Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 8.11.2011

Opava - Byli zadrženi na místě činu. Navíc jsou podezřelí i z další trestné činnosti a ...(10 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý 8.listopadu 2011 celkem pět dopravních nehod, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků lehké zranění, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 400.500,- Kč.
Vloupání do dvou rodinných domů v Hradci nad Moravicí
Hradečtí policisté zahájili dne 8.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v nočních hodinách ze 7. na 8.listopadu 2011 v Hradci nad Moravicí na ulici Na Vyhlídce, kde se vloupal hned do dvou zde se nacházejících rodinných domů:
  • V prvním případě neznámý pachatel neoprávněně vnikl na oplocený pozemek rodinného domu osmašedesátiletého muže. Po navrtání vchodových plastových dveří vnikl do samotných prostor domu, odkud odcizil větší množství zlatých a stříbrných šperků, s drahými kameny, v celkové hodnotě 200.000,- Kč. Poškozením vchodových dveří způsobil pachatel majiteli domu navíc škodu ve výši 20.000,- Kč.
  •  Ve druhém případě neznámý pachatel, opět stejným způsobem jako v prvním skutku, vnikl po navrtání vchodových plastových dveří do rodinného domu patřícímu jednačtyřicetiletému muži. Z tohoto domu pachatel odcizil finanční hotovost 7.500,- Kč, přičemž poškozením dveří způsobil škodu ve výši 25.000,- Kč.
  • Ohledáním místa činu policisté mimo jiné zjistili, že neznámý pachatel dále vniknul i na oplocené pozemky dalších pěti rodinných domů. V těchto případech ale pachatel žádnou hmotnou škodu nezpůsobil.
  
Odcizení jízdního kola
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 7.listopadu 2011 v době od 18:00 hodin do 19:00 hodin v obci Kobeřice na ulici Školní. Z nezajištěné vstupní chodby do tělocvičny tamní základní školy odcizil zde odstavené neuzamčené, kompletně vybavené dámské, crossové jízdní kolo výrobní značky Author, bílé barvy. Šestačtyřicetileté ženě z Kobeřic tím neznámý pachatel způsobil škodu 6.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
Odcizil strunové benzínové sekačky
K případu došlo dne 7.listopadu 2011 v době od půlnoci do 16:30 hodin v obci Chchelná na ulici K. M. Lichnovského v prostorách tamního sportovního areálu. Neznámý pachatel u kovových vrat skladu zahradní techniky a ručního nářadí rozlomil vložku Fab a vnikl dovnitř. Ze skladu následně odcizil dvě strunové benzínové sekačky, nezjištěné značky, v celkové hodnotě 10.000,- Kč. Poškozením zařízení přitom způsobil stokorunovou škodu, to vše Tělovýchovné jednotě Spartak Chuchelná.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
 
Odcizil peněženku volně odloženou na lavičce
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 7.listopadu 2011 v době od 20:00 hodin do 22:00 hodin v Opavě na ulici Kollárové. Pachatel využil chvilkové nepozornosti na lavičce za domem sedícího třiatřicetiletého muže, občana Slovenska, a z lavičky mu odcizil vedle něho volně odloženou černou koženou peněženku v hodnotě 150,- Kč. Okradený muž měl v odcizené peněžence své osobní doklady, finanční hotovost 900,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 1.050,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Tři mobilní telefony odcizil z krabice položené na pultě v opavské prodejně
Opavští policisté zahájili dne 8.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Skutku se dopustil dne 27.října 2011 v době od 15:30 hodin do 16:00 hodin v opavské prodejně elektroniky na ulici Sněmovní. Z přepravní krabice, která byla položena na pultu pro příjem a výdej oprav a reklamace, odcizil celkem tři mobilní telefony, v celkové hodnotě 11.190,- Kč. Jednalo o telefonní přístroje značky Nokia C2-01, Nokia 6720c a Nokia E52.
Opavští policisté případ zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody případ dne 8.listoadu 2011 překvalifikovali, jak je výše uvedeno.
Peněženku mu odcizil z příruční tašky
Sedmasedmdesátiletý muž z Opavy dne 8.listopadu 2011 oznámil na opavské policejní služebně krádež peněženky. Oznamovatel policistům sdělil, že mu peněženku dne 8.listopadu 2011 v době kolem 13:30 hodin odcizil neznámý pachatel, a to když se tou dobou nacházel před budovou pošty na ulici Partyzánské v Opavě – Kateřinkách. Poškozený muž měl peněženku uloženou v příruční tašce, kterou měl při sobě. Jednalo se o pánskou koženkovou peněženku, hnědé barvy, v hodnotě 100,- Kč, ve které měl oznamovatel své osobní doklady a finanční hotovost 400,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Vloupání do sklepního boxu
K vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Antonína Sovy v Opavě – Kateřinkách došlo v přesněji nezjištěné době, a to od 8.října do 8.listopadu tohoto roku. Neznámý pachatel vnikl do sklepních prostor tohoto domu nezjištěným způsobem. Poté, u jednoho z boxů odstranil visací zámek a vešel dovnitř. Ze sklepa následně odcizil dámské, horské jízdní kolo značky Olpran, stříbrné barvy, v hodnotě 3.000,- Kč, přičemž na zařízení způsobil dvěstěkorunovou škodu, to vše třiatřicetileté obyvatelce panelového domu.
Opavští policisté případ šetří jako podezření ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Požár v hale opavských čokoládoven
Požár v hale areálu společnosti Opavia a. s. nacházející se v Opavě – Vávrovicích byl zaměstnancem této společnosti nahlášen na linku Integrovaného bezpečnostního centra Ostrava dne 8.listopadu 2011 v 19:18 hodin. Na místo požáru se dostavili opavští policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava, kteří požár uhasili. Dle vyšetřovatele opavských hasičů byla příčinou požáru technická závada na elektrickém rozvaděči. Ke zranění osob nedošlo, způsobená hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na částku 80.000,- Kč. Věc si na místě převzal do své kompetence vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava.
Byli přistiženi při vloupání do prodejny v obci Lhota. Policisté je navíc podezřívají z další trestné činnosti
Hlučínští policisté zahájili dne 7.listopadu 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání jsou podezřelí dva muži ve věku 29ti a 36ti let z Bruntálu.
Shora uvedeného skutku se měli oba podezřelí muži dopustit dne 7.listopadu 2011v době kolem 01:40 hodin v obci Háj ve Slezsku, části Lhota. Za užití zjevného násilí, po předchozím rozbití venkovního osvětlení a následného přestřižení visacího zámku Fab, vnikli do tamní prodejny smíšeného zboží. Z obchodu měli odcizit přesně nezjištěné množství cigaret různých značek a několik lahví tvrdého alkoholu, vše v předběžné hodnotě 23.700,- Kč. Z prodejny měli dále odcizit i sedmnáct balení kávy a devět bonboniér, toto v celkové hodnotě 2.080,- Kč. Poškozením zařízení přitom měli způsobit škodu v předběžné výši 2.700,- Kč, to vše opavskému obchodnímu družstvu.
Oba podezřelé muže na místě činu dle trestního řádu zadrželi hlučínští policisté, kteří je následně se souhlasem Okresního státního zastupitelství v Opavě umístili do policejní cely. V současné době policisté prověřují, zda oba zadržení muži nejsou podezřelí z další jiné majetkové trestné činnosti.
Dodatek k případu:
Dne 8.listopadu 2011 zahájil komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě trestní stíhání obou shora jmenovaných mužů. Oba jsou podezřelí ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Navíc kromě již výše uvedeného skutku jsou oba podezřelí ze spáchání přečinu krádeže, kterého se měli dopustit dne 23.září 2011 v době kolem 17:20 hodin na katastru obce Chvalíkovice. V místech jabloňové aleje, nacházející se poblíž místní komunikace vedoucí přes pole směrem na Opavu před obcí Chvalíkovice, ve směru od obce Branka u Opavy, měli oba společně spolu s dalšími třemi osobami (ve věku 19ti, 21ti a 33ti let) neoprávněně natrhat, tedy odcizit celkem 350 kilogramů jablek v celkové hodnotě 350,- Kč, ke škodě Obce Chvalíkovice.
Šetřením policisté zjistili i další skutečnost, a to, že oba podezřelí muži byli za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestáni. V měsíci říjnu roku 2009 byli rozhodnutím Okresního soudu v Bruntále potrestáni k trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku, s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Po sdělení obvinění byli oba podezřelí muži propuštěni ze zadržení na svobodu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem