Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 28.1.2010

Objasnění případu vloupání do sklepa rodinného domu v Opavě, krádež šrotu a další události (10 případů) 

Vloupání do sklepa rodinného domu v Opavě – objasnění případu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 28.1.2010 trestní stíhání tří pachatelů, a to 22letého muže z Bruntálu, 24letého muže a 26letého muže, obou z Opavy, jako obviněných ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Obvinění v nočních hodinách z 11.1.2010 na 12.1.2010 vnikli, po předchozím vytlačení vstupních dveří, do sklepních prostor rodinného domu na ulici Mařádkové v Opavě. Ze sklepa pak následně odcizili značkové zimní oblečení (tři páry lyžařských kalhot a dvě lyžařské bundy) v celkové hodnotě 32.000,- Kč, dále dvě nabíječky autobaterií, elektrický vyžínač trávy, elektrickou vrtačku, benzínovou motorovou pilu, okružní pilu, Aku vrtačku a svazek klíčů Fab, vše v celkové hodnotě 15.300,- Kč, ke škodě 57letého muže v Opavy. Škodu na zařízení pachatelé nezpůsobili.
Jak bylo policejním šetřením zjištěno, jeden z obviněných byl v posledních třech letech za obdobnou majetkovou trestnou činnost potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k trestu výkonu obecně prospěšných prací, ve výměře 150 hodin. Tento trest mu však byl později změněn na trest nepodmíněný, s odnětím svobody.
Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě.  
Odcizení firemních razítek na dvou místech v Opavě – pachatel známý
Opavští policisté šetří přečin krádež, z jehož spáchání je podezřelý 35letý muž z Opavy.
  1. Dne 26.1.2010 v době kolem 12:10 hod. odcizil v jedné z opavských zastaváren z pultu volně odložené registrační firemní razítko v hodnotě 700,- Kč.
  2. Téhož dne avšak v době kolem 16:10 hod. odcizil v jedné opavské lékárně z pultu volně odložené registrační razítko, také v hodnotě 700,- Kč.
Jak bylo policisty zjištěno, pachatel se dopustil krádeže, ačkoliv byl v posledních třech letech již za majetkovou trestnou činnost odsouzen nebo potrestán, a to rozsudky Okresního soudu v Opavě, k souhrnnému trestu odnětí svobody v délce čtyř let.
Policisté OO PČR v Opavě dne 28.1.2010 sdělili pachateli podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.
Maření výkonu úředního rozhodnutí na ulici Ostravské v Opavě
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z jehož spáchání je podezřelý 34letý muž v Ostravy.
Podezřelý muž dne 28.1.2010 v 07:30 hod. řídil po silnici I. třídy č. 11 mezi Opavou – Komárovem a Novými Sedlicemi, ve směru jízdy na Ostravu, osobní motorové vozidlo zn. Škoda Roomster. Silniční kontrolou policisté zjistili, že jmenovaný má rozhodnutím Krajského úřadu v Ostravě z měsíce srpna loňského roku uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to na dobu dvanácti měsíců. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
Úvěrový podvod na ulici Náměstí Republiky v Opavě – pachatel neznámý
Dosud nezjištěný pachatel dne 20.11.2009 v prodejně Elektro na ulici Náměstí Republiky v Opavě za pomocí nalezených osobních dokladů od 44letého muže z Frýdku – Místku sepsal se společností Essox s. r. o. České Budějovice smlouvu o úvěru, za účelem zakoupení televizoru v hodnotě 26.585,- Kč. Pachatel na místě složil přímou platbu ve výši 2.659,- Kč, ovšem zbývající část úvěru, částku 23.926,- Kč této společnosti do současné doby neuhradil.
Poškozená společnost nahlásila věc opavským policistům dne 28.1.2010 a ti případ šetří jako podezření ze spáchání přečinu úvěrového podvodu.  
Krádež zboží v prodejně Albert v Opavě – pachatel přistižen při činu
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě dne 28.1.2010 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jeho spáchání je podezřelý 24letý muž z Opavy.
Podezřelý dne 28.1.2010 v době kolem 11:45 hod. v prodejně Albert na ulici Holasické v Opavě – Kateřinkách odcizil z regálu volně vystavený pánský deodorant v hodnotě 109,- Kč, ke škodě společnosti Ahold CR, a.s.
Jedná se o pachatele s trestní minulostí majetkového charakteru. Opavští policisté mu dne 28.1.2010 sdělili podezření ze spáchání uvedeného skutku. Ve věci probíhá zkrácené přípravné řízení.
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění – Opava - Komárov
Opavští policisté dne 28.1.2010 ve 12:30 hod.  v Opavě – Komárově na ulici Sukové zajistili 34letého muže z Opavy, který v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu byla naměřena hodnota 2,18 promile alkoholu v jeho dechu) neoprávněně vnikl na pozemek jednoho rodinného domu. Zde podnapilý neustále kopal do vchodových dveří domu a do garážových vrat. Podezřelého muže policisté převezli a dodali na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Policisté OO PČR zahájili dne 28.1.2010 úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. Věc je předmětem dalšího šetření.
Odcizení mobilního telefonu ze šatní skříňky v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se dne 28.1.2010 v době od 06:55 hod. do 12:30 hod. dopustil přečinu krádeže vloupáním.
Pachatel vnikl nezjištěným způsobem do šatní skříňky v šatně dílen SOU Stavebního na ulici Jánské v Opavě, odkud odcizil mobilní telefon zn. Samsung, černé barvy, v hodnotě 3.000,- Kč a finanční hotovost 150,- Kč, vše ke škodě 16letého mladíka z Opavska.
Věc šetří policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě.
Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava
Muž ročníku narození 1972 z Bruntálu dne 28.1.2010 v 17:25 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že v prodejně Billa na ulici Na Pastvisku v Opavě – Kateřinkách přistihl při krádeži zboží 42letého muže z Opavy. Jednalo se o zboží v celkové hodnotě 144,- Kč, které bylo vráceno zpět do prodeje. Opavští policisté provedli na místě u podezřelého muže dechovou zkoušku pomocí přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla mu naměřena hodnota 2,34 promile alkoholu v jeho dechu). Policisté muže převezli a dodali na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Opavští policisté věc šetří jako přestupky proti majetku a proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili na Opavsku v průběhu dne 28.1.2010 pět dopravních nehod, bez zranění osob. Na majetku byla dle odhadu Policie ČR způsobena hmotná škoda ve výši 235.000,- Kč.
Krádež šrotu ze zahrady na ulici Wintrové v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel v době od 26.1.2010 12:00 hod. do 28.1.2010 16:15 hod. v Opavě na ulici Wintrové vnikl, po předchozím překonání oplocení výšky 180 cm, na zahradu v tamní zahrádkářské osadě. Zde odcizil ocelový radiátor (bílé barvy s mosazným ventilem), 10 ocelových nerezových bubnů od praček, ocelové vodovodní potrubí (o hmotnosti 100 kg), rotor z elektromotoru ze svářečky (s měděným vinutím), ruční pračku na kliku s hliníkovým bubnem a ocelovým stojanem a ocelový rám na motorku. Poškozenému majiteli, 58letému muži z Opavy, tak pachatel způsobil škodu v celkové výši 2.500,- Kč.
Opavští policisté případ šetří jako podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.

vytisknout  e-mailem