Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.12.2011

Opava - Dva případy krádeží na osobách seniorského věku a další události (17 případů) 

Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku 2.prosince 2011 v rámci teritoria Územní oboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 95.000,- Kč.
Vloupání do prodejny motorových vozidel v Dolním Benešově

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil dne 2.prosince 2011 v době kolem půl páté hodiny ráno v Dolním Benešově na ulici Opavské. Po vypáčení plastového okna vnikl do tamní prodejny motorových vozidel, odkud odcizil příruční pokladnu, s finanční hotovostí 15.655,- Kč. Dolnobenešovké společnosti způsobil neznámý pachatel vypáčením okna navíc škodu v předběžné výši 500,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do restaurace v obci Píšť

K případu vloupání do restaurace nacházející se v obci Píšť došlo dne 2.prosince 2011 v době od 01:00 hodin do 09:00 hodin. Neznámý pachatel rozbil okno, kterým následně do restaurace vnikl. Odtud odcizil přesně nezjištěné množství cigaret různých značek, v celkové hodnotě 15.000,- Kč, a z výčepního pultu sebral finanční hotovost 2.000,- Kč, v kovových mincích různých nominálních hodnot. Poškozením okna způsobil neznámý pachatel škodu ve výši 4.000,- Kč, to vše dvaašedesátileté ženě z Píště.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Krádež na osobě seniorského věku

Hlučínští policisté zahájili dne 2.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 2.prosince 2011 kolem půl jedenácté dopoledne v obci Kozmice na ulici Poručíka Hoši. Se lstí a pod záminkou opisu stavu elektrické energie a vrácení jejího přeplatku vnikl neznámý pachatel do bytu třiasedmdesátileté ženy. Poškozené ženě následně z bytu odcizil finanční hotovost 8.000,- Kč a černou koženkovou peněženku, v hodnotě 200,- Kč, s jejími osobními doklady.
Krádež na osobě seniorského věku

K další krádeži na osobě seniorského věku došlo dne 2.prosince 2011 v době kolem deváté hodiny ranní v obci Velké Hoštice na ulici Mírové. Neznámý pachatel rovněž pod smyšlenou legendou jako v předešlém případě, tedy pod záminkou opisu stavu elektrické energie a vrácení jejího přeplatku, vnikl do bytu v rodinném domě dvaadevadesátiletého muže. Ze saka odloženého v bytě pachatel následně odcizil pánskou koženou náprsní peněženku, v hodnotě 200,- Kč. Poškozený muž měl v peněžence finanční hotovost 1.000,- Kč a své osobní doklady.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.
Popis neznámých pachatelů: Jednalo se o dvě osoby. Muž byl ve věku okolo čtyřiceti let, silnější postavy, zhruba 170 centimetrů vysoký, oblečen byl do tmavého oblečení. Druhou podezřelou osobou byla žena zhruba ve věku okolo dvaceti let, štíhlé 160 centimetrů vysoké postavy a dlouhých vlasů spletených do dvou copů.
Policisté upozorňují občany seniorského věku, aby si prosím uvědomili, že pachatelé mají vyvinutou vysokou míru sociální inteligence. Dokážou obratně člověka přemluvit, umluvit, vetřít se k němu do přízně (pod různými legendami vrácení přeplatků či předání výher anebo podomního prodeje zboží), zejména do přízně osamělého člověka, který je slabší a má zájem s někým cizím si popovídat. Proto by občané neměli v žádném případě do svého bytu pouštět cizí lidi, kteří se chtějí vetřít jako zaměstnanci nějaké služby. Občané by si toto měli ověřit na příslušném úřadu anebo volat přímo tísňovou linku čísla 158 – Policii České republiky.
Pokus vloupání do kontejnerů v obci Háj ve Slezsku

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 1. na 2.prosince 2011 v Háji ve Slezsku, části Chabičově, na ulici Mlýnské. V tamním sběrném dvoře obce poškodil vyhnutím tři kusy dvoukřídlých ocelových vrat do kontejnerů určených k uložení odpadu. Tímto pachatel způsobil škodu ve výši 30.000,- Kč. Poškozením dalších čtyř polí plotu tvořeného pletivem způsobil navíc škodu ve výši 10.000,- Kč, to vše Obci Háj ve Slezsku.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci a z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Tři sta litrů motorové nafty odcizil z nádrže nákladního automobilu

K tomuto případu došlo v noční době z 1. na 2.prosince 2011 v Hradci nad Moravicí, části Jakubčovice. Neznámý pachatel přestřihnul a následně rozpletl drátěné pletivo nacházející se kolem vodojemu Severomoravských vodovodů a kanalizací. Skrze vzniklý otvor do oploceného areálu vnikl, tímto areálem prošel a poté, co opět přestřihnul a rozpletl drátěné oplocení, z tohoto areálu vyšel ven a dostal se tak na odstavnou plochu u tohoto vodojemu. Po rozlomení uzamykatelného víčka nádrže zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Volvo, z této nádrže odčerpal a odcizil celkem tři sta litrů motorové nafty, v hodnotě 11.160,- Kč. Společnostem Severomoravské vodovody a kanalizace a jedné pardubické společnosti tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 12.560,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež vloupáním.
Odcizil měděné svody
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Shora vyjmenovaných skutků se dopustil v nočních hodinách z 1. na 2. prosince 2011 v Hradci nad Moravicí na ulici Podolské. Po předchozím překonání oplocení, vniknul ze zadní strany na pozemek jednoho z rodinných domů, odkud odcizil celkem osm metrů měděných svodů (o průměru 100 mm), sedm měděných rohových kolen (rovněž o průměru 100 mm) a měděný díl spojující okap se svodem (tzv. kotlík). Dvaačtyřicetiletému muži z Hradce nad Moravicí tak neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 6.800,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí.
Odcizil elektrické kabely
Hradečtí policisté zahájili dne 2.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době z 1. na 2.prosince 2011 v Hradci nad Moravicí na ulici Pod Hanuší. Pachatel u tamní novostavby rodinného domu odstranil u dočasných stavebních dveří visací zámek. Vnikl dovnitř, avšak nic odtud neodcizil. Poté vniknul, po předchozím odstranění visacího zámku, do stavebního kontejneru, ze kterého odcizil tři pětadvacetimetrové přívodní prodlužovací kabely (umístěné na plastových bubnech s hliníkovými nožkami a se čtyřmi zásuvkami), dva dvacetimetrové prodlužovací kabely na 220 V, pětasedmdesátimetrový elektrický kabel CYKY (3 x 2,5 RE), pět metrů kabelu bílé barvy (se zástrčkou) a tři pětadvacetimetrové prodlužovací kabely na 380 V. Třicetiletému muži z Hradce nad Moravicí způsobil neznámý pachatel odcizením věcí a poškozením zařízení celkovou škodu ve výši 19.039,- Kč.
Peněženku jí odcizil v průběhu jízdy autobusem
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 1.prosince 2011 v době od 18:43 hodin do 19:30 hodin na doposud nezjištěném místě, při jízdě autobusovou linkou z Opavy do Chuchelné. Z dámské kabelky, kterou měla dvacetiletá žena z Kravařska přes rameno, pachatel odcizil dámskou koženkovou peněženku, v hodnotě 100,- Kč. Okradená žena měla v peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 600,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 700,- Kč.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Pokus vloupání do rodinného domu v obci Služovice

K pokusu vloupání do rodinného domu v obci Služovice došlo v přesněji nezjištěné době, a to v době od 26.listopadu do 2.prosince 2011. Neznámý pachatel vnikl na částečně oplocený pozemek jednoho z rodinných domů. Poté se nezjištěným předmětem snažil v přízemí domu vypáčit okno ložnice a dále se také snažil vypáčit i vyklápěcí sklepní okno garáže domu. Přestože pachatel do domu nevnikl a nic odtud neodcizil, poškozením obou oken způsobil šestačtyřicetileté ženě škodu ve výši 4.500,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin porušování domovní svobody a přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Odcizil měděné svody
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 30.listopadu 2011 v době od 03:30 hodin do 06:00 hodin v obci Bolatice, části Borová, na ulici Bělské. Na pozemek jednoho z rodinných domů vnikl přes neuzamčenou vstupní branku. Z budovy domu následně strhl a odcizil 1,7 metrů měděného svodu (o průměru 10 centimetrů) a čtyři metry měděného svodu (o průměru 8 centimetrů). Čtyřiašedesátiletému muži způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 3.020,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Pokus vloupání do restaurace v obci Chuchelná
Kravařští policisté zahájili dne 2.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Ze spáchání tohoto skutku je podezřelý neznámý pachatel. V době od 30.listopadu do 2.prosince 2011 vnikl na pozemek restaurace nacházející se na ulici Petra Bezruče v obci Chuchelná. Na terase páčením poškodil celodřevěné hlavní vstupní dveře vedoucí do restaurace a současně poškodil i venkovní omítku v okolí zámku dveří. Pětapadesátiletému muži z Chuchelné způsobil neznámý pachatel poškozením dveří celkovou škodu ve výši 500,- Kč. Do samotných prostor restaurace pachatel nevnikl.
Vloupání do stavebnin na ulici Těšínské v Opavě
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 2.prosince 2011 v době kolem 03:30 hodin v Opavě na ulici Těšínské. Po předchozím vypáčení plastového okna vnikl do kanceláří obchodních zástupců v budově jedné stavební společnosti. Přes nezajištěné dveře pachatel následně vešel do prodejny, kde po vypáčení dřevěného šuplíku za prodejním pultem z tohoto odcizil finanční hotovost 15.000,- Kč. Poškozením zařízení způsobil pachatel navíc škodu ve výši čtyř tisíc korun, to vše jedné opavské stavební společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla s pomocí předtím odcizeného klíče
Ke krádeži věcí z osobního automobilu tovární značky VW Golf došlo dne 7.listopadu 2011 v době od 18:45 hodin do 20:05 hodin v Opavě na ulici Bethovenové. Neznámý pachatel nejprve z nezajištěné šatny Obecního domu nacházejícího se na ulici Ostrožné odcizil klíč od tohoto vozidla. S pomocí klíče pak do vozu vnikl a z automobilu následně odcizil navigaci značky Garmin v hodnotě 5.398,- Kč. Odcizením klíče a navigace způsobil neznámý pachatel Dětskému centru Čtyřlístek celkovou škodu ve výši 8.398,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Odcizení slunečníků ze zahradní restaurace
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Činu se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v období od 24.listopadu do 2.prosince 2011 v Opavě na ulici Náměstí Svaté trojice. Po předchozím překonání 180 centimetrů vysokého oplocení vnikl do zahradního posezení tamní restaurace, odkud odcizil pět slunečníků v celkové hodnotě 80.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení.
Krádež jízdního kola
Ke krádeži pánského horského jízdního kola výrobní značky Kenzel došlo dne 2.prosince 2011 v době od 08:00 hodin do 17:00 hodin v Opavě na ulici Hradecké. Neznámý pachatel shora uvedené kolo odcizil ze zahrady tamní společnosti. Odcizené kolo bylo bílo černo modré barvy a bylo uzamčeno lankovým zámkem. Dvaatřicetiletý muž z Vítkova měl navíc na kole upevněn snímač rychlosti značky Suunco. Celkové škoda, kterou majiteli kola neznámý pachatel způsobil, byla vyčíslena na částku 16.800,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová 
 
 

vytisknout  e-mailem