Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.1.2009

Policejní události na Opavsku za den 20.1.2009 (9 případů) 

Vloupání do kanceláře firmy na ulici Jaselské v Opavě – známí pachatelé, objasnění

Dne 20.1.2009 komisař územního odboru SKPV Opava (Služby kriminální policie a vyšetřování), Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1990 (18,5 let) z Frýdku-Místku a muže ročníku narození 1984 (24,5 let) z Brumovic jako obviněné ze spáchání trestného činu „Krádež“ spáchaného formou spolupachatelství, kterého se dopustili tím, že :

  1. v přesně neustanovenou dobu v průběhu měsíce října 2008, jako zaměstnanci firmy vešli přes vrátnici do objektu společnosti Host s.r.o. na ulici Jaselské v Opavě a následně pak po předchozím vypáčení zámku dveří vnikli do kanceláře, kde za pomoci nože vypáčili dvě příruční pokladny, které se nacházely v přihrádce stolu a odcizili z nich finanční hotovost ve výši 10.000,- Kč

  2. mladší z obviněných mužů počátkem měsíce prosince 2008 sám vnikl po předchozím vytlačení okénka ze strany od ulice U Náhonu do objektu firmy Host společnost s.r.o. na ulici Jaselské v Opavě, následně vypáčil dveře vedoucí ze sprch na chodbu a po překonání zámku dveří vnikl do stejné kanceláře, jak je výše uvedeno, kancelář prohledal, ale nic neodcizil

  3. v době z 12.1.2009 na 13.1.2009 oba obvinění muži společně vnikli po předchozím vysazení okna do objektu společnosti Host s.r.o. na ulici Jaselské v Opavě a po vypáčení vstupních dveří vnikli do kanceláře této firmy, odkud odcizili osobní počítač s procesorem, další osobní počítač včetně klávesnice, myši a propojovacích kabelů, dále mobilní telefon značky Panasonic s nabíječkou a bezpečnostní klíč k internetovému bankovnictví, vše v celkové hodnotě 7.250,- Kč ke škodě shora uvedené společnosti, dále v této kanceláři odcizili batoh žlutohnědé barvy se třemi tenisovými raketami značky Fischer, Willson a Schlesinger v celkové hodnotě 1.800,-Kč a s přesně nezjištěným počtem tenisových míčků a dále krabici s kartičkami sportovců v hodnotě 2.000,- Kč, toto ke škodě ženy ročníku narození 1972 z Opavy

Starší z pachatelů majetkové trestné činnosti se uvedeného jednání dopustil, ačkoliv byl pravomocně odsouzen okresním soudem v Opavě pro trestný čin „Loupež“ k trestu odnětí svobody v délce trvání 2 let a 8 měsíců, kdy z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn v září 2006. Trestní stíhání obou mužů je vedeno na jejich svobodě. Případná další trestná činnost obou obviněných je nadále v šetření ze strany opavských kriminalistů.



Útěk chovanců z výchovného ústavu v obci Melč – zadržení osob


Dne 19.1.2009 ve 21:40 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Vítkov vyslána operačním střediskem územního odboru vnější služby Policie České republiky v Opavě do obce Melč, kde mělo dojít k útěku tří chovanců zdejšího Dětského domova a Výchovného ústavu mládeže, a to mladistvého muže ročníku narození 1992 (ještě nemá 17 let) z Radkova, mladíka ročníku narození 1992 (16,5 let) z Havířova, okres Karviná a nezletilého hocha ročníku narození 1994 (ještě nemá 15 let) z Kravař. Hlídka provedla na základě oznámení a sděleného popisu uvedených pohřešovaných osob prověrku silnice vedoucí z obce Melč do obce Štáblovice, při které byly všechny tři osoby viděny na silnici u okraje lesa poblíže obce Mikolajice v době kolem 22:30 hod. téhož dne. Když policejní hlídka zastavila služební vozidlo u těchto mladíků, dva z nich, a to nejstarší a nejmladší, utekli do lesa a polí směrem na obec Mikolajice a ztratili se z dohledu policistů. Šestnáctapůlletý mladík původem z Havířova byl policisty zadržen a převezen zpět do Dětského domova v obci Melč, kde byl předán službu konající vychovatelce. Oba dva zbylí chovanci však byli stále na útěku. Dne 20.1.2009 ve 20:00 hod. telefonicky oznámila na obvodní oddělení PČR Vítkov vychovatelka Dětského domova, že se před chvíli v pořádku vrátili jejich dva shora uvedení pohřešování chovanci. Provedenou prověrkou, podáním vysvětlení a šetřením nebylo zjištěno, že by se v době útěku dopustili nějaké trestné činnosti nebo přestupkového jednání a rovněž toto případné protiprávní jednání nebylo způsobeno na nich.



Požár nákladního vozidla na ulici Komenského ve Vítkově


Dne 20.1.2009 v době kolem 02:50 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Vítkově při výkonu své hlídkové služby na ulici Komenského ve Vítkově spatřila, že z ulice Hasičské vychází hustý dým. Při průjezdu uvedené ulice bylo zjištěno, že ve dvoře jednoho z domů hoří kabina nákladního motorového vozidla, které zde bylo zaparkováno majitelem soukromé firmy, mužem ročníku narození 1958 z Vítkova. Na základě tohoto zjištění byli na místo ihned přivoláni hasiči HZS Vítkov, kteří požár uhasili. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava si na místě věc převzal s tím, že se v daném případě jedná o technickou závadu na elektroinstalaci nezávislého topení vozidla, bez cizího zavinění jakékoliv osoby. Ke zranění osob nedošlo, vzniklá hmotná škoda byla vyčíslena na částku 100.000,- Kč na nákladním motorovém vozidle, na nákladě zeleniny a ovoce byla způsobena škoda ve výši 40.000,- Kč, vše ke škodě shora uvedeného majitele vozidla a soukromé firmy a na žárem poškozených 2 ks eurooken přilehlého domu na ulici Hasičské vznikla muži ročníku narození 1976 z Vítkova škoda ve výši 10.000,- Kč.



Otevření bytu policisty a hasiči na ulici Boženy Němcové v Opavě


Dne 20.1.2009 v době kolem 01:30 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava na ulici Boženy Němcové v Opavě otevřela podle zákonného ustanovení byt ženy ročníku narození 1945 z Opavy, který se nachází v prvním poschodí jednoho z činžovních domů, a to za přítomnosti nezúčastněné osoby, muže ročníku narození 1972 z Opavy. Byt byl otevřen z důvodu protékání vody z jejího bytu do přízemního bytu a na zvonění a klepání majitelka neotevírala. Byt za pomocí nástrojů otevřeli hasiči HZS Opava, kdy bylo zjištěno, že se zde nikdo nenachází a za příčinu prosakování vody byl zjištěn prasklý přívod na bojleru v koupelně. Byt byl zajištěn a zapečetěn policisty z obvodního oddělení PČR Opava.



Krádež zboží v prodejně hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě – známý pachatel


Dne 20.1.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Opava sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu „Krádež“, a to muži ročníku narození 1986 z Opavy, neboť tento dne 20.1.2009 v době kolem 06:45 hod. v prodejně hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě odcizil volně vystavené zboží v celkové hodnotě 420,- Kč, ke škodě společnosti Tesco Stores ČR a.s. Opava, kdy s odcizeným zbožím prošel bez zaplacení přes pokladny a následně byl zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny. Dvaadvacetiletý muž se uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl za obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru pravomocně odsouzen rozsudkem okresního soudu Opava z června 2007, kterým mu byl uložen souhrnný trest obecně prospěšných prací ve výměře 360 hodin, které doposud nevykonal.



Nález munice pocházející z 2. světové války u obce Oldřišov


Dne 20.1.2009 v 11:00 hod. telefonicky oznámil na obvodní oddělení PČR Kravaře muž ročníku narození 1960 z Kobeřic, že v lesním porostu 600 m od obce Arnoštov ve směru na obec Oldřišov před chvíli nalezl neznámý předmět, který připomíná munici. Na místo nálezu byla ihned vyslána policejní hlídka z Kravař, kdy bylo zjištěno, že se jedná o dělostřeleckou minu ráže 82 mm pocházející z II. světové války. Munici si převzal přivolaný policejní pyrotechnik a převezl si ji k zneškodnění.



Vloupání do garáží na ulici Otické v Opavě – neznámý pachatel


Dne 20.1.2009 na základě oznámení poškozených osob byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci vloupání do garáží, neboť na podkladě zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je dostatečně odůvodněn závěr, že v době od 21:00 hod. dne 19.1.2009 do 15:00 hod. dne 20.1.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Otické v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že po vyhnutí pravého spodního rohu pravé části vrat a po vyhnutí jazýčku zámku vnikl do jedné z garáží u domu číslo 31 na shora uvedené ulici, odkud odcizil zelený kovový kanystr v hodnotě 300,- Kč a černou brašnu s různým nářadí v hodnotě 700,- Kč, na poškozeném zámku a vložce FAB způsobil škodu ve výši 500,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1974 z Opavy. Dále neznámý pachatel ve stejné době, na stejném místě a stejným způsobem vnikl do garáže muže ročníku narození 1944 z Opavy, ze které nic neodcizil a na poškozeném zámku a vložce FAB způsobil škodu ve výši 500,- Kč. Neznámý pachatel rovněž stejným způsobem, ve stejné době a na stejném místě vnikl do třetí garáže, z níž odcizil 2 ks rybářských prutů značky Byron v hodnotě 3.000,- Kč a na poškozeném zámku a vložce FAB způsobil škodu ve výši 500,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1949 z Opavy. Celkově tak doposud neznámý pachatel způsobil poškozeným mužům celkovou škodu ve výši 5.500,- Kč.



Pohřešování 12-ti letého chlapce z obce Háj ve Slezsku – návrat rodičům


Dne 20.1.2008 v 19:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky v Opavě čísla 158 muž ročníku narození 1974 z Háje ve Slezsku, že pohřešuje svého synovce, chlapce ročníku narození 1996 (ještě nemá 13 let) z Háje ve Slezsku. Tento chlapec podle sdělení oznamovatele není v místě společného bydliště již od 15:00 hod. téhož dne. Do místa bydliště byly ihned vyslány dvě autohlídky z obvodního oddělení PČR v Hlučíně. Provedeným pohovorem s oznamovatelem bylo zjištěno, že jeho nezletilý synovec přišel ve 14:00 hod. ze školy domů, pak ale odešel neznámo kam, kdy nezanechal žádný vzkaz, proto jej v podvečer sám hledal a pak vše oznámil na opavskou policii. Policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Hlučín bylo následně prováděno šetření v místech, kam pohřešovaný často chodívá, byli přivoláni i policejní psovodi se služebními psy z územního odboru vnější služby Policie České republiky v Opavě, do pátrání se zapojili i kriminalisté opavského okresu, k součinnosti byla vyžádána autohlídka z obvodního oddělení PČR ve Velké Polomi, která již spadá pod policejní územní odbor Městského ředitelství Ostrava. Do pátrání po pohřešovaném chlapci se zapojili i místní obyvatelé v počtu přibližně 50 osob. Postupně byla propátrána obec Jilešovice, taktéž její celé okolí včetně přilehlých lesů. Dále bylo prostřednictvím dozorčí služby z obvodního oddělení PČR Hlučín učiněno opatření, kdy bylo v obci Jilešovice i ve všech sousedních obcích vyhlášeno prostřednictvím místního rozhlasu pohřešování shora uvedeného chlapce. Následně byla vyžádána policejní hlídka Inspektorátu cizinecké policie ve Frýdku-Místku, která je vybavená termovizí. Rovněž bylo provedeno opatření ve spolupráci se strážníky Městské policie Hlučín, kdy bylo prostřednictvím jejich instalovaného kamerového systému propátráno město Hlučín. Bylo vyhlášeno předběžné pátrání po pohřešovaném chlapci v rámci okresů Opava a přilehlých okresů, byly provedeny prověrky u rodinných příslušníků, spolužáků a ve zdravotních zařízeních. Ve 22:00 hod. stejného dne se pohřešovaný 12-ti letý chlapec dostavil sám do místa svého trvalého bydliště. Policistům za přítomnosti obou rodičů uvedl, že v 15:00 hod. odejel vlakem z Jilešovic do Ostravy-Svinova, kde zůstal do 21:00 hod. v objektu nádražní čekárny, pak nasedl zpět na vlak a tímto přijel zpět do Jilešovic. Dále sdělil, že během doby kdy byl pryč z domu, na něm nebyl spáchán žádný trestný čin ani přestupek a ani on se nedopustil žádného protiprávního jednání. Příčinou odchodu z domu byly podle něj nesrovnalosti s rodiči ohledně jeho prospěchu ve škole. Ve 22:00 hod. bylo velitelem opatření ukončeno pátrání.



Dopravní nehodovost


Za den 20.1.2009 byly v okrese Opava policisty šetřeny 3 dopravní nehody, při kterých byla jedna osoba zraněná lehce. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 115.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem