Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.10.2009

Nálezy munice, vloupání do restaurace v obci Štítina a další...(9 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Skřípov

Dne 9.10.2009 v době kolem 15:30 hod. bylo v obci Skřípov ve směru jízdy od obce Kajlovec zastaveno a kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 306, a to ze strany policistů z dopravního inspektorátu PČR Územního odboru vnější služby Opava. Řidič byl následně vyzván, aby předložil doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla, což učinil a bylo zjištěno, že se jedná o muže ročníku narození 1947 z Vítkova. Dále byl tento řidič vyzván, aby se podrobil odbornému měření na alkoholické nápoje dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy výsledek vyzněl pozitivně s naměřenou hodnotou 0,44 promile alkoholu v jeho dechu. Opakovanou dechovou zkouškou byla u dvaašedesátiletého řidiče naměřena hodnota 0,42 promile alkoholu v jeho dechu. Muž s naměřenou hodnotou souhlasil, požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, a to jedno 12° pivo, které vypil v době od 12:30 hod. do 12:45 hod., kdy o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. Na místě s ním bylo sepsáno oznámení o dopravním přestupku, byl mu zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Odcizení barevných kovů z areálu podniku Ostroj Opava na ulici Těšínské v Opavě – známý pachatel, objasnění

V době od 13:45 hod. dne 5.10.2009 do 05:45 hod. dne 6.10.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že v blíže neupřesněné době ve výrobní hale na středisku 7285 v areálu podniku Ostroj a.s. Opava po odstranění visacího zámku vnikl do plechové skříňky, ze které odcizil 1 ks bronzové kulatiny o průměru 28 mm a délce 300 mm, 1 ks bronzové kulatiny o průměru 25 mm a délce 300 mm a 4 ks bronzové kulatiny o průměru 40 mm a délce 200 mm v celkové hodnotě 1.618,- Kč, dále po odstranění visacího zámku na plechovém víku zde vnikl do kovové palety s materiálem (nerezová kulatina), ze které však nic neodcizil, na středisku 7255 podniku však po odstranění visacího zámku vnikl do další plechové skříně, ze které odcizil 20 ks bronzových polotovarů o průměru 45 mm a délce 130 mm v hodnotě 5.000,- Kč, 60 ks hotových výrobků bronzových pouzder se závitem o průměru 44 mm a délce 12 mm v hodnotě 29.320,- Kč, kdy na zařízení způsobil škodu ve výši 500,- Kč. Poškozenému podniku Ostroj a.s. Opava tak vznikla celková škoda ve výši 36.432,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.
Objasnění :
Dne 9.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě případ objasnili, kdy ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ muži ročníku narození 1988 z Opavska. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Podkovní v Opavě – neznámý pachatel

Dne 9.10.2009 v době od 06:15 hod. do 06:30 hod. neznámý pachatel spáchal na parkovišti za kinem Mír na ulici Podkovní v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že neznámým předmětem vypáčil zámek posuvných dveří nákladového prostoru na zde zaparkovaném motorovém vozidle značky Peugeot Boxer se škodou 2.000,- Kč, kdy z tohoto vozidla odcizil osm kartónových krabic, které obsahovaly žvýkačky značky Orbit a Winterfresh v hodnotě 44.000,- Kč, čímž byla poškozené společnosti PEMAP spol. s r.o. Přerov způsobena celková škoda ve výši 46.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Josefovice

Dne 9.10.2009 v 09:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1963 z Kralup nad Vltavou, okres Mělník, že před chvíli nalezl při výstavbě nové silnice v obci Josefovice 1 ks dělostřelecké miny ráže 82 mm a 1 ks letecké pumy s označením AO o váze 2,5 kg, pocházející z období 2. světové války. Na místě munici převzal a zneškodnil přivolaný policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku.


Odcizení mobilních telefonů a finanční částky před hotelem Koruna na Horním náměstí v Opavě – neznámý pachatel

Dne 9.10.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1988 z Opavy policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, neboť na podkladě oznámení a zjištěných skutečností je zřejmé, že v době od 04:00 hod. do 05:00 hod. dne 7.10.2009 neznámý pachatel odcizil z předních kapes kalhot, které měl oznamovatel oblečeny na sobě, mobilní telefon značky Nokia E51 černé barvy v hodnotě 4.000,- Kč, mobilní telefon značky Nokia 6020 stříbrné barvy v hodnotě 1.000,- Kč a finanční částku na hotovosti 400,- Kč, čímž byla poškozenému oznamovateli způsobena celková škoda ve výši 5.400,- Kč. Ke zranění poškozeného muže nedošlo, pachatel využil jeho nepozornosti na lavičkách před hotelem Koruna na Horním náměstí v Opavě.


Vloupání do restaurace Sport v obci Štítina – neznámý pachatel

Dne 9.10.2009 v době od 00:15 hod. do 08:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Ivana Kubince v obci Štítina trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím vytržení mříže okna a vypáčení okna budovy pohostinství Sport vnikl do příručního skladu, dále do výčepní místnosti této restaurace, odkud odcizil různé alkoholické nápoje, cigarety různých značek a cukrovinky, vše v předběžné hodnotě 6.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1959 z Opavy. Dále po předchozím vypáčení vstupních dveří ve stejné době a na stejném místě vnikl do dřevěného domku umístěného vedle pohostinství Sport, kdy z nezajištěné dřevěné skříňky odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 3.000,- Kč, ke škodě TJ Tatran Štítina. Celková škoda tedy činí 9.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Chlebičov

Dne 9.10.2009 v 11:20 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1968 z Vítkova, že před chvíli při čištění silničního příkopu u silnice mezi obcemi Pusté Jakartice a Oldřišov, část Arnoštov nalezl nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Na místo byla vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Kravaře, která si vyžádala příjezd policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, kdy pyrotechnik následně na místě ve vykopané jámě u přilehlého pole zneškodnil dělostřeleckou minu ráže 82 mm. Z tohoto důvodu byl na silnici číslo I/46 mezi obcemi Pusté Jakartice a Oldřišov, část Arnoštov zastaven provoz v silniční dopravě v době od 13:15 hod. do 13:30 hod. téhož dne. Ke zranění osob či škodě na majetku nedošlo.


Požár lesního porostu mezi obcemi Čermná ve Slezsku a Nové Těchanovice

Dne 9.10.2009 ve 14:50 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Vítkov vyslána na základě oznámení hasičů HZS Opava k požáru lesa mezi obcemi Čermná ve Slezsku a Nové Těchanovice na Vítkovsku. Po příjezdu policistů na místo se zde nacházel revírník společnosti Lesy České republiky, který uvedl, že dnešního dne v době kolem 14:00 hod. bylo zjištěno zahoření lesního porostu mezi obcemi Čermná ve Slezsku a Nové Těchanovice, které bylo oznámeno na HZS. Bylo zjištěno, že došlo k zahoření lesního porostu na katastrálním území obce Čermná ve Slezsku, a to v sedmdesátiletém porostu vzrostlých stromů na ploše 20 x 30 metrů. Jelikož vznik požáru byl zachycen včas, nedošlo k žádné škodě na majetku, kdy les je majetkem Lesů České Republiky se sídlem ve Vítkově. V době příjezdu policejní hlídky na místo se zde nacházely dvě vozidla hasičů HZS Vítkov, kdy hasiči požár lokalizovali a při hašení požáru nedošlo k žádnému zranění osob. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava jako příčinu požáru určil nedbalost ze strany návštěvníků lesa a věc si na místě převzal do své kompetence.


Neoprávněný odběr elektřiny v obci Šilheřovice – známý pachatel

Dne 9.10.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1977 ze Šilheřovic jako obviněného ze spáchání trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil tím, že v době od září 2006 do července 2009 v místě svého trvalého bydliště v obci Šilheřovice, po neoprávněném zásahu do úředních státních značek (kovových plomb), vnikl do elektroměru a následně neoprávněně manipuloval s číselníkem ve svůj prospěch, kdy tímto jednáním způsobil firmě ČEZ Distribuce Děčín podle vyjádření odborného znalce v oboru elektotechnika škodu v celkové výši 86.150,- Kč. Případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem