Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.12.2011

Opava - Drážní nehoda v železniční stanici Háj ve Slezsku a další události (12 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 5.prosince 2011 celkem šest dopravní nehod, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké a způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 39.000,- Kč.
Vloupání do skladu a bufetu v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4. na 5.prosince 2011 v Hlučíně, části Darkovičkách, v areálu tamního fotbalového stadionu. Zde se vloupal do prostor bufetu a skladu. Do bufetu vnikl, po odstranění visacího zámku mříže a rozlomení cylindrické vložky zámku ve dveřích. Z bufetu následně odcizil elektrický nerezový zmrzlinový stroj, v hodnotě 35.000,- Kč, ke škodě jednasedmdesátiletého muže z Hlučínska.
Do prostor skladu vnikl pachatel po předchozím poškození zabezpečovacího zařízení mříží a po následném rozlomení cylindrické vložky v zámku dveří. Ze skladu (bývalých šaten) odcizil křovinořez značky Moundfield, deset dětských šampusů a ze dveří vedoucích do dalšího skladu s materiálem sebral visací zámek. V tomto případě pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 4.800,- Kč, přičemž poškozením obou dveří (bufetu i skladu) způsobil celkovou škodu ve výši  1.600,- Kč, to vše Fotbalovému klubu Darkovičky.
Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, neznámý pachatel v budově skladu vnikl, opět po rozlomení cylindrické vložky v zámku dveří, i do samostatné místnosti holubářů. Přestože z této místnosti nic neodcizil, poškozením zámku dveří způsobil devětašedesátiletému muži z Hlučína škodu ve výši 450,- Kč.
Případ šestí hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Drážní nehoda v železniční stanici Háj ve Slezsku
Drážní nehoda byla telefonicky nahlášena cestou Integrovaného bezpečnostního centra Ostrava dne 5.prosince 2011 v 17:30 hodin. Došlo k ní v kolejišti, zhruba 150 metrů od železniční stanice v obci Háji Ve Slezsku, při vyjíždění spěšného vlaku č. 1621 ze směru od stanice „Opava - Východ“ přes Ostravu a dále na Český Těšín. Osmačtyřicetiletý strojvedoucí tohoto vlaku si v době kolem 17:25 hodin po vyjetí vlaku ze stanice všiml v kolejišti mezi kolejemi, v těsné blízkosti za nástupním ostrůvkem, že zde leží nějaká osoba a má ruku na kolejích. Ihned poté použil rychlobrzdu a vlak asi po osmdesáti metrech zastavil. Osobu viděl strojvedoucí na vzdálenost asi patnácti metrů. Po vyjetí ze stanice jel vlak rychlostí kolem 45 km/hod. Ihned, jakmile strojvedoucí vlak zastavil, informoval o události formou rozhlasu šestatřicetiletého vlakvedoucího, který následně zkontroloval vlak a osádku. Samotný strojvedoucí pak zkontroloval kolejiště, přičemž v místech cca osm metrů za nástupním ostrůvkem nalezl ženu, která byla pod vlakem, a to ve vzdálenosti zhruba dvou metrů od konce vlaku. Tedy, od začátku brzdění urazil vlak vzdálenost osmdesáti metrů, přičemž délka vlaku je sedmdesát osm metrů.
Následně strojvedoucí na místo přivolal vozidlo rychlé zdravotnické služby. Ještě před příjezdem sanitky poskytla zraněné, šedesátileté ženě z Opavska, první pomoc jedna ze svědkyň, rehabilitační sestra. Po příjezdu sanitního vozidla byla žena při vědomí a stěžovala si na bolest pravé horní končetiny. Osádka s lékařem jí poskytla odbornou lékařskou pomoc, zajistila a stabilizovala životní funkce. Se zlomeninou pažní kosti pravé ruky poté záchranáři zraněnou ženu převezli k dalšímu vyšetření do ostravské fakultní nemocnice. V rámci jejího lékařského ošetření nařídili hlučínští policisté, šetřící tento případ, odběr vzorku krve, neboť žena nebyla na místě události schopna se v důsledku silné bolesti ruky podrobit dechové zkoušce. Dechová zkouška strojvedoucího byla negativní.
Při této nešťastné události nedošlo k ohrožení samotného provozu vlaků. Vlakvedoucí, který zkontroloval osádku (cca sto cestujících) i samotný vlak, zjistil, že nedošlo k žádnému zranění osob ve vlaku ani k hmotné škodě na vlaku. Došlo pouze ke zdržení a samotnému zpoždění vlaku. Cestující poté přestoupili bezpečně za spolupráce členů Hasičského záchranného sboru Hlučín bez újmy na zdraví, na později jedoucí vlak ve směru na Ostravu. Jak je výše uvedeno, na místě drážní nehody zasahovali rovněž hlučínští hasiči, kteří provedli vyproštění ženy z kolejiště. Žena naštěstí nebyla zaklíněna pod vlakem anebo pod kolem vlaku a kolejí, a proto hasiči nemuseli vlak při jejím vyprošťování posunovat. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vícekolejnou trať, nedošlo k omezení provozu dalších jedoucích vlaků v obou směrech. Místo, kde k nehodě došlo, se nacházelo u konce nástupního ostrůvku a v době události nebylo osvětleno. Osvětlení bylo zapnuto až po žádosti strojvedoucího. Zraněná žena policistům na místě sdělila, že když přecházela na konci nástupiště koleje, tak v neosvětlené části do tohoto kolejiště upadla. Šetření události byl přítomen drážní inspektor. Případ je předmětem dalšího šetření ze strany policistů Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Internetový podvod
Kravařští policisté zahájili dne 5.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 5.prosince v době kolem 16:30 hodin v obci Kravaře. Na základě internetové objednávky na použitý mobilní telefon značky Iphone 4, v hodnotě 5.500,- Kč, doručil poškozenému, pětadvacetiletému muži z Kravař, na dobírku do místa jeho bydliště balík. Když si balík, po zaplacení finanční částky 5.500,- Kč, poškozený muž osobně převzal, po jeho rozbalení zjistil, že v zásilce je místo mobilního telefonu páskou přelepen kámen.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 5.prosince 2011 padesátiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 26.října tohoto roku v odpoledních hodinách v centru Opavy na frekventované ulici Ostrožné. Na místě veřejnosti přístupném se měl dopustit hrubé neslušnosti a výtržnosti zejména tím, že slovně, vulgárními výrazy, opakovaně napadal hlídku opavských policistů. Vzhledem k tomu, že podezřelý muž byl v silně podnapilém stavu, neuposlechl výzvy zakročujících policistů, aby upustil od svého protiprávního jednání a policisté měli obavu, že bude ve svém jednání i nadále pokračovat, zajistili ho. Následně zajištěného muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Muž nebyl schopen se podrobit dechové zkoušce.  
Opavští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti veřejnému pořádku, avšak na základě dalších svědeckých výpovědí případ dne 5.prosince 2011 překvalifikovali na přečin výtržnictví. Ve věci je konáno zkrácené přípravné řízení.
Sprejerství v Opavě
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách 2. na 3.prosince 2011 v Opavě na ulici Jurečkové. U jednoho z tamních panelových domů nastříkal černou barvou na venkovní stěnu fasády nápis DUCH, o rozměru 80 cm x 210 cm. Společenství vlastníků bytových jednotek tohoto domu způsobil neznámý pachatel škodu v předběžné výši 3.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Odcizil elektrické vedení
K případu došlo v době od 2.prosince do 5.prosince 2011 v Opavě – Kateřinkách na ulici Hlučínské. Ze staveniště, které se nachází na pozemcích za obchodním domem OBI, odcizil neznámý pachatel celkem 168 metrů měděného kabelu CYKY 5 x 16. Kobeřické společnosti tím způsobil škodu ve výši 26.880,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Je podezřelý z ublížení na zdraví
Opavští policisté zahájili dne 5.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Ze spáchání tohoto skutku je podezřelý devětatřicetiletý muž z Opavy.
Shora uvedeného skutku se měl dopustit dne 5.prosince 2011 v době kolem 08:20 hodin v Opavě na ulici Těšínské v areálu tamní papírenské společnosti. V jedné z hal měl řídit vysokozdvižný vozík výrobní značky Jungheinrich, přičemž při couvání měl v místě u rampy zadními koly vozíku přejet dolní končetiny dvaadvacetiletého muže z Opavska. Zraněný muž byl následně vozidlem rychlé lékařské pomoci převezen k ošetření do opavské nemocnice, s předpokládanou dobou léčení šesti až osmi týdnů. Dechová zkouška zraněného muže byla negativní, avšak dechová zkouška provedená pomocí přístroje Drager u řidiče vozíku měla pozitivní výsledek. Policisté mu v dechu naměřili hodnotu 1,01 promile alkoholu. V rámci šetření tohoto případu budou opavští policisté mimo jiné informovat i příslušný Inspektorát bezpečnosti práce.
Vloupání do prodejny s pečivem
K vloupání do prodejny s pečivem nacházející se na ulici Grudové v Opavě – Kateřinkách došlo v době od 2.prosince do 5.prosince 2011. Do prodejny vnikl neznámý pachatel dosud nezjištěným způsobem, přičemž z jejích vnitřních prostor odcizil přesněji nezjištěné množství cukrovinek, v hodnotě přibližně 2.500,- Kč, ke škodě devětatřicetileté ženy z Opavy.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Peněženku odcizil ze školního kabinetu
Skutku se dopustil neznámý pachatel dne 5.prosince 2011 v době od 08:00 hodin do 16:00 hodin v budově Střední školy poštovní na ulici Otické. Z jednoho z kabinetů odcizil v batohu uloženou koženou peněženku, hnědé barvy. Osmatřicetiletá žena z Opavy měla v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 100,- Kč a platební kartu. Na dosud nezjištěném místě a v dosud blíže neurčeném čase pak neznámý pachatel provedl pomocí této karty neoprávněný výběr hotovosti ve výši 15.000,- Kč. Oznamovatelka policistům sdělila, že bezpečností Pin kód nebyl u karty přiložen.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Tři sta litrů motorové nafty odcizil z nádrží dvou nákladních vozidel
Vítkovští policisté zahájili dne 5.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v době od 2.prosince do 5.prosince 2011 ve Vítkově na ulici Selské, v areálu bývalé vítkovské společnosti. Z nádrží dvou zde zaparkovaných nákladních automobilů továrních značek Iveco odcizil celkem 300 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 10.440,- Kč. Do nádrží pachatel vnikl po odšroubování jejich víček, přičemž jedno víčko poškodil. Jednapadesátiletému muži z Vítkova tím navíc způsobil škodu ve výši dvou tisíc korun.
Krádež dřevní hmoty na katastru obce Větřkovice
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v době od 2.prosince do 5.prosince 2011 na katastru obce Větřkovice. Z volně uložené lesní skládky nacházející se u silnice III. třídy č. 4629, mezi obcemi Větřkovicemi a Jančí, odcizil celkem 17,25 m³ smrkové kulatiny různých délek a šířek. Obci Větřkovice tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 31.050,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem