Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.12.2010

Opava - Požár garáže u rodinného domu v Hlučíně-Darkovičkách a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů poblíž obce Josefovice

Dne 22.12.2010 v době kolem 12:45 hod. došlo na silnici číslo I/11 spojující Opavu s Ostravou k vážné dopravní nehodě. V té době muž ročníku narození 1971 z Velké Polomi vyjížděl s osobním motorovým vozidlem značky Škoda Felicia z obce Josefovice (tedy z vedlejší komunikace označené dopravní značkou „Stop, Stůj, dej přednost v jízdě“) ve směru doleva na hlavní komunikaci silnice I/11 k obci Velká Polom, přičemž nedal přednost osobnímu motorovému vozidlu značky Škoda Octávia, které řídil muž ročníku narození 1971 z Opavy, jedoucí ve směru jízdy od obce Velká Polom na obec Hrabyně. V prostoru tak zvaného Josefovského kopce došlo ke střetu mezi přední části vozidla Škoda Octávia a levým bokem automobilu Škoda Felicie. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u řidiče Škody Octávia negativně, u řidiče Škody Felicia dechová zkouška provedena nebyla vzhledem k povaze jeho zranění a byl nařízen odběr jeho krve při lékařském ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, kam byl letecky transportován helikoptérou. Podle lékařského vyšetření řidič Škody Felicia utrpěl těžké zranění (zlomenina bérce, zhmožděniny) s dobou léčení 6 měsíců. Ke zranění jiných účastníků dopravní nehody nedošlo a hmotná škoda na havarovaných motorových vozidlech byla vyčíslena na celkovou částku ve výši 180.000,- Kč. Případ je předmětem dalšího šetření.


Dopravní nehoda automobilu s chodkyní na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích

Dne 23.12.2010 v době kolem 11:10 hod. řídil muž ročníku narození 1974 z Opavy-Kylešovic osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, se kterým jel v levé části svého jízdního pruhu po ulici Bílovecké ve směru ke křižovatce s ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích, kdy zastavil svůj automobil před vyznačeným přechodem pro chodce z důvodů vyvolaných v silničním provozu (dával přednost chodkyni přecházející po vyznačeném přechodu pro chodce) a za ním druhý jedoucí řidič (muž ročníku narození 1976 z Opavy), který řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Fiesta v pravé části svého jízdního pruhu, nedal přednost přecházející chodkyni a došlo ke střetu mezi automobilem Ford Fiesta a tělem ženy. Chodkyně přecházela ulici Bíloveckou z pohledu jízdy řidičů zleva-doprava. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění ženy ročníku narození 1942 z Opavy-Kylešovic, která utrpěla natržení kolenních vazů pravé nohy s předběžnou dobou léčení 2 měsíce. Dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager byly u všech účastníků dopravní nehody negativní. Případ je předmětem dalšího šetření, čtyřiatřicetiletý muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Poškození osobního motorového vozidla na ulici Kostelní v Kravařích

Dne 23.11.2010 v době mezi 16:00 hod. a 19:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Kostelní v Kravařích přečin „Poškození cizí věci“, přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ ve stadiu pokusu tím, že rozbil skleněnou výplň předních dveří na osobním motorovém vozidle značky VW Passat, které bylo zaparkováno na oploceném pozemku jednoho z rodinných domů, kdy v automobilu poškodil dvířka palubní přihrádky a samotnou palubní přihrádku, z vozidla nic neodcizil, poškozenému muži ročníku narození 1974 z Karviné však byla způsobena celková škoda ve výši 13.122,- Kč. Původně byl případ šetřen policisty z obvodního oddělení PČR v Kravařích jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslené škody byl dne 23.12.2010 překvalifikován na shora uvedenou trestnou činnost.


Požár garáže rodinného domu na ulici Pěkníkové v Hlučíně, části Darkovičky

Dne 23.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 02:00 hod. dne 23.12.2010 na ulici Pěkníkové v Hlučíně, části Darkovičky s největší pravděpodobností založil požár garáže rodinného domu muže ročníku narození 1954 z Darkoviček, a to tak, že k levému rohu sekčních garážových vrat položil papír, který zapálil, kdy tímto požárem došlo k poškození sekčních garážových vrat, části fasády rodinného domu, střešní konstrukce a přilehlého oplocení, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda v předběžné výši 50.000,- Kč. V uvedené garáži rodinného domu bylo v době požáru zaparkováno osobní motorové vozidlo, kdy k jeho poškození požárem nedošlo. Na místě požáru zasahovala jednotka hasičů HZS Hlučín a vyšetřovatel opavských hasičů si věc nepřevzal z důvodu pravděpodobného úmyslného založení požáru, kdy celou záležitost ponechal v šetření hlučínských policistů. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Zajištění silně podnapilé ženy na PZS Opava k vystřízlivění

V 16:20 hod. dne 22.12.2010 telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1983 z Opavy, že byla před chvíli v místě společného trvalého bydliště, v bytě jednoho z činžovních domů na ulici Zacpalové v Opavě slovně a poté i fyzicky napadena ze strany své matky, ženy ročníku narození 1957 z Opavy. Jak dále bylo oznámeno, tak její matka jí z volně odložené peněženky odcizila finanční částku na hotovosti 400,- Kč a rovněž slovně napadala i jejího otce (muže ročníku narození 1952 z Opavy). Vzhledem k tomu, že třiapadesátiletá žena ve svém protiprávním jednání pokračovala i za přítomnosti přivolaných policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě, bylo rozhodnuto o jejím zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager jí byla naměřena hodnota 1,69 promile alkoholu v jejím dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti majetku.


Výtržnictví v restauraci na ulici Opavské v obci Pustá Polom

Dne 23.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu výtržnictví muži ročníku narození 1958 z Pusté Polomi, neboť tento dne 22.12.2010 v době kolem 23:30 hod. v restauraci U Krčmařů na ulici Opavské v obci Pustá Polom napadal nejprve slovně, vulgárními výrazy obsluhu restaurace, kdy se dožadoval výdeje alkoholických nápojů a když mu toto bylo vzhledem k jeho silné podnapilosti odmítnuto, tak napadl hosty restaurace, a to tak, že do nich rukama strkal. Dále vzal do ruky kulečníkovou kouli, kterou chtěl hodit po obsluze restaurace, v čemž mu bylo přítomnými hosty zabráněno a následně byl předán přivolané policejní hlídce k dalšímu opatření a k dalším procesním úkonům. Dvaapadesátiletý muž se tedy na místě veřejnosti přístupném a za účasti více osob dopouštěl hrubé neslušnosti. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo a nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Případ vloupání do prodejního stánku na ulici Olomoucké v Opavě zná pachatele

Dne 23.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1984 z Bruntálska, neboť tento v noční době ze dne 22.12.2010 na 23.12.2010 po vyhnutí plechového krytu a po vytlačení skleněné výplně výdejního okna vnikl do prodejním stánku s pečivem na ulici Olomoucké v Opavě, ze kterého odcizil 40 kusů balíčků různých značek žvýkaček v hodnotě 500,- Kč, kdy na zařízení prodejního stánku způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč. Poškozené společnosti Slezské pekárny J.L.N. spol. s r.o. Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.500,- Kč. Případ objasnili opavští policisté na základě místní a osobní znalosti dané problematiky majetkové trestné činnosti a možných osob pachatelů.


Vloupání do novostavby domu na ulici Nad Vodárnou v obci Ludgeřovice

Dne 23.12.2010 započali policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně šetření ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 23.12.2010 v době kolem 02:00 hod. po vypáčení terasových dveří vnikl do neobývané novostavby rodinného domu, která se nachází na neoploceném a volně přístupném pozemku na ulici Nad Vodárnou v obci Ludgeřovice, ze které odcizil ponorné čerpadlo značky Gardena typu 6000S v hodnotě 600,- Kč a hlavní jednotku zabezpečovacího systému společně s nabíječkou značky Evolve Sonix v hodnotě 5.000,- Kč, kdy na novostavbě domu došlo rovněž k poškození dvou oken vikýře v hodnotě 20.000,- Kč, vypáčením dveří terasy vznikla škoda ve výši 28.000,- Kč a poškozením světla nad dveřmi terasy byla způsobena škoda ve výši 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1981 z Ludgeřovic tak byla způsobena celková škoda, která byla vyčíslena na celkovou částku ve výši 54.100,- Kč.


Únik CO2 z plynového kotle v šatně zaměstnanců na ulici Pekařské v Opavě

Dne 23.12.2010 v 10:40 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1965 z Opavy, že se před chvíli několik zaměstnanců provozu čistoty města Technických služeb Opava v místnosti šatny provozovny na ulici Pekařské v Opavě nadýchalo zplodin CO2 z plynového kotle. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že jeden ze zaměstnanců, a to muž ročníku narození 1982 z Opavy musel být převezen přivolaným sanitním vozidlem RZS Opava k lékařskému ošetření na interní ambulanci Slezské nemocnice v Opavě s doposud neupřesněnou dobou léčení, kdy podle vyjádření lékařského personálu není v přímém ohrožení na životě a jeho zdravotní stav se lepší. Ostatní přítomni zaměstnanci (8 mužů) byli lékařsky ošetření na místě, bez zdravotních komplikací. Na místě se dále nacházela jednotka hasičů HZS Opava, kdy hasiči naměřili koncentraci CO2 140 ppm v prostoru šatny, provedli odvětrání místnosti a uzavření přívodu plynu do plynového spotřebiče, a to až do doby provedení revize spotřebiče a komínového tělesa. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava neuvedl, zda-li došlo k technické závadě na plynovém kotli značky Dakon o výkonu 24 kW nebo k závadě na komínovém tělese. Případ je předmětem dalšího šetření ze strany opavských policistů ve spolupráci s hasiči HZS Opava.


Kontrola řidiče motorového vozidla s vysloveným zákazem řízení

Dne 23.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1988 z Uhlířova, neboť tento dne 23.12.2010 v době kolem 20:30 hod. řídil po ulici Krnovské v Opavě osobní motorové vozidlo značky Peugeot 405, ačkoliv má rozsudkem Okresního soudu v Opavě z dubna 2010 vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do listopadu roku 2012. Tyto skutečnosti byly zjištěny na základě provedené silniční kontroly ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě a provedenými lustracemi v dostupných evidencích. Dvaadvacetiletý řidič tedy vykonával činnost, která mu byla pravomocným rozhodnutím zakázána. Případ je předmětem dalšího šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 23.12.2010 došlo v okrese Opava k jedné nahlášené a šetřené dopravní nehodě, při které byla jedna osoba těžce zraněna a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na celkovou částku ve výši 20.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem