Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.3.2009

Policejní události na Opavsku za den 3.3.2009 (11 případů) 

Vypátrání pohřešovaných osob v celostátním pátrání - Opava
 
Dne 2.3. 2009 kolem 22:00 hod. byli policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava na ulici Skladištní v Opavě vyzváni k prokázání totožnosti a následně zajištěni dva mladiství muži, oba ročníku narození 1993. Lustrací hlídky v policejních databázích bylo totiž zjištěno, že se jedná o chovance výchovného ústavu s nařízenou ústavní výchovou. Oba byli následně policisty eskortováni a předáni do Diagnostického ústavu pro mládež v Ostravě – Kunčičkách.
 
Vloupání do prodejny v obci Šilheřovice – pachatel neznámý
Policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně byly dne 3.3.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“ vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 17:40 hod. dne 2.3.2009 do 04:50 hod. dne 3.3.2009 v obci Šilheřovice na ulici Střední. Uvedeného skutku se pachatel dopustil tím, že po předchozím vypáčení zadních vstupních dveří vnikl do prodejny, odkud odcizil nezjištěné množství cigaret různých značek v hodnotě 20.000,- Kč a dvě balení šumivých nápojů (každé balení po 12 ks) v hodnotě 500,- Kč. Dále pachatel v prodejně násilím otevřel zabudovaný trezor, ze kterého ovšem nic neodcizil, neboť tento žádnou finanční hotovost neskrýval. Poškozením zařízení prodejny pachatel způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele tak vznikla majiteli prodejny, obchodnímu družstvu Tempo se sídlem v Opavě, celková škoda ve výši 24.500,- Kč.
 
Krádež v prodejně – zkrácené přípravné řízení - Opava a Havířov
Dne 3.3.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR Opava zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“, z jehož spáchání je podezřelá žena ročníku narození 1985 z Jeseníku. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že:
  1. Dne 16.1.2009 v době kolem 17:45 hod. v prodejně Hruška, na ulici 17. listopadu v Havířově - Podlesí, tato pachatelka odcizila volně vystavené zboží v celkové hodnotě 1.363,-Kč, ke škodě společnosti Hruška, se sídlem v Ostravě. S tímto zbožím podezřelá prošla přes pokladny uvedené prodejny, aniž by uvedené zboží řádně uhradila, kdy při tomto byla přistižena bezpečnostní službou této prodejny.
  2. Dále dne 9.2.2009 v době kolem 16:10 hod. v prodejně Hypernova, na ulici Olomoucké v Opavě, shora podezřelá žena odcizila volně vystavené zboží v celkové hodnotě 2.018,- Kč, ke škodě společnosti Hypernova, se sídlem v Opavě. S tímto zbožím pachatelka prošla přes pokladny uvedené prodejny, aniž by uvedené zboží řádně uhradila, kdy při tomto byla přistižena bezpečnostní službou prodejny.
  3. Dne 27.2.2009 v době kolem 16:55 hod. opět v prodejně Hypernova, na ulici Olomoucké v Opavě, odcizila volně vystavené zboží v celkové hodnotě 1.696,- Kč, ke škodě stejné výše uvedené společnosti. S ukradeným zbožím pak opět prošla přes pokladny této prodejny, aniž by uvedené zboží řádně uhradila, kdy při tomto byla přistižena bezpečnostní službou prodejny.
  4. Poslední zjištěný protiprávní skutek podezřelé ženy se stal dne 3.3.2009 v době kolem 10:00 hod. opět v prodejně Hypernova, na ulici Olomoucké v Opavě, kdy pachatelka odcizila volně vystavené zboží v celkové hodnotě 1.539,- Kč, ke škodě této společnosti. S tímto zbožím prošla přes pokladny prodejny, aniž by uvedené zboží řádně uhradila, kdy při tomto byla, jako ve všech třech předchozích případech, přistižena bezpečnostní službou prodejny.
Podezřelá žena svým protiprávním jednáním způsobila celkovou škodu ve výši 6.616,- Kč. Vzhledem k tomu, že jsou splněny podmínky dle trestního řádu, bude v dané věci vedeno zkrácené přípravné řízení.
 
Odcizení zateplovaní vaty ze stavby v Opavě – Kylešovicích – pachatel neznámý
Policisty obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 3.3.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Krádeže“, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 15:30 hod. dne 27.2.2009 do 08:00 hod. dne 2.3.2009 tím, že z nezajištěného rozestavěného rodinného domu, na ulici Na Prachovníku v Opavě - Kylešovicích, odcizil, z přízemí a z podkroví tohoto domu, izolační vatu značky Ursa žluté barvy (tloušťky 8 cm a 16 cm.) o celkové ploše 400 M2.
Pachatel svým protiprávním jednáním způsobil společnosti Metzl, s. r. o. se sídlem v Městě Albrechtice, celkovou škodu ve výši 36.000,- Kč.
Podvod v Opavě – pachatel neznámý
Dne 3.3.2009 byly policisty obvodního oddělení PČR v Opavě, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 1989 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu „Podvodu“, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel. Na podkladě dosavadních informací a skutečností bylo zjištěno, že oznamovatel trestného činu si dne 2.2.2009 cestou internetové aukce objednal dva mobilní telefony zn. Nokia 96 v celkové hodnotě 13.452,- Kč. Tyto mobilní telefony byly objednavateli doručeny dobírkou do jeho místa bydliště. Dne 5.2.2009 kolem 10:00 hod. byl poškozenému muži prostřednictvím České pošty doručen poštovní balík, ve kterém se však místo mobilních telefonů nacházelo několik desítek kusů plastových kompasů, bez hodnoty.
Protiprávním jednáním pachatele byla oznamovateli způsobena celková škoda ve výši 13.452,- Kč.
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava
Dne 3.3.2009 kolem 14:10 hod. byl v jednom z bytů domu na ulici Kylešovské v Opavě policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava zajištěn muž ročníku narození 1972 z Opavy, který v silně podnapilém stavu slovně a poté fyzicky napadl svou manželku, ženu ročníku narození 1975. Muž ženu urážel hanlivými výrazy a poté ji několikrát udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Pro jeho silnou podnapilost byl policisty zajištěn, převezen a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Na stanici byla muži pomocí přístroje Drager naměřena hodnota 3,2 promile alkoholu v dechu.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Dodání osoby na PZS k vystřízlivění - Opava
Policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava byl dne 3.3.2009 kolem 17:10 hod., v parku pod Ptačím vrchem v Opavě, zajištěn muž ročníku narození 1971 z Opavska, který v ležel silně podnapilém stavu na chodníku, nebyl schopen chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení kolemjdoucích spoluobčanů. Muž byl zajištěn, převezen a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Na stanici byla muži pomocí přístroje Drager naměřena hodnota 3,04 promile alkoholu v dechu.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Krádež jízdního kole v obci Hať – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se v době od 23:30 hod. dne 2.3.2009 do 17:00 hod. dne 3.3.2009 dopustil spáchání trestného činu „Krádeže“ na ulici Lipové v obci Hať tím, že v bytovém domě, z volně přístupné chodby, po odstranění lankového zámku, odcizil pánské horské jízdní kolo zn. Wheeler (barvy tmavě modré s kombinací se stříbrnou) v hodnotě 12.000,- Kč. V daném případě pachatel odcizil i lankový zámek v hodnotě 200,- Kč. Poškozenému majiteli jízdního kola, muži ročníku narození 1974 z Hati, tak byla způsobena celková škoda ve výši 12.200,- Kč.
Policisty obvodního oddělení PČR v Hlučíně byly dne 3.3.2009 byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci shora uvedeného trestného činu.
Dodání osoby na PZS k vystřízlivění - Opava
Policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava byla dne 3.3.2009 kolem 19:45 hod., v restauraci Split na ulici Olomoucké v Opavě, zajištěna žena ročníku narození 1947 z Opavy, která v silně podnapilém stavu obtěžovala ostatní hosty restaurace a svým stavem tak budila veřejné pohoršení. Žena byla policisty převezena a dodána na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Na stanici byla ženě pomocí přístroje Drager naměřena hodnota 1,56 promile alkoholu v dechu.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupek proti občanskému soužití a veřejnému pořádku.
Podnapilý řidič na ulici Hany Kvapilové v Opavě
 
Dne 3.3.2009 kolem 19:40 hod. bylo policejní hlídkou obvodního oddělení PČR Opava na ulici Hany Kvapilové v Opavě, před restaurací El Paso, zastaveno a následně kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda 135 Forman. Řidič, muž ročníku narození 1982 z Opavy, se na výzvu policisty podrobil dechové zkoušce pomocí přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,50 promile alkoholu v dechu). Jmenovaný s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem.
Věc je šetřena policisty obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost
Za den 3.3.2009 došlo na Opavsku ke dvěma dopravním nehodám, s lehkým zraněním jedné osoby. Na majetku vznikla škoda odhadem ve výši 90.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem