Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 7.122010

Opava - Poškozeného podvedl o finanční částku 100 tisíc korun a další události (9 případů) 

Poškodil výlohu prodejny smíšeného zboží v Budišově nad Budišovkou
Neznámý pachatel v době od 4. do 6.prosince poškodil neznámým předmětem boční skleněnou výlohu prodejny smíšeného zboží na ulici Náměstí Republiky v Budišově nad Budišovkou. Na výloze, která je opatřená bezpečnostní fólií, způsobil pachatel opavskému obchodnímu družstvu škodu ve výši 15.000,- Kč. Do prodejny vniknuto nebylo.
Vítkovští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Vloupání do rodinného domu na ulici Kylešovské v Opavě
K případu došlo dne 7.prosince v době mezi čtvrtou a půl pátou hodinou ranní v Opavě na ulici Kylešovské. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím vypáčení vstupních plastových dveří do jednoho z rodinných domů. Prohledal sklepní prostory, ze kterých odcizil snowboard v hodnotě 7.500,- Kč a tři páry dámských kozaček (dvoje černé a jedny hnědé) v celkové hodnotě 9.000,- Kč. Pachatel následně prohledal i skříně v chodbě ve třetím nadzemním podlaží domu, odkud odcizil další dva páry obuvi v celkové hodnotě 2.500,- Kč. Jednalo se o značkovou sportovní obuv. Po nalezení klíčů od vozidla Škoda Fábia nacházejících se na chodbě, pak pachatel prohledal i tento vůz. Byl zaparkován před domem. Z něj vzal koženkovou tašku bez hodnoty, se zelenou kartou a ústřižkem dálniční známky. Poté automobil uzamkl a klíče vrátil zpět na místo. Čtyřiačtyřicetileté ženě tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 22.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Je podezřelý ze spáchání podvodu. Poškozeného podvedl o fianční částku 100 tisíc korun
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 7.prosince trestní stíhání čtyřicetiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání trestného činu podvodu (dle trestního zákona platného do konce roku 2009).
Činu se měl dopustit v měsíci lednu roku 2009 tím, že v opavské kanceláři na ulici Dolní náměstí, s úmyslem nedostát svému budoucímu závazku, uzavřel ústní dohodu s poškozeným, také čtyřicetiletým mužem z Opavy. Na základě této dohody, sepsání a ověření směnky, si od poškozeného muže půjčil finanční částku ve výši 100.000,- Kč, kterou potřeboval k platbě nařízené exekuce. Podezřelý muž však už v době sjednávání podmínek půjčky věděl o své špatné finanční situaci i o skutečnosti, že nebude schopen dostát podmínkám této ústní dohody. Věděl, že půjčených 100.000,- Kč nebude moci vrátit do stanoveného termínu, do konce měsíce března loňského roku. Finanční hotovost nevrátil ani nesplatil, a to ani po změně termínu splátky a opětovném sepsání směnky do konce měsíce prosince roku 2009. Shora jmenovaný již v době sjednávání půjčky úmyslně zamlčel podstatné skutečnosti, které měly zásadní vliv na rozhodování poškozeného, kterého tak úmyslně uvedl v omyl a způsobil tím škodu nikoli malou. Trestní stíhání podezřelého muže je vedeno na svobodě. V minulosti byl již dvakrát soudně trestán. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitý trest.
Pokus krádeže vloupáním do budovy bývalého statku v obci Chuchelná
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 7.prosince v nočních hodinách  v obci Chuchelná na ulici Komenského. Odstranil visací zámek zajišťující vjezdová vrata do areálu budovy bývalého statku a poté odstranil další dva visací zámky zajišťující kovová vrata do prostoru montážní dílny. Přestože pachatel nic neodcizil, šestapadesátiletému majiteli způsobil odcizením visacích zámku škodu ve výši 300,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Poškozením rodinného domu způsobil škodu 50 tisíc korun
Hlučínští policisté zahájili 7.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v noční době z 6. na 7.prosince v Hlučíně na ulici Dělnické. Vnikl na neoplocený pozemek jednoho z řadových rodinných domů a tento dům následně úmyslně poškodil. Červenou barvou (pocházející pravděpodobně z plechovky) potřísnil fasádu domu, garážová vrata, také vchodové dřevěné dveře a plastové okno. Devětašedesátileté majitelce domu tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 50.000,- Kč.
Silně podnapilý muž ležel na zasněženém chodníku
Kravařští policisté zajistili 7.prosince kolem půl druhé odpoledne v Kravařích na ulici Nádražní pětašedesátiletého muže z Opavy. Ten ležel v silně podnapilém stavu na zasněženém chodníku, přitom nebyl schopen vlastní chůze a ani podrobení se dechové zkoušce. Svým stavem tak budil veřejné pohoršení kolemjdoucích občanů. Policisté proto podnapilého muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Kravařští policisté věc šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Sprejerství na ulici Olomoucké v Opavě
Neznámý pachatel v nočních hodinách z 6. na 7.prosince postříkal fasádu a plechová dvířka skříně od přívodu elektřiny na činžovním domě nacházejícím se na ulici Olomoucké v Opavě.  Použil přitom spreje žluté, zelené a stříbrné barvy, kterými na fasádu a skříňku nastříkal nesrozumitelné nápisy. Společenství vlastníků bytových jednotek uvedeného domu způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Poškodil osobní vozidlo zaparkované v obci Kravaře
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to od 4.listopadu do 10.listopadu tohoto roku v Kravařích na ulici Böhmové. Nezjištěným předmětem poškodil na osobním automobilu tovární značky Toyota Avensis rám okna levých předních dveří. Společnosti z Dolního Benešova tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 11.119,- Kč. Kravařští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody ale dne 7.prosince zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci.

 
 
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý 7.prosince celkem šest dopravních nehod, ke kterým došlo na Opavsku. Ke zranění žádného z účastníků těchto nehod naštěstí nedošlo, přesto ale hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 95.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem