Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.2.2009

Policejní události na Opavsku za den 5.2.2009 (7 případů) 

Odcizení peněženky s platební kartou při jízdě vlakem a neoprávněný výběr finanční hotovosti z bankomatu – známý pachatel, objasnění


Dne 5.2.2009 komisař územního odboru SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1986 z Kravař jako obviněného z trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil tím, že dne 21.12.2008 v dopoledních hodinách využil při cestě vlakem, jedoucím z nádraží ČD Opava-východ do železniční stanice Hlučín, spánku poškozeného muže ročníku narození 1984 z Hlučína a bez jeho vědomí mu z jeho levé zadní kapsy kalhot odcizil červenou plátěnou peněženku v hodnotě 150,- Kč, ve které měl finanční hotovost 250,- Kč, různé osobní doklady a platební kartu s přiloženým PIN kódem. Následně v dopoledních hodinách téhož dne provedl pomocí takto získané platební karty neoprávněný výběr finanční hotovosti ve výši 5.000,- Kč z bankomatu v Kravařích a dále téhož dne v Opavě se pokusil vybrat finanční hotovost ve výši 300,- Kč, k čemuž již z důvodu zablokovaní karty nedošlo. Svého protiprávního jednání se dvacetdvaapůlletý muž dopustil přesto, ačkoliv byl v posledních třech létech za obdobný trestný čin majetkového charakteru odsouzen rozsudkem okresního soudu Vsetín ze října 2007 k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 10 měsíců se zkušební dobou do dubna 2009. Poškozenému muži tak způsobil celkovou škodu ve výši 5.400,- Kč. Případ byl objasněn pracovníky kriminální policie opavského okresu.



Odcizení trezorku s finanční hotovostí v cestovní kanceláři Exim Tours v nákupním centru Silesia - Tesco na ulici Těšínské v Opavě – známý pachatel


Dne 5.2.2009 komisař územního odboru SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1990 (18,5 let) z Polska pro trestný čin „Krádež“, kterého se dopustil tím, že v době kolem 18:15 hod. dne 4.2.2009 v cestovní kanceláři Exim tours, která se nachází v objektu nákupního centra Silesia – Tesco na ulici Těšínské v Opavě, odcizil z neuzamčené zásuvky pracovního stolu příruční kovovou pokladnu v hodnotě 500,- Kč s finanční hotovostí ve výši 72.068,- Kč, ke škodě Exim tours a.s. Opava. Z místa činu se snažil utéct, kdy při útěku byl v prostorách nákupního centra Silesia zadržen jedním z náhodně kolemjdoucích občanů a odcizená příruční pokladna i s finanční hotovostí byla vrácena pracovnici cestovní kanceláře. Shora jmenovaný muž byl zadržen, poté umístěn do policejní cely a dne 5.2.2009 po provedených procesních úkonech byl propuštěn. Případ je nadále v šetření.



Odcizení mobilního telefonu z ruky poškozené ženy na ulici Pode zdí v Hlučíně – známý pachatel


Dne 5.2.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu „Krádež“, a to muži ročníku narození 1988 z Hlučína, neboť tento dne 4.2.2009 v době kolem 17:35 hod. na ulici Pode zdí v Hlučíně, v prostoru parčíku u hradeb, odcizil z ruky poškozené ženy ročníku narození 1986 z Hlučína její mobilní telefon značky Samsung SGH-E370 s vloženou SIM kartou, kdy s uvedeným mobilním telefonem následně utekl pryč a způsobil ji odcizením věci škodu ve výši 1.009,- Kč. Případ byl následně objasněn hlučínskými policisty a uvedeného jednání se dvacetiletý muž dopustil přesto, ačkoliv byl v posledních 3 létech za obdobný trestný čin majetkového charakteru pravomocně potrestán rozsudkem okresního soudu Opava ze října 2006.



Vloupání do rekreační chaty v obci Děhylov – neznámý pachatel


Dne 4.2.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR Hlučín započaty úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 05:00 hod. do 21:00 hod. dne 4.2.2009 rozbil kamenem okno v zadní části rekreační chaty na ulici K Hradlu v obci Děhylov a přes toto okno vnikl do vnitřního prostoru chaty, ze které odcizil videokameru značky Sony v hodnotě 5.000,- Kč a plynovou pistoli v hodnotě 1.500,- Kč. Poškozením okna vznikla škoda ve výši 3.000,- Kč, čímž tedy muži ročníku narození 1958 z Ostravy byla způsobena celková škoda ve výši 9.500,- Kč.



Vloupání do motorového vozidla na ulici Luční v Darkovičkách – neznámý pachatel


V době od 17:00 hod. dne 4.2.2009 do 07:00 hod. dne 5.2.2009 neznámý pachatel dosud nezjištěným způsobem vnikl do osobního motorového vozidla značky Ford Ranger, které bylo zaparkováno na ulici Luční v Hlučíně, části Darkovičky, kdy z tohoto vozidla odcizil motorovou pilu značky Jonseret v hodnotě 11.000,- Kč, malou uhlovou brusku značky Natec Protool v hodnotě 5.000,- Kč, vrtací kladivo značky Wird v hodnotě 12.000,- Kč a uhlovou brusku s průměrem kotouče 230 mm značky Wird v hodnotě 8.000,- Kč, čímž byla muži ročníku narození 1975 z Hlučína způsobena celková škoda ve výši 36.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín jako trestný čin „Krádež“.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla ve Vítkově


Dne 5.2.2009 v době kolem 10:20 hod. řídil muž ročníku narození 1974 z Vítkova osobní motorové vozidlo značky Škoda, kdy byl ve Vítkově ve směru jízdy na obec Podhradí stavěn a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava. Tento řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušce na alkohol detekčním digitálním přístrojem Drager, která vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 1,35 promile alkoholu v jeho dechu. Muž byl poučen o svých právech a byl seznámen s tím, že pokud s naměřenou hodnotou souhlasí, odběr krve nemusí být proveden. Čtyřiatřicetiletý muž s naměřenou hodnotou souhlasil, uznal tedy, že před jízdou požil alkoholické nápoje a proto mu byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz, byla mu zakázána jízda do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehodovost


Za den 5.2.2009 došlo na teritoriu územního obvodu Policie České republiky Opava ke dvěma dopravním nehodám, kdy jedna osoba byla zraněna lehce a hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 25.100,- Kč.

vytisknout  e-mailem