Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.8.2009

Žena napadla nožem svou matku, vloupání do lékárny a další...(10 případů) 

 

Zajištění ženy po útoku na svou matku v Opavě


 

Dne 20.8.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání ženy ročníku narození 1978 z Opavy pro trestný čin „Ublížení na zdraví“ spáchaný ve stádiu pokusu, kterého se dopustila tím, že dne 19.8.2009 v době kolem 23:15 hod. v jednom z bytů ubytovacího domu na ulici Zámecký okruh v Opavě, po předchozích slovních výhrůžkách se slovy : „Já tě zabiju“, fyzicky napadla svou matku, ženu ročníku narození 1945 z Opavy, a to nejprve údery pěstmi a kopáním do celého těla, poté otevřeným zavíracím nožem délky čepele 5 cm, který držela v ruce, nejprve bodáním a poté tahem řízla poškozenou pod krkem na ventrální straně, čímž jí způsobila 1,5 cm hlubokou řeznou ránu s kanálem laterálně vlevo a dále jí způsobila bodno-řeznou ránu na krku v délce 4 cm. Poškozenou ženu dále povalila na zem a opěradlem od křesla ji začala škrtit tím způsobem, že ji přitlačila toto opěradlo nejprve na krk k zemi a pak na ústa, aby nemohla dýchat. Čtyřiašedesátileté ženě se podařilo v průběhu tohoto napadení z bytu utéci, kdy kromě výše uvedených zranění jí byla způsobena zlomenina prvé záprstní kosti levé ruky, kdy všechna tato zranění si vyžádala lékařské ošetření s dobou léčení 4 až 5 týdnů. Obviněná žena byla bezprostředně po výše uvedeném skutku zadržena policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě.

Trestní stíhání jednatřicetileté ženy nebude prováděno vazebně, a to z důvodu vyjádření lékaře PL Opava, že jmenovaná není schopna pobytu v cele předběžného zadržení ani vazby. Lékař PL doporučuje umístění v Psychiatrické léčebně v Šternberku, kdy Okresní státní zástupce byl o tomto postupu vyrozuměn. Případ je nadále v šetření a je možné, že trestní stíhání bude rozšířeno a další trestné činy, např. „Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci“.


 


 

Vloupání do lékárny v obci Ludgeřovice – neznámý pachatel


 

Dne 20.8.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že po vypáčení zadního dřevěného okna kanceláře vnikl v blíže neupřesněné době od 18:30 hod. dne 19.8.2009 do 07:25 hod. dne 20.8.2009 do prostor lékárny „U svatého Mikuláše“ na ulici Markvartovické v obci Ludgeřovice, kdy z této lékárny odcizil pokladní šuplík, ve kterém byla uložena finanční částka na hotovosti ve výši 1.000,- Kč, dále z prostor skladu odcizil ocelový trezor o rozměrech 40 x 30 x 30 cm v hodnotě 3.000,- Kč. V odcizeném trezoru byla uložena finanční hotovost ve výši 251.212,- Kč, opiátová kniha, do které se zapisuje pohyb opiátů v lékárně (jejich příjem a výdej) a technický průkaz k motorovému vozidlu, kdy odcizením věcí byla způsobena celková škoda ve výši 255.212,- Kč a poškozením okna byla způsobena škoda ve výši 5.000,- Kč, toto vše ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1955 z Ostravy.


 


 

Odcizení traktoru na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

V době od 21:15 hod. dne 19.8.2009 do 06:45 hod. dne 20.8.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné užívání cizí věci“ tím, že po vyháčení jednoho křídla vrat ze závěsné kolejnice vnikl do uzamčené jezdecké haly, odkud následně odcizil zde odstavený traktor Zetor 6718 modré barvy, registrační značky (SPZ) OP-60-99 v hodnotě 120.000,- Kč, ke škodě poškozené organizaci Jezdecký klub Opava-Kateřinky. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě. Zároveň opavští policisté vyzývají širokou veřejnost o pomoc při pátrání po odcizeném traktoru. Jakékoliv kladné informace, které by vedly k zjištění osoby pachatele nebo k nálezu tohoto motorového vozidla, nechť oznámí, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.


 


 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 20.8.2009 v 08:30 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR z Hradce nad Moravicí zajištěn muž ročníku narození 1953 z Vršovic, který v silně podnapilém stavu ležel na schodech rodinného domu muže ročníku narození 1961 v obci Vršovice a odmítal od tohoto domu odejít. Vlivem své silné podnapilosti a neschopnosti vlastní chůze bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti veřejnému pořádku. Ke zranění osob, ani ke škodě na majetku nedošlo.


 


 

Odcizení zboží v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě – známý pachatel


 

Dne 20.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži ročníku narození 1972 z Opavy podezření z trestného činu „Krádež“, neboť tento dne 20.8.2009 v době kolem 10:45 hod. v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě, v průběhu svého nákupu, odcizil dva kusy opalovacího krému v hodnotě 318,- Kč, kdy po průchodu pokladnou bez zaplacení tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny, zboží mu bylo odebráno a vráceno zpět do prodeje. Uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se sedmatřicetiletý muž dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech (recidiva) Obvodním soudem pro Prahu 8 pravomocně potrestán a byl mu uložen souhrnný nepodmíněný trest odnětí svobody v délce 10 měsíců se zařazením do věznice s ostrahou, který vykonal v květnu 2009.


 


 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 20.8.2009 ve 12:40 hod. ležel muž ročníku narození 1944 z Hradce nad Moravicí v silně podnapilém stavu na chodníku ulice Podolské v Hradci nad Moravicí. Vzhledem k tomu, že nebyl schopen vlastní chůze a nekomunikoval, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a vzbuzoval veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob, bylo rozhodnuto ze strany přivolaných hradeckých policistů o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


 


 

Řízení motorového vozidla řidičem bez řidičského oprávnění v obci Jakartovice


 

Dne 20.8.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestných činů „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ a „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ muži ročníku narození 1984 z Jakartovic, neboť tento dne 20.8.2009 v době kolem 14:40 hod. řídil po silnici číslo I/46 osobní motorové vozidlo značky Renault 19, kdy byl policejní hlídkou obvodního oddělení Policie České republiky Velké Heraltice stavěn a kontrolován v obci Jakartovice, část Deštné při jízdě ve směru na Olomouc. Následně provedenou lustrací v evidenci řidičů bylo zjištěno, že pětadvacetiletý muž není držitelem řidičského oprávnění pro žádnou ze skupin podle zvláštního zákona a dále, že mu byl Okresním soudem Kroměříž z února 2009 uložen zákaz řízení všech motorových vozidel v trvání do dubna 2011.


 


 

Odcizení mobilního telefonu na diskotéce v obci Jančí – neznámý pachatel


 

Dne 15.8.2009 v době od 22:00 hod. do 23:00 hod. neznámý pachatel spáchal na diskotéce konané na Janecké chatě u obce Jančí na Opavsku trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil z koženého pouzdra, které měla poškozená žena ročníku narození 1977 z Větřkovic připevněné na svém opasku, její mobilní telefon značky Nokia 6300 černo-stříbrné barvy v hodnotě 4.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí, kterým byl tento případ oznámen až dne 20.8.2009.


 


 

Poškození zařízení bytu na ulici Opavské ve Vítkově – neznámý pachatel


 

Dne 20.8.2009 na základě oznámení od ženy ročníku narození 1942 z Kopřivnice, okres Nový Jičín byly policisty z obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájeny úkony trestního řízení ve věci poškození bytu, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v blíže neupřesněné době od roku 2006 do 20.8.2009 došlo v jednom z panelových domů na ulici Opavské ve Vítkově k trestnému činu „Poškozování cizí věci“ tím, že došlo k poškození vstupní dveří se škodou 2.000,- Kč, dále v chodbě tohoto bytu došlo k zničení zrcadla a stropního osvětlení se škodou 2.800,- Kč, v koupelně došlo k poškození umakartové zdi a zrcadla se škodou 3.000,- Kč, na toaletě došlo k poškození splachovacího zařízení v hodnotě 600,- Kč, v kuchyni k poškození kuchyňské linky, spotřebičů a podlahy v hodnotě 3.000,- Kč, v obývacím pokoji k poškození okna a lustru se škodou 4.000,- Kč, kdy celý byt byl ještě znečištěn se škodou ve výši 2.500,- Kč. Poškozené oznamovatelce tak byla způsobena celková škoda ve výši 17.900,- Kč. Případ je nadále v šetření ze strany vítkovských policistů, jako pachatel je zde důvodně podezřelý muž ročníku narození 1985 z Vítkova, ve věci se však i nadále provádějí různé procesní úkony.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 20.8.2009 došlo na katastru Územního odboru Policie České republiky Opava k jedné dopravné nehodě, při které byla jedna osoba zraněná lehce. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s touto nehodou činí 5.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem