Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.8.2009

Dopravní nehoda motocyklisty, různé krádeže věcí na Opavsku a další...(19 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče motocyklu mezi Hlubočcem a Komárovskými Chaloupky


 

Dne 3.8.2009 v 19:10 hod. řídil muž ročníku narození 1988 z Hradce nad Moravicí motocykl tovární značky Suzuki GS 500 E po silnici ve směru od obce Hlubočec na obec Komárovské Chaloupky, kdy při průjezdu levotočivé zatáčky vlivem nepřizpůsobení rychlosti jízdy a dopravně technickému stavu komunikace vyjel s motocyklem vpravo mimo komunikaci a havaroval do silničního příkopu. Po příjezdu policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby PČR v Opavě byla u něj provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty s doposud neupřesněnou dobou léčení. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Případ je nadále v šetření.


 


 

Porušování domovní svobody na ulici Bílovecké v Opavě – pachatel známý


 

V těchto dnech vrchní inspektor Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1971 z Opavy jako obviněného ze spáchání trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterého se dopustil tím, že v době od 8.7.2009 do 28.07.2009 na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích neoprávněně užíval byt v panelovém domě společnosti RPG Byty s.r.o. Ostrava, do kterého vnikl po předchozím vypáčení zámku dveří pomocí šroubováku, a to bez vědomí a souhlasu nájemkyně bytu, ženy ročníku narození 1975 z Opavy, jenž měla tento byt v užívání na základě smlouvy o nájmu a který donedávna užívala společně se svou dcerou, kdy obviněný muž v tomto bytě neoprávněně setrval několik dní. Z bytu nic neodcizil, rozlomením zámku FAB dveří však způsobil škodu ve výši 200,- Kč, dále vznikla škoda na kování zámku ve výši 200,- Kč a poškozením vstupních dveří byla způsobena škoda ve výši 300,- Kč. Případ je nadále v šetření.


 


 

Poškození zaparkovaného osobního automobilu požárem v Hlučíně – pachatel neznámý


 

Dne 3.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel tím, že dne 2.8.2009 v době od 22:30 hod. do 22:55 hod. na ulici Severní v Hlučíně mohl úmyslně založit požár zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ford Mondeo. Majitelce vozidla, ženě ročníku narození 1965 z Hlučína tak způsobil škodu na vozidle ve výši 50.000,- Kč a 50.000,- Kč na poškození zboží, textilu a kosmetiky, jenž měla majitelka v zavazadlovém prostoru vozidla. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava, který se dostavil na místo, nevyloučil cizí zavinění a uvedl, že požár byl založen na přední kapotě vozidla a zároveň v zadní části zavazadlového prostoru. Ke zranění osob nedošlo, případ je nadále v šetření ze strany hlučínských policistů a hasičů HZS Opava.

 

Zadržení řidiče bez řidičského oprávnění v obci Litultovice – zkrácené přípravné řízení


 

Dne 3.8.2009 v 00:10 hod. byl ve směru jízdy od obce Lhotka u Litultovic na Opavu, a to před budovou Městyse Litultovice zastaven a kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích muž ročníku narození 1991 z Opavy, který řídil motocykl tovární značky Jawa 250, jenž nebyl opatřen registrační značkou. Motocyklista byl vyzván k předložení dokladů předepsaných pro řízení a provoz motocyklu. Ten však žádné doklady nepředložil a doznal, že je nevlastní. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo v evidenci řidičů zjištěno, že skutečně není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou ze skupin podle zvláštního zákona a že tedy řídil motorové vozidlo, ačkoliv není držitelem příslušného řidičského oprávnění. Policisté z výše uvedeného obvodního oddělení PČR osmnáctiletému motocyklistovi sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“. Případ je nadále v šetření, bude se prošetřovat, kdo je majitelem vozidla, proč motocykl neměl připevněnou registrační značku a jak se osmnáctiletý muž dostal k řízení motocyklu, když nevlastní řidičské oprávnění a není majitelem tohoto motorového vozidla.


 


 

Padělání a pozměňování veřejné listiny v Kravařích – pachatel známý


 

Dne 3.8.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje trestní stíhání muže ročníku narození 1978 z Kobeřic jako obviněného ze spáchání trestného činu „Padělání a pozměňování veřejné listiny“, kterého se dopustil tím, že dne 4.2.2009 na odboru dopravy Městského úřadu v Kravařích předložil zdejším pracovníkům k žádosti o vydání českého řidičského průkazu padělaný ukrajinský řidičský průkaz s datem vydání v listopadu 2001 s různými podskupinami řidičského oprávnění, o kterém však věděl, že je padělaný a že podskupiny řidičského oprávnění jsou smyšleně získané a řádně neprošel testy a nutnou praxí. Na základě takto padělaného řidičského průkazu mu byl v březnu 2009 Městským úřadem v Kravařích, odborem dopravy, neoprávněně vydán řidičský průkaz České republiky pro různé podskupiny motorových vozidel.


 


 

Odcizení nafty z pracovních strojů v Kravařích – neznámý pachatel


 

V době od 16:00 hod. dne 1.8.2009 do 07:00 hod dne 3.8.2009 neznámý pachatel spáchal na parkovišti před restaurací Damika na ulici Novodvorské v Kravařích trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím odmontování výpustného ventilu palivové nádrže odcizil z nádrže zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra 815 celkem 150 litrů motorové nafty a dále z nezajištěné nádrže pracovního vibračního válce typu VV 102 odčerpal 200 litrů motorové nafty, čímž způsobil poškozené firmě Jankostav s.r.o. Ostrava celkovou škodu ve výši 9.450,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.

 

Vloupání do dílny v Hlučíně - Darkovičkách – neznámý pachatel


 

Dne 3.8.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR Hlučín zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 14:00 hod. dne 1.8.2009 do 06:00 hod. dne 2.8.2009 vnikl po vypáčení vchodových dveří do dílny v prostorách firmy KBW s.r.o. Hlučín na ulici Za Humny v Hlučíně, části Darkovičky, odkud odcizil elektrický hoblík značky Makita zelené barvy v originální bedně v hodnotě 15.000,- Kč, elektrický hoblík značky Bosch se sadou frézek a sukovníků v hodnotě 1.000,- Kč, ruční frézu značky Bleck Decker červené barvy v hodnotě 500,- Kč a dále pak z vedlejší nezajištěné budovy odcizil plechový dvacetilitrový kanystr s obsahem deseti litrů benzínu v hodnotě 380,- Kč. Na zámku vchodových dveří pak vznikla škoda ve výši 120,- Kč. Celková škoda tak činí 17.000,- Kč ke škodě shora uvedené společnosti a případ je nadále v šetření.


 


 

Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně – pachatel neznámý


 

Dne 3.8.2009 byly policisty z obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 20:00 hod. dne 2.8.2009 do 09:00 hod. dne 3.8.2009 na ulici Dukelské v Hlučíně, po předchozím páčení zámku předních dveří a rozbití skleněné výplně zadních dveří, vnikl do zde zaparkovaného a zajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 206, ze kterého odcizil autorádio značky Pioneer s CD mechanikou v hodnotě 1.000,- Kč. Poškozením zámku dveří a skleněné výplně byla způsobena předběžná škoda ve výši 4.000,- Kč, vše ke škodě firmy Matyx.cz Hlučín.


 


 

Odcizení mobilního v Městských sadech v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 31.7.2009 v době od 23:00 hod. do 23:55 hod. neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že ve shora uvedené době na venkovní diskotéce v Městských sadech v Opavě, vedle areálu koupaliště, využil nepozornosti poškozené ženy ročníku narození 1989 z Opavy a při tanci jí z přední kapsy kalhot odcizil její mobilní telefon značky Sony Ericsson T303 Live stříbrné barvy v hodnotě 3.500,- Kč. Případ byl oznámen opavským policistům až dne 3.8.2009 a ve věci je nyní prováděno šetření.


 


 

Vloupání do garáže na ulici Nádražní v Dolním Benešově - pachatel neznámý


 

Dne 3.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně na základě oznámení poškozené ženy ročníku narození 1969 z Hlučína zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 22:00 hod. dne 2.8.2009 do 11:00 hod. dne 3.8.2009 po rozbití zadního větracího okna vnikl do prostor garáže, která se nachází vedle domu na ulici Nádražní v Dolním Benešově, odkud odcizil nahrávací aparaturu, gramofon, reproduktory, mixážní pult, kombo a sluchátka s příslušenstvím, vše v celkové hodnotě 50.000,- Kč. Poškozením okna vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč, vše ke škodě shora uvedené ženy.


 


 

Odcizení peněženky s platební kartou v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

Dne 3.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě na základě oznámení poškozené ženy ročníku narození 1955 z Opavy-Kateřinek zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 31.7.2009 v době kolem 17:00 hod. na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách, za pokladnou prodejny supermarketu Billa, odcizil na podkladním odkládacím pásu volně odloženou dámskou koženou peněženku vínově červené barvy v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovosti 4.000,- Kč, s osobními doklady a s platební kartou, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 4.200,- Kč.


 


 

Požár slámy na ulici Opavské v Dolním Benešově


 

Dne 3.8.2009 ve 13:30 hod. oznámil operátor Hasičského záchranného sboru Hlučín na bezplatnou tísňovou linku Policie České republiky čísla 158, že před chvíli došlo k požáru slámy, vezené na ložném prostoru nákladního motorového vozidla tovární značky Avia, a to na ulici Opavské v Dolním Benešově. Šetřením na místě bylo ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů zjištěno, že požár vznikl od nedopalku cigarety vyhozené z dosud neznámého projíždějícího vozidla s neznámým řidičem. Na místě byli rovněž přítomni hasiči HZS Hlučín a SDH Dolní Benešov, kteří požár lokalizovali. Vyšetřovatel hasičů, který si celou věc na místě převzal k došetření do své kompetence, odhadl předběžnou škodu na vozidle ve výši 2.000,- Kč, škoda na shořelé slámě je nulová. Ke zranění osob ani k další škodě na majetku nedošlo.


 


 

Odcizení jízdního kola v obci Bohučovice – neznámý pachatel


 

Dne 3.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zahájili na základě oznámení poškozeného mladíka ročníku narození 1992 z Hradce nad Moravicí úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že výše uvedeného dne v době mezi 13:00 hod. a 13:20 hod. odcizil sportovní jízdní kolo značky Author-Gang 7 mm černé barvy s duralovým rámem a oranžovým nápisem Author-Gang 7 mm, jenž bylo dále vybaveno brzdovými kotouči, odpruženou přední vidlicí, černými dvojráfky, předním dvojtalířem a vzadu s 9-ti kolečkem v celkové hodnotě 16.000,- Kč, které bylo uzamčeno lankovým zámkem a stálo opřené o oplocení jednoho z rodinných domů v obci Bohučovice.


 


 

Odcizení jízdního kola na ulici Na Rybníčku v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 3.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili na základě oznámení poškozené ženy ročníku narození 1976 z Opavy úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že výše uvedeného dne v době mezi 18:15 hod. a 19:30 hod. odcizil ze stojanu na jízdní kola, umístěného před budovou fitnesscentra Sport perfekt na ulici Na rybníčku v Opavě, uzamčené dámské trekinkové jízdní kolo značky Balance Cross Rider oranžovo-černé barvy v hodnotě 6.449,- Kč.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Za den 3.8.2009 došlo na Opavsku ke čtyřem dopravním nehodám, při nichž byla jedna osoba zraněna těžce. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie ČR 200.000,- Kč.


 


 

Podnapilý řidič motorového vozidla ve Svatoňovicích


 

Dne 3.8.2009 kolem 21:25 hod. řídil muž ročníku narození 1952 ze Starých Těchanovic osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fábia, přičemž byl na křižovatce ve Svatoňovicích zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR ve Vítkově. Řidič byl následně vyzván k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla a dále se na výzvu policistů podrobil odbornému měření, a to dechové zkoušce pomocí detekčního digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem, kdy s odstupem deseti minut mu byly naměřeny hodnoty 0,63 a 0,72 promile alkoholu v jeho dechu. Šestapadesátiletému řidiči bylo na místě zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


 


 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 3.8.2009 ve 22:00 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili v domě na Smetanové ulici v Opavě, části Malé Hoštice muže ročníku narození 1949 z Opavy-Malých Hoštic, který v silně podnapilém stavu v místě společného trvalého bydliště slovně napadal svou manželku (ženu ročníku narození 1954 z Opavy-Malých Hoštic) a vzhledem k tomu, že zde byla důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání i nadále pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek oproti občanskému soužití.



 

Pokus o krádež kabelky na ulici Polní v Opavě – neznámý pachatel

Dne 3.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ ve stadiu pokusu, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 3.8.2009 v době kolem 22:45 hod. zezadu přistoupil k ženě ročníku narození 1955 z Opavy, která v této době přicházela do svého bydliště k hlavním vchodovým dveřím domu na ulici Polní v Opavě a snažil se jí z ruky vytrhnout její dámskou kabelku, ve které měla osobní doklady, dámskou peněženku s finanční částkou 150,- Kč a mobilním telefonem. Trestný čin majetkového charakteru se mu však nepodařilo dokončit, poněvadž poškozená žena začala hlasitě volat o pomoc, a proto se neznámý muž dal na útěk. Poškozené oznamovatelce nebyla způsobena žádná škoda na majetku, utrpěla však drobné oděrky na obou pažích bez lékařského ošetření .

Popis pachatele : muž blíže neurčeného věku, výška 180 cm, štíhlé postavy, na sobě měl oblečenou mikinu s kapucí nezjištěné barvy, kapuci měl přetaženou přes hlavu, na očích měl nasazeny brýle.

Policisté žádají širší veřejnost o spolupátrání po osobě pachatele tohoto trestného činu, v případě jakéhokoliv kladného poznatku, který by vedl k ztotožnění neznámého muže nebo k řádnému objasnění celé záležitosti, nechť volají, byť i anonymně, bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


 


 

Vloupání do motorového vozidla v Opavě-Kylešovicích – pachatel neznámý


 

Dne 4.8.2009 byly policisty z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestných činů „Krádež“ a „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 22:15 hod. dne 3.8.2009 do 01:20 hod. dne 4.8.2009 na parkovišti na ulici 17. listopadu v Opavě-Kylešovicích vnikl po předchozím vypáčení zámku předních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Superb a odcizil z něj dva přední airbagy v celkové hodnotě 20.000,- Kč, celý středový panel s audiosoustavou a GPS navigací značky Škoda, jednotku klimatizace značky Climatronic v celkové hodnotě 30.000,- Kč a plastové kryty a elektrické stykače pro ovládání vyhřívání předních sedadel v celkové hodnotě 5.000,- Kč. Na vozidle pak ulomil elektricky ovládané a vyhřívané venkovní zpětní zrcátko v hodnotě 5.000,- Kč, poškrábal karoserii zadního blatníku a zavazadlového prostoru, kde navíc v karoserii víka kufru udělal nezjištěným předmětem celkem 4 otvory, dále poškrábal celou pravou stranu vozidla od zadního blatníku až po přední kapotu vozidla a rovněž poškrábal i střechu vozidla, čímž způsobil škodu ve výši 20.000,- Kč. Následně také poškodil plastové kryty věnce volantu v hodnotě 2.000,- Kč a poškodil zámek předních dveří v hodnotě 2.000,- Kč. Celkově svým protiprávním jednáním způsobil poškozenému muži ročníku narození 1970 z Budišovic škodu na odcizených věcech ve výši 55.000,- Kč a na zařízení škodu ve výši 29.000,- Kč. Celková škoda činí 84.000,- Kč a případ je i nadále v šetření ze strany opavských policistů.

vytisknout  e-mailem