Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 5.11.2010

Opava - Vyhrožoval hostovi restaurace, poté i zasahujícímu policistovi a další události (14 případů) 

Dopravní nehoda osobního vozidla s vlakem v obci Lhota u Opavy
K dopravní nehodě došlo 5.listopadu v 11:55 hod. v obci Háj ve Slezsku, části Lhota u Opavy, na ulici Komenského. Šestadvacetiletý muž z Opavy řídil osobní automobil značky Škoda Octavia po místní komunikaci, a to ve směru jízdy z centra obce. Nerespektoval ale světelné a zvukové výstražné znamení na železničním přejezdu. Na železniční přejezd vjel, přičemž následně došlo ke střetu osobního automobilu se zleva přijíždějícím osobním vlakem č. 883 (Jeseník - Ostrava) řízeného osmapadesátiletým strojvedoucím z Prostějova. Vlak narazil pravým předním rohem řídícího vozu do levého předního boku vozidla a zastavil se cca po pěti stech metrech od místa střetu.
Dechové zkoušky strojvedoucího i řidiče byly negativní. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 140.000,- Kč, 90 tisíc na vozidle, 50 tisíc korun na osobním vlaku. Ve vlaku cestovalo přibližně 80 osob. Na místě byli přítomni policisté opavského dopravního inspektorátu, kravařští policisté, členové Hasičského záchranného sboru Hlučín, hasiči Českých drah Ostrava, dozorčí provozu Českých drah, vrchní inspektor bezpečnosti železniční dopravy a technik Správy železniční dopravní cesty Ostrava. K poškození kolejového svršku a zabezpečovacího zařízení nedošlo, v době dopravní nehody byla zařízení plně funkční. Výluka na železniční trati trvala cca dvě a půl hodiny.
Dopravní policisté šetří tuto dopravní nehodu jako podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.
Podnapilý cyklista v Opavě
Dopravní policisté provedli 5.listopadu krátce po sedmnácté hodině v Opavě na ulici Palhanecké silniční kontrolu čtyřiapadesátiletého cyklisty, který jel ve směru jízdy k ulici Rolnické. Na výzvu policisty se řidič nemotorového vozidla podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 1,83 promile alkoholu a po pěti minutách pak hodnota 1,89 promile alkoholu v jeho dechu. Cyklista s naměřenou hodnotou souhlasil, k předchozímu požití alkoholu se doznal a odborné lékařské vyšetření na opavské protialkoholní záchytné stanici nežádal.
Věc šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví a z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 5.listopadu trestní stíhání padesátiletého muže z obce na Opavsku, jako podezřelého ze spáchání přečinů výtržnictví a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.
Činu se měl dopustit 11.října v době od 16:30 hod. do 18:30 hod. v restauraci v obci Jakartovice. Podezřelý muž před hosty restaurace opakovaně slovně (vulgárními výrazy) urážel devětadvacetiletou servírku. Přitom navíc fyzicky napadl i jednoho z hostů, devětatřicetiletého muže z Jakartovic. Tahal ho za ruce a před obličejem mu hrozil pěstí. Zranění mu naštěstí nezpůsobil. V důsledku této napjaté situace část hostů z restaurace odešla. Servírka případ oznámila prostřednictvím tísňové linky 158 policistům Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích. Ti na místo činu dorazili v 18:30 hod. a silně podnapilého muže zajistili. Při převozu na opavskou protialkoholní záchytnou stanici ale zajištěný muž ve služebním vozidle, s cílem působit na výkon úřední osoby, slovně vyhrožoval jednomu z policistů: „Počkej, já si tě v civilu najdu a spočítám ti to“, „Ty vůbec nevíš, kdo já jsem. Po příjezdu na stanici i zde slovně vyhrožoval. Ošetřovateli vyhrožoval slovy: „Počkej, až mě ráno pustíš, tady v nemocnici jsi skončil“. Následně opětovně slovně napadl stále přítomného policistu. Se zvednutýma rukama a zaťatými pěstmi se pak se ohnal směrem k obličeji policisty. Policisté proto muže museli znehybnit na zemi. Ke zranění ani ke škodě na majetku nedošlo.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Čechové v Opavě
Neznámý pachatel násilím vnikl v nočních hodinách ze 4. na 5.listopadu do motorového vozidla Citroen Jumper, který stál zaparkován na ulici Čechové v Opavě – Kateřinkách. Pachatel vypáčil zámek kufru a vnikl dovnitř. Z automobilu odcizil dvě bourací kladiva (včetně plastových kufrů a příslušenství), vrtačku v modrém plastovém kufru s příslušenstvím, brusku v černožlutém plastovém kufru s příslušenstvím, svářečku v černém plastovém kufru s příslušenstvím a ruční kufříkový kompresor v červenooranžovém plastovém kufru s příslušenstvím. Veškeré odcizené nářadí bylo značky Bosch a mělo celkovou hodnotu 53.112,- Kč. Na poškození zámku vozidla způsobil pachatel škodu ve výši 3.000,- Kč, to vše opavské společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Raškové v Opavě
 
K události došlo v noční době ze 4. na 5.listopadu na ulici Raškové v Opavě. Neznámý pachatel rozbil trojúhelníkové okno pravých zadních dveří na osobním automobilu Škoda Fabia a vnikl dovnitř. Z vozidla poté odcizil dvě autosedačky, pneumatické kladivo, aku vrtačku v černém plastovém kufříku a pánskou koženkovou peněženku s osobními doklady. Sedmadvacetiletému majiteli vozidla tak pachatel odcizením věcí způsobil škodu ve výši 7.700,- Kč, přičemž poškozením vozidla mu způsobil škodu 1.000,- Kč.
I tento případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do firmy v obci Jakubčovice

Neznámý pachatel v nočních hodinách ze 4. na 5.listopadu vnikl po překonání plotu do areálu opavské společnosti v obci Jakubčovice. Zde rozbil okno kanceláře a vnikl dovnitř. Z kanceláře poté odcizil příruční pokladnu v hodnotě 200,- Kč, s finanční hotovostí 9.496,- Kč. Na zařízení přitom způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč.
Policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Vyhlášení pátrání po motorovém vozidle Škoda Forman
Opavští policisté zahájili 5.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a neoprávněného užívání cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v nočních hodinách ze 4. na 5.listopadu v Opavě, části Suché Lazce, na ulici Májové. Na tomto místě se zmocnil zde zaparkovaného dodávkového vozidla tovární značky Škoda 136 Forman Plus, roku výroby 1995, barvy bílé a v hodnotě 18.000,- Kč. Majitel automobilu, jímž je jedna opavská společnost, měl navíc ve vozidle různé součástky pro budování internetových přípojek, 305 m kabelu, routr, dvě aku vrtačky, příklepovou vrtačku a různé montážní nářadí, toto v celkové hodnotě 22.000,- Kč.
Po odcizeném vozidle vyhlásili opavští policisté celostátní pátrání.
Dodatek ze dne 7.11.2010: Třicetiletý muž z Opavy, který policistům 5.listopadu oznámil odcizení tohoto vozidla, toto dne 7.listopadu nepoškozené nalezl. Automobil se nacházel v obci Suché Lazce za točnou Městské hromadné dopravy Přerovec, ve vzdálenosti dvaceti metrů od vjezdu na účelovou lesní komunikaci. Jak oznamovatel uvedl, neznámý pachatel odcizil všechny věci, jak je shora uvedeno, mimo 305 metrů internetového kabelu, který zůstal v originálním balení ve vozidle. Odcizením věcí tak byla opavské společnosti způsobena celková škoda ve výši 21.422,- Kč.
Vloupání do zahradní chatky na ulici Hradecké v Opavě
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Vyjmenovaných skutků se dopustil v době od 3. do 5.listopadu v Opavě na ulici Hradecké. Překonal oplocení vysoké 160 cm a vnikl na pozemek tamní zahradní chatky. Po vypáčení pantů vstupních dveří chaty, vnikl do její obytné části, odkud odcizil dva solární panely, směšovací pult, aku vrtačku, hloubkové repro, měnič napětí (12 V na 220 V), otočný kloubový svěrák a dvoukolový vozík. Sedmdesátiletému majiteli chatky pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 10.950,- Kč, přičemž poškozením zařízení chaty mu způsobil škodu ve výši 500,- Kč.
Případ šetří opavští policisté.
Vnikl na pozemek rodinného domu v obci Chlebičov
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době od 17.října do 2.listopadu v obci Chlebičov na ulici Hlavní. Nezjištěným způsobem překonal oplocení pozemku rodinného domu, na tento pozemek vnikl a pokácel zde břízu o průměru kmene 15 cm a dále ještě odřezal vrchní třetinu smrku. Šestačtyřicetileté majitelce domu tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Nález munice pocházející z II. světové války v Opavě a v Hrabyni

Šestačtyřicetiletý muž z Opavy 5.listopadu v ranních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že na poli za nákupním střediskem Kaufland na ulici HLučínské v Opavě – Kateřinkách nalezl munici pocházející z II. světové války. Předtím ale ještě nalezl munici, a to v lesním porostu u obce Hrabyně. Na místo se dostavili opavští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že v Opavě se jednalo o dělostřelecký granát ráže 152 mm, přičemž v lese u Hrabyně se jednalo jen o předmět připomínající munici. Pyrotechnik si nalezenou munici na místě převzal ke zneškodnění.  
Odcizil neuzamčené jízdní kolo na ulici Tyršové v Opavě
Neznámý pachatel odcizil 5.listopadu v době kolem patnácté hodiny pánské horské jízdní kolo značky Pells, černobílé barvy. Kolo bylo neuzamčené a stálo v prostrou průchodu na zahradu jednoho z domů na ulici Tyršové v Opavě. Škodu ve výši 15.000,- Kč způsobil pachatel pětadvacetiletému muži z Opavy.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Požár lesního porostu na katastru obce Bohuslavice
Operátor Hasičského záchranného sboru Opava 5.listopadu kolem 13:30 hod. telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že opavští hasiči vyjíždějí k požáru lesního porostu na kopci za obcí Bolatice, částí Borová, na katastrálním území obce Bohuslavice. Došlo zde k zahoření lesního porostu u vrtu na vodu o velikosti 10 metrů x 20 metrů. Škoda byla na místě předběžně vyčíslena na částku 5.000,- Kč, přičemž ke zranění osob nedošlo. Vyšetřovatel opavských hasičů si věc na místě převzal do své kompetence, a to i přesto, že příčina požáru bude předmětem dalšího šetření. Na likvidaci požáru se podíleli také členové Jednotky dobrovolných hasičů Bolatice. Šetření byli přítomni také kravařští policisté.
Silně podnapilá žena ležela na poli za Opavou

Opavští policisté zajistili 5.listopadu krátce před čtrnáctou hodinou na poli za Opavou – Komárovem silně podnapilou pětapadesátiletou ženu z Opavy. Vzhledem k tomu, že nebyla schopna vlastní chůze ani komunikace, policisté ji převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Dechové zkoušce se žena nebyla schopna podrobit.
Opavští policisté věc šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehodovost
V průběhu pátku 5.listopadu šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem tři dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotná škod na majetku byla odhadnuta na částku 170.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem