Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.12.2011

Opava - Požár bytu v bytovém domě v obci Melč a další...(6 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 25.12.2011 nebyla opavským policistům nahlášena žádná dopravní nehoda, která by se stala na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a jenž by podléhala šetření ze strany policistů Policie České republiky.


Vloupání do rekreačních chat na katastru Hradce nad Moravicí, část Žimrovice

V blíže neupřesněné době od 13:30 hod. dne 23.12.2011 do 12:15 hod. dne 25.12.2011 neznámý pachatel spáchal v chatovišti U červeného mostu na katastru Hradce nad Moravicí, část Žimrovice přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacího zámku mříží v hodnotě 100,- Kč a po vypáčení dvou vstupních dveří vstoupil do rekreační chaty, ze které odcizil vzduchovku značky Slávie v hodnotě 2.000,- Kč a ruční černou pogumovanou baterku v hodnotě 200,- Kč, přičemž poškozením vznikla škoda ve výši 4.800,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1971 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.100,- Kč. Ve stejné době a na stejném místě dále vypáčil vstupní dveře do vedlejší rekreační chaty muže ročníku narození 1936 z Ostravy, kdy bude dále zjišťováno, zda-li bylo něco odcizeno a jaká škoda mu byla způsobena. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Úmrtí šedesátiletého muže ve Dvořákových sadech v Opavě

Dne 25.12.2011 opavští policisté zahájili úkony trestního řízení, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že v přesně nezjištěné době od 22:00 hod. dne 24.12.2011 do 08:05 hod. dne 25.12.2011 za dosud nezjištěných okolností došlo k úmrtí muže ročníku narození 1951 z Žatce, okres Louny (toho času bezdomovce v Azylovém domě na ulici Nákladní v Opavě), jenž byl nalezen mrtev v parku ve Dvořákových sadech v Opavě, a to v podloubí vedle budovy Dětského domova Rybí trh. Na místě přítomný lékař konstatoval smrt z neznámých příčin, přičemž na těle zemřelého nenalezl žádné stopy, známky násilí a nařídil zdravotní pitvu. Tělo šedesátiletého muže bylo odvezeno pohřební službou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě.


Vloupání do restaurace Lesanka v obci Slavkov

V blíže neustanovené době od 00:05 hod. dne 24.12.2011 do 11:50 hod. dne 25.12.2011 neznámý pachatel spáchal v areálu fotbalového hřiště na ulici Černá cesta v obci Slavkov přečin „Krádež“ tím, že po odřezání kovové ochranné mříže okna vnikl do restaurace Lesanka, odkud odcizil různé druhy a množství cigaret a alkoholických nápojů v hodnotě zjevně převyšující 5.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 1.500,- Kč. Poškozené společnosti TJ Sokol Slavkov tak byla způsobena škoda zjevně převyšující finanční částku ve výši 6.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Požár bytu v bytovém domě v obci Melč

Dne 25.12.2011 v 16:25 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Vítkově vyslána prostřednictvím pracovníků IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava do obce Melč, kde z jednoho bytu v bytovém domě má vycházet kouř. Po příjezdu policistů na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru bytu muže ročníku narození 1950 z Melče, kdy starosta obce Melč provedl ihned evakuaci celého bytového domu o počtu 15 osob ze 7 bytových jednotek. Požár likvidovali hasiči HZS Vítkov o počtu 5 lidí, hasiči SDH Melč o počtu 8 lidí a hasiči SDH Litultovice o počtu 5 lidí. Požár byl lokalizován v 16:50 hod. téhož dne. Vyšetřovatel opavských hasičů HZS jako možnou příčinu vzniku ohně stanovil závadu na elektroinstalaci, poruchu v provozu kotle na tuhá paliva či vznícení předmětu v okolí kotle v bytě rodiny poškozeného, přičemž předběžnou škodu stanovil na finanční částku ve výši 500.000,- Kč a případ si na místě převzal k dalšímu došetření a opatření. Přesná příčina požáru bude stanovena v následujících dnech po podrobném šetření. Při požáru nedošlo ke zranění žádných ze zúčastněných osob, evakuované osoby odmítly náhradní ubytování poskytnuté obcí Melč a využily ubytování u svých známých. Nikdo z nájemníků domu nepožadoval pomoc psychologického pracovníka. Dále byl přítomen zástupce majitele bytového domu, a to předseda Okresního stavebního družstva Opava, který si dům po lokalizaci požáru od vyšetřovatele HZS Opava převzal a společně se starostou obce Melč zabezpečil hlídání evakuovaného domu do doby, než se provede kontrola elektroinstalace, rozvodu tepla, plynu a vody.


Případ sebevraždy čtyřiačtyřicetiletého muže v obci Oldřišov

Dne 25.12.2011 kravařští a opavští policisté zahájili úkony trestního řízení, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že v době mezi 17:00 hod. a 19:30 hod. dne 25.12.2011 došlo v jedné z garáží na ulici Svobody v obci Oldřišov k sebevraždě muže ročníku narození 1967 z Oldřišova, který byl nalezen svou manželkou s nožem proříznutým hrdlem. Na místě přítomna lékařka RZS Opava konstatovala smrt vykrvácením, přičemž na těle zemřelého nenalezla žádné další stopy či známky jiného a cizího násilí a nařídila zdravotní pitvu. Tělo zemřelého čtyřiačtyřicetiletého muže bylo převezeno pohřební službou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě na Ústav soudního lékařství. Na místě bylo provedeno ohledání místa činu a těla zemřelého, kdy nebylo zjištěno žádné další zranění ani jiné okolnosti svědčící o tom, že by na smrti muže mohla mít aktivní podíl nějaká další osoba a byl zde zajištěn i kuchyňský nůž. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem