Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 6.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 6.2.2009 (10 případů) 

Vloupání do vinárny U Přemka na ulici Pekařské v Opavě – známí pachatelé


Dne 6.2.2009 komisař územního odboru SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1984 (24,5 let) z Brumovic a muže ročníku narození 1990 (18,5 let) z Frýdku-Místku, obviněných ze spáchání trestného činu „Krádež“ spáchaného formou spolupachatelství, kterého se měli dopustit tím, že :

  1. mladší z mužů sám v noční době z 1.2.2009 na 2.2.2009 po předchozím vypáčení sklepního okna vnikl do objektu vinárny U Přemka na ulici Pekařské v Opavě, kdy prohledal prostor kuchyně a výčepu, odkud odcizil potraviny, cukrovinky, nealkoholické nápoje, láhev alkoholu značky Zlatý Puškin a mixážní pult značky Beringher MXB 1002 stříbrné barvy, čímž poškozenému majiteli vinárny způsobil celkovou škodu ve výši 5.500,- Kč

  2. oba obvinění muži společně dne 6.2.2009 v době kolem 01:00 hod. po vytlačení sklepního okna vnikli opět do objektu vinárny U Přemka na ulici Pekařské v Opavě a následně prošli a prohledali prostory kuchyně a výčepu, nic neodcizili, neboť na místě byli zadrženi policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava. Provozovateli vinárny škoda způsobena nebyla


Obvinění muži byli po svém zadržení umístěni do policejní cely v budově PČR Opava, komisař s nimi provedl nezbytné procesní úkony a podal návrh na jejich vzetí do vazby. Mladší z mužů se tohoto skutku dopustil, přestože byl za trestné činy „Krádež“ a „Porušování domovní svobody“ v posledních třech létech okresním soudem Karviná, pobočka Havířov z dubna 2008 odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 5 měsíců, s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání 1 roku a 6 měsíců, tedy do listopadu 2009. Starší z mužů se výše uvedené trestné činnosti dopustil přesto, ačkoliv byl pravomocně odsouzen okresním soudem Opava pro trestný čin „Loupež“ k trestu odnětí svobody v délce trvání 2 let a 8 měsíců, kdy z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn v září 2006. Jejich případná další trestná činnost je i nadále v prověřování.



Odcizení zboží z prodejny supermarketu Lidl na ulici Celní v Hlučíně – známý pachatel


Dne 6.2.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“, a to muži ročníku narození 1950 z Hlučína, neboť tento dne 1.2.2009 v době kolem 16:30 hod. na ulici Celní v Hlučíně, v samoobslužné prodejně supermarketu Lidl, uchopil láhev alkoholu značky Vodka v hodnotě 90,- Kč, kterou ihned vložil za bundu, kterou měl oblečenou na sobě a s takto uschovaným zbožím prošel kolem pokladen, aniž by uschované zboží zaplatil. Následně byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a odcizenou láhev vrátil zpět bez poškození do prodejny. Uvedeného jednání se shora uvedený muž dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen rozsudkem okresního soudu Opava z března 2008 pro trestný čin „Krádež“ k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 4 měsíců na zkušební dobu do října 2009.



Vloupání do kanceláře Vzdělávacího centra Klíč na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel


Dne 5.2.2009 v době od 21:00 hod. do 22:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že vnikl dosud nezjištěným způsobem do budovy na ulici Olomoucké č.8 v Opavě, kde v druhém patře po předchozím vytlačení vstupních dvoukřídlých dveří vnikl do chodby a následně po vypáčení dveří vnikl do kanceláře Vzdělávacího centra Klíč, kdy zde vypáčil zásuvku stolu a odcizil plechovou pokladnu zelené barvy v hodnotě 500,- Kč s finanční hotovostí 30.000,- Kč, ke škodě Vzdělávací centrum Klíč Opava a na zařízení způsobil soukromé společnosti z Opavy škodu ve výši 8.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Vloupání do prodejny potravin na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově – neznámý pachatel


Dne 6.2.2009 na základě oznámení od ženy ročníku narození 1975 z Vítkova policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili úkony trestního řízení ve věci vloupání do prodejny, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v době od 18:00 hod. dne 5.2.2009 do 05:00 hod. dne 6.2.2009 neznámý pachatel spáchal na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že vnikl přes vykládací rampu, a to po odstranění visacích zámků a vyštípnutí dveří do prodejny potravin Tempo, odkud odcizil různé druhy cigaret v hodnotě 3.050,- Kč, cukrovinky v hodnotě 950,- Kč, uzeniny v hodnotě 4.000,- Kč, kávu v hodnotě 198,- Kč a 1 kg cukru v hodnotě 22,- Kč, čímž způsobil poškozením zařízení (visací zámky a dveře) škodu ve výši 5.300,- Kč a na odcizených věcech způsobil škodu ve výši 8.370,- Kč, vše ke škodě Obchodního družstva Tempo Opava.



Vloupání do kanceláře firmy na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 6.2.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1983 z Oldřišova byly policisty z obvodního oddělení PČR Opava zahájeny úkony trestního řízení, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je dostatečně odůvodněn závěr, že v době od 17:00 hod. dne 5.2.2009 do 08:00 hod. dne 6.2.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že dosud nezjištěným způsobem vnikl do kanceláře firmy MW Servis CZ v prvním patře budovy, odkud z neuzamčené pokladny odcizil finanční hotovost ve výši 7.000,- Kč, ke škodě shora uvedené firmy.



Vloupání do šatní skříňky v budově Střední školy na ulici Náměstí Svobody v Opavě – neznámý pachatel


Dne 6.2.2009 v době od 06:30 hod. do 12:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Náměstí Svobody v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že ve volně přístupné šatně budovy odloučeného pracoviště Střední školy Husové Opava vnikl dosud nezjištěným způsobem do uzamčené plechové šatní skříně, kterou prohledal a odcizil z odložené kabelky finanční hotovost ve výši 450,- Kč, ke škodě dívky ročníku narození 1991 (17,5 let) z Velkých Hoštic. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR Opava.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 6.2.2009 ve 14:30 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava zajistila muže ročníku narození 1953 z Třince, okres Frýdek-Místek, který v prodejně bistra na ulici Mezi trhy v Opavě v silně podnapilém stavu vulgárními výrazy nadával obsluze a hostům. Vzhledem k jeho silné podnapilosti a poněvadž zde byla důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.



Odcizení notebooku z kanceláře veterinární stanice na ulici Pode Zdí v Hlučíně – neznámý pachatel


Dne 6.2.2009 započali policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín šetření ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se v době od 15:00 hod. do 16:00 hod. dne 6.2.2009 dopustil neznámý pachatel tím, že během provozní doby odcizil z nezajištěné kanceláře budovy veterinární stanice na ulici Pode Zdí v Hlučíně volně odložený notebook značky Sony v hodnotě 30.000,- Kč, ke škodě firmy Herriovet s.r.o. Hlučín.



Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava


Dne 6.2. 2009 v době od 13:00 hod. do 17:00 hod. proběhla v okrese Opava dopravně bezpečnostní akce s označením „X“, která je zaměřena na vše, co se týká dopravy, BESIPu a provozu motorových i nemotorových vozidel na silničních komunikacích. Do této akce bylo nasazeno 26 policistů, kteří zkontrolovali 295 motorových vozidel, kdy bylo zjištěno 32 dopravních přestupků, za které byly uloženy blokové pokuty v celkové výši 28.700,- Kč. Při bezpečnostním opatření byl rovněž zadržen 1 podnapilý řidič motorového vozidla, jednalo se o pětatřicetiletého řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Forman, který vozidlo řídil u obce Jakartovice a orientační dechovou zkouškou u něj byla naměřena hodnota 0,12 promile alkoholu v jeho dechu.



Dopravní nehodovost


Za den 6.2.2009 došlo na teritoriu policejního územního obvodu Opava ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s lehkým zraněním dvou osob. Na vozidlech vznikla hmotná škoda ve výši 166.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem