Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.11.2010

Opava - Policisté zahájili trestní stíhání muže, který v létě zastřelil loveckého psa a další ...(12 případů) 

Dopravní nehoda se smrtelným zraněním chodce
K dopravní nehodě došlo dne 22.listopadu v 19:20 hod. na silnici II. třídy č. 443 mezi obcemi Štáblovicemi a Mikolajicemi. Šestadvacetiletý muž z obce na Opavsku řídil osobní automobil Ford Escort po uvedené silnici, ve směru jízdy na obec Mikolajice, když při průjezdu levotočivou zatáčkou došlo ke střetu mezi levou přední částí vozidla a tělem devětasedmdesátiletého chodce. Chodec šel v opačném směru jízdy a dle slov řidiče dalších svědků, po středu vozovky. Po střetu byl chodec odhozen do levé silniční příkopy, ve směru jízdy na obec Mikolajice. Řidič pak po ujetí cca 80 metrů od dopravní nehody své vozidlo zastavil.
Na místo dorazila osádka Rychlé lékařské pomoci Opava. Lékař musel bohužel na místě konstatovat smrt chodce. Ke zranění řidiče vozidla nedošlo. Jeho dechová zkouška provedená přístrojem Drager byla negativní, u chodce byla nařízena soudní pitva. Hmotná škoda na havarovaném vozidle byla odhadnuta na částku 10.000,- Kč.
Případ dále šetří komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě.    
Byl fyzicky napaden a následně okraden

Hlučínští policisté zahájili 19.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže na osobách, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 15.listopadu kolem jedné hodiny noční v Hlučíně na ulici Bochenkové. Fyzicky napadl devatenáctiletého muže z Ostravy, a to tak, že ho několika ranami udeřil do obličejové části a poté mu odcizil příruční pouzdro na doklady v hodnotě 100,- Kč, které mu vypadlo z kapsy na zem. V pouzdře měl napadený muž své osobní doklady a propadlou měsíční jízdenku MHD. Poškozený muž navíc utrpěl zranění, otok pravého oka, se kterým vyhledal jednorázové ošetření v ostravské fakultní nemocnici.
Vloupání do prodejny v obci Čermná ve Slezsku
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 20. do 22.listopadu v obci Čermná ve Slezsku. Po předchozím odstranění visacího zámku z mříží vstupu a jeho následném odcizení a po vypáčení dřevěných vstupních dveří vnikl do tamní prodejny smíšeného zboží. Z prostoru za prodejním pultem odcizil z nezajištěné registrační pokladny plastový mincovník s mincemi, dále z regálů cigarety různých značek, uzeniny, a z regálů v prostoru pro zákazníky odcizil drogistické zboží, lihoviny a různé druhy konzerv. Dle šestapadesátileté majitelky prodejny pachatel odcizil věci v hodnotě vyšší pěti tisíc korun, přičemž na poškození zařízení způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Podvedl pracovnici opavské směnárny
Případ se udál 13.listopadu v době od 18:45 hod. do 19:05 hod. ve směnárně hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě. Neznámý pachatel při opakovaném rozměňování finanční hotovosti uvedl v omyl sedmatřicetiletou pracovnici směnárny a podvodným jednáním od ní vylákal částku 19.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin podvod.
K zapůjčení chladicího zařízení na stáčení piva použil nalezené doklady

Hlučínští policisté zahájili 22.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Tohoto skutku se dopustil 23.září letošního roku v odpoledních hodinách v prodejně s alkoholickými nápoji na ulici Jana Nerudy v Hlučíně. Po předložení osobního dokladu na jméno poškozeného, dvacetiletého muže z Ostravy, a složení zálohy ve výši 5.000,- Kč si od obsluhy této prodejny zapůjčil chladící zařízení na stáčení piva. Zařízení ovšem neznámý pachatel do současné doby nevrátil a pětatřicetiletému majiteli prodejny z Karviné tak způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč. Jak policisté šetřením zjistili, dvacetiletý muž z Ostravy nahlásil ztrátu svého osobního dokladu deset dní před spáchaným činem a to na ostravskou policejní služebnu.
Motorovou naftu odcizil přímo z čerpací stanice

Neznámý pachatel v přesně nezjištěné době, a to v období od 7.dubna tohoto roku do 22.listopadu odcizil nezjištěným způsobem z benzínové čerpací stanice nacházející se v areálu stavební společnosti na ulici Krnovské celkem 500 litrů motorové nafty v hodnotě 15.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Komplet pro příjem internetu odcizil z budovy mateřské školy

K události došlo v době od 18. do 22.listopadu v obci Litultovice. Neznámý pachatel překonal nejprve oplocení tamní mateřské školy a poté vylezl po požárním žebříku, který je umístěn na zadní straně budovy školky ve výšce 230 cm od země, na samotnou budovu, jež je vysoká 770 cm. Zde demontoval komplet pro příjem internetu, který byl složen z antény, jednotky pro příjem AIRCA RADD 81, MEC jednotky, dálkového napájení, propojovacího kabelu a instalační krabičky. Shora uvedené příspěvkové organizaci tak pachatel způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč.  
Případ šetří policisté Obvodního oddělní PČR ve Velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do bytu panelového domu
Opavští policisté zahájili 22.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Vyjmenovaných skutků se dopustil 22.listopadu v době od 09:00 hod. do 12:00 hod. v Opavě – Kateřinkách na ulici Fügnerové tím, že se nezjištěným způsobem vloupal do jednoho z rodinných domů. Následně vytlačil vstupní dveře bytu a vnikl dovnitř. Byt pachatel prohledal a z pokoje, který slouží jako pracovna, odcizil finanční hotovost 4.000, Kč uloženou v neuzamčeném psacím stole. Poškozením zámku vstupních dveří navíc způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše třiapadesátileté ženě z Nezdenic.
Vloupání do skladu hospodářské budovy v obci Bolatice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 21. na 22.listopadu v obci Bolatice na ulici Ratibořské.  Neoprávněně vnikl na oplocený a uzavřený pozemek a následně, po předchozím vypáčení vstupních dveří, také do samostatné místnosti skladu hospodářské budovy navazující na rodinný dům. Odtud pachatel odcizil dvě pánské trekingové jízdní kola značky Author, v celkové hodnotě 27.000,- Kč. Jedno kolo bylo modré, v hodnotě 15.000,- Kč, druhé mělo barvu červenou a bylo v hodnotě 12.000,- Kč. Pachatel navíc odcizil i čtyři kusy originálních alu kol značky Škoda opatřené pneumatikami, tyto v celkové hodnotě 14.000,- Kč. Poškozením dveří a zárubní dveří způsobil pachatel celkovou škodu ve výši 12.500,- Kč, to vše jednapadesátiletému majiteli domu.
Případ šetří kravařští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Je podezřelý z nebezpečného pronásledování
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 22.listopadu trestní stíhání pětapadesátiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu nebezpečného pronásledování.
Činu se měl dopustit v období od měsíce února do měsíce srpna tohoto roku. Podezřelý muž měl obtěžovat třiapadesátiletou ženu z Opavy a členy její rodiny v jejím trvalém bydlišti.  Jako soused měl bouchat nezjištěným předmětem do stropu a tím budit celou rodinu. Dále měl tuto ženu kontaktovat písemně, a to dopisy, kterých poškozená do současné doby obdržela celkem sedmnáct. Z dopisů žena vyrozuměla, že jde o jakousi odvetu za nějaké její chování a chování její rodiny vůči podezřelému muži. V dopisech měl uvádět, že toto obtěžování bude nadále pokračovat a že se bude i stupňovat. V důsledku tohoto došlo k poškození psychického zdraví dvacetileté dcery oznamovatelky. Žena byla poté nucena se z obavy o své duševní zdraví odstěhovat do jiného bytu. Jednání podezřelého muže v ní totiž vzbudilo důvodnou obavu i o další zdraví její dcery. Trestní stíhání podezřelého muže je vedeno na svobodě. Jedná se o osobu doposud soudně netrestanou.
Zahájení trestního stíhání muže, který v létě zastřelil štěně loveckého psa
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 22.listopapdu trestní stíhání dvaašedesátiletého muže z Píště, jako podezřelého ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Činu se měl dopustit 25.července tohoto roku v dopoledních hodinách v obci Píšť, části Hůrky. Poté, co na jeho pozemek u rodinného domu vběhli dva psi pronásledující a útočící na jeho slepice, jednoho psa - štěně loveckého psa plemene Německý křepelák - Deutscher Wachtelhund, narozeného dne 13.4.2010, udeřil třemi ranami kovovou tyčí. Údery směřovaly na tělo psa a způsobily mu zranění (prasknutí a odloučení chrupavky lokte levé přední nohy) a dále zapříčinily vznik zánětu na pravém boku hrudníku v oblasti předposledního žebra. Tato zranění si vyžádala veterinární ošetření, léčení a operaci, čímž byla poškozenému majiteli psa, jednašedesátiletému muži z Píště, způsobena škoda v celkové výši 5.948,- Kč. Podezřelý muž dále v místech na příjezdové účelové komunikaci, tedy mimo oplocený pozemek, jednou ranou ze své legálně držené brokové kozlice, kterou si předtím přinesl z domu, usmrtil loveckého psa plemene Německý lovecký teriér - Deutscher Jagdterrier, narozeného 25.6.2009. Poškozenému majiteli štěněte, šedesátiletému muži z Píště, tak způsobil škodu ve výši 13.500,- Kč. Trestní stíhání muže je vedeno na svobodě. Jedná se o muže dosud netrestaného. Jeho trestnímu stíhání přecházela řada procesních úkonů, výslechy svědků a dalších zúčastěných osob, odborná vyjádření a znalecké posudky z oboru balistiky či veterinárního lékařství. 
Dopravní nehodovost
V průběhu pondělí 22.listopadu šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem dvě dopravní nehody, při kterých utrpěla jedna osoba smrtelné zranění a jedna osoba byla zraněna lehce. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 15.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem