Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.1.2011

Opava - Kapesní krádeže na Hlučínsku a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů v obci Ludgeřovice

Dne 28.1.2011 v době kolem 17:30 hod. řídil muž ročníku narození 1960 z Ostravy osobní motorové vozidlo značky Škoda 120 po místní silnici ulice Vráblovecké v obci Ludgeřovice ve směru jízdy od Hlučína do centra obce, kdy v klesání komunikace nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu, povaze vozovky a svým schopnostem, přibrzdil a na zledovatělé vozovce dostal s automobilem smyk a narazil levým předním rohem svého vozu do levého boku protijedoucího osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, které řídila žena ročníku narození 1975 z Ludgeřovic. Tato po střetu vyjela vpravo mimo silnici, kde narazila pravým předním rohem auta do dřevěného oplocení rodinného domu ženy ročníku narození 1948 z Ludgeřovic. Shora uvedený řidič rovněž po střetu vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil pravým předním rohem vozu do kovového oplocení rodinného domu ženy ročníku narození 1966 z Ludgeřovic. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na obou vozidlech ve výši 53.000,- Kč (Š-120 = 3 tisíce Kč, Š-Fábia = 50 tis. Kč) a na oplocení rodinných domů ve výši 5.000,- Kč a 5.000,- Kč. Celková škoda tak činí 63.000,- Kč. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo a orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněly u obou řidičů negativně. Provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že výše jmenovaný padesátiletý řidič má vysloven Městským úřadem v Hlučíně zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 12 měsíců od ledna 2011 do ledna 2012. Dále bylo zjištěno, že na tohoto muže vydal v listopadu loňského roku Okresní soud v Ostravě příkaz k zatčení, načež byl tento muž zajištěn policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Hlučíně k dalšímu opatření. Padesátiletý muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ a případ je předmětem dalšího šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 28.1.2011 došlo v okrese Opava ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých nedošlo ke zranění osob a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na celkovou finanční částku ve výši 73.000,- Kč.


Poškození skleněné výplně výlohy domu na ulici Pode Zdí v Hlučíně

Dne 28.1.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně na základě oznámení od poškozené ženy ročníku narození 1973 z Hlučína zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v neupřesněné době od 20:00 hod. dne 31.12.2010 do 05:00 hod. dne 1.1.2011 na ulici Pode Zdí v Hlučíně úmyslně poškodil dva kusy skleněné výplně výlohy na jednom z činžovních domů, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 9.960,- Kč.


Odcizení dokladů z batohu poškozené ženy v centru města Hlučína

Dne 28.1.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali šetření ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 13:45 hod. a 14:00 hod. dne 28.1.2011 na blíže neupřesněném místě v Hlučíně, a to při cestě od budovy autobusového nádraží do prodejny drogerie na ulici Mírové náměstí, odcizil z přední kapsy batohu, který byl uzavřen zipem a který měla poškozená žena ročníku narození 1992 z Hlučína na zádech, její obal na doklady bílé barvy s podélnými barevnými pruhy v hodnotě 100,- Kč, ve kterém se nacházel průkaz DPO s měsíčním kuponem platným od 31.1.2011 na zóny 1, 4, 13 a 20 v hodnotě 514,- Kč, karta pro vstup do školy, karta na obědy, karta do knihovny v Hlučíně a další různé osobní doklady, čímž jí vznikla celková škoda ve výši 614,- Kč.


Odcizení mobilního telefonu z kabelky v prodejně na ulici ČSA v Hlučíně

Dne 28.1.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 28.1.2011 v době mezi 12:00 hod. a 12:30 hod. v prodejně smíšeného zboží na ulici ČSA v Hlučíně odcizil z uzavřené boční kapsy kabelky, kterou měla poškozená žena ročníku narození 1967 z Ludgeřovic zavěšenou na rameni, její mobilní telefon značky Samsung GT-B55722 černohnědé barvy s paměťovou kartou 1 GB a se dvěmi SIM kartami, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 28.1.2011 ve 20:50 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 jeden ze strážníků Městské policie Hlučín, že jejich hlídka právě vyjela na základě anonymního oznámení na ulici Boženy Němcové v Hlučíně, kde má v silně podnapilém stavu ležet na zemi neznámý muž. Na místo byla vyslána i policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že oznámení se zakládá na pravdě, kdy muž ročníku narození 1991 z Hlučína není schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožuje svůj život a zdraví, budí veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob a ohrožuje BESIP. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,29 promile alkoholu v jeho dechu. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 28.1.2011 ve 20:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1970 z Velkých Hoštic, že před chvíli nalezl bezhybně ležet na kraji polní cesty mezi obcemi Velké Hoštice a Opava-Komárov mu neznámého muže. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Kravařích a sanitní vozidlo RZS Opava. Při lékařském zákroku ze strany jednoho z ošetřujících záchranářů se neznámý muž probral k vědomí a začal slovně různými vulgárními výrazy urážet pracovníky RZS i přítomné policisty, na které plival a byl značně agresivní, kdy kolem sebe máchal rukama a kopal ve snaze někoho zasáhnout. V té chvíli bylo zcela zřejmé, že muž není zraněn či v ohrožení života, ale je v silně podnapilém stavu či pod vlivem jiných omamných či psychotropních látek a jedů. Ve svém protiprávním jednání pokračoval i po marných výzvách policistů k upuštění od svého chování s výstrahou, že bude použito donucovacích prostředků. Následně zakročující policisté využili hmaty a chvaty a nasadili mu služební pouta. Po zajištění a převezení na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění bylo v muži zjištěno, že je ročníku narození 1988 a bydlí v Kravařích. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Případ rozbití sklěněné výplně dveří hotelu Koruna v Opavě zná pachatele

Dne 28.1.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Poškození cizí věci“ muži ročníku narození 1984 z Opavy, neboť tento v době kolem 03:10 hod. dne 12.12.2010 úmyslně nohou rozbil skleněnou výplň vstupních dveří do budovy hotelu Koruna na ulici Horní náměstí v Opavě, čímž byla poškozené společnosti Pouba Travel spol. s r.o. Opava způsobena celková škoda ve výši 8.490,- Kč. Případ byl původně šetřen ze strany opavských policistů jako přestupek proti majetku, kdy na základě vyčíslené škody byl překvalifikován na shora uvedenou trestnou činnost.


Rozbití skleněné výplně výlohy prodejny na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách

V blíže neupřesněné době od 18:30 hod. dne 27.1.2011 do 05:15 hod. dne 28.1.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách přečin „Poškození cizí věci“ tím, že dlažební kostkou rozbil skleněnou výplň výlohy prodejny Hruška, kdy do prodejny vniknuto nebylo, k odcizení žádných věcí nedošlo, poškozené společnosti Hruška spol. s r.o. Ostrava však byla způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Suché Lazce

Dne 28.1.2011 v 08:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1964 z Opavy-Kateřinek, že před chvíli nalezl v lese za obcí Suché Lazce, část Přerovec munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a následně k zneškodnění odvezl 4 kusy dělostřeleckých min ráže 82 mm, 2 kusy dělostřeleckých min ráže 120 mm, 1 kus letecké pumy o hmotnosti 2,5 kg a 1 kus dělostřelecké střely ráže 3,7 mm. Vzhledem k tomu, že dělostřelecká střela ráže 3,7 mm by mohla být ještě akceschopná, byla tato zneškodněna přímo na místě nálezu. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo.


Pokus vloupání do budovy Základní školy na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách

V přesně neustanovené době od 14:30 hod. dne 27.1.2011 do 08:00 hod. dne 28.1.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po vypáčení venkovního dvoudílného okna, u kterého rozbil vnější sklo, se pokusil vloupat do budovy Základní školy, což se mu však nepodařilo, dovnitř nevnikl, nic neodcizil, na zařízení však způsobil Základní škole Vrchní Opava-Kateřinky škodu, která nepřesáhne výši 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení zboží v supermarketu Lidl na ulici Dukelské v Opavě

Dne 28.1.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1988 z Opavy, neboť tento v době kolem 13:45 hod. dne 28.1.2011 v supermarketu Lidl na ulici Dukelské v Opavě odcizil volně vystavené zboží (0,5 litrovou láhev slivovice Moravská švestka) v hodnotě 144,- Kč, kdy poté prošel bez zaplacení pokladnami, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a byl předán opavským policistům. Následnou lustrací v dostupných evidencích a na základě výpisu z rejstříku trestů bylo zjištěno, že se v daném případě jedná o recidivu, poněvadž výše uvedený dvaadvacetiletý muž byl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost, a to trestním příkazem Okresního soudu v Opavě z července roku 2010 pro spáchání přečinu „Krádež“, za což mu byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání čtyř měsíců se zkušební dobou do ledna roku 2012.


Případ vloupání do rodinného domu na ulici Gudrichové v Opavě objasněn

Dne 28.1.2011 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání ve věci přečinu „Krádež“, přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Neoprávněné užívání cizí věci“, kterých se dopustil muž ročníku narození 1992 z Opavy tím, že koncem loňského roku vnikl po rozbití skleněné výplně okna do sklepní místnosti jednoho z rodinných domů na ulici Gudrichové v Opavě, poté vešel do obytné části domu, který prohledal a z volně odložené peněženky odcizil finanční částku na hotovosti 1.000,- Kč, dále odcizil volně odložené klíče bez hodnoty od osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia combi, kterého se následně zmocnil v garáži tohoto rodinného domu a opakovaně jej užil k jízdě, kdy toto vozidlo bylo nalezeno dne 31.12.2010 nezajištěné a nepoškozené před Plzeňskou restaurací na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích. Z automobilu však shora uvedený mladý muž odcizil plynový měřák značky Rotheberger červené barvy v hodnotě 5.000,- Kč, sadu plastových tvarovek v hodnotě 500,- Kč a během neoprávněných jízd s vozidlem Škoda Fábia combi spotřeboval benzín v hodnotě 1.000,- Kč, kdy ještě na zařízení domu způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1971 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 11.500,- Kč. Případ byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem