Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 8.10.2009 - 2.část

Obvinění dalších fanoušků SFC Opava, případ použití zbraně policistou a další...(3 případy) 

 

Výtržnictví, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci v Opavě


 

Dne 8.10.2009 policisté z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření muži ročníku narození 1986 z Opavska z trestného činu „Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci“ a z trestného činu „Výtržnictví“ , neboť tento v době kolem 21:30 hod. dne 7.10.2009 před jedním z domů na ulici Nákladní v Opavě s výhrůžnými slovy „zabiju Tě“ ohrožoval s plynovou pistoli v ruce poškozeného muže ročníku narození 1979 z Opavy a když mu poškozený chtěl pistoli z ruky vyrazit, tak třiadvacetiletý muž po něm z bezprostřední blízkosti 2 x vystřelil. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, škoda způsobena nebyla a podezřelý muž byl po svém protiprávním jednání zadržen opavskými policisty a po provedených procesních úkonech byl propuštěn. Případ je nadále v šetření.


 


 

Řízení motorového vozidla řidičem bez řidičského oprávnění, ujíždění řidiče před policisty, použití služební zbraně na Hlučínsku


 

Dne 8.10.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestných činů „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, z jejichž spáchání je důvodně podezřelý muž ročníku narození 1985 z Markvartovic tím, že dne 8.10.2009 v době kolem 01:20 hod. řídil po ulici Sokolská třída v Ostravě, ve směru na ulici Hlučínskou, osobní motorové vozidlo značky Opel Vectra, kdy v průběhu jízdy s tímto automobilem byl stavěn trojčlennou policejní hlídkou z Pohotovostního a eskortního oddělení Městského ředitelství Policie České republiky Ostrava. Na ulici Hlučínské v Ostravě-Přívoze na dávané znamení policejní hlídky chvíli zastavil, avšak ihned poté začal policistům z místa ujíždět směrem na obec Petřkovice, kdy byl pronásledován služebním motorovým vozidlem v barevném provedení PČR s rozsvíceným výstražným světelným a zapnutým zvukovým zařízením (majákem), na které nijak nereagoval a v průběhu jízdy bránil služebnímu vozidlu v předjetí, a to bočním najížděním na policejní automobil. Při ujíždění jel po silnici I. třídy čísla 56 (I/56) ve směru na obec Ludgeřovice a zde na světelné křižovatce odbočil a pokračoval v jízdě po ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice ve směru na obec Markvartovice. Zde odbočil na místní komunikaci, která vyúsťovala v polní silnici. Jelikož řidič pronásledovaného osobního motorového vozidla značky Opel Vectra na opětovné výzvy a znamení policejní hlídky k zastavení vozidla nereagoval, byl ze strany jednoho z policistů použit donucovací prostředek, a to varovný výstřel, avšak bez kladného účinku. Z tohoto důvodu tento policista opětovně v prostoru polní cesty použil služební zbraň, přičemž vystřelil 4 krát z jedoucího služebního motorového vozidla směrem na levou zadní pneumatiku ujíždějícího automobilu. Tato skutečnost měla za následek to, že řidič pronásledovaného vozidla s tímto zastavil a jelikož se po dojetí služebního vozidla opět snažil z místa odjet, policista opakovaně použil služební zbraň za účelem zamezení odjezdu daného motorového vozidla, kdy takto 3 krát vystřelil na zadní levou pneumatiku. Služební zbraň byla vždy použita mimo zastavěnou a obydlenou část obce, aby nedošlo k případnému ohrožení života a zdraví osob a dále výstřely byly směřovány pod úhlem směrem k zemi. V průběhu ohledání místa, kde došlo k použití služební zbraně, pak byly následně zajištěny stopy po nábojnicích a při ohledání samotného osobního motorového vozidla značky Opel Vectra byly zjištěny kulaté otvory o průměru 9 mm v poklici kola, v levém zadním blatníku a v zavazadlovém prostoru automobilu po výstřelích.

Čtyřiadvacetiletý muž po tomto použití služební zbraně vozidlo zastavil, na výzvu policistů z vozidla vystoupil a byl v souladu se zákonnými normami zadržen. Při použití varovného výstřelu i při použití zbraně na ujíždějící motorové vozidlo nedošlo ke zranění řidiče osobního motorového vozidla značky Opel Vectra ani ke zranění jiných zúčastněných osob.

Provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že výše jmenovaný řidič z Markvartovic nevlastní příslušné řidičské oprávnění pro řízení motorových vozidel a v současné době má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel na základě rozsudku Okresního soudu v Opavě z roku 2008 na dobu 3 let, tedy do února 2011. Dále bylo u tohoto muže provedeno odborné měření na případný výskyt alkoholu v jeho těle dechovou zkouškou detekční trubičkou Altest s negativním výsledkem a zároveň byl vyzván k podrobení se orientační zkoušce, zda-li není ovlivněn návykovými omamnými a psychotropními látkami, na což uvedl, že dne 7.10.2009 v době kolem 08:00 hod. si nitrožilně aplikoval pervitin. Následná zkouška provedená testrem Drugwipe 5+ vyzněla pozitivně na přítomnost toxických látek. Na podkladě této pozitivní zkoušky byl čtyřiadvacetiletý muž vyzván, aby se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči), s čímž souhlasil a tomuto se podrobil na protialkoholní záchytné stanici v Ostravě.

Tímto protiprávním jednáním je tedy shora jmenovaný muž důvodně podezřelý ze spáchání výše uvedených trestných činů, neboť řídil motorové vozidlo, čímž vykonával činnost, která mu byla rozhodnutím soudu nebo jiného státního orgánu zakázána a dále řídil motorové vozidlo, ačkoli není držitelem příslušného řidičského oprávnění podle zvláštního předpisu. Případ je nadále v šetření.


 


 

Výtržnictví na fotbalovém utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava – známí pachatelé, ustanovení osob za pomocí videomateriálu


 

Dne 8.10.2009 byly ze strany opavských policistů na základě vlastního šetření zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Výtržnictví“, ke kterému došlo během pohárového fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a Baník Ostrava, a to v době kolem 19:10 hod. dne 16.9.2009, kdy právě v době probíhajícího fotbalového utkání vběhli na hrací plochu fotbalového stadiónu v Městských sadech na ulici Lipové v Opavě níže jmenovaní, kteří se snažili napadnout fanoušky hostujícího mužstva a taktéž členy bezpečnostní agentury Seys Security Opava. Na základě pořízených videozáznamů bylo zjištěno, že tohoto trestného činu se dopustili :

muž ročníku narození 1990 z Opavy

muž ročníku narození 1982 z Krnova, okres Bruntál

muž ročníku narození 1982 z Opavy

muž ročníku narození 1981 z Opavy-Kateřinek

muž ročníku narození 1981 z Opavy

Vzhledem k tomu, že pořízené videonahrávky se dále vyhodnocují se strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, je možné, že dojde k ustanovení dalších osob, které se obdobným způsobem dopustili protiprávního jednání a tyto osoby by rovněž s největší pravděpodobností byly obviněny z trestného činu „Výtržnictví“. Případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem