Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.7.2009

Poškození stromů, podnapilí řidiči a další...(9 případů) 

 

Havárie motocyklu při silničním závodě v okolí Opavy


 

Dne 5.7.2009 bylo dodatečně opavským policistům sděleno, že muž ročníku narození 1984 z Německa řídil motocykl tovární značky Honda 125 RS, bez přidělené registrační značky, startovního čísla 84 po silnici číslo II/464 ve směru jízdy od obce Raduň na Opavu, kdy na přímém úseku vozovky s největší pravděpodobností nezvládl řízení motocyklu, s tímto vyjel vlevo mimo vozovku, kde havaroval do levého silničního příkopu. Při nehodě utrpěl výše uvedený motocyklista zranění povahy těžké (těžké poranění hrudníku), kdy byl s tímto převezen vrtulníkem RLP k ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Bližší informace ke zdravotnímu stavu motocyklisty nebyly ošetřujícím personálem sděleny.
Vzhledem k tomu, že dodatečným prošetřováním ze strany opavských policistů bylo zjištěno, že se jedná o havárii motocyklu, ke které došlo na uzavřeném okruhu v rámci organizovaného závodu „Bezručův okruh“, nejedná se tudíž o dopravní nehodu ve smyslu ustanovení § 47 zákona čísla 361/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Věc je nadále v šetření.

 


 

 

Zadržení podnapilé řidičky motorového vozidla ve Vítkově


 

Dne 4.7.2009 na základě vlastního zjištění policistů z obvodního oddělení PČR Vítkov při dopravně bezpečnostní akci byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, trestného činu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykových látek“, kterých se dopustila žena ročníku narození 1988 z Ostravy, neboť tato dne 4.7.2009 v době kolem 22:00 hod. byla na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou stavěna a kontrolována jako řidička osobního motorového vozidla tovární značky Škoda 105. Při prováděné dopravní kontrole ze strany vítkovských policistů byla vyzvána k dechové zkoušce na zjištění alkoholu v dechu detekčním digitálním přístrojem Drager, které se dobrovolně podrobila s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,56 promile alkoholu v jejím dechu, kdy s výsledkem dechové zkoušky souhlasila. Provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že tato jednadvacetiletá žena byla v prosinci 2008 okresním soudem v Opavě pravomocně odsouzena pro trestný čin „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ mimo jiné k zákazu činnosti, spočívajícím v zákazu řízení všech motorových vozidel od ledna do září letošního roku. Případ je nadále v šetření.


 


 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Kravařích


 

Dne 4.7.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, a to muži ročníku narození 1966 z Kozmic, neboť tento byl dne 4.7.2009 v době kolem 22:40 hod. kontrolován kravařskými policisty u autobusové zastávky na ulici Ludmily Hořké v Kravařích, části Dvořisko jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané, a to po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy dechovou zkouškou ověřeným analyzátorem Dräger, které se dobrovolně podrobil, mu byla naměřena hodnota 2,03 promile alkoholu v jeho dechu a opakovaným odborným měřením mu již byla naměřena hodnota 2,13 promile alkoholu v jeho dechu. Ve stavu vylučující způsobilost, kterou si přivodil vlivem návykové látky, tedy vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Dvaačtyřicetiletý řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu (krve nebo moči) nežádal.


 


 

Dopravně - bezpečnostní akce


 

V době od 22:00 hod. dne 4.7.2009 do 02:00 hod. dne 5.7.2009 proběhla na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně - bezpečnostní akce s označením „Y“ (zaměřená na požívání alkoholických nápojů řidičů motorových i nemotorových vozidel), které se zúčastnilo 20 policistů a 4 strážníci Městské policie Vítkov. Zkontrolováno bylo 234 motorových vozidel a jejich řidičů, kdy bylo zjištěno 10 dopravních přestupků a dva řidiči motorových vozidel byli v Kravařích a ve Vítkově kontrolováni po předchozím požití alkoholických nápojů.


 


 

Odcizení mobilních telefonů v baru Modrá Laguna v Budišově nad Budišovkou – neznámý pachatel


 

Dne 5.7.2009 v době od 01:35 hod. do 01:50 hod. neznámý pachatel spáchal v Budišově nad Budišovkou trestný čin „Krádež“ tím, že v době nepřítomnosti poškozené ženy ročníku narození 1988 z Vítkova jí odcizil ze stolu v baru Modrá Laguna její volně odložený mobilní telefon značky Nokia šedé barvy a další volně odložený mobilní telefon značky Nokia typu 7310 Supernova tmavě modré barvy, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 6.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


 


 

Poškození stromů podél polní cesty vedoucí z obce Oldřišov ke stání hranici s Polskem – známí pachatelé


 

Dne 5.7.2009 v 00:25 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 anonym, že se na polní cestě ulice Hraniční v obci Odřišov, ve směru k hraničnímu přechodu s Polskem, pohybují dvě neznámé osoby, které lámou listnaté stromky. Na místo ihned vyjela policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Kravaře, která zjistila, že se zde opravdu nacházejí dva muži, a že je v okolí této cesty polámáno plno stromů. Oba muži polské národnosti, bytem Pilszcz (muž ročníku narození 1988 a muž ročníku narození 1989), byli patřičně poučeni, kdy podali potřebná vysvětlení a k poškození stromků se plně doznali. U jmenovaných mužů byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy u staršího z mužů byla naměřena hodnota 1,11 promile alkoholu v jeho dechu a mladší z mužů nadýchal 1,23 promile alkoholu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a dále v souvislosti s řádným objasněním celé záležitosti byli oba muži zajištěni na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.

Policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje dne 5.7.2009 zahájil trestní stíhání výše uvedených mužů pro trestný čin „Poškozování cizí věci“ spáchaný formou spolupachatelství. Prověřováním bylo totiž zjištěno, že oba muži dne 5.7.2009 v době od 00:00 hod. do 00:25 hod. v obci Oldřišov, na polní cestě vedoucí z ulice Hraniční směrem ke státní hranici s Polskou republikou, společným jednáním poškodili polámáním 17 ks javorů v hodnotě 18.700,- Kč a 8 ks líp v hodnotě 9.200,- Kč, jenž tvořily alej kolem uvedené polní cesty, čímž poškozené organizaci Obec Oldřišov způsobili škodu v celkové výši 27.900,- Kč.


 


 

Odcizení čistokrevného psa rasy Boseron v obci Ludgeřovice – neznámý pachatel


 

Dne 5.7.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že z uzavřeného kotce na soukromém pozemku na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice odcizil v době od 22:00 hod. dne 4.7.2009 do 06:30 hod. dne 5.7.2009 čistokrevného psa rasy Boseron, čímž byla majitelce psa, ženě ročníku narození 1985 z Ostravy, způsobena škoda ve výši 7.000,- Kč.


 


 

Nález kosterních ostatků a munice z 2. světové války na katastru obce Bolatice


 

Dne 5.7.2009 v 08:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1960 z Chuchelné, že před chvíli nalezl v lesním porostu na konci ulice Bělské v obci Bolatice, část Borová kosterní ostatky a munici, která pochází z období 2. světové války. Na místo byli ihned vysláni policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích, kdy bylo zjištěno, že místo nálezu je v lesním porostu za obcí Bolatice, část Borová, a to za fotbalovým hřištěm na konci ulice Bělské, která pokračuje dále jako cyklostezka ve směru na Chuchelnou a Bělou. 250 m od okraje lesa a 20 m od cyklostezky vlevo je čerstvě vykopaná 0,25 m hluboká jáma o průměru 0,4 m, na jejímž dně se nachází vrchní část lidské lebky. Oznamovatel uvedl, že v zemině nad lebkou nalezl ruční granát ruské výroby RGD vzor 33, a proto kopal hlouběji, kde narazil na lebku a věc proto ihned oznámil na policii. Na místo se dostavil i policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, kriminální technik Územního odboru PČR Opava a soudní znalkyně. Následně byla pořízena fotodokumentace a kosterní ostatky byly vykopány. Mezi ostatky byla nalezena zkorodovaná munice do pěchotních zbraní. Jiné předměty nebo ošacení nalezeny nebyly. Po ohledání ostatků soudní znalkyně uvedla, že tyto jsou staršího data a tyto si převezme k dalšímu zkoumání pracovník antropologického ústavu. Nalezená munice (ruční granát RGD vzor 33, pěchotní munice a dále kontejnerová puma PTAB 1,5 kg a trubka ze stabilizátoru dělostřelecké miny), kterou oznamovatel nalezl v okolí před nálezem kosterních ostatků, si na místě převzal policejní pyrotechnik a odvezl k zneškodnění.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 5.7.2009 došlo v okrese Opava k 5-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 235.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem