Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 30.11.2009

Objasnění krádeže automobilu, objasnění krádeží finančních částek, vloupání do motorových vozidel a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Sušilové v Opavě

Dne 30.11.2009 v době kolem 15:50 hod. řídil muž ročníku narození 1953 z Opavy-Kateřinek po ulici Sušilové v Opavě osobní motorové vozidlo značky Ford Mondeo, kdy chtěl odbočit vlevo na ulici Rybovou ve směru k areálu Slezské nemocnice v Opavě. Při projíždění touto křižovatkou vlivem nepřizpůsobení rychlosti jízdy a své podnapilosti nezvládl řízení vozidla, přejel do protisměru, pak mimo vozovku, kde narazil levým předním rohem automobilu do vzrostlého listnatého stromu. Hmotná škoda v souvislosti s touto dopravní nehodou činí 15.000,- Kč, ke zranění osob nedošlo. Po nehodě výše uvedený muž vozidlo odstavil na ulici Rybové a z místa nehody odešel. Policisté z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby, kteří celou záležitost přijeli vyšetřovat, chvíli poté tohoto řidiče vypátrali a tento byl vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 3,07 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní s výsledky 3,29 promile a 2,82 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde bylo ošetřujícím lékařem provedeno jeho vyšetření a byl mu odebrán vzorek krve k následnému rozboru na množství přítomného alkoholu. Případ je nadále v šetření, kdy šestapadesátiletému muži bylo ze strany opavských policistů zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykových látek“.


Vloupání do garáže u rodinného domu na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách a odcizení motorového vozidla – známý pachatel, objasnění

Dne 30.11.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1984 z Ostravy jako obviněného ze spáchání trestných činů „Krádež“, „Porušování domovní svobody“, „Neoprávněné užívání cizí věci“, „Poškozování cizí věci“ a „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, kterých se dopustil tím, že :
v noční době z 2.10.2009 na 3.10.2009 za pomocí shodného klíče vnikl do garáže u rodinného domu muže ročníku narození 1958 z Opavy-Kateřinek, která se nachází na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách, odkud se dostal do sklepní chodby jeho rodinného domu, ze které odcizil svazek klíčů od osobního motorového vozidla značky Honda Jazz GD5 v hodnotě 200.000,- Kč, které bylo zaparkováno na dvoře tohoto domu a ve kterém se nacházela elektrická pila na dřevo v hodnotě 4.000,- Kč, příklepová vrtačka v hodnotě 8.000,- Kč, příklepová vrtačka v hodnotě 3.000,- Kč, rozbrušovačka v hodnotě 2.000,- Kč a plastový kufr se stavebním nářadím v hodnotě 11.000,- Kč, vše ke škodě shora uvedeného poškozeného muže, kdy se následně předmětného osobního motorového vozidla Honda za pomocí odcizených klíčů zmocnil a odjel s ním do místa svého trvalého bydliště v Ostravě. Zde z automobilu vyndal výše popsané elektrické nářadí i s plastovým kufrem, které prodal nezjištěnému muži v Ostravě-Přívoze pouze za částku 1.000,- Kč. S předmětným vozidlem v následujících dnech odjel do Ostravy-Hošťálkovic, kde automobil odstavil a demontoval z něj 4 ks ALU disků s pneumatikami v hodnotě 14.000,- Kč a tyto prodal nezjištěnému muži v Ostravě-Zábřehu za finanční částku ve výši 3.000,- Kč. Obviněný muž se tedy zmocnil osobního motorového vozidla v úmyslu jej přechodně užívat a dále z automobilu odcizil věci v hodnotě 28.000,- Kč, přičemž se u něj jedná o recidivu, poněvadž rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z května 2007 byl odsouzen mimo jiné i pro trestný čin „Krádež“ k trestu odnětí svobody nepodmíněně v délce 30 měsíců, kdy výkon trestu vykonal v červenci letošního roku. Dále bylo zjištěno, že osobní motorové vozidlo řídil z Opavy do Ostravy a následně v Ostravě i přesto, že není
držitelem příslušného řidičského oprávnění. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do přízemního bytu na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách a zcizování finančních částek – známí pachatelé, objasnění

Dne 30.11.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1985 z Opavy jako obviněného ze spáchání trestných činů „Krádež“, „Porušování domovní svobody“ a „Neoprávněné držení platební karty“ a dále zahájil trestní stíhání ženy ročníku narození 1987 z Opavy jako obviněnou ze spáchání trestného činu „Podílnictví“, kterých se dopustili tím, že :
1)v měsíci květnu 2009 vnikl výše uvedený muž přes nedostatečně zajištěnou ventilaci okna do přízemního bytu v jednom z panelových domů na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách (jedná se o byt jeho rodičů, kde však již nebydlí), ze kterého odcizil platební kartu a dále čtyři kusy prstenů ze žlutého kovu (každý v hodnotě 1.500,- Kč), kdy poté s výše uvedenou odcizenou platební kartou provedl neoprávněný výběr finanční hotovosti prostřednictvím bankomatu v Opavě v celkové výši 16.500,- Kč, vše ke škodě jeho matky, ženy ročníku narození 1960 z Opavy-Kateřinek, kdy výše uvedené finanční prostředky společně použili pro svou potřebu
2)v měsíci červnu letošního roku vnikl čtyřiadvacetiletý muž sám opět přes nezajištěnou ventilaci okna do stejného bytu svých rodičů, odkud odcizil jinou platební kartu a 150 Euro v hodnotě 3.900,- Kč, kdy s touto odcizenou kartou provedl neoprávněný výběr prostřednictvím dvou bankomatů v Opavě v celkové výši 10.000,- Kč, vše ke škodě jeho otce, muže ročníku narození 1952 z Opavy-Kateřinek, kdy výše uvedené finanční prostředky společně použili pro svou potřebu
3)v měsíci říjnu tohoto roku opět vnikl shodným způsobem do bytu svých rodičů, kdy z papírové obálky v neuzamčeném sekretáři obývací stěny odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 6.000,- Kč, ke škodě svého otce, kdy výše uvedenou finanční hotovost poté společně použili pro svoji potřebu
4)dne 18.11.2009 v době kolem 10:00 hod. výše jmenovaný obviněný muž sám vylezl na balkon přízemního bytu jeho rodičů na ulici Černé v Opavě-Kateřinkách, kdy za pomocí zde postavené židle rozbil balkonové dveře, načež vnikl do bytu obývaného jeho rozvedenými rodiči, kdy z pokoje otce odcizil papírovou obálku s finanční částkou na hotovosti ve výši 36.000,- Kč a na zařízení bytu způsobil své matce škodu ve výši 2.000,- Kč, kdy odcizené finanční prostředky společně s obviněnou dvaadvacetiletou ženou použili pro vlastní potřebu.

Obviněná žena věděla, že finanční prostředky, které čtyřiadvacetiletý muž vždy donesl, pocházejí z jeho trestné činnosti. Celková škoda byla vyčíslena na částku 80.900,- Kč a trestní stíhání obou obviněných osob je vedeno na jejich svobodě.


Rozbití výlohy prodejny textilu na ulici Náměstí Republiky v Opavě – neznámý pachatel

Dne 30.11.2009 v době kolem 01:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Náměstí Republiky v Opavě trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že dosud nezjištěným předmětem rozbil skleněnou výplň výlohy prodejny bytového textilu, čímž poškozené ženě ročníku narození 1966 z Opavy byla způsobena celková škoda ve výši 6.500,- Kč. K vniknutí do prodejny nedošlo, nic nebylo odcizeno a případ nadále šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do motorového vozidla na ulici U Střelnice v Opavě – neznámý pachatel

V době od 23:50 hod. dne 29.11.2009 do 07:30 hod. dne 30.11.2009 neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že před činžovním domem na ulici U Střelnice v Opavě vnikl po odstranění zadní skleněné výplně okna pátých dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Renault Espace, kdy ze zavazadlového prostoru odcizil tři papírové bedny, ve kterých se nacházely cigarety různých značek v hodnotě 47.892,- Kč, dále svazek 40 klíčů k automatům na cigarety v hodnotě 2.000,- Kč a poškozením laku automobilu způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč, čímž byla společnosti Tabard spol. s r.o. Opava způsobena celková škoda ve výši 50.892,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Těžké zranění muže u rodinného domu v obci Jakartovice

Dne 30.11.2009 v době kolem 09:30 hod. patrně vlivem předchozí nedbalosti ze strany dosud neustanovené osoby došlo u jednoho z rodinných domů v obci Jakartovice k těžkému zranění muže ročníku narození 1977 z Jakartovic. V té době se odstavené a nenastartované osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Omega dalo samovolně do pohybu, otevřenými vraty se z garáže rozjelo a přitlačilo na zeď rodinného domu zde stojícího výše uvedeného muže. Vzdálenost mezi garáží a domem je 6 metrů. Dvaatřicetiletému muži tak bylo způsobeno těžké zranění v oblasti pánve s předpokládanou dobou léčení 3-4 měsíce. Případ je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení nepojízdného vraku motorového vozidla na ulici Krnovské v Opavě – neznámý pachatel

V době od 12:30 hod. dne 27.11.2009 do 09:30 hod. dne 30:11.2009 neznámý pachatel odcizil z volně přístupného objektu bývalých Mlékáren na ulici Krnovské v Opavě zde odstavený a nepojízdný vrak osobního motorového vozidla značky Fiat 242 stříbrné barvy, bez SPZ, kdy tímto přestupkovým jednáním proti majetku způsobil muži ročníku narození 1958 z Opavy škodu ve výši 4.900,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení dřevěných desek ze stodoly za obcí Litultovice – neznámý pachatel

V době od 11:00 hod. dne 27.11.2009 do 09:00 hod. dne 30.11.2009 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Litultovice trestný čin „Krádež“ tím, že ze stodoly, která se nachází přibližně 500 metrů nad obcí Litultovice ve směru na obec Hlavnice, odcizil 700 m2 volně odloženého dřevěného obložení v hodnotě 21.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Požár paseky na katastru obce Svatoňovice

Dne 30.11.2009 v 09:00 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Vítkov vyslána mezi obce Čermná ve Slezsku a Svatoňovice, kde mělo dojít k požáru trávy. Šetřením na místě bylo zjištěno, že došlo k požáru paseky o rozloze cca 3 ha, která se nachází na katastru obce Svatoňovice a je z části osázená novými stromky. Způsobeným požárem vznikla Obecnímu úřadu ve Svatoňovicích škoda ve výši 5.000,- Kč. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava uvedl, že požár byl zapříčiněn vlivem nedostatečného uhašení ohnišť, které zde založila žena ročníku narození 1955 z Čermné ve Slezsku při pálení klestí ve dnech 25., 26. a 28.11.2009. Oheň se následně šířil v kořenech stromů a vlivem zhoršených povětrnostních podmínek (silný vítr) došlo k rozhoření ohně a k tomuto požáru. Vyšetřovatel hasičů ve věci neshledal úmyslné zavinění a celou záležitost si na místě převzal k došetření do vlastní kompetence. Na likvidaci požáru zasahovali 2 jednotky hasičů HZS Vítkov, 2 jednotky dobrovolných hasičů SDH Budišov nad Budišovkou a 1 jednotka dobrovolných hasičů SDH Melč. Ke zranění osob nedošlo.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Dne 30.11.2009 v době od 10:30 hod. do 11:00 hod. neznámý pachatel spáchal na parkovišti supermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že po vypáčení zámku předních dveří vnikl do zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Mercedes Sprinter, ze kterého odcizil černou textilní kabelku v hodnotě 800,- Kč, ve které se nacházela černá kožená peněženka v hodnotě 500,- Kč s finanční částkou na hotovosti 600,- Kč, s 20 kusy stravenek Gastro v hodnotě 900,- Kč, s různými osobními doklady a s platební kartou, vše v celkové výši 2.800,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1986 z Českých Budějovic, dále pak z vozidla odcizil pánský batoh béžové barvy značky Nike v hodnotě 800,- Kč s různým oblečením v hodnotě 500,- Kč, toto ke škodě muže ročníku narození 1985 z Českých Budějovic a na vozidle způsobil škodu ve výši 500,- Kč, ke škodě společnosti Hoch a synové spol. s r.o. České Budějovice. Celková škoda činí 4.600,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Pokus podvodného vylákání finanční částky na osobě seniorského věku v Kravařích – neznámý pachatel

Dne 30.11.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1948 z Kravař byly policisty z obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Podvod“ ve stádiu pokusu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v dopoledních hodinách dne 25.11.2009 z neznámého telefonního čísla telefonicky kontaktoval do místa bydliště ženu ročníku narození 1923 z Kravař, kdy se vydával za jejího vnuka, který je však v současné době pracovně na Novém Zélandu a pod smyšlenou legendou nákupu motorového vozidla po ní požadoval hotovostní půjčku ve výši 40.000,- Kč, kterou si do 30 minut u ní doma na ulici Opavské v Kravařích vyzvedne jeho kamarád. Po chvíli tato neznámá osoba zavolala opětovně a s největší pravděpodobností po zjištění, že šestaosmdesátiletá žena není doma sama (druhý telefonát již zvedl její šedesátiletý syn), tak se do místa jejího bydliště nedostavila a peníze si nevyzvedla. Prověrkou ze strany kravařských policistů bylo rovněž zjištěno, že nikdo z členů rodiny jí nevolal a nežádal o půjčku. Protiprávním jednání dosud neznámého pachatele či pachatelů mohla být výše jmenované ženě způsobena škoda ve výši 40.000,- Kč, poněvadž byla přesvědčena, že finanční prostředky svému údajnému vnukovi pošle.


Dopravní nehodovost

Dne 30.11.2009 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava celkem ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých jeden účastník silničního provozu utrpěl lehké zranění a hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí byla vyčíslena na částku 236.000,- Kč.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Opavské ve Velkých Hošticích

Dne 30.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1966 z Kravař, neboť tento dne 30.11.2009 v době kolem 21:40 hod. byl stavěn a kontrolován kravařskými policisty na ulici Opavské v obci Velké Hoštice, jak řídí osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Sierra po předchozím požití alkoholických nápojů. Tuto skutečnost prokázalo odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,45 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovná dechová zkouška vyzněla rovněž pozitivně s výsledkem 1,44 promile alkoholu v jeho dechu. Ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, vykonával tedy činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Třiačtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.

vytisknout  e-mailem