Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 6.11.2013

Opava - Nález letecké pumy v centru města Opavy a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda 4 automobilů mezi obcemi Kobeřice a Bolatice

Dne 6.11.2013 v době kolem 17:00 hod. řídil muž ročníku narození 1984 z Bolatic osobní motorové vozidlo značky VW Passat s přívěsným vozíkem značky Agados po silnici mezi obcemi Kobeřice a Bolatice, kdy jel na přímém úseku komunikace mírně do kopce ve směru na Bolatice a měl zapnuté dálkové osvětlení automobilu. Při tomto se mu z přívěsného vozíku uvolnila část nákladu (balík polystyrenu), který spadl na vozovku, ač byl zajištěn tzv. kurtnou. Shora uvedený řidič ihned zastavil, zajistil vůz proti pohybu a společně se spolujezdkyní vyběhl z vozidla pro tento balík. Motor vozu zůstal v chodu a aktivní zůstaly i dálkové světla. V tuto dobu k místu přijížděla další dvě dodávková motorová vozidla, a to ve stejném směru jedoucí Ford Transit řízený mužem ročníku narození 1960 z Dolního Benešova a v protisměru jednoucí rovněž Ford Transit, jenž byl řízen mužem ročníku narození 1981 z Opavy a který byl oslňen dálkovými světly z vozu VW Passat. Oba tito řidiči však z důvodu vyvolaných silničním provozem zastavili. V protisměru však příjížděl i muž ročníku narození 1987 z Kobeřic s osobním motorovým vozidlem značky Fiat Marea, který byl rovněž dálkovými světly stojícího automobilu oslněn a přední části svého vozu narazil do zadní části dodávkového automobilu značky Ford Tranzit, který byl následně odhozen ve směru vpřed a vlevo na levý bok stojícího vozidla VW Passat a na levý bok přívěsného vozíku. Tento vozík byl poté odhozen zpět do zde stojícího vozidla Ford Transit. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 198.000,- Kč. U všech řidičů byly provedeny orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, pouze u dvaatřicetiletého řidiče dodávky z Opavy tato dechová zkouška vyzněla pozitivně. Z tohoto důvodu bylo u něj provedeno odborné měření rovněž dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s naměřenými hodnotami 2,19 promile, 2,11 promile a 2,12 promile alkoholu v dechu. Tento muž nejprve požití alkoholických nápojů před jízdou nedoznával a uváděl, že během jízdy jedl nakládané feferony. Po opakovaném poučení ze strany přítomných policistů doznal, že před jízdou (v Bolaticích) požil v odpoledních hodinách téhož dne tvrdý alkohol a pivo. Lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nežádal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí, přičemž již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.

 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 6.11.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 7 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 344.000,- Kč.


Bezpečnostní opatření u rekreačních objektů na teritoriu Hlučína

Dne 6.11.2013 v době mezi 15:00 hod. a 18:00 hod. se ve služebním obvodu Obvodního oddělení PČR v Hlučíně uskutečnilo bezpečnostní opatření směřující k plnění úkolů vyplývajících ze stanovené priority vedení Územního odboru Policie České republiky v Opavě s názvem „Bezpečný prostor“, která je zaměřena na potírání majetkové trestné činnosti, a to vloupání do rekreačních chat a jiných rekreačních a zahradkářských objektů. Do tohoto opatření byli nasazeni hlučínští policisté a opavští policejní psovodi se služebními psy, kteří zkontrolovali 2 chatové oblasti s názvy Rybárna a Loděnice na katastru obcí Dobroslavice a Děhylov. Během celé akce nebyla zjištěna taková skutečnost, že by byla naplněna skutková podstata některého z trestných činů, přečinů či přestupků.


Vloupání do příručního skladu u prodejny na ulici Dlouhé v obci Darkovice

Dne 6.11.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 17:00 hod. dne 5.11.2013 do 06:00 hod. dne 6.11.2013 na ulici Dlouhé v obci Darkovice vnikl po odstranění visacího zámku dveří do kovové klece (příručního skladu) u místní prodejny Tempo, odkud odcizil 8 kusů plných propanbutanových láhví o objemu 10 kg plynu v jedné láhvi, čímž byla poškozené soukromé společnosti Kralupol z Mělníku způsobena celková škoda ve výši 10.400,- Kč. Poškozenému Obchodnímu družstvu Tempo Opava pak na zařízení vznikla škoda ve výši 200,- Kč.


Odcizení železa z areálu firmy MSA na ulici Hlučínské v Dolním Benešově

Dne 6.11.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době ode dne 26.9.2013 do dne 6.11.2013 v objektu firmy MSA a.s. na ulici Hlučínské v Dolním Benešově odcizil z volně přístupného skladu výkovků 18 kusů ocelových poniklovaných sedel o hmotnosti 30 kg/kus v celkové hodnotě 216.000,- Kč.


Odcizení peněženky z nezajištěné místnosti v budově ZUŠ na ulici U Bašty v Hlučíně

Dne 6.11.2013 zahájili policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterého se dopustil neznámý pachatel v době mezi 12:00 hod. a 13:15 hod. dne 6.11.2013 na ulici U Bašty v Hlučíně tím, že z nezajištěné místnosti určené pro školnici v 1.patře budovy ZUŠ odcizil volně odloženou dámskou koženou peněženku černé barvy s finanční částkou na hotovosti 1.000,- Kč, s různými osobními doklady, s platební kartou a s měsíční jízdenku DPM Ostrava, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1969 z Píště způsobena celková škoda ve výši 1.970,- Kč.

 

 

Vloupání do rodinného domu na ulici Zámecké v obci Raduň

V blíže neustanovené době od 18:30 hod. dne 5.11.2013 do 07:00 hod. dne 6.11.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Zámecké v obci Raduň přečin „Krádež“, přečin „Porušování domovní svobody“, přečin „Poškození cizí věci“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že po vypáčení dveří vnikl do jednoho z rodinných domů, odkud odcizil kufr, fotoaparát značky Casio, demižon s 5 litry kalvadosu, koženou tašku značky Just, klarinet s kufříkem, externí harddisc, sbírku pohledů, 3 alba známek, medaili za 2. místo ICYS (mezinárodní soutěž v matematice a fyzice), tedy vše v hodnotě 90.000,- Kč, přičemž poškozením starožitného jídelního stolu vznikla škoda 7.000,- Kč a škoda na dřevěném obložení činí 5.000,- Kč. Dále byla z domu odcizena motorová pila značky Oleomac, aku vrtačka značky Makita, vrtací kladivo značky Makita, rozbrušovačka, horské jízdní kolo značky Head, historická kniha, kreditní karta, flash disc, kožené polobotky značky Mustang, sbírka mincí a medailí, demižon s 5 litry kalvadosu, klíče od vozu a historické natahovací stolní hodiny, vše v hodnotě 566.600,- Kč, přičemž škoda na vstupních dveřích do domu číní 50.000,- Kč, poškozením vstupních dveří do bytu vznikla škoda 15.000,- Kč, rozbitím keramické sady vznikla škoda 500,- Kč a poškozením jídelního stolu byla způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Poškození osobního automobilu na ulici ČSA v obci Štěpánkovice-Svoboda

Neznámý pachatel spáchal na ulici ČSA v obci Štěpánkovice, část Svoboda přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v přesně neuvedené době od 20:00 hod. dne 5.11.2013 do 11:00 hod. dne 6.11.2013 poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia, kdy do laku karosérie způsobil vodorovný vryp od pravého předního blatníku až k zadnímu blatníku, čímž poškozené ženě ze Štěpánkovic způsobil celkovou škodu ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Pětačtyřicetiletý muž neoprávněně demontoval v obci Mokré Lazce stavební buňky

Dne 6.11.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se podle všech doposud zjištěných skutečností dopustil muž ročníku narození 1968 z Mokrých Lazců tím, že na jaře letošního roku, a to na jednom z pozemků na ulici U Kaplice v obci Mokré Lazce, neoprávněně demontoval 5 kusů stavebních buněk, kdy železné části prodal do sběrny druhotných surovin, čímž poškozenému muži z Opavy způsobil celkovou škodu ve výši 22.000,- Kč. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do zahradní chatky v osadě U Opavice na ulici U Dubového mlýna v Opavě

V blíže neustanovené době od 14:00 hod. dne 5.11.2013 do 09:30 hod. dne 6.11.2013 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské kolonii U Opavice na ulici U Dubového mlýna v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po rozpletení oplocení vešel do této osady, kdy po přelezení oplocení vstoupil na pozemek poškozeného muže z Opavy a po páčení dveří a po rozbití skleněné výplně okna vnikl do jeho zahradní chatky, ze které odcizil svářečku typu Cen 150 červené barvy a propanbutanovou láhev o hmotnosti 2 kg, vše v hodnotě 1.400,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 600,- Kč. Celková hmotná škoda na majetku tak byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na ulici Komenského v Opavě

Dne 6.11.2013 ve 14:15 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1986 z Rychnova nad Kněžnou, že před chvíli při archeologickém průzkumu na zahradě Slezského muzea na ulici Komenského v Opavě byl nalezen nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že by se mohlo jednat o leteckou pumu. Vzhledem k tomu, že zde vzniklo podezření, že by tato munice mohla být ještě nevybuchlá a tudíž činná, bylo rozhodnuto o okamžitém uzavření průjezdu a průchodu po ulici Komenského, dále bylo evakuováno přibližně 400 osob z budovy Slezského muzeua, Mendelova Gymnázia a Střední strojírenské školy Průmyslové na ulici Praskové v Opavě. Dále byl zakázán vstup do bezprostředního okolí nálezu, tedy do přilehlého parku. Po příjezdu policejních pyrotechniků došlo na jejich pokyn k uzavření i části ulice Praskové, přičemž tito pracovníci uvedli, že se jedná o nevybuchlou leteckou pumu německé výroby s označením SD70. V době kolem 16:45 hod. téhož dne byla tato letecká puma na místě deaktivována a bezpečnostní akce tak byla ihned ukončena. Do celého opatření bylo zapojeno 10 policistů z Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, 10 policistů ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje v Ostravě, 4 policisté z opavského Dopravního inspektorátu, 6 strážníků Městské policie v Opavě a 6 hasičů HZS Opava. Podle 2 zasahujících policejních pyrotechniků Policie České republiky z Expozitury ve Frýdku-Místku byla kuriozitou ta skutečnost, že ač byla nevybuchlá letecká puma z 2. světové války německé výroby (tedy její plášť), tak roznětka byla výroby ze Sovětského svazu.


Odcizení jízdního kola od hypermarketu Albert na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 6.11.2013 v době mezi 16:50 hod. a 17:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě přečin „Krádež“ tím, že od hypermarketu Albert odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené dámské trekinkové jízdní kolo značky X-Fact šedé barvy v hodnotě 7.760,- Kč, ke škodě poškozené ženy z Opavy. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Jednatřicetiletý muž z Dolního Benešova páchal majetkovou trestnou činnost v Opavě

Ze dne 27.10.2013 na den 28.10.2013 tehdy neznámý pachatel spáchal v areálu bývalých mlékáren na ulici Krnovské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna zadních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Lada 1200, odkud odcizil rybářský vak, ve kterém se nacházelo 6 kusů rybářských prutů s navijáky, podběrák, 8 kusů vidliček pod pruty a dále byl z automobilu odcizen bivak a spacák, vše v hodnotě 19.300,- Kč, přičemž škoda na zařízení vozu činila 200,- Kč. Poškozenému muži z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 19.500,- Kč.
Dodatek : Jako pachatel shora uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru byl opavskými policisty a kriminalisty ustanoven muž ročníku narození 1982 z Dolního Benešova, který se ke svému činu doznal a dále uvedl, že se rovněž dopustil i jiné trestné činnosti, kdy začátkem měsíce listopadu letošního roku po vysazení branky vnikl na celooplocený a uzamčený pozemek zahradní chaty poškozeného muže z Opavy-Kylešovic, a to v zahradkářské osadě Svatá Anna na ulici Olomoucké v Opavě, kdy po vypáčení dveří vnikl do obytné místnosti této chaty a do nářaďovny, odkud odcizil zahradní drtič odpadu, zahradní rýč, elektrickou rotační sekačku, kovové pracovní části zahradního nářadí, kamna na tuhá paliva, kovovou nádobu, kovové příbory, kovové hrnce a keramické nádobí, vše v hodnotě převyšující finanční částku ve výši 5.000,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí do 5.000,- Kč.
Dne 6.11.2013 se tedy po svém zadržení ze strany opavských policistů výše jmenovaný jednatřicetiletý muž ke shora uvedené trestné činnosti doznal, ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z přečinu „Krádež“ a z přečinu „Porušování domovní svobody“ a následně byl umístěn do policejní cely v budově Obvodního oddělení PČR v Hlučíně k provádění dalších nutných procesních úkonů. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem