Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 21.7.2009

Dopravní nehoda s těžkým zraněním cetujícího v autobuse, objasnění případu vloupání a další události (15 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním na ulici Mařádkové v Opavě

Dne 21.7.2009 kolem 08:00 hod. došlo k dopravní nehodě, a to tak, že doposud neustanovený řidič osobního motorového vozidla tovární značky Opel Kadett (bílé barvy), při vyjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci (účelová komunikace ulice Mařádkové, označena dopravní značkou - Dej přednost v jízdě) na ulici Mařádkovou a následném odbočování vpravo, ve směru jízdy k ulici Rybářské, nedal přednost v jízdě autobusu městské hromadné dopravy (linky č. 218), který řídil muž ročníku narození 1962 z Opavska. Řidič autobusu na vyjíždějící vozidlo Opel Kadett reagoval prudkým brzděním a zabránil tak střetu mezi vozidly. Při prudkém brzdění však došlo k pádu dvou cestujících v autobuse. Řidič vozidla Opel Kadett poté vycouval o několik metrů zpět, vytočil se vpravo, a z místa dopravní nehody z nezjištěných příčin odjel. Řidič autobusu na místo dopravní nehody přivolal vozidlo Rychlé lékařské pomoci, neboť při dopravní nehodě došlo ke zranění dvou cestujících, kteří při prudkém brzdění upadli na podlahu autobusu. Dechová zkouška řidiče autobuse provedená pomocí digitálního přístroje Dräger byla negativní.
Při dopravní nehodě došlo dle předběžné lékařské zprávy k lehkému, blíže nespecifikovanému, zranění cestujícího v autobuse, a to muže ročníku narození 1943 z Opavy, s předpokládanou dobou léčení dvou týdnů.  Dále došlo k těžkému zranění cestující, ženy ročníku narození 1931 z Opavy, která utrpěla zlomeninu obratle páteře, s předpokládanou dobou léčení čtyř měsíců. Zraněná byla hospitalizována na traumatologickém oddělení ve Slezské nemocnici v Opavě. Ke zranění dalších osob nedošlo.
Ve věci této dopravní nehody byly policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví.
Šetřením na místě bylo zjištěno, že vozidlo Opel Kadett řídil muž a policisté žádají občany o pomoc při  jeho popisu. Informace k řidiči uvedeného vozidla můžou občané volat na telefonní číslo 974 737 581 – prap. Vítězslavu Válkovi, nebo na tísňovou linku 158.
 

Objasnění případu vloupání do novinového stánku v Opavě ze dne 17.7.2009

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 17.7.2009, na základě trestního oznámení ženy ročníku narození 1948 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže vloupáním, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 15:00 hod. dne 16.7.2009 do 04:25 hod. dne 17.7.2009. Pachatel na ulici Krnovské v Opavě vnikl, po odstranění ochranné mříže prodejního okna a vytlačení skla prodejního okna, do novinového stánku, odkud následně odcizil celkem 51 krabiček s cigaretami různých značek v celkové hodnotě 3.756,- Kč, kovovou pokladničku (bez hodnoty) s finanční hotovostí 8.870,- Kč a kovovou ochranou mříž prodejního okna v hodnotě 2.000,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele byla oznamovateli trestného činu způsobena celková škoda ve výši  14.626,- Kč.
Dodatek k objasnění případu:
Dne 21.7.2009 bylo komisařem Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájeno trestní stíhání muže ročníku narození 1991 z Opavy, jako obviněného ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním. Pachatel se shora popisovaného protiprávního jednání dopustil, ačkoliv byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech potrestán Okresním soudem v Opavě, a to v měsíci dubnu letošního roku. Obviněný je stíhán na svobodě.   


Odcizení finanční částky na ulici Rybářské v Opavě – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 20.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1966 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 20.7.2009 v době od 12:00 hod. do 13:00 hod. Neznámý pachatel vnikl nezjištěným způsobem do objektu stavebního bazaru na ulici Rybářské v Opavě, odkud ze šuplíku stolu odcizil pánskou peněženku, černé barvy, v hodnotě 100,- Kč, ve které se nacházela finanční hotovost ve výši 20.135,- Kč, ke škodě oznamovatele trestného činu.


Vloupání do sklepního boxu na ulici Skřivánčí v Opavě – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se v době od 21:00 hod. dne 12.7.2009 do 19:30 hod. dne 20.7.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu porušování domovní svobody tím, že po předchozím přestřižení petlice zámku vnikl do sklepního boxu, v domě na ulici Skřivančí v Opavě. Ze sklepního boxu pachatel následně odcizil pánské horské jízdní kolo zn. Merida Mats, zeleno - modré barvy, v hodnotě 25.000,- Kč, které bylo uzamčeno lankovým zámkem, černé barvy, v hodnotě 100,- Kč, k dalšímu jízdnímu kolu. Pachatel dále odcizil pánskou cyklistickou přilbu v hodnotě 900,- Kč a na zařízení způsobil škodu ve výši 100,- Kč. Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla poškozenému majiteli, muži ročníku narození 1974 z Opavy, způsobena celková škoda ve výši 26.100,- Kč.
Dne 21.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů.


Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění v obci Kravaře
 

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích byly dne 20.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, z jehož spáchání je podezřelý 18letý muž z Kravařska. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že dne 20.7.2009 v době kolem 22:10 hod. řídil tento podezřelý osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Cordoba po ulici Ludmily Hořké v obci Kravaře – Dvořisko, kde byl zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou obvodního oddělení. Lustrací hlídky v policejních databázích bylo zjištěno, že shora jmenovaný není držitelem příslušného řidičského oprávnění.
Jelikož jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.   


Krádež kabelky na ulici Gudrichové v Opavě – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 21.7.2009, na základě oznámení ženy ročníku narození 1956 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 20.7.2009 kolem 18:15 hod. na ulici Gudrichové v Opavě. Pachatel během chůze odcizil oznamovatele trestného činu z pravého ramena dámskou koženkovou kabelku, béžové barvy, v hodnotě 300,- Kč. V kabelce se nacházela dámská kožená peněženka, černé barvy, v hodnotě 300,- Kč, s finanční hotovostí 400,- Kč, osobními doklady a čipovou kartou městské hromadné dopravy v hodnotě 455,- Kč. Dále byl v kabelce svazek klíčů v hodnotě 300,- Kč a mobilní telefon zn. Nokia v hodnotě 100,- Kč s kreditem ve výši 100,- Kč. Protiprávním jednáním pachatele byla poškozené způsobena celková škoda ve výši 1.955,- Kč.


Odcizení finanční hotovosti na ulici Vrchní v Opavě – Kateřinkách – pachatel známý

Dne 21.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě oznámení muže ročníku narození 1974 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1978 z Opavy. Podezřelý v době od 1.5.2009 do 21.7.2009 v několika případech vnikl nezjištěným způsobem do příručního trezoru v herně na ulici Vrchní v Opavě - Kateřinkách, odkud následně odcizil finanční hotovost v celkové výši 70.000,- Kč, ke škodě oznamovatele trestného činu.
Dne 21.7.2009 bylo pachateli opavskými policisty obvodního oddělení sděleno podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.


Krádež ovladače k vysokozdvižné plošině v Opavě – Komárově – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 21.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 16.7.2009 v době od 12:30 hod. do 12:45 hod. Dosud nezjištěný pachatel, v přízemí chodby rozestavěné stavby budovy pod názvem ,,Výroba pevné lékové formy“, společnosti Ivax Pharmaceuticals, na ulici Ostravské v Opavě – Komárově, odcizil, z elektrické samojízdné lůžkové vysokozdvižné plošiny, elektrický ovladač v hodnotě 30.000,- Kč, ke škodě společnosti Beam ČR, s. r. o. se sídlem v Praze.


Zahoření nákladního motorového vozidla v obci Březová

Na silnici I. třídy č. 57, mezi obcemi Vrchy a Březová, došlo k technické závadě na elektroinstalaci a následnému zahoření nákladního motorového vozidla tovární značky DAF s návěsem. Došlo k celkovému zahoření kabiny, včetně propojení hydrauliky a elektroinstalace návěsu. Na místě zasahovali hasiči Hasičského záchranného sboru Vítkov a hasiči z Jednotky dobrovolných hasičů Březová, kteří požár lokalizovali. Vyšetřovatel opavských hasičů si věc převzal do své kompetence. Na jízdní soupravě byla způsobena hmotná škoda ve výši 1.761.000,- Kč, a to společnosti RV TRANS, s. r. o., se sídlem v Opavě. Na místě byla přítomna také policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky z Hradce nad Moravicí.


Odcizení notebooku na ulici Masařské v Opavě – pachatel neznámý

Dne 21.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 17:00 hod. dne 20.7.2009 do 07:40 hod. dne 21.7.2009. Pachatel vnikl nezjištěným způsobem do budovy na ulici Masařské v Opavě a poté nezjištěným způsobem vnikl do jedné z kanceláří ve III. nadzemním podlaží, odkud odcizil notebook zn. Verify, černé barvy, v hodnotě 20.000,- Kč, ke škodě společnosti Geometra se sídlem v Opavě.


Porušování domovní svobody ve Vítkově – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově byly dne 21.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1956 z Vítkova, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 21:30 hod. dne 20.7.2009 hod. do 10:30 dne 21.07.2009, na ulici Budišovské ve Vítkově. Pachatel v nočních hodinách vnikl, přes zábradlí, na lodžii v přízemí panelového domu, odkud odcizil dva páry pánských sportovních bot zn. Nike v celkové hodnotě 1.000,- Kč a jeden pár pánských sportovních bot zn. Umbro v hodnotě 700,- Kč. Protiprávním jednáním neznámého pachatele byla oznamovateli trestného činu způsobena celková škoda ve výši 1.700,- Kč.


Vloupání do nákladního vozidla na ulici U Dráhy v Opavě – pachatel neznámý

Policisty obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 21.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1968 z Nového Jičína, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu neoprávněného držení platební karty, kterých se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 21.7.2009 v době od 14:40 hod. do 15:05 hod., na parkovišti u Stříbrného jezera, na ulici U Dráhy v Opavě Kateřinkách.
Pachatel vnikl, po rozbití skleněné výplně trojúhelníkového okna pravých předních dveří, do zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Renault Mascot. Pachatel z vozidla odcizil pánskou koženou peněženku hnědé barvy v hodnotě 50,- Kč s finanční hotovostí ve výši 600,- Kč, dvěma platebními kartami a s osobními doklady. Dále pachatel z vozidla odcizil mapu Evropy a České republiky v hodnotě 600,- Kč a mobilní telefon zn. Panasonic, modré barvy, v hodnotě 100,- Kč. Odcizením těchto věcí byla způsobena oznamovateli trestného činu celková škoda ve výši 1.350,- Kč.
Pachatel z uvedeného vozidla odcizil také náhradní klíče tohoto vozidla v hodnotě 500,- Kč, doklady od vozidla, kapesní počítač na zboží v hodnotě 60.000,- Kč, mobilní telefon zn. Nokia, šedé barvy, v hodnotě 200,- Kč, a na vozidle způsobil škodu ve výši 4.500,- Kč. Majiteli vozidla, společnosti Cargo a. s., se sídlem v Jičíně, byla způsobena celková škoda ve výši 65.200,- Kč.
Neznámý pachatel uvedeným skutkem způsobil celkovou škodu ve výši 66.550,- Kč.


Vloupání do motorového vozidla v obci Šilheřovice – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se dne 21.7.2009 v době od 15:15 hod. do 16:25 hod. dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu poškozování cizí věci tím, že v obci Šilheřovice, na příjezdové cestě k cvičnému golfovému hřišti, po předchozím rozbití skleněné výplně zadních levých dveří spolujezdce a poté i pátých dveří vozidla, vnikl do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia. Pachatel následně ze zavazadlového prostoru vozidla odcizil Notebook zn. Dell v hodnotě 20.000.- Kč a poškozením skleněných výplní oken vozidla způsobil škodu v předběžné výši 10.000.- Kč. Majiteli vozidla, společnosti VOKD a. s., se sídlem v Ostravě, byla způsobena celková škoda ve výši 30.000,- Kč.
Dne 21.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů.


Nález munice z II. světové války – Háj ve Slezsku

Muž ročníku narození 1949 z Ostravy dne 21.7.2009 kolem 15:55 hod. telefonicky oznámil na služebnu Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně, že při terénních úpravách kolem své chaty, na katastru obce Háj ve Slezsku, poblíž řeky Opavy, nalezl munici z II. světové války. Na místo se dostavila policejní hlídka i pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště Frýdek – Místek, který uvedl, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 100 mm a munici si převzal ke zneškodnění.


Dopravní nehodovost

Za den  21.7.2009 byly policisty dopravního inspektorátu, v rámci teritoria Územního odboru vnější služby v Opavě, šetřeny čtyři dopravní nehody, při kterých byla jedna osoba zraněna těžce, jedna osoba utrpěla lehké zranění. Na majetku byla způsobena hmotná škoda odhadem ve výši 15.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem