.2013 v době kolem 01:15 hod. řídila žena ročníku narození 1989 z Hatě osobní motorové vozidlo značky VW Vento po ulici Nádražní v obci Bolatice, a to ve směru od Kobeřic, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobila rychlost svým schopnostem a vlastnostem vozidla, vyjela vpravo mimo vozovku, kde pravým bokem a přední části automobilu narazila do oplocení dvou rodinných domů a do sloupu elektrického vedení. Sloup se nárazem zlomil a došlo k jeho prověšení na elektrické vedení. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 85.000,- Kč (škoda na automobilu činí 40.000,- Kč, škoda na jednom z oplocení je 15.000,- Kč, škoda na druhém oplocení je 10.000,- Kč a na sloupu elektrického vedení vznikla škoda ve výši 20.000,- Kč). Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager byly shora uvedené čtyřiadvacetileté ženě naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 2,01 promile a 1,93 promile alkoholu v dechu. Na místě jí byl zadržen její řidičský průkaz, bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelá ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 9.11.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 3 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 125.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Píšť

Dne 8.11.2013 v době kolem 23:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na ulici Na Kaménce v obci Píšť řidiče osobního motorového vozidla značky Peugeot 106, a to muže ročníku narození 1954 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s hodnotami 1,16 promile, 0,97 promile a 0,91 promile alkoholu v dechu. Devětapadesátiletý řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do sklepního boxu v jednom z bytových domů na ulici Jarní v Hlučíně

Dne 9.11.2013 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Krádež“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 04:00 hod. dne 9.11.2013 v jednom z bytových domů na ulici Jarní v Hlučíně vnikl po vypáčení petlice dveří do sklepního boxu poškozeného muže z Hlučína, ze kterého odcizil pánské horské jízdní kolo značky Sundance černé barvy s bílou vidlicí a s bílým nápisem MTB Sundance, čímž mu byla způsobena celková škoda ve výši 11.300,- Kč. Poškozením vchodových dveří do domu vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč společnosti RPG Byty Ostrava.


Pokus vloupání do kočárkárny v bytovém domě na ulici Cihelní v Hlučíně

Dne 9.11.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v noční době od 19:30 hod. dne 8.11.2013 do 08:00 hod. dne 9.11.2013 v jednom z bytových domů na ulici Cihelní v Hlučíně vnikl po vypáčení dveří do místnosti kočárkárny, kterou prohledal, nic zde neodcizil, čímž společnosti SBD Rozvoj Opava-Kateřinky vznikla na zařízení celková škoda ve výši 1.000,- Kč.


Vloupání do sklepní chodby v bytovém domě na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně

Dne 9.11.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 10:00 hod. dne 7.11.2013 do 10:00 hod. dne 9.11.2013 v jednom z bytových domů na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně vnikl po vypáčení dveří do společných prostor chodby ke sklepním boxům, kterou prohledal, nic zde neodcizil, čímž poškozením vstupních dveří chodby vznikla společnosti SBD Rozvoj Opava-Kateřinky celková škoda ve výši 500,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Bolatice

Dne 8.11.2013 v době kolem 22:15 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Horní v obci Bolatice řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1988 z Kobeřic. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u tohoto muže negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však byl pozitivní na návykové látky THC/Amphetamin/Metamphetamin. Na výzvu ze strany zakročujících policistů se pětadvacetiletý řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu řidičský průkaz zadržen nebyl, poněvadž jej nepředložil a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Štěpánkovice

Dne 9.11.2013 v 10:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1962 ze Štěpánkovic, že před chvíli nalezl na poli u tzv. Hruškové aleje na katastru obce Štěpánkovice nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 75 mm.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Guntramovice

Dne 9.11.2013 v 16:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1992 z Ostravy, že před chvíli nalezl při kopání kořenů stromů u jednoho z rodinných domů v Budišově nad Budišovkou, části Guntramovice nějaké předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl 5 kg pěchotní munice ráže 7,92 x 5,7 mm.


Zatajení nálezu peněženky a mobilního telefonu v areálu hřiště na ulici Wolkerové v Opavě

Dne 9.11.2013 v době kolem 15:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Wolkerové v Opavě-Kateřinkách přečin „Zatajení nálezu“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že v areálu fotbalového hřiště FK Slavia Opava nalezl na plastové sedačce volně odloženou klíčenku z černé kůže, ve které byl svazek klíčů, dále nalezl pánskou peněženku s kreditními kartami, se stravenkami, s mycí kartou Globus, s pernamentní kartou do Buly Arény, s pernamentní kartou do rehabilitačního centra v Čeladné, s finanční částkou na hotovosti 200,- Kč a s 10 Euro. Dále si přisvojil zde volně odložené černé kožené pouzdro na telefon s mobilním telefonem značky Black Berry model Bold 9700, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1979 z Kravař a poškozené organizaci Město Kravaře způsobena celková škoda ve výši 10.300,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Případ výtržnictví v centru města Opavy zná dva pachatele (muže a ženu)

Dne 9.11.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že v době kolem 03:30 hod. dne 9.11.2013 mohl být ženou ročníku narození 1992 ze Vsetína a mužem ročníku narození 1993 z Opavy spáchán na ulici Náměstí Republiky v Opavě přečin „Výtržnictví“ tím, že před hotelem Koruna, tedy na místě veřejnosti přístupném a za přítomnosti minimálně další 3 osob, shora uvedený muž slovně urážel výše jmenovanou ženu se slovy : „Ty kurvo, kundo, pičo“, kdy na toto žena zareagovala tak, že si sundala svou botu a podpatkem následně udeřila muže do obličeje, čímž mu způsobila krvavé zranění v obličeji, které si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.

 


Vloupání do osobního automobilu na ulici Mírové v Opavě

V noční době od 23:00 hod. dne 8.11.2013 do 06:50 hod. dne 9.11.2013 neznámý pachatel spáchal na parkovišti u budovy Základní školy na ulici Mírové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně předních dveří se škodou ve výši 3.000,- Kč vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Seat Cordoba, ze kterého odcizil flash disk značky King Stone 4GB, textilní motorkářské kalhoty značky GMS velikosti 56 černé barvy a textilní motorkářskou bundu značky Street Bike černé barvy se žlutými pruhy na ramenou, vše v hodnotě 1.800,- Kč. Poškozenému muži z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 4.800,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Bezpečnostní akce zaměřená na mládež a podávání alkoholických nápojů ve Vítkově

Dne 8.11.2013 byla provedena bezpečnostní akce s názvem „Alkohol a mládež“, a to na území Obvodního oddělení PČR ve Vítkově. Vítkovští policisté PČR ve spolupráci se strážníky Městské policie Vítkov a s pracovnicí OSPODu Městského úřadu Vítkov provedli v době mezi 20:00 hod. a 22:00 hod. dne 8.11.2013 kontrolu restauračních zařízení, barů a diskoték ve Vítkově a v bezprostředním okolí, kdy byly zjištěny 2 mladistvé osoby pod vlivem alkoholických nápojů, a to mladík ročníku narození 1996 z Vítkova, kterému byla orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager naměřena hodnota 0,60 promile alkoholu v dechu. Sedmnáctileté dívce z Opavy byla naměřena hodnota 0,37 promile alkoholu v dechu. Oba mladiství byli poté předáni zákonným zástupcům, tedy rodičům a vše je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy se zjišťuje, kdo těmto osobám mladším 18-ti let prodal či podal alkoholické nápoje.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.11.2013 v 01:45 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1971 z Budišova nad Budišovkou, že před chvíli byla v místě společného bydliště na ulici Generála Svobody v Budišově nad Budišovkou opakovaně slovně napadena svým manželem (mužem ročníku narození 1969), který je v silně podnapilém stavu. Předchozí 2 oznámení již řešila hlídka strážníků Městské policie Budišov nad Budišovkou, a to na místě domluvou, jenže podle jejich slov je její manžel neustále arogantní a agresivní. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem přivolaní vítkovští policisté PČR rozhodli o umístění čtyřiačtyřicetiletého muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění, poněvadž mu orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger byla naměřena hodnota 2,13 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem