Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 6.9.2009

Dopravní nehoda podnapilého řidiče, vloupání do pneuservisu a další...(6 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla s dalším automobilem v Hlučíně


 

Dne 6.9.2009 v době kolem 19:15 hod. řídil muž ročníku narození 1985 z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Yaris, kterým jel v Hlučíně po hlavní silnici ulice Opavské ve směru jízdy od obce Kozmice na Ostravu, kdy na rovném, přímém úseku silnice u parkoviště před supermarketem Billa zastavil s vozidlem z důvodů vyvolaných silničním provozem (kolona stojících motorových vozidel na světelný signál semaforu „Stůj“). Za ním dojíždějící řidič osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fábia nedodržel bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly a narazil přední části vozidla Škoda Fábia do zadní části vozidla Toyota Yaris.
Po nehodě se snažil řidič Škody Fábia, a to muž ročníku narození 1970 z Ostravy, s poškozeným řidičem dohodnout, ale tento vzhledem k silnému zápachu alkoholu z úst viníka dopravní nehody věc oprávněně ihned oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Na místo nehody se dostavila policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Hlučín, která provedla dechovou zkoušku detekčním digitálním přístrojem Dräger, a to pouze u řidiče automobilu Toyota Yaris s negativním výsledkem. U řidiče vozidla Škoda Fábia toto odborné měření provedeno nebylo, poněvadž tento se odmítl dechové zkoušce podrobit jak hlučínským policistům, tak i policistům ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava. Devětatřicetiletý řidič však při šetření dopravní nehody policistům doznal předchozí požití alkoholických nápojů (bez uvedení druhu a množství požitého alkoholu) a odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Ke zranění osob nedošlo, na vozidle Škoda Fábia došlo k hmotné škodě ve výši 30.000,- Kč a na vozidle Toyota Yaris byla způsobena škoda ve výši 20.000,- Kč. Na místě dopravní nehody byl ostravskému řidiči zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


 


 

Vloupání do pneuservisu na ulici Markvartovické v Hlučíně – neznámý pachatel


 

Dne 6.9.2009 v době od 01:15 hod. do 04:45 hod. neznámý pachatel po rozbití skleněné výplně okna vnikl do kanceláře pneuservisu na ulici Markvartovické v Hlučíně, ze které odcizil kovovou příruční pokladnu o rozměru 30 x 30 cm černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, která byla volně položena v regálu neuzamčené skříně. V odcizené pokladně se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 10.000,- Kč, kdy odcizením poklady s penězi byla muži ročníku narození 1978 z Hlučína způsobena celková škoda ve výši 11.000,- Kč. Poškozením skleněné výplně okna kanceláře byla způsobena škoda ve výši 3.000,- Kč společnosti Pneu OK - Shop spol. s r.o. Hlučín. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


 


 

Fotbalové utkání mezi SFC Opava a Fotbal Třinec


 

Dne 6.9.2009 od 14:00 hod. proběhlo bezpečnostní opatření na území Statutárního města Opavy k zajištění veřejného pořádku v souvislosti s konaným fotbalovým utkáním II. ligy mezi celky SFC Opava a Fotbal Třinec. Bezpečnostního opatření se zúčastnilo 43 policistů z obvodního oddělení Policie České republiky Opava, 2 policejní psovodi, 4 policisté z dopravního inspektorátu PČR Územního odboru vnější služby Opava a dále 11 strážníků Městské policie Opava. Na stadionu zabezpečovalo fotbalové utkání celkem 27 pořadatelů a 45 pracovníků bezpečnostní ochranné služby Seys Security Opava. Samotné utkání skončilo vítězstvím mužstva hostů 0:1. Utkání přihlíželo celkem 2050 diváků, z toho bylo 80 diváků ze strany hostů. Fanoušci z Třince přijeli ke stadionu autobusem a vlastními vozidly. Ze strany hostů nebyli vpuštěni do ochozů 2 fanoušci pro svou podnapilost. Během fotbalového utkání nedošlo k narušení veřejného pořádku. Po skončení fotbalového utkání však došlo k rozbití dvou oken kanceláří vedení mužstva na budově SFC Opava v Městských sadech v Opavě ze strany neznámého pachatele, čímž byla způsobena škoda ve výši 4.000,- Kč Magistrátu města Opavy. Bezpečnostní opatření bylo ukončeno ve 20:00 hod. téhož dne.


 


 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla ve Velkých Heralticích


 

Dne 6.9.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, a to muži ročníku narození 1976 z Velkých Heraltic, neboť tento dne 6.9.2009 v době kolem 17:40 hod. po ulici Opavské ve Velkých Heralticích řídil dodávkové motorové vozidlo značky Ford Tranzit, přičemž byl stavěn a kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice, kdy na místě kontroly předložil všechny doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla, jelikož však z úst řidiče byl cítit zápach alkoholu, byl vyzván k provedení odborného vyšetření ke zjištění, zda-li není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou, kterému se dobrovolně podrobil. Dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Alcosenzor mu bylo naměřeno 1,60 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovná dechová zkouška o chvíli později prokázala hodnotu 1,85 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič byl dále vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologické látky (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kterému se dobrovolně podrobil. Provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že je držitelem řidičského oprávnění pro skupiny A, B a nemá zákaz řízení motorových vozidel, na místě mu byl následně zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 6.9.2009 došlo v okrese Opava k jedné nahlášené a šetřené dopravní nehodě, bez zranění osob s celkovou hmotnou škodou ve výši 50.000,- Kč.


 


 

Řízení motorového vozidla řidičem bez řidičského oprávnění v Opavě-Komárově


 

Dne 6.9.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestných činů „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ muži ročníku narození 1971 z Frýdku-Místku, neboť tento byl dne 6.9.2009 v době kolem 22:15 hod. na ulici Ostravské v Opavě, části Komárov kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Renault Twingo, a to i přesto, že má vysloven rozsudkem Okresního soudu ve Frýdku-Místku z února 2008 zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 2 let, tedy do února 2010. Stavěn a kontrolován byl ze strany strážníků Městské policie Opava, kteří poté případ ihned předali opavským policistům k došetření a shora uvedené skutečnosti byly zjištěny lustrací v dostupných evidencích. Osmatřicetiletý muž tedy mařil výkon úředního rozhodnutí tím, že vykonával činnost, která mu byla zakázána a řídil motorové vozidlo, ačkoliv není v současné době držitelem příslušného řidičského oprávnění.

vytisknout  e-mailem