Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.10.2009

Objasnění vloupání do motorových vozidel, objasnění vloupání do trafiky a další...(16 případů) 

 

Dopravní nehoda vystupující ženy z motorového vozidla a podnapilého cyklisty na ulici Na Rybníčku v Opavě

Dne 29.10.2009 v době kolem 17:00 hod. žena ročníku narození 1979 z Opavy zaparkovala osobní motorové vozidlo značky BMW před domem číslo 56 na ulici Na Rybníčku v Opavě, a to po pravé straně vozovky ve směru jízdy od ulice Třída Spojenců, kdy při vystupování z vozidla přehlédla po ulici Na Rybníčku jedoucího cyklistu, muže ročníku narození 1954 z Opavy-Kateřinek a při otevírání dveří od řidiče těmito narazila do jedoucího cyklisty, který upadl na vozovku. Na místo bylo přivoláno sanitní vozidlo RZS, kterým byl cyklista převezen do Slezské nemocnice v Opavě na oddělení chirurgie. Bylo zjištěno, že utrpěl zranění povahy těžké, a to zlomeninu dolní končetiny s dobou léčení 2-3 měsíce, kdy byl hospitalizován na oddělení traumatologie v opavské nemocnici. U řidičky osobního motorového vozidla bylo provedeno odborné měření na alkohol dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, které bylo vyhodnoceno jako negativní. U cyklisty bylo toto odborné měření rovněž provedeno, jenže s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,78 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné měření bylo rovněž pozitivní s naměřenou hodnotou 0,81 promile alkoholu v jeho dechu, kdy cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil. Případ je nadále v šetření, třiatřicetiletá žena je však již nyní důvodně podezřelá ze spáchání trestného činu „Ublížení na zdraví“ a pětapadesátiletý muž je důvodně podezřelý z přestupkového jednání proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a z přestupku proti alkoholismu a jiným toxikomániím.


Zadržení podnapilého cyklisty na Dolním náměstí v Opavě

Dne 28.10.2009 ve 23:20 hod. byl na ulici Dolní náměstí v Opavě zastaven policejní hlídkou z dopravního inspektorátu PČR Opava cyklista, který jel na jízdním kole ve směru od Horního náměstí. Předloženými doklady a provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se jedná o muže ročníku narození 1976 z Opavy-Kateřinek. Tento cyklista byl vyzván k odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, které bylo pozitivní s naměřenou hodnotou 2,57 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní, s výsledky 2,31 a 2,25 promile alkoholu v jeho dechu. Třiatřicetiletý muž uvedl, že dne 28.10.2009 ve večerních hodinách vypil asi sedm dvanácti stupňových piv, kdy s naměřenou hodnotou souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) a na místě mu byla zakázána další jízda na jízdním kole. Případ je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Bochenkové v Opavě

Dne 29.10.2009 v době kolem 06:10 hod. zastavila policejní hlídka z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava před budovou Úřadu práce na ulici Bochenkové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla, a to muže ročníku narození 1966 z Opavy. Tento řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván k odbornému měření, zda-li není ovlivněn alkoholem, kdy dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 1,22 promile alkoholu v jeho dechu. Opakované odborné měření bylo rovněž pozitivní s výsledkem 1,19 promile alkoholu v jeho dechu. Třiačtyřicetiletý muž s naměřenou hodnotou souhlasil, podrobil se lékařskému vyšetření a odběru biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je předmětem dalšího šetření.


Vloupání do motorových vozidel na Opavsku – známí pachatelé, objasnění

Policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil dne 29.10.2009 trestní stíhání ve věci trestných činů „Krádež“, „Neoprávněné držení platební karty“ a „Poškozování cizí věci“, kterých se dopustili muži ročníků narození 1975 a 1991 z Ostravy, kteří společným jednáním s mladistvým mužem ročníku narození 1993 z Ostravy dne 13.7.2009 v době kolem 12:30 hod. vnikli po předchozím překonání 2,4 m vysokého oplocení do areálu společnosti Model Obaly na ulici Těšínské v Opavě, kde po násilném stažení okna levých dveří vnikli do kabiny zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Man, a to i přesto, že v kabině odpočíval řidič vozidla, tak z něj odcizili navigaci značky Mio v hodnotě 4.000,- Kč, ke škodě společnosti FTH Domagala Wolbrom Polsko. Poté všichni tři shora uvedení muži odejeli připraveným osobním motorovým vozidlem, které řídil nejstarší z mužů ve směru na Ostravu a stejného dne, tedy 13.7.2009 v době kolem 13:00 hod. společným jednáním vnikli po předchozím násilném stažení pootevřeného okna do kabiny nákladního motorového vozidla značky Daf, který byl zaparkován na autobusové zastávce silnice číslo I/11 (Opava-Ostrava) u obce Josefovice. Z tohoto vozidla odcizil peněženku hnědé barvy s finanční částkou na hotovosti ve výši 2.900,- Kč, s 130 Eurami, s různými osobními doklady a s platební kartou, vše v celkové hodnotě 6.580,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1948 z Rýmařova, okres Bruntál. Škoda na vozidle byla vyčíslena na částku 13.600,- Kč, ke škodě firmy Stansped Rýmařov, okres Bruntál. Případné další protiprávní jednání obviněných mužů i šestnáctiletého mladíka je i nadále v prověřování ze strany opavských kriminalistů ve spolupráci s jejich ostravskými kolegy.


Ublížení na zdraví, pořezání muže na krku v restauraci Ready Bar na ulici Otické v Opavě – známý pachatel, objasnění

Dne 29.10.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1981 z Ostravy pro spáchání trestného činu „Ublížení na zdraví“, kterého se dopustil tím, že dne 25.10.2009 v době kolem 02:15 hod v restauraci Ready Bar na ulici Otické v Opavě fyzicky úderem hlavou a pěstí napadl poškozeného muže ročníku narození 1978 z Opavy, u kterého došlo ke zranění, a to k hluboké řezné ráně na levé straně krku s poraněním hlubokého cévního řečiště, kdy toto zranění si poškozený způsobil o sklenici, kterou v době úderů od obviněného muže držel v ruce, čímž mu tedy byla způsobena těžká újma na zdraví s dosud přesně neustanovenou dobou léčení přesahující však 42 dnů. Případ je nadále v šetření.

 


Vloupání do prodejny trafiky v obci Branka u Opavy – známí pachatelé, objasnění

Dne 29.10.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje trestní stíhání mladistvých mužů ročníků narození 1992 a 1993 z Hradce nad Moravicí jako obviněných ze spáchání provinění z trestného činu „Krádež“ a provinění z trestného činu „Poškozování cizí věci“ spáchané formou spolupachatelství, kterých se dopustili tím, že dne 28.10.2009 v době kolem 20:20 hod. v Brance u Opavy, po vzájemné domluvě v úmyslu odcizit zboží, nejprve vypáčili vstupní dveře zděné budovy vlakové zastávky v železniční stanici Branka u Opavy, kdy z čekárny odcizili nástěnné plastové hodiny a skleněnou vázu hnědé barvy, dále se společně snažili vypáčit dřevěné dveře vedoucí do prostor trafiky, což se jim nepodařilo, odstranili však kovovou mříž okna a rozbili skleněnou výplň tohoto okna, přičemž následně vnikli do místnosti skladu trafiky, odkud odcizili alkohol a cigarety různých značek v celkové hodnotě 17.680,- Kč a poškozením dveří a rozbitím okna způsobili škodu ve výši 8.000,- Kč, vše ke škodě ženy ročníku narození 1944 z Branky u Opavy. Případ byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí, kteří bezprostředně po spáchání této trestné činnosti majetkového charakteru zadrželi přímo na místě činu mladšího z výše uvedených mladíků. Jejich případná další trestná činnost je prověřována opavskými kriminalisty.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Skladištní v Opavě – neznámý pachatel

Dne 29.10.2009 v době kolem 04:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Skladištní v Opavě trestný čin Krádež“ tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně pravých zadních dveří dlažební kostkou vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Ford Mondeo, kdy tímto způsobil škodu ve výši 500,- Kč, vozidlo dále prohledal, zda-li však něco odcizil zjištěno nebylo. Případ je předmětem dalšího šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Vniknutí do rodinného domu na ulici Osvoboditelů v Hlučíně, část Bobrovníky – neznámý pachatel

Dne 29.10.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR Hlučín zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 24.10.2009 do 29.10.2009 dosud nezjištěným způsobem vnikl do rodinného domu na ulici Osvoboditelů v obci Hlučín, část Bobrovníky, kdy z obývacího pokoje odcizil prsten ze žlutého kovu v hodnotě 5.000,- Kč a ze sklepních prostor domu odcizil sadu 4 ks zimních pneumatik v hodnotě 3.000,- Kč a zahradní benzínovou sekačku značky Kastl Garden v hodnotě 8.000,- Kč, vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1984 z Hlučína za částku 16.000,- Kč.


Odcizení motocyklu na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

V době od 20:15 hod. dne 28.10.2009 do 09:00 hod. dne 29.10.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Neoprávněné užívání cizí věci“ tím, že z parkoviště před supermarketem Billa odcizil, lankovým zámkem uzamčený o přední kolo k dopravní značce, zde zaparkovaný motocykl značky Jawa 50/21 červené barvy, registrační značky NJL-09-32, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1980 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 2.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Sprejerství, postříkání budovy ZŠ na ulici Komenského ve Vítkově – neznámý pachatel

V době od 08:00 hod. dne 28.10.2009 do 05:30 hod. dne 29.10.2009 neznámý pachatel na ulici Komenského ve Vítkově poškodil boční zdi budovy Základní školy Komenského tím, že modrou a stříbrnou barvou nastříkal několika nečitelných nápisů, čímž byla shora uvedené vítkovské základní škole způsobena celková škoda ve výši 1.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro trestný čin „Poškozování cizí věci“.


Odcizení zboží v prodejně v obci Ludgeřovice – známá pachatelka

Dne 29.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ ženě ročníku narození 1979 z Ostravy, neboť tato, ač byla na základě rozsudků Okresního soudu Ostrava několikráte odsouzena pro trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, tak i přesto dne 29.10.2009 v době kolem 11:00 hod. v prodejně Tempo na ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice odcizila 1 ks ponožek v ceně 33,- Kč, 58 ks žvýkaček značky Orbit v ceně 12,50,- Kč za kus (celkově tedy v hodnotě 725,- Kč), 35 ks žvýkaček značky Winterfresch v ceně 13,50,- Kč za kus (celkově tedy ve výši 472,50,- Kč) a 42 ks žvýkaček značky Airways v ceně 13,50,- Kč za kus (celkově tedy ve výši 567,- Kč), kdy uvedené zboží vzala z regálu a s tímto proběhla kolem pokladen bez zaplacení, kdy za pokladnami byla zadržena pracovnicemi prodejny, kterým zboží dobrovolně vydala a následně byla předána hlučínským policistům k provedení dalších procesních úkonů. Uvedeného jednání se tudíž dopustila, ačkoliv byla za takovýto trestný čin majetkového charakteru v posledních 3 letech pravomocně odsouzena (recidiva).


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Hrabyně

V 10:30 hod. dne 29.10.2009 telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1958 z Prahy, že před chvíli nalezl na staveništi silnice číslo I/11 (Opava-Ostrava) poblíže obce Hrabyně nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu bylo zajištěno policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě, a to do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 152 mm a 1 ks reaktivní střely s označením M 8.


Odcizení signalizačního zařízení před obcí Zálužná na Vítkovsku – neznámý pachatel

V době od 14:00 hod. dne 26.10.2009 do 15:45 hod. dne 29.10.2009 neznámý pachatel odcizil od rekonstruovaného mostu přes potok Horník před obcí Vítkov, část Zálužná 12 V baterku v hodnotě 4.200,- Kč, která byla uzamčena visacím zámkem v plechové skříni, kdy škoda na zámku je ve výši 200,- Kč a dále odcizil semaforovou soupravu, která se skládá ze 2 ks světelných semaforů, 2 ks 12 V baterií, 2 ks plechových skříní a 2 ks visacích zámků, kdy hodnota celé výše uvedené semaforové soupravy je v hodnotě 90.000,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Opavy-Kylešovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 94.400,- Kč, kdy případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro trestný čin „Krádež“.

 

Odcizení mobilního telefonu, zatajení nálezu na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách – známá pachatelka

Dne 29.10.2009 policejní komisařka Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájila trestní stíhání mladistvé dívky ročníku narození 1994 z Opavy pro provinění z trestného činu „Zatajení věci“, kterého se dopustila tím, že v ranních hodinách dne 26.6.2009 nalezla na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách volně ležící mobilní telefon značky Samsung Omnia 900i v černém koženém pouzdře patřící poškozenému muži ročníku narození 1972 z Opavy-Kateřinek a tento si ponechala až do začátku září letošního roku, kdy byla vyzvána opavskými policisty k jeho vydání. Tímto jednáním si přisvojila cizí věc, kdy nález neodevzdala kompetentnímu orgánu a způsobila tak poškozenému muži škodu v celkové výši 5.550,- Kč.


Dopravně bezpečnostní akce

Dne 29.10.2009 v době od 05:00 hod. do 06:30 hod. a v době od 17:00 hod. do 19:00 hod. proběhla v okrese Opava krajská dopravně bezpečnostní akce s označením „X“, jenž byla zaměřená na vše v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Do akce bylo nasazeno 28 policistů, kteří zkontrolovali 306 motorových i nemotorových vozidel a jejich řidičů či cyklistů, kdy bylo zjištěno 10 přestupků v dopravě.


Dopravní nehodovost

Dne 29.10.2009 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava celkem ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, kdy jeden účastník utrpěl těžké zranění. V souvislosti s nehodovostí vznikla celková hmotná škoda ve výši 15.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem