Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 31.1.2009

Policejní události na Opavsku za den 31.1.2009 (7 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla s jeho lehkým zraněním na Vítkovsku


Dne 31.1.2009 v době kolem 02:00 hod. muž ročníku narození 1980 ze Svatoňovic řídil osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit po silnici II. třídy čísla 443 ve směru jízdy od obce Staré Těchanovice na obec Svatoňovice, kdy vlivem své podnapilosti a nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky (zasněžená vozovka) vyjel vlevo do silniční příkopy, kde čelně narazil do stromu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění tohoto řidiče, který byl následně převezen sanitním vozidlem RLP na chirurgickou ambulanci do Slezské nemocnice v Opavě. Zde byla rovněž provedena ze strany policistů i orientační dechová zkouška u tohoto muže detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem 1,72 promile alkoholu v jeho dechu. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na vozidle Škoda Favorit ve výši 21.000,- Kč. Dalším šetřením bylo zjištěno, že vozidlo Škoda Favorit má propadlou STK i emise již od listopadu 2007. Skoro již devětadvacetiletému muži byl zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána jízda do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.



Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla s jeho lékařským ošetřením na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách


Dne 31.1.2009 v době kolem 12:30 hod. řídil muž ročníku narození 1988 z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 316, se kterým jel v Opavě, část Kateřinky po hlavní silnici ulice Rolnické, a to ve směru jízdy od ulice Mostní směrem k ulici Pekařské, kdy při průjezdu mírné pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, kdy na mokré vozovce dostal smyk, ve kterém vyjel vlevo mimo silnici a u vjezdu do dvora jednoho z rodinných domů narazil přední části vozidla BMW do přední části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Seat Ibiza, jehož majitelem je muž ročníku narození 1976 z Opavy-Kateřinek. Po tomto nárazu bylo vozidlo Seat vymrštěno směrem k ulici Mostní a vozidlo BMW po nárazu do vozidla Seat narazilo do oplocení rodinného domu muže ročníku narození 1952 z Opavy-Kateřinek, kdy dále vyjelo vpravo mimo silnici a narazilo svou přední části do kmenu listnatého stromu. Po tomto nárazu došlo ještě k ulomení koruny stromu, která poškodila omítku a venkovní parapet na rodinném domu ženy ročníku narození 1946 z Opavy-Kateřinek.

Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče osobního motorového vozidla značky BMW, který byl z místa nehody převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě, kde byl pouze jednorázově ošetřen. Před převozem do nemocnice byla u tohoto muže provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 2,01 promile alkoholu v jeho dechu. Ve Slezské nemocnici byl personálem chirurgické ambulance zajištěn vzorek krve řidiče. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Nepojízdné vozidlo BMW bylo z místa dopravní nehody odtaženo do areálu firmy Vild se sídlem v Opavě.
Řidiči byl na místě dopravní nehody zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu vystaveno potvrzení o zadržení řidičského průkazu a byla mu zakázána jízda do dalšího rozhodnutí. Celková škoda byla vyčíslena na částku 123.000,- Kč a dvacetiletý muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.

Dopravní nehodovost


Dne 30.1.2009 došlo v okrese Opava ke dvěma dopravním nehodám s jedním smrtelným zraněním řidiče a jedním lehkým zraněním. V souvislosti s nehodovostí byla způsobena škoda ve výši 2.480.000,- Kč.



Vyhrožování muže sebevraždou


Dne 31.1.2009 v 00:30 hod. oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky žena ročníku narození 1984 z Karviné, že před chvíli odejel od rodinného domu v obci Slavkov její přítel (muž ročníku narození 1985 z Hlučína) v osobním motorovém vozidle značky VW Pasat combi neznámo kam, kdy před svým odjezdem vyhrožoval sebevraždou. Dále oznamovatelka uvedla, že její přítel má u sebe pistoli a důvodem sebevraždy je jeho zdravotní stav. Dne 31.1.2009 v 02:30 hod. byl shora jmenovaný muž policisty vypátrán u vodojemu za obcí Slavkov, a to ve svém vozidle a v pořádku. U sebe měl plynovou pistoli bez nábojů, která byla policejní hlídkou zajištěna. Muž byl následně převezen služebním vozidlem PČR na urgentní příjem Psychiatrické léčebny do Opavy, kde ošetřující lékař rozhodl o jeho přijetí k ošetření a zkoumání jeho zdravotního a psychického stavu. Ke zranění osob nedošlo.



Vloupání do rodinného domu na ulici Slovenské v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel


Dne 31.1.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1954 z Opavy-Kylešovic byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci vloupání do rodinného domu, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v době od 16:00 hod. dne 30.1.2009 do 10:00 hod. dne 31.1.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Slovenské v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že ve výše uvedené době po předchozím přistavení si dřevěné konstrukce zahradní houpačky pod verandu se vyšplhal nahoru, následně vypáčil dřevěné balkonové dveře a vnikl do rodinného domu, který celý prohledal a odcizil finanční hotovost ve výši 5.000,- Kč, šperky ze žlutého kovu v celkové výši 40.000,- Kč a na zařízení rodinného domu způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1967 z Opavy-Kylešovic. Dále z rodinného domu odcizil příruční plechovou pokladnu, ve které byly uloženy různé tiskopisy a další šperky ze žlutého kovu v celkové hodnotě 40.000,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1944 z Opavy. Neznámý pachatel svým protiprávním jednáním způsobil celkovou škodu ve výši 95.000,- Kč.



Dopravní nehodovost


Za den 31.1.2009 došlo na katastru územního odboru PČR Opava k 9-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla jedna osoba zraněná lehce. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 550.000,- Kč.



Odcizení osobního motorového vozidla z parkoviště hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 31.1.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Neoprávněné užívání cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 31.1.2009 v době od 18:10 hod. do 18:30 hod. se za pomocí nalezených klíčů, které poškozená žena ztratila před vchodem do hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě zmocnil na parkovišti hypermarketu zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Opel Vectra 1,6 16V, barvy zelené metalízy, registrační značky 3T2 0701, o stavu tachometru cca 118.200 km, v nádrži přibližně 10 litrů benzínu Natural 95, vše v celkové hodnotě 120.000,- Kč, kdy ve vozidle se dále nacházela koupelnová skříňka značky Moderate bílé barvy, taška z nákupem v OBI, DVD přehrávač značky LG DVX380 černé barvy, textilní psí pelíšek žluté barvy a dioptrické brýle (2,5 dioptrií) v pouzdře modré barvy, čímž vznikla celková škoda ve výši 125.821,- Kč.

vytisknout  e-mailem