Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.3.2009

Policejní události na Opavsku za den 5.3.2009 (12 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě

Dne 5.3.2009 kolem 06:00 hod. řídil muž ročníku narození 1984 z obce na Opavsku nákladní motorové vozidlo zn. Man po ulici Těšínské v Opavě, kdy před hypermarketem Globus, na parkovišti před tímto nákupním střediskem, byl zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava. Na výzvu policisty se řidič podrobil dechové zkoušce pomocí digitálního přístroje Dräger s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,36 promile alkoholu v dechu). Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu, územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.
 
Objasnění případu krádeže ze dne 22.2.2009

Dne 5.3.2009 zahájil komisař Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1991 z Opavy pro provinění „Porušování domovní svobody“ a pro provinění „Krádeže“. Uvedených skutků se tento pachatel dopustil dne 22.2.2009 v době od 10:15 hod. do 21:45 hod. tím, že za pomocí shodného klíče, který odcizil v ranních hodinách dne 22.2.2009 při návštěvě v bytě svých příbuzných (ročníku 1930), vnikl do uzamčeného třípokojového bytu jednoho z činžovních domů v Opavě, části předměstí. Z bytu následně odcizil finanční hotovost ve výši 19.000,- Kč, ke škodě jeho příbuzných.
Jak bylo při šetření v policejních databázích zjištěno, pachatel se svého protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl za takový skutek v posledních třech letech pravomocně odsouzen, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z loňského roku. Stíhání mladistvého muže je vedeno na svobodě.
Vloupání do novinového stánku v obci Chuchelná – pachatel neznámý

Policisty obvodního oddělení PČR v Kravařích byly dne 2.3.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“ vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 11:00 hod. dne 28.2.2009 do 03:55 hod. dne 2.3.2009 na ulici Lichnovského v obci Chuchelná. Tohoto skutku se pachatel dopustil tím, že po předchozím ulomení oka petlice pro visací zámek a vypáčení vstupních dveří vnikl do novinového stánku, odkud odcizil cigarety různých značek v celkové hodnotě 56.536,- Kč, tabák v celkové hodnotě 1.265,- Kč a různé cukrovinky v hodnotě 747,- Kč. Po ustřižení dvou visacích zámků na trezoru, který se v tomto stánku nacházel, pak pachatel z tohoto odcizil v něm uložené bankovky a mince různých hodnot v celkové hodnotě 918,- Kč. Poškozením zárubní a zámků vznikla škoda 1.500,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatel vznikla majiteli novinového stánku, muži ročníku narození 1978 z Kravařska, celková škoda ve výši 60.966,- Kč.
Zadržení muže, podezřelého z krádeží na území města Opavy, a jeho umístění do policejní cely

Dne 5.3.2009 v 08:00 hod. byl policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava, po předchozím písemném souhlasu státního zástupce Okresního státního zastupitelství v Opavě, na ulici Sadové v Opavě zadržen muž ročníku narození 1986 z Opava, který je podezřelý z krádeží na území města Opavy. Zadržený muž byl téhož dne ve 14:15 hod. umístěn do policejní cely územního odboru vnější služby Opava.
O tom, zda bude zadržený muž vzat do vazby, nebo bude stíhán na svobodě, rozhodne v odpoledních hodinách soudce Okresního soudu v Opavě, na základě provádění šetření komisaře územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava.
Zajištění padělané dvousetkorunové bankovky v obci Kozmice

Dne 5.3.2009 byly policisty oddělení hospodářské kriminality, územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Padělání a pozměňování peněz“, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel. Na podkladě zjištěných skutečnosti je dostatečně odůvodněn závěr, že od blíže nezjištěného dne do dne dne 2.3.2009 neznámý pachatel vyrobil a udal do oběhu bankovku jevící znaky padělání, nominální hodnoty 200,- Kč, a to v prodejně obchodního družstva Tempo v obci Kozmice. Bankovka byla zadržena při komisionálním zpracování tržby z uzavřeného obalu nočního trezoru České spořitelny, a.s. pobočka Opava, a zaslána k expertíze.
Protiprávním jednáním pachatele byla škoda ve výši 200,- Kč. způsobena obchodnímu družstvu Tempo, se sídlem v Opavě.
Podnapilý řidič v Hlučíně

Dne 5.3.2009 kolem 06:05 hod. bylo hlídkou strážníků Městské policie Hlučín na ulici Mírové náměstí v Hlučíně zastaveno a následně kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Avensis, které řídil muž ročníku narození 1961 z Hlučína. Protože bylo z chování řidiče patrné, že je pod vlivem požití alkoholických nápojů, byla na místo silniční kontroly přivolána policejní hlídka obvodního oddělení PČR Hlučín. Na výzvu policisty se jmenovaný podrobil dechové zkoušce pomocí digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 1,54 promile alkoholu v dechu). Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
Policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně budou zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky.
Sprejerství v Opavě – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se v době od 15:30 hod. dne 20.2.2009 do 05:30 hod. dne 2.3.2009 dopustil spáchání trestného činu „Poškozování cizí věci“ tím, že na fasádu domu na ulici Otické v Opavě nastříkal sprejem nesrozumitelný nápis zelené barvy, dále lidský obličej a postavu modré barvy a další tři nesrozumitelné nápisy modré barvy. Poškozenému majiteli domu, Organizaci školního stravování Opava, tak byla způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč.
Dne 5.3.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci shora uvedeného trestného činu.
 
Nález munice z II. světové války v obci Hrabyně

Muž ročníku narození 1963 z Mělníka dne 5.3.2009 kolem 08:45 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že v lesním porostu za obcí Josefovice nalezl 2 ks dělostřeleckých granátů z II. světové války. Na místo se dostavila policejní hlídka obvodního oddělení PČR Opava a pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, který si nalezenou munici převzal k zneškodnění.
 
Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně – pachatel neznámý

Dne 5.3.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestných činů „Krádeže“ vloupáním a „Neoprávněného držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel dne 5.3.2009 v době od 15:20 hod. do 15:30 hod. v obci Ludgeřovice, části Vrablovec, na ulici Vrablovecké, v prostoru parkoviště u mateřské školy. Uvedeného skutku se pachatel dopustil tím, že za užití zjevného násilí, po rozbití skleněné výplně okna pravých předních dveří nezjištěným předmětem, vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Corolla. Z vozidla pachatel následně odcizil dámskou modrou riflovou tašku, v níž se nacházely osobní doklady, finanční hotovost ve výši 800,- Kč, dvě platební karty, mobilní telefon zn. Siemens a 3 ks klíčů Fab. Odcizením věcí pachatel způsobil škodu ve výši 4.760,- Kč a poškozením skleněné výplně okna vozidla škodu ve výši 3.000,- Kč.
Majitelce vozidla, ženě ročníku narození 1967 z Hlučína, byla protiprávním jednáním pachatele způsobena celková škoda ve výši 7.760,- Kč.
Vloupání do rodinného domu v obci Raduň – pachatel neznámý

Policisty obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí byly dne 5.3.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestných činů „Krádeže“ vloupáním, „Porušování domovní svobody“ a „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel v době od 18:00 hod. dne 4.3.2009 do 14:00 hod. dne 5.3.2009. Uvedených skutků se pachatel dopustil tím, že po předchozím vypáčení sklepního plastového okna vnikl do sklepa a po té do celého rodinného domu na ulici 9. května v obci Raduň. Pachatel celý dům prohledal a následně odcizil počítačovou sestavu v celkové hodnotě 35.000,- Kč, LCD televizi zn. Samsung v hodnotě 30.981,- Kč, receiver zn. Yamaha v hodnotě 20.000,- Kč, combo DVD + video zn. JVC v hodnotě 10.000,- Kč, mikrovlnnou troubu zn. Daewoo v hodnotě 2.000,- Kč, textilní peněženku s nápisem Metalica s finanční hotovostí 3.000,- Kč, motorovou pilu zn. Oleo Mac v hodnotě 1.000,- Kč a 2 ks in-line bruslí v hodnotě 2.000,- Kč. Na poškozeném plastovém okně vznikla škoda ve výši 5.000,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele vznikla majiteli domu, muži ročníku narození 1971 z Raduně, celková škoda ve výši 108.981,- Kč.
 
Dopravní nehodovost

Za den 5.3.2009 došlo na teritoriu územního odboru vnější služby Opava k jedné dopravní nehodě, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie ČR 10.000,- Kč.
Požár v bytě na ulici ČSA v Hlučíně

Dne 6.3.2009 kolem 00:19 hod. oznámilo operační středisko Hasičského záchranného sboru Opava dozorčímu středisku Policie ČR, územnímu odboru vnější služby Opava, že hasiči HZS Hlučín vyjíždějí k požáru bytu ve druhém patře, na ulici ČSA v Hlučíně. Bylo zjištěno, že došlo k požáru v jedné z místností bytu, která sloužila jako ložnice. Hasiči HZS Hlučín na místě evakuovali 6 nájemníků okolních bytů, ostatní nájemníci opustili dům ve vlastním zájmu. Nájemník hořícího bytu (muž ročníku narození 1975 z Hlučína) se po zjištění požáru, snažil požár uhasit vlastními silami. Protože se muži hašení požáru nedařilo, snažil se byt opustit. Vzhledem k rozšíření požáru mu však byla znemožněna úniková cesta, a proto shora jmenovaný vyskočil z okna svého bytu. Pádem si způsobil zranění nosu a poranění pánve. Vozidlem rychlé záchranné služby Hlučín byl převezen na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.
Lékařem rychlé záchranné služby Hlučín byla, z důvodu nevolnosti, ošetřena a následně převezena do Městské nemocnice Ostrava – Fifejdy, žena ročníku narození 1934 z Hlučína. Na dětské oddělení Městské nemocnice Ostrava - Fifejdy byli převezeni také dvě děti ročníku narození 1994 a 1997, a to z důvodu nadýchání zplodin z požáru.
Řídící důstojník a vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava si na místě celou věc převzal do své kompetence. Jako příčinu vzniku požáru určil nedbalost shora uvedeného nájemníka, a to při manipulaci se svíčkou, kterou si svítil z důvodu dlouhodobého odpojení od elektrického proudu. Vyšetřovatelem HZS byla škoda předběžně vyčíslena na 100.000,- Kč, ke škodě tohoto nájemníka a bytového družstva Městského úřadu Hlučín. Na místě požáru zasahovaly jednotky HZS Hlučín a jednotky sboru dobrovolných hasičů Hlučín.

 

vytisknout  e-mailem