Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.7.2009

Projíždějící cyklista vyrušil pachatele krádeže, odcizení motorového vozidla v Opavě a další události (11 případů) 

Odcizení vibračního pěchu v obci Větřkovice – pachatel známý

Dne 22.7.2009 policejní orgán Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1990 z Opavy, jako obviněného ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil dne 20.7.2009 v době kolem 21:30 hod. v obci Větřkovice, v blízkosti bývalé bramborárny. Obviněný společně s dosud neustanoveným mužem, pákovými kleštěmi přestřihli kovový řetěz, zajišťující vstupní bránu do oploceného prostoru staveniště haly, vnikli dovnitř, kde vypáčili vstupní dveře do unimo buňky, ze které odcizili vibrační pěch (typu Dynapac). Vibrační pěch pachatelé následně odtáhli ze staveniště do vzdálenosti 200 m na příjezdovou cestu, kde ovšem byli vyrušeni projíždějícím cyklistou, a proto vibrační pěch a pákové kleště odhodili do příkopy u cesty a z místa utekli.
Majiteli vibračního pěchu, společnosti Femont, spol. s. r. o. se sídlem v Opavě, pachatelé způsobili škodu odcizením ve výši 48.100,- Kč a škodu poškozením zařízení ve výši 2.000,-Kč. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, není stíhán pro jinou trestnou činnost. Vibrační pěch byl vrácen majiteli.


Zajištění a dodání osoby na PZS k vystřízlivění - Hlučín

Dne 21.7.2009 kolem 23:30 hod. byl policejní hlídkou v Hlučíně, ve Sportovním rekreačním středisku, bezprostředně po spáchání provinění, zajištěn muž ročníku narození 1993 z Ostravy, neboť postříkal sprejem fasádu resturace Terasa. Vzhledem k jeho silné podnapilosti byl mladistvý policisty převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Provedenou dechovou zkouškou pomocí digitálního přístroje Drager byla mladistvému naměřena hodnota 1,43 promile alkoholu v dechu.
Majiteli restaurace, Správě sportovně rekreačního areálu Hlučín, byla protiprávním jednáním tohoto pachatele způsobena škoda ve výši 5.000,- Kč.
O zajištění osoby byli informováni rodiče mladistvého, orgán sociálně-právní ochrany dětí v Ostravě, státní zástupce, bude vyrozuměno i příslušné středisko Probační a mediační služby.

 
Ohrožení pod vlivem návykové látky v obci Velké Hoštice

Policisty Obvodního oddělní Policie České republiky v Kravařích byly dne 21.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1962 z Opavy. Uvedeného skutku se podezřelý dopustil tím, že 21.7.2009 kolem 22:05 hod. řídil, po ulici Opavské v obci Velké Hoštice, osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Toledo, kdy v prostoru autobusové zastávky byl zastaven a kontrolován policejní hlídkou. Na výzvu policisty se řidič podrobil dechové zkoušce – odbornému měření – pomocí digitálního přístroje Dräger s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 1,96 promile alkoholu v dechu). Výsledek druhé dechové zkoušky, po pěti minutách, byl opět pozitivní (řidiči byla naměřena hodnota 1,98 promile alkoholu v dechu). Tedy, podezřelý řídil vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Na místě nebyl podezřelému zadržen jeho řidičský průkaz, neboť jej řidič policistům nepředložil. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.


Vloupání do herny bowlingu v Hlučíně – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se dne 22.7.2009 v době kolem 03:45 hod. dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním tím, že na ulici Severní v Hlučíně vnikl, po předchozím násilném vytlačení zajištěného okna, do budovy herny bowlingu. Z herny pachatel odcizil notebook, 4 ks krabiček cigaret zn. Start a jednu láhev lihoviny zn. Vodka Božkov o objemu jednoho litru. Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla majitelce herny, ženě ročníku narození 1971 z Hlučína, způsobena odcizením věcí celková škoda ve výši 5.840,- Kč a poškozením zařízení škoda ve výši 1.000,- Kč.
Ve věci byly dne 22.7.2009 policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření spáchání shora uvedeného trestného činu.


Odcizení jízdního kola na ulici Mařádkové v Opavě – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 22.7.2009, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 1967 z Kravař, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 22.7.2009 v době od 03:00 hod do 04:30 hod, v Opavě na ulici Mařádkové, v areálu tiskárny Grafiko. Pachatel zde odcizil, z volně přístupného areálu, ze stojanu na jízdní kola, přes rám a zadní kolo lankovým zámkem (hnědé barvy, v hodnotě 200,- Kč) uzamčené pánské horské jízdní kolo zn. Merida, šedo-černé barvy, v hodnotě 20.000,- Kč.
Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla oznamovateli trestného činu způsobena celková škoda ve výši 20.200,- Kč.


Odcizení motorového vozidla na ulici Rybářské v Opavě – pachatel neznámý

Dne 22.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného užívání cizí věci, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 08:00 hod. dne 21.7.2009 do 08:00 dne 22.07.2009. Pachatel se na odstavném parkovišti před nákupním střediskem Penny Market, na ulici Rybářské v Opavě, zmocnil zde odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 306, černé barvy, rok výroby 1993, registrační značky 2T1 2382.
Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla majiteli vozidla, muži ročníku narození 1989 z Opavy, způsobena celková škoda ve výši 16.000,- Kč.
Po shora uvedeném vozidle bylo téhož dne policisty vyhlášeno celostátní pátrání. Žádáme proto občany o pomoc při pátrání po tomto vozidle.

Zahoření střechy valníku v obci Březová

Dne 22.7.2009 kolem 12:40 hod. došlo k zahoření zastřešení (dřevo, guma, filc) vleku za traktor, přistaveného k budově pily Demel, v obci Březová. K zahoření došlo tak, že muž ročníku narození 1955 pracoval s přímočarou pilou, když řezal plech. Při řezání odlétla jiskra na střechu vleku a došlo k jejímu zahoření. Muž ještě před příjezdem hasičů požár uhasil vlastními silami. Na místě požáru zasahovala Jednotka dobrovolných hasičů z obce Březová a vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava jako příčinu požáru stanovil zanedbání bezpečnostních předpisů. Shora jmenovanému muži byla požárem způsobena škoda ve výši 3.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo. Vyšetřovatel hasičů si věc převzal do své kompetence.


Krádež zboží v prodejně na ulici Ratibořské v Opavě – Kateřinkách – pachatel známý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 22.7.2009, na základě oznámení ženy ročníku narození 1966 z Vítkova, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1972 z Opavy. Podezřelý muž dne 17.7.2009 v době kolem 07:20 hod. v prodejně Koruna, na ulici Ratibořské v Opavě – Kateřinkách, v průběhu svého nákupu, odcizil celkem 4 ks balení kávy zn. Nescafe Alta Rica v celkové hodnotě 640,- Kč. Kávy si pachatel uschoval do igelitové tašky a bez zaplacení prošel kolem pokladny prodejny. Odcizené kávy následně prodal dosud neustanovené náhodné osobě a peníze pak použil pro svou potřebu. Jeho protiprávním jednáním byla způsobena shora uvedená škoda společnosti PR Market spol. s r.o., se sídlem v Opavě.
Policejním šetřením bylo zjištěno, že podezřelý muž se uvedeného jednání dopustil přesto, že byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech pravomocně odsouzen, a to v měsíci květnu letošního roku Obvodním soudem pro Prahu 8.
Dne 22.7.2009 bylo tomuto pachateli sděleno podezření ze spáchání trestného činu krádeže a vzhledem k tomu, že jsou v dané věci splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.


Krádež mobilního telefonu na ulici Komenského v obci Štítina – pachatel neznámý

Dne 22.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 21.7.2009 v době od 01:00 hod. do 04:00 hod., ve sportovním areálu dobrovolných hasičů, na ulici Komenského v obci Štítina. Neznámý pachatel, z pravé kapsy bundy do pasu, kterou měl poškozený (muž ročníku narození 1984 z Dolního Benešova) na sobě, odcizil mobilní telefon zn. Nokia 6288, černé barvy, v hodnotě  3.500,- Kč.


Nález munice z II. světové války - Šilheřovice

Muž ročníku narození 1984 z Hlučína dne 22.7.2009 kolem 15:45 hod. telefonicky oznámil na služebnu Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně, že při sběru hub v lese Štípky, na katastru obce Šilheřovice, nalezl munici z II. světové války. Na místo byli vysláni hlučínští policisté i pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště Frýdek – Místek, který uvedl, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 122 mm a nalezenou munici si převzal ke zneškodnění. 


Dopravní nehodovost

Za den 22.7.2009 byly na Opavsku policisty dopravního inspektorátu šetřeny tři dopravní nehody, bez zranění osob. Na majetku došlo k hmotné škodě odhadem ve výši 55.000,-Kč.


 

vytisknout  e-mailem