Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 3.12.2011

Opava - Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném traktoru a další události (14 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 3.prosince 2011 jednu dopravní nehodu, ke které došlo na Opavsku. Při této nehodě utrpěla jedna osoba zranění povahy lehké, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku dva tisíce korun.
Dva podnapilí mladiství
 
Hlučínští policisté dne 2.prosince 2011 kolem dvaadvacáté hodiny kontrolovali v Dolním Benešově na ulici Podubí mladistvého, šestnáctiletého chlapce z Ostravy. Vzhledem k tomu, že jevil známky podnapilosti, policisté ho vyzvali k podrobení se dechové zkoušce pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. Mladíkovi byla naměřena v dechu hodnota 1,01 promile alkoholu. Následně policisté mladistvého zajistili a služebním vozidlem ho převezli na policejní služebnu v Hlučíně. Poté, co pominuly důvody zajištění, policisté mladíka předali jeho zákonnému zástupci.
Téhož dne v době kolem 23:20 hodin se na policejní služebnu v Hlučíně dostavil další podnapilý mladistvý, patnáctiletý hoch z Ostravy. Ten se přišel informovat na svého kamaráda, shora jmenovaného, kterého již policisté před více jak hodinou zajistili. Protože i tento chlapec jevil známky požití alkoholických nápojů, tak se i on na výzvu policisty podrobil dechové zkoušce pomocí přístroje Drager, pozitivním výsledkem. Tomuto mladíkovi policisté v dechu naměřili hodnotu 0,42 promile alkoholu.
V obou shora uvedených případech policisté informovali jejich rodiče, současně také pracovníky Odboru sociálně právní ochrany dětí a vyrozumí i příslušné středisko Probační a mediační služby. Nyní budou policisté zjišťovat, kdo mladistvým alkoholické nápoje podal či prodal.
Odcizil kamery pověšené na zdi budovy

K případu došlo dne 2.prosince 2011 krátce po druhé hodině noční v obci Ludgeřovice na ulici Budovatelské. Neznámý pachatel odcizil z budovy tamního autosalónu, po přerušení přívodních kabelů a odmontování z úchytů, na zdi pověšené dvě kamery. Jednapadesátileté ženě z Hlučína tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 11.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež.
Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném motorovém vozidle Shineray

Hlučínští policisté zahájili dne 3.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů neoprávněného užívání cizí věci a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Těchto skutků se dopustil v noční době z 1. na 2.prosince 2011 v Hlučíně na ulici Rovniny.  Pachatel překonal oplocení jednoho z tamních rodinných domů, kde se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného motorového vozidla tovární značky Shineray Lanvertti. Odcizené vozidlo mělo registrační značku 5T 0116, bylo vyrobeno v roce 2009 a bylo barvy červené s černým pruhem (karoserie čtyřkolka, na bocích byly nalepeny číslice 7). Odcizením vozidla způsobil neznámý pachatel čtyřicetiletému muži z Hlučína škodu ve výši 45.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili policisté po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Silně podnapilý muž napadl manželku

Sedmapadesátiletá žena z obce na Opavsku dne 3.prosince 2011 minutu po půlnoci telefonicky oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158 napadení ze strany svého devětapadesátiletého manžela. Manžel ji napadl nejdříve slovně a poté i fyzicky, a to v době kolem půlnoci v jejich společném bydlišti (v obci na Opavsku). Dorazivší opavští policisté provedli u agresivního muže dechovou zkoušku pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. V jeho dechu mu naměřili hodnotu 1,98 promile alkoholu. Následně policisté podnapilého muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Ke zranění napadené ženy naštěstí nedošlo.
Věc šetří opavští jako přestupek proti občanskému soužití.
Pokus vloupání do prodejny v obci Budišovice

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 2. na 3.prosince 2011 v obci Budišovice na ulici Opavské. U vstupních dveří zadního vchodu do tamní prodejny smíšeného zboží pachatel vypáčil štítek, vylomil vložku zámku Fab a vnikl do chodbičky prodejny. Z chodby se následně pokoušel násilím vniknout, skrze rozlomení zámků Fab dvou dveří, do dvou skladů v prodejně. Vzhledem k tomu, že oboje dveře byly z druhé strany jištěny petlicemi, pachateli se dovnitř vniknout nepodařilo, a proto z obchodu odešel. Poškozením dveří byla opavskému obchodnímu družstvu způsobena celková škoda ve výši 1.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Odcizení notebooku z opavské prodejny
Případ se udál dne 3.prosince 2011 v době mezi dvanáctou a třináctou hodinou v Opavě – Kateřinkách na ulici Hlučínské. Neznámý pachatel v prodejně elektrických spotřebičů přestřihl ocelový drát, kterým byl k regálu připevněn zde vystavený notebook značky Acer Aspire a tento poté odcizil. Jedné opavské společnosti tím neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 9.999,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Odcizení věcí z opavské herny
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže na osobách. Tohoto skutku se dopustil dne 3.prosince 2011 v době od 07:05 hodin do 07:45 hodin v opavské herně na ulici Ostrožné.  Nezajištěnými dveřmi vnikl do herny, kde využil toho, že za barem na lehátku spal obsluhující, čtyřiatřicetiletý muž z Opavy. Pachatel mu odcizil na pultu odložený MP 3 přehrávač značky Philips a dále z neuzamčeného šuplíku sebral finanční hotovost ve výši 17.500,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Silně podnapilý muž slovně napadl sousedku
Třiadvacetiletá žena z Opavy dne 3.prosince 2011 krátce po patnácté hodině telefonicky oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158 napadení ze strany svého souseda, devětačtyřicetiletého muže. Ten ji slovně napadl téhož dne kolem patnácté hodiny, a to v ubytovně domu nacházejícího se na ulici Přerovecké v obci Suché Lazce. Na místo dorazili opavští policisté, kteří silně podnapilého muže zajistili. Následně ho převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager mu v dechu naměřili hodnotu 2,58 promile alkoholu.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.  
Vloupání do rekreační chaty
K případu vloupání do rekreační chaty nacházející se na katastru obce Jakartovice došlo v nočních hodinách z 2. na 3.prosince 2011. Neznámý pachatel rozbil střešní okno, skrze které vnikl do samotných prostor chaty. Z chaty následně odcizil pánskou koženou 3/4 bundu, černé barvy, v hodnotě 3.500,- Kč, přičemž poškozením střešního okna způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše čtyřiašedesátiletému muži z Ostravy.
Policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve velkých Heralticích neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Pokus vloupání do stodoly
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 27.listopadu do 3.prosince 2011 v obci Sosnová. Do stodoly nacházející se na neoploceném pozemku za jedním z rodinných domů vnikl po rozlomení dveří v oblasti zámku. Prostory stodoly sice pachatel prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, Osmačtyřicetiletému muži z Opavy způsobil poškozením zařízení škodu ve výši 1.000,- Kč.
Případ šetří heraltičtí policisté jako přečin porušování domovní svobody a přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Vyhlášení celostátního pátrání po odcizeném traktoru Fendt
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 3.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se pachatel dopustil v nočních hodinách z 2. na 3.prosince v obci Oldřišov, místní části Arnoštov. Do areálu tamní zemědělské společnosti vnikl po rozstřižení a následném odcizení jedenácti metrů drátěného pletiva z oplocení. V areálu pak na vratech haly odstranil visací zámek na řetězu a vešel dovnitř. Z haly odcizil zde odstavený kolový traktor tovární značky Fendt 924 Vario, barvy zelené, roku výroby 2006, registrační značky T01 3387. Odcizený traktor měl vpředu namontováno závaží o hmotnosti jedné tuny a vzadu namontovaný podrývák s pěti radlicemi značky Rabe. Pachatel poté s traktorem vyjel skrze díru v oplocení na silnici a dále pokračoval v jízdě ve směru na obec Pusté Jakartice. Odcizením traktoru byla dvěma společnostem způsobena škoda v celkové výši 2.703.000,- Kč. Ohledání místa činu provedli opavští policisté a kriminalistický technik, kteří zajistili možné stopy. Téhož dne vyhlásili po odcizeném traktoru celostátní pátrání.
Pokus vloupání do restaurace v obci Bolatice
K pokusu vloupání do restaurace nacházející se na ulici Hlučínské v obci Bolatice došlo v době od 29.listopadu do 3.prosince 2011. Neznámý pachatel páčením nezjištěným předmětem poškodil hlavní vstupní dřevěné dveře restaurace a současně také poškodil i venkovní omítku v okolí zámku dveří a vnitřní omítku u rámu těchto dveří. Padesátiletému muži z Bolatic tak neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč. Do restaurace vniknuto nebylo.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Pokus vloupání do opavské prodejny
K dalšímu pokusu vloupání došlo dne 3.prosince 2011 krátce před půlnocí v Opavě na ulici Otické. Neznámý pachatel se zde pokusil násilím vniknout do prodejny s pečivem. Nezjištěným předmětem poškodil drátěné oplocení vedoucí na nákladovou rampu v zadní části prodejny, kde následně vysadil okno vedoucí do kanceláře vedoucího. Ani v tomto případě ale pachatel do objektu nevnikl a nic odtud neodcizil. Přesto, společnosti Slezská pekárna Opava způsobil poškozením zařízení pětisetkorunovou škodu.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem