Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.12.2010

Opava- Dopravní nehoda s těžkým zraněním spolujezdce a další události (9 případů) 

Řídil motorové vozidlo, ač to měl rozhodnutím správního orgánu zakázáno
Dopravní policisté provedli dne 20.prosince krátce po sedmnácté hodině v Opavě – Komárově na ulici Ostravské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky BMW. Protože řidič neměl za jízdy u sebe doklady potřebné pro řízení a provoz motorového vozidla ani jiný doklad totožnosti, museli policisté řidiče předvést na policejní služebnu. Policistům se totiž na místě silniční kontroly, lustrací přes operační středisko, nepodařilo důvěryhodně zjistit jeho totožnost. Na policejní služebně poté řidiče ztotožnili. Jednalo se o čtyřicetiletého muže z Opavy, který, jak policisté zjistili, má rozhodnutím správního orgánu Magistrátu města Opavy, Odboru dopravy, vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to od října tohoto roku. Je třeba zmínit, že dopravní policisté shora jmenovaného kontrolovali, když na uvedené silnici prováděli měření rychlosti. Tomuto řidiči naměřili v místě, kde je povolená rychlost maximálně 50 km/h, rychlost jízdy 76 km/h.
Dopravní policisté případ šetří jako podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Dopravní nehoda s těžkým zraněním spolujezdce na katastru obce Opava - Komárov
K dopravní nehodě došlo 20.prosince kolem 06:45 hod. na silnici I. třídy č. 11 mezi Opavou -Komárovem a Opavou. Pětadvacetiletý muž krajinské národnosti řídil osobní automobil Škoda Felicia po uvedené silnici, ve směru jízdy na Opavu. Při jízdě v levém jízdním pruhu ale nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky (navátý sníh, nekrytý posypem) a povětrnostním vlivům (silný nárazový vítr), s vozidlem dostal smyk, přejel do protisměru, kde se střetl v levém jízdním pruhu, v opačném směru jízdy, s právě jedoucím nákladním vozidlem VW Transportér. Došlo ke střetu mezi přední částí nákladního vozidla a pravým bokem osobního automobilu. Nákladní vůz řídil šestadvacetiletý muž z Kravař.
Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče osobního vozidla, který byl vozidlem Rychlé lékařské pomoci převezen k ošetření na chirurgickou ambulanci opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy je jeho zranění považováno za lehké, blíže nespecifikované. Po ošetření byl z nemocnice propuštěn do domácího léčení. Spolujezdec ale dle předběžné lékařské zprávy utrpěl zranění povahy těžké (poranění hlavy, mozku, pánve a hrudníku). Sanitním vozidlem byl z místa nehody převezen na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. Jeho stav je bohužel kritický. Dechové zkoušky obou řidičů byly negativní. Hmotná škoda na vozidle WV Transportér byla odhadnuta na částku 120.000,- Kč, na vozidle Škoda Felicia byla způsobena škoda 15.000,- Kč.
Policisté opavského dopravního inspektorátu tuto dopravní nehodu šetří jako podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Od budovy v obci Staré Oldřůvky odcizil zde volně uložené lešení
Neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to od 19.listopadu do 17.prosince tohoto roku, odcizil z volného prostranství u budovy sýpky v obci Staré Oldřůvky zde volně uložené lešení. Jednalo se o lešeňové trubky, spojky, svorky, háky lešení a lešeňové podlážky v celkové hodnotě 40.000,- Kč, jejichž majitelem je vítkovská společnost. U tohoto případu je třeba zmínit, že část odcizeného lešení v hodnotě 16.000,- Kč nalezl u lesního porostu mezi obcemi Budišovem nad Budišovkou a Starými Oldřůvkami hajný, devětadvacetiletý muž z Budišova nad Budišovkou. Svůj nález ohlásil strážníkům Městské policie Budišov nad Budišovkou a ti následně věc oznámili vítkovským policistům. Nalezené lešení bylo vráceno zpět poškozené společnosti.  
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež.
Poškození a odcizení okenních parapetů na kravařské základní škole
Kravařští policisté zahájili 20.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v době od 17. do 20.prosince v Kravařích na ulici Komenského tím, že na budově tělocvičny tamní základní školy poškodil šest okenních měděných parapetních plechů a další čtyři okenní měděné parapetní plechy odcizil. Příspěvkové organizaci, Základní škole Komenského Kravaře, tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč.
Vloupání do šatní skříňky v opavské léčebně
K případu došlo v noční době z 18. na 19.prosince v Opavě na ulici Olomoucké. Neznámý pachatel násilím vnikl do jedné ze šatních skříněk nacházející se ve sklepní šatně budovy psychiatrické léčebny. Vypáčil zadní stěnu této skříňky a z peněženky v ní uložené odcizil sedmadvacetiletému muži z Frýdku – Místku finanční hotovost ve výši 1.900,- Kč. Poškozením skříňky způsobil pachatel dvousetkorunovou škodu shora uvedené léčebně.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Pokus vloupání do firmy na ulici Vrchní v Opavě
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 19. na 20.prosince v Opavě – Kateřinkách na ulici Vrchní. Nezjištěným předmětem páčil přední i zadní dveře tamní firmy a pokoušel se vniknout do objektu. Toto se mu ale nepodařilo. Přesto, poškozením obou dveří způsobil opavské společnosti dosud nevyčíslenou škodu, která zřejmě převýší částku 5.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci a z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Fyzicky napadl občana jiného státu 
Třiačtyřicetiletý občan Bosny a Hercegoviny dne 20.prosince osobně oznámil na služebně opavského obvodního oddělení, že byl téhož dne krátce před čtrnáctou hodinou fyzicky napaden ze strany neznámého pachatele. Ten ho udeřil pěstí do obličeje, přičemž mu vulgárně nadával. Způsobil mu tak zranění v oblasti pravého oka, které si dle sdělení zraněného muže nevyžádá lékařské ošetření. K napadení došlo v prostoru podloubí u prodejny Sluna na ulici Horní náměstí v centru Opavy.
Případ je předmětem dalšího šetření opavských policistů.
Nález hliníkových nábojů
 
Třiašedesátiletý muž z Opavy dne 20.prosince v odpoledních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že u kontejneru na ulici Vaškovo náměstí v Opavě nalezl devět hliníkových nábojů 26,5 – Sig - Š. Na místo se dostavili opavští policisté a také policejní pyrotechnik, který si následně náboje převzal ke zneškodnění.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 20.prosince v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem pět dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěly dvě osoby těžká zranění a dvě osoby byly zraněny lehce. Způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 465.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem