Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 30.11.2010

Opava - Devatenáctiletý muž vnikl do několika objektů a další...(9 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě

Dne 30.11.2010 v době kolem 19:45 hod. policejní hlídka ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě jela služebním motorovým vozidlem značky VW Transportér po ulici Krnovské v Opavě, kdy uviděla osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia jak vyjíždí z vedlejší ulice Kasárenské na hlavní ulici Krnovskou a jeho řidič si počínal zvlášť neopatrně, poněvadž přejel až do protisměru a ohrozil a omezil ostatní účastníky silničního provozu. Například řidič policejního automobilu jedoucí v protisměru musel reagovat na vzniklou situaci tím, že strhl řízení vpravo, aby tak zabránil střetu. Vozidlo Škoda Felicia aniž by zastavilo, pokračovalo v jízdě po ulici Krnovské ve směru na Opavu-Jaktař. Policisté se tedy rozhodli nebezpečně jedoucího řidiče zastavit a zkontrolovat. Následným předložením všech potřebných dokladů k provozu a řízení motorového vozidla byl v řidiči zjištěn muž ročníku narození 1981 z Mokrých Lazců. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byly naměřeny hodnoty 0,94 promile a 0,90 promile alkoholu v jeho dechu. Devětadvacetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal (vypití tří 11 stupňových piv), o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je předmětem dalšího šetření.


Devatenáctiletý muž má na svědomí vloupání do několika objektů v Opavě

Dne 30.11.2010 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1991 z Opavy jako obviněného ze spáchání přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil tím, že :
1)dne 20.10.2010 v době kolem 01:00 hod. na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách vnikl po vyražení vstupních dveří do prodejny květinářství, kdy z otevřené pokladny odcizil finanční částku 200,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1950 z Opavy-Kateřinek, na zařízení škoda nezpůsobena nebyla
2)v noční době z 10.11.2010 na 11.11.2010 na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích vnikl po vypáčení vstupních dveří do sklepních prostor Plzeňské restaurace, kdy na dveřích způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč a následně po vypáčení trezoru odcizil finanční částku ve výši 55.534,- Kč s číšnickým flekem v hodnotě 250,- Kč a poškozením trezoru vznikla škoda ve výši 5.000,- Kč. Dále z restaurace odcizil různé druhy a množství cigaret v hodnotě 5.796,- Kč a na poškozených vnitřních dveřích způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1971 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 78.580,- Kč
3)dne 23.11.2010 v době kolem 17:45 hod. na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách po přelezení uzamčeného oplocení o výšce 160 cm vešel na pozemek ZŠ Ilji Hurníka, kde poté rozbil skleněnou výplň přízemního okna WC, okno si otevřel a vysadil z pantů a posléze vnikl přes WC na chodbu školy, kdy spuštěný alarm jej však vyrušil a obviněný muž z místa činu utekl, aniž by něco odcizil.
Svého protiprávní jednání majetkového charakteru se devatenáctiletý muž dopustil i přesto, že byl rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z července 2010 pravomocně odsouzen pro provinění z přečinu „Krádež“ podmíněným odnětím svobody v délce 9 měsíců. Trestná činnost výše uvedeného muže byla objasněna na základě místní a osobní znalosti problematiky této kriminality, znalostí možných osob pachatelů a prostředí ze strany opavských kriminalistů. Trestní stíhání jmenovanému muže je vedeno na svobodě a jeho případné další protiprávní jednání je i nadále v prošetřování a prověřování opavskými policisty.


Případ odcizené dřevní hmoty na katastru obce Skřípov je objasněn

Dne 30.11.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1980 z Raduně, neboť tento v odpoledních hodinách dne 21.11.2010 v lesním porostu zvaném Kameňák na katastru obce Skřipov neoprávněně naložil na přívěsný vozík zapojený za osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit 1 m3 bukové dřevní hmoty, kterou tak odcizil, čímž způsobil firmě Městské lesy Opava celkovou škodu ve výši 1.600,- Kč. Dále bylo zjištěno, že třicetiletý muž se svého protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě ze srpna roku 2008, kdy byl odsouzen za trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 1 roku a 5 měsíců. V daném případě se tedy jedná o recidivu a vše je nadále v prošetřování a prověřování.


Třiatřicetiletý muž neoprávněně vnikl do bytu na ulici Polní v Opavě

Dne 30.11.2010 opavští policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Porušování domovní svobody“ muži ročníku narození 1977 z Opavy-Kateřinek, neboť tento v noční době ze dne 24.11.2010 na 25.11.2010 po předchozím vyšplhání po hromosvodu vstoupil na balkón bytu v jednom z činžovních domů na ulici Polní v Opavě, který je ve výšce 7,5 metrů nad zemí, následně pootevřenými balkónovými dveřmi vnikl do bytu ženy ročníku narození 1974 z Chlebičova, kde neoprávněně setrval, nic v bytě nepoškodil ani neodcizil. Případ je předmětem dalšího šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Opavské v Dolním Benešově

Dne 30.11.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 20:00 hod. dne 29.11.2010 do 01:30 hod. dne 30.11.2010 na parkovišti u penziónu Herta na ulici Opavské v Dolním Benešově vnikl po rozbití skleněné výplně předních dveří do zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla značky Volkswagen Transportér, ze kterého odcizil navigaci značky Geosat v hodnotě 15.000,- Kč, kdy rozbitím okna dveří způsobil škodu ve výší 5.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1968 z Hradce Králové tak byla způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč.


Odcizení motorového vozidla na ulici Celní v Hlučíně

Dne 30.11.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné užívání cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 21:30 hod dne 29.11.2010 do 09:00 hod. dne 30.11.2010 se přesně nezjištěným způsobem zmocnil osobního motorového vozidla značky Škoda 135 LXI Forman červené barvy, registrační značky BRD 35-14, které bylo zaparkováno na parkovišti před penzionem Azalka na ulici Celní v Hlučíně. Automobil byl standardně vybaven, stav tachometru přibližně 135.000 km, stav nádrže 10 litrů benzínu Natural 95, kdy uvnitř se nacházely veškeré doklady k vozidlu. Poškozenému muži ročníku narození 1979 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč.


Zajištění silně podnapilé ženy na PZS Opava

Dne 30.11.2010 v 16:15 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava zajistila před budovou Obchodního domu Breda na ulici Náměstí Republiky v Opavě ženu ročníku narození 1957 z Opavy, která v silně podnapilém stavu ležela na chodníku a měla u sebe v kočárku dítě. Na žádost přivolaných policistů nebyla schopna provést orientační dechovou zkoušku, nebyla schopna komunikace ani vlastní chůze. Vzhledem k tomu, že bezprostředně ohrožovala svůj život a zdraví a budila veřejné pohoršení u kolemjdoucích občanů, bylo rozhodnuto o jejím umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Šetřením bylo dále zjištěno, že roční chlapec je jejím vnukem, kdy tento byl následně v pořádku předán v místě bydliště své matce, a to ženě ročníku narození 1978 z Opavy. Celá záležitost je šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku, kdy opavští policisté případ i nadále prošetřují a prověřují.


Únik plynu z panelového domu na ulici Olomoucké v Opavě

Dne 30.11.2010 v 17:40 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1971 z Opavy, že ve sklepních prostorách jednoho z panelových domů na ulici Olomoucké v Opavě uniká plyn. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě a hasiči HZS Opava, kdy bylo zjištěno, že došlo k prasknutí 2colové trubky na přípojce plynu v místě ventilu. Hasiči provedli měření přístrojem Drager XAM 5000 na množství plynu ve vzduchu, přičemž bylo naměřeno 1,5 procenta FOL poměr se vzduchem, kdy podle sdělení velitele hasičů a přivolaného pracovníka RWE Distribuční služby tato hladina je v únosné normě. Zaměstnanec RWE zastavil hlavní přívod plynu do domu, provedl opravu trubky a uvedl, že k poškození došlo vlivem povětrnostních podmínek, kdy ohledně mrazu došlo k posunu trubky s přívodem plynu do domu a k následnému prasknutí v místě ventilu. V době prováděného zásahu nebylo nutností provést evakuaci obyvatel, rovněž tak nedošlo k žádnému zranění přítomných osob a nebyla způsobena žádná škoda na majetku občanů.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 30.11.2010 došlo v okrese Opava ke dvěma nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy hmotná škoda na majetku činí 95.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem