Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.12.2011

Opava - Čtyři případy vloupání do objektů i vozidel a další události (11 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý 20.prosince 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, hmotná škoda způsobená na majetku byla vyčíslena na částku 22.000,- Kč.  
Je podezřelý z porušování domovní svobody
Podezřelým ze spáchání přečinu porušování domovní svobody je neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 19. na 20.prosince 2011 v Markvartovicích na ulici Šilheřovické. Z nezajištěného motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia zaparkovaného v otevřené a nezajištěné garáži jednoho z rodinných domů z tohoto odcizil autorádio značky Pioneer v hodnotě 2.000,- Kč. Z prostoru garáže dále odcizil i Minibike, modré barvy, nezjištěné značky, v hodnotě 2.500,- Kč. Na zařízení garáže pachatel škodu nezpůsobil. Poškozenou je jednatřicetiletá žena z Markvartovic.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Vloupání do garáže v obci Šilheřovice
K vloupání do garáže Tělovýchovné jednoty Sokol nacházející se na ulici Sokolské v obci Šilheřovice došlo v noční době z 19. na 20.prosince 2011. Neznámý pachatel přestřihl u vrat garáže visací zámek, poté vylomil vložku zámku Fab a vnikl dovnitř. Z garáže následně odcizil plechovou bednu s různým nářadím a sadou Gola klíčů, dále traktorovou sekačku značky Mountfield (typ A 20-50, červené barvy), traktorovou sekačku (nezjištěné značky, zelené barvy), zahradní ruční benzínovou sekačku (červené barvy), křovinořez značky Still (barvy oranžovo-šedé), benzínovou motorovou pilu značky Still (oranžové barvy), dvoupístový kompresor a nabíječku autobaterií. Shora uvedené organizaci odcizil neznámý pachatel nářadí v celkové hodnotě 83.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení této organizaci způsobil škodu v předběžné výši 500,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla v obci Markvartovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 19. na 20.prosince 2011 v Markvartovicích na ulici Školní. Do zde zaparkovaného a řádně zajištěného nákladního automobilu tovární značky Opel Vivaro pachatel vnikl dosud nezjištěným způsobem. Z kabiny vozu následně odcizil autorádio značky Panasonic a tašku s firemními doklady. Z úložného prostoru pak ještě sebral laser značky Dewalt a příklepovou vrtačku značky Bosch. Odcizením všech těchto věcí způsobil pachatel osmatřicetiletému muži z Hlučína celkovou škodu ve výši 13.500,- Kč. Vozidlo nebylo nijak poškozeno.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Sekeru odcizil z nezajištěné hospodárné budovy
Kravařští policisté zahájili dne 20.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 19. na 20.prosince 2011 v obci Mokré Lazce na ulici Petra Bezruče. Zde pachatel vnikl na oplocený avšak neuzamčený pozemek jednoho z rodinných domů, odkud z neuzamčené hospodářské budovy odcizil sekyru značky Fiskars, černo-oranžové barvy, v hodnotě 1.000,- Kč. Škodu tím způsobil devětatřicetiletému muži z Mokrých Lazců.
Peněženku odcizil z nezajištěného vozidla
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Tohoto skutku se dopustil dne 20.prosince 2011 v době od 08:30 hodin do 11:00 hodin v Kravařích na ulici Hlučínské. Z nezajištěného osobního automobilu tovární značky Toyota Avensis, zaparkovaného částečně na chodníku a částečně ve dvoře právě rekonstruovaného domu, odcizil černou pánskou koženou peněženku. Jednatřicetiletý muž z Kravařska měl v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 400,- Kč a platební kartu.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Opavští policisté objasnili případ krádeže dvou mobilních telefonů 
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 20.prosince 2011 třicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se měl podezřelý muž dopustit hned ve dvou případech, a to dne 10.prosince 2011 v době od 11:00 hodin do 11:35 hodin v opavském baru na ulici Zámecký okruh:
  • V prvním případě měl využít nepozornosti pětadvacetiletého muže z Opavska, který vlivem své podnapilosti usnul na stole v baru. Podezřelý muž mu měl odcizit jeho, na stole volně odložený mobilní telefon značky Nokia X6, v hodnotě 6.000,- Kč.
  • Ve druhém případě měl ve stejné době a na stejném místě odcizit mobilní telefon značky Nokia 6300, v hodnotě 1.000,- Kč. Telefon patřil jednadvacetileté ženě z Opavy. Žena měla telefon schovaný v kapse bundy, kterou měla na sobě.
Případ objasnili policisté opavského obvodního oddělení. Ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru již několikrát potrestán. Naposledy rozsudkem Okresního soudu v Ostravě, a to v měsíci listopadu roku 2004, kterým mu byl uložen trest odnětí svobody nepodmíněně v délce dvaceti osmi měsíců, se zkušební dobou šesti let. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do motorového vozidla v obci Kyjovice
K vloupání do osobního automobilu tovární značky Fiat Punto došlo dne 20.prosince 2011 v době od 08:40 hodin do 08:50 hodin v obci Kyjovice před budovou tamní mateřské školy. Neznámý pachatel na shora uvedeném vozidle rozbil okno zadních levých dveří, kterým vnikl dovnitř. Ze zadního sedadla vozu následně odcizil zde volně odloženou černou plátěnou tašku, ve které měl šedesátiletý muž z Opavska své pracovní dokumenty, dále svazek klíčů a mobilní telefon značky Samsung, vše v celkové hodnotě 3.000,- Kč. Poškozením vozidla způsobil pachatel tomuto muži navíc škodu ve výši dvou tisíc korun.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do budovy střediska volného času ve Vítkově
Vítkovští policisté zahájili dne 20.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 19. na 20.prosince 2011 ve Vítkově na ulici Bezručové, kde vešel do tamního, nezajištěného areálu střediska volného času. U samotné budovy pachatel nezjištěným předmětem vypáčil vstupní dveře, kterými vnikl dovnitř. V budově následně vypáčil další troje dveře (dveře na provozní chodbu, dveře do klubovny a dveře do ředitelny). Do klubovny se pachateli sice vniknout nepodařilo, avšak do ředitelny po vypáčení dveří, ano. Z počítačové sestavy v ředitelně odcizil LCD monitor, přičemž v této místnosti prorazil otvor do dveří vedoucích do kanceláře účetní. V kanceláři poté vypáčil dvířka skříňky psacího stolu, ze které následně odcizil uzamčenou plechovou příruční pokladnu, s finanční hotovostí 13.340,- Kč a platební kartou. Krajskému středisku volného času tak neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 16.973,- Kč, přičemž poškozením zařízení (dveří a stolu) způsobil škodu Městu Vítkovu, a to ve výši nejméně 5.000,- Kč. Je třeba dodat, že téhož dne, tedy dne 20.12.2011, nalezl odcizenou příruční pokladnu vypáčenou, bez původního obsahu, devětačtyřicetiletý muž z Vítkova, a to v blízkosti místa činu, na zahradě u domu v ulici Hřbitovní.
Je podezřelý ze spáchání podvodu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 20.prosince 2011 trestní stíhání jednadvacetiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu podvodu. Tohoto skutku se měl podezřelý muž dopustit v měsíci září tohoto roku hned ve třech případech:
  • Dne 7.září tohoto roku měl na jednom z internetových serverů nabízet v aukci, pod přezdívkou, horské kolo značky Bergamont. Uvedené kolo dne 13.září 2011 vydražil za částku 4.230,- Kč dvaatřicetiletý muž z Plzně. Částku sice kupující dne 19.září 2011 zaslal bankovním převodem prostřednictvím internetu na prodejcem požadovaný účet, avšak zboží mu do dnešního dne nebylo dodáno a nebyly mu ani navráceny již zaslané finanční prostředky.
  • Druhého skutku se měl shora jmenovaný dopustit na totožném internetovém serveru dne 22.září 2011. Tentokrát, opět pod stejnou přezdívkou, nabízel v aukci mobilní telefon značky Sony Ericsson Xperia. Telefon dne 25.září 2011 vydražil osmadvacetiletý muž z Brna. I on poslal peníze, konkrétně částku 6.200,- Kč, bankovním převodem prostřednictvím internetu na účet prodávajícího. I druhý poškozený ale své zboží do současné doby neobdržel a ani mu nebyly jeho finanční prostředky vráceny.
  • I třetího skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 22.září 2011, a to opět stejném internetovém serveru a pod přezdívkou. Rovněž měl v aukci nabízet k prodeji mobilní telefon značky Sony Ericson Xperia, který dne 25.září 2011 vydražil za částku 6.300,- Kč osmatřicetiletý muž z Ústí nad Orlicí. Ani poslední poškozený se do současné doby, ačkoli peníze zaslal bankovním převodem prostřednictvím internetu na účet prodávajícího, nedočkal vydraženého zboží či navrácení finanční částky.
Tedy shora jmenovaný sebe obohatil tím, že jiného uvedl v omyl a způsobil tak na cizím majetku celkovou škodu ve výši 16.730,- Kč. Jedná se o muže bez trestní minulosti, jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě. Za prokázání tohoto přečinu podvodu hrozí v řízení před soudem trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. 
Heraltičtí policisté zajistili silně podnapilého agresivního muže
Heraltičtí policisté byli vysláni dne 20.prosince 2011 ve 21:20 hodin do Neplachovic, do místa, kam jede vozidlo rychlé zdravotnické služby ošetřit podnapilého, devětatřicetiletého muže. Záchranáři žádali policisty o asistenci z důvodu agresivity zraněného muže. Lékaře na místo přivolala manželka shora jmenovaného, neboť se obávala o jeho život a zdraví. Manžel měl vlivem silné podnapilosti upadnout na chodník v obci a udeřit se do hlavy. I v přítomnosti policejní hlídky se však muž choval agresivně, chtěl fyzicky napadat svého devětašedesátiletého otce. Zasahující policisté proto využili svého oprávnění, a proti agresivnímu muži použili donucovací prostředky, konkrétně hmaty a chvaty a muže zajistili. Následně policisté provedli asistenci zraněného podnapilého muže při jeho převozu k ošetření do opavské nemocnice. Poté tohoto muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Muž se nebyl schopen podrobit dechové zkoušce. Při služebním zákroku nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku
Věc šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přestupek proti občanskému soužití.
 Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem