Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.12.2010

Opava - Požár osobního automobilu při jízdě a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehoda osobního automobilu s chodkyní v Hradci nad Moravicí

Dne 2.12.2010 v době kolem 12:00 hod. řídil muž ročníku narození 1971 z Opavy své osobní motorové vozidlo tovární značky Honda Accord po ulici Opavské v Hradci nad Moravicí ve směru jízdy k Opavě, kdy při průjezdu mírně pravotočivou zatáčkou u areálu podniku Brano přehlédl ženu ročníku narození 1946 z Hradce nad Moravicí, která přecházela vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce od autobusové zastávky k vrátnici (z pohledu jízdy řidiče zleva doprava). Přitom došlo ke střetu mezi levou přední částí automobilu Honda a tělem přecházející chodkyně, která po nárazu přepadla přes vozidlo na vozovku. Vůz poté dál pokračoval v jízdě, kdy vyjel vpravo mimo komunikaci a narazil do vzrostlého stromu. U řidiče byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, u chodkyně nebylo možné dechovou zkoušku provést z důvodu jejího zranění, proto byl u ní nařízen odběr krve při lékařském ošetření v opavské nemocnici. Čtyřiašedesátiletá žena utrpěla zranění povahy těžké (poranění v oblasti žeber a hrudníku) s předběžnou dobou léčení 3 měsíce, kdy byla hospitalizována na oddělení JIP Slezské nemocnice v Opavě. Ke zranění dalších ze zúčastněných osob nedošlo a hmotná škoda na automobilu byla vyčíslena na částku ve výši 80.000,- Kč. Případ je předmětem dalšího šetření, devětatřicetiletý muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 2.12.2010 došlo v okrese Opava k 5-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s těžkým zraněním 1 osoby. V souvislosti s touto nehodovostí byla hmotná škoda na majetku vyčíslena na celkovou částku ve výši 175.000,- Kč.


Šestatřicetiletý muž z Opavska urážel starostu

Dne 2.12.2010 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1974 z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu „Vyhrožování s cílem působit na úřední osobu“, kterého se dopustil tím, že v době kolem 17:00 hod. dne 25.11.2010 telefonicky vyhrožoval starostovi jedné z obcí na Vítkovsku v úmyslu působit na jeho výkon starosty jako úřední osoby a chtěl tak zabránit zamýšlenému odstranění nepovolené stavby na jedné z parcel, jejíž výlučným vlastníkem je na základě rozhodnutím Okresního soudu v Opavě obec, o čemž byl obviněný muž písemně vyrozuměn. Dále výše uvedenému starostovi obce vulgárně nadával, že je hajzl, krypl, zkurvený Žid, že si to s ním vyřídí, že má na půdě starou Waltrovku a že pozabíjí a postřílí nejen jeho, ale i příslušníky policie, kteří budou přítomni u odstranění nepovolené stavby. Celá záležitost je předmětem dalšího šetření ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Případ loupežného přepadení v Opavě zná pachatele

Dne 2.12.2010 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1991 z Opavy-Kateřinek jako obviněného ze spáchání zločinu „Loupež“, kterého se dopustil tím, že dne 29.9.2010 v době kolem 21:00 hod. v Městských sadech v Opavě přistoupil k poškozenému mladíkovi ročníku narození 1994 z Opavy, který v té době držel v ruce svůj mobilní telefon značky LG v hodnotě 3.500,- Kč, tento telefon mu z ruky vytrhl, přičemž po dotazu poškozeného, co to dělá, jej udeřil pěstí do tváře a mobilní telefon si ponechal. Dále ve stejné době a na stejném místě přistoupil k dalšímu mladíkovi ročníku narození 1994 z Opavy, který vedle sebe vedl jízdní kolo značky Leader Fox Smoke v hodnotě 7.000,- Kč, toto jízdní kolo mu chtěl vytrhnout z ruky, což se mu původně nepodařilo, poněvadž v odcizení kola mu zabránil i další přítomný šestnáctiletý mladík z Opavy. Devatenáctiletý obviněný muž šestnáctileté mladíky začal fyzicky napadat, a to údery pěstí a hlavou do různých částí těla, což mělo za následek, že tito jízdní kolo pustili, načež obviněný muž na kolo nasedl a s jízdním kolem i mobilem z místa svého protiprávního jednání odjel neznámo kam. Celková škoda tak činí 10.500,- Kč, ke zranění zúčastněných osob nedošlo a případ objasnili na základě získaného popisu pachatele a znalostí prostředí, obyvatel i dané problematiky opavští kriminalisté. Případná další trestná činnost devatenáctiletého muže je ve stádiu prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě a jedná se o osobu, která již má v rejstříku trestů dva záznamy pro majetkovou trestnou činnost.


Zadržení jednatřicetiletého muže při krádeži elektrických vodičů v obci Kobeřice

Dne 1.12.2010 ve 13:20 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích společně s opavským policejním psovodem a jeho služebním psem zadrželi poblíž seníku na katastru obce Kobeřice, část Střední Dvůr muže ročníku narození 1979 z Kobeřic, který byl přistižen při páchání trestné činnosti. Na výše uvedeném místě se chvíli předtím vloupal do rozvodových skříní seníku a zcizoval z nich elektrické vodiče, které tímto značně poškodil a dále poškodil vypáčením vstupní dveře do místnosti rozvodových skříní, čímž způsobil škodu zjevně převyšující částku ve výši 5.000,- Kč. Následným šetřením bylo dále zjištěno, že jednatřicetiletý muž již v době ode dne 29.11.2010 na tomtéž místě odcizil z elektrorozvodné skříně různé elektrosoučásti, čímž rovněž způsobil škodu zjevně převyšující částku ve výši 5.000,- Kč. Přesná škoda, která byla způsobena společnosti Empresa spol. s r.o. Dolní Benešov bude vyčíslena dodatečně. Celá záležitost je předmětem dalšího šetření.


Vloupání do sklepního boxu v bytovém domě na ulici Kostelní v Opavě-Kateřinkách

V blíže neupřesněné době od 18:00 hod. dne 1.12.2010 do 05:30 hod. dne 2.12.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Kostelní v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že přesně nezjištěným způsobem vnikl do uzamčeného sklepního prostoru v jednom z bytových domů, odkud odcizil pánské horské jízdní kolo značky Ravo modročerné barvy s odpruženou vidlicí značky Axon v hodnotě 10.000,- Kč, a pár sjezdových holí značky Scott v hodnotě 800,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1978 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 10.800,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení kol z osobního automobilu na katastru Budišova nad Budišovkou

V přesně neustanovené době od 18:30 hod. dne 1.12.2010 do 09:45 hod. dne 2.12.2010 neznámý pachatel spáchal přibližně 1 km před obcí Budišov nad Budišovkou přečin „Krádež“ tím, že z osobního motorového vozidla značky Fiat Brava, které zde stálo odstavené po předchozí dopravní nehodě, demontoval a odcizil všechna čtyři 14-ti palcová čtyřpaprsková hliníková litá kola v hodnotě 8.000,- Kč, včetně čtyř zcela nových zimních pneumatik značky Michelin o rozměru 165/70 v hodnotě 5.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1976 z Oder v okrese Nový Jičín tak byla způsobena celková škoda ve výši 13.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Požár osobního automobilu při jízdě mezi obcemi Ludgeřovice a Petřkovice

Dne 2.12.2010 v době kolem 09:30 hod. došlo na silnici mezi obcemi Ludgeřovice a Petřkovice k požáru osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 306, které řídila žena ročníku narození 1965 z Havířova, okres Karviná. Na místě zasahovali hasiči HZS Hlučín, kdy vyšetřovatel opavských hasičů si celou záležitost převzal do své kompetence k následnému došetření a jako příčinu požáru určil technickou závadu na elektroinstalaci automobilu. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo a hmotná škoda na voze byla vyčíslena na částku ve výši 5.000,- Kč.


Pracovní úraz v montážní dílně na ulici Palhanecké v Opavě-Jaktaři

Dne 2.12.2010 v době kolem 09:30 hod. došlo v montážní dílně firmy KHMC Opava v areálu firem na ulici Palhanecké v Opavě-Jaktaři k pracovnímu úrazu muže ročníku narození 1966 ze Slavkova. Tento čtyřiačtyřicetiletý muž prováděl montáž dodávkového motorového vozidla značky Marcedes Benz, kdy při vystupování z nákladového prostoru uklouzl a při pádu se udeřil hlavou o schod vedoucí do automobilu. Následně zůstal ležet na zemi před vozidlem v bezvědomí. Sanitní vozidlo RZS Opava s přivolaným lékařem převezlo zraněného muže k lékařskému vyšetření do Slezské nemocnice v Opavě, kde zůstal hospitalizován na JIP interního oddělení. Prvotním šetřením nebylo zjištěno cizí zavinění na úrazu a zranění shora uvedeného muže, případ došetřují policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě a o celé záležitosti byl informován i Inspektorát bezpečnosti práce, který si provede vlastní šetření.


Odcizení věcí z bytu na ulici Lidické v Opavě

Dne 2.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě na základě oznámení od poškozeného muže ročníku narození 1976 z Opavy zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se v přesně nezjištěné době od 25.10.2010 do 2.12.2010 dopustil neznámý pachatel tím, že přesně nezjištěným způsobem vnikl do přízemního bytu v jednom z činžovních domů na ulici Lidické v Opavě, ze kterého odcizil pánské horské jízdní kolo v hodnotě 3.000,- Kč, sportovní tašku s oblečením v hodnotě 3.000,- Kč, ve které se nacházel i přenosný DVD přehrávač v hodnotě 7.000,- Kč, dále odcizil papírovou tašku s nápisem Ikea, ve které se nacházel notebook značky HP v hodnotě 3.000,- Kč a tři kusy šanonů s účetnictvím, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková škoda ve výši 16.000,- Kč. Z bytu pak dále odcizil doposud blíže neurčené věci v neupřesněné hodnotě, ke škodě ženy ročníku narození 1973 z Frýdku-Místku. Případ je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem