Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 4.12.2010

Opava - Opatření na podávání alkoholu osobám mladším 18ti let a další události (8 případů) 

Vloupání do prodejny ve Vítkově
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 3. na 4.prosince ve Vítkově na ulici Náměstí Jana Zajíce. Po předchozím vypáčení kovové mříže okna ze zadní strany objektu a následném vypáčení samotného okna, vnikl do šatny zaměstnanců tamní prodejny smíšeného zboží. Pachatel se dále dostal i do kanceláře vedoucího prodejny, odkud z nezajištěné dřevěné skříně odcizil 60 kartonů cigaret různých značek v předběžné hodnotě 36.000,- Kč. Poškozením mříže a okna přitom způsobil škodu v předběžné výši dvou tisíc korun, to vše opavskému obchodnímu družstvu.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Zahoření odvlhčovací jednotky bazénu
Operátor Hasičského záchranného sboru Opava dne 4.prosince krátce po deváté hodině ranní oznámil na linku 158, že opavští hasiči vyjíždějí k požáru rodinného domu na ulici Gogolové v Opavě. Dle sdělení vyšetřovatele opavských hasičů zde došlo k zahoření odvlhčovací jednotky bazénu vlivem poruchy na elektroinstalaci. Věc si proto vyšetřovatel převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda byla odhadnuta na částku 100.000,- Kč, a to devětačtyřicetiletému majiteli domu. Na místě byli přítomni také opavští policisté.
Sousedy ohrožoval nožem
Opavští policisté přijeli 4.prosince krátce po jedenácté hodině dopoledne, na základě oznámení pětapadesátileté ženy, do domu na ulici Hobzíkovou v Opavě. Zde měl jednatřicetiletý muž z Opavy ohrožovat sousedy nožem. Policejní hlídka do domu vstoupila zadním vchodem a slyšela řev na chodbě domu. Ve vyvýšeném přízemí stál shora jmenovaný, v ruce držel kuchyňský nůž a nesrozumitelně křičel. Policisté muže vyzvali: „Jménem zákona zanechte svého protiprávního jednáni, položte nůž a lehněte si na zem, nebo bude užito donucovacích prostředků“. Na toto ale muž nereagoval. Naopak policistům vyhrožoval, že je všechny podřeže. Svá slova doprovázel neustálým mácháním nožem směrem k zakročujícím policistům. Přitom policistům nadával a také říkal, že z nich má strach. Policisté agresivního muže opětovně vyzvali, aby svého jednání zanechal, načež muž nůž, který držel v ruce, hodil směrem k zakročujícím policistům a rozeběhl se po schodech směrem k nim. Nůž se odrazil od schodišťového zábradlí a skončil ve sklepních prostorách. Dříve než stačilo dojít k fyzickému napadení policistů ze strany jmenovaného, policisté použili donucovací prostředky, konkrétně hmaty, chvaty, údery a obušek. Muž byl sveden na zem a za pomocí srážníků Městské policie Opava, kteří se také nacházeli na místě, mu policisté přiložili pouta. Poté u zajištěného muže provedli prohlídku, zda u sebe nemá jinou zbraň. Neměl. Při tomto služebním zákroku nebylo způsobeno zranění žádné ze zúčastněných stran a ani nevznikla žádná škoda na majetku. Zajištěného muže policisté následně služebním vozidlem převezli do Psychiatrické léčebny Opava, kde ošetřující lékař rozhodl o jeho hospitalizaci na jednom z oddělení.
Věc bude předána do vyšetřování Službě kriminální policie a vyšetřování Opava jako podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě.
Opatření na podávání alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let
Na základě rozkazu vedoucího Územního odboru Policie České republiky Opava ze dne 1.12.2010 bylo vyhlášeno dne 3.prosince v době od 18:00 hod. do 24:00 hod. a následně i provedeno opatření na podávání alkoholu osobám mladším 18 let. Této policejní akce se zúčastnilo celkem 14 policistů z Obvodního oddělení PČR Opava, 2 policisté z Inspektorátu cizinecké policie, 3 strážníci Městské policie Opava a 2 pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí z Magistrátu města Opavy. Opatření proběhlo na čtyřech různých místech Opavy (v restauracích, klubech, diskotékách), přičemž policisté přistihli celkem 7 osob mladších 18 let, u kterých bylo na základě provedeného odborného měření pomocí přístroje Drager zjištěno požití alkoholických nápojů. Jednalo se o čtyři sedmnáctileté a tři šestnáctileté osoby, které policisté vyslechli na policejní služebně a po provedení procesních úkonů je předali jejich zákonným zástupcům. Policisté jim přitom naměřili hodnoty od 0,15 do 0,81 promile alkoholu v jejich dechu. Nejvyšší naměřená hodnota byla naměřena sedmnáctiletému mladíkovi. Policisté nyní budou zjišťovat, kdo alkoholické nápoje těmto osobám podal či prodal.
Požár v obci Darkovice
Operátor Hasičského záchranného sboru Opava dne 4.prosince kolem čtrnácté hodiny telefonicky oznámil na linku 158, že hlučínští hasiči vyjíždějí do obce Darkovice na ulici U Kluziště, kde došlo k zahoření dvířek od zavazadlového prostoru autobusu značky Sor. Po příjezdu hlučínských policistů na místo, byl již požár lokalizován. Na místo se dostavil také vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu zahoření určil nedbalostní manipulaci s otevřeným ohněm a věc si na místě převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 1.000,- Kč.  
Silně podnapilá žena ležela před budovou opavských hasičů na ulici Mlýnské
Opavští policisté zajistili dne 4.prosince krátce před dvacátou hodinou na ulici Mlýnské v Opavě osmadvacetiletou ženu z Opavy. Žena ležela v silně podnapilém stavu před budovou Hasičského záchranného sboru Opava. Nebyla schopna vlastní chůze a svým stavem budila veřejné pohoršení kolemjdoucích občanů. Policisté proto podnapilou ženu převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Žena nebyla schopna se podrobit dechové zkoušce.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Peněženku odcizil z volně odložené kabelky
K případu došlo dne 4.prosince v době od 16:00 hod. do 18:00 hod. v restauraci na ulici Opavské v obci Velké Hoštice. Neznámý pachatel odcizil z volně odložené kabelky, kterou její jednatřicetiletá majitelka z Opavy měla položenou na parapetu okna v sále restaurace, plátěnou peněženku značky Gucci v hodnotě 2.000,- Kč. V peněžence měla okradená žena také finanční hotovost 500,- Kč, platební kartu a své osobní doklady.  
Případ šetří opavští policisté jako přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Vloupání do motorového vozidla ve Vítkově
Neznámý pachatel se v nočních hodinách ze 4. na 5.prosince vloupal do osobního automobilu Škoda Felicia, který stál zaparkován na parkovišti před společností Lanex na ulici Wolkerové ve Vítkově. Rozbil okno levých předních dveří a vnikl dovnitř. Z vozidla následně odcizil rádio s CD přehrávačem a digitálním tunerem v hodnotě 1.000,- Kč, přičemž poškozením vozidla způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč, to vše pětatřicetiletému muži z Vítkova.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem