Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.1.2013

Opava - Policisté vypátrali dvě osoby vedené v celostátním pátrání a další ... (10 případů) 

Pokus vloupání do prodejny v budově polikliniky

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 18.ledna 2013 v době kolem 22:15 hodin v Opavě na ulici Náměstí Slezského odboje, kde se pokusil násilím vniknout do prodejny zdravotnických potřeb, a to po předchozím rozbití skleněné výplně vstupních dveří. Pachatel byl ale vyrušen akustickým bezpečnostním zařízením a z místa činu utekl, Přestože do prodejny nevnikl a nic odcizil, poškozením vstupních dveří způsobil jedné opavské společnosti škodu ve výši 2.000,- Kč.
Opavští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Peněženku odcizil z kabelky volně odložené na židli v restauraci
K případu došlo dne 19.ledna 2013 v době od 01:30 do 02:30 hodin v opavské restauraci na ulici Zacpalové. Neznámý pachatel odcizil z dámské kabelky, volně odložené na židli v restauraci, dámskou koženou peněženku v hodnotě 800,- Kč. Třiadvacetiletá žena z Opavy měla v peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 1.700,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 2.500,- Kč.
Případ dále prověřují opavští policisté, a to jako přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Krádež karabin z vagónů
 
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 19.ledna 2013 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v době od 17.ledna do 19.ledna 2013 v Opavě na ulici Jánské v tamním areálu vlakového nádraží, stanice Opava – Východ. Pachatel ze dvou vagónů nacházejících se na koleji č. 16 odcizil, po předchozím přeřezání deseti uvazovacích popruhů, celkem deset kovových karabin. Jejich odcizením způsobil společnosti České dráhy, se sídlem v Praze, celkovou škodu ve výši 20.000,- Kč.                       
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty dne 19.ledna 2013 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěli čtyři z účastníků lehká zranění, způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 210.000,- Kč.
Vloupání do nebytových prostor
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 18. na 19.ledna 2013 v Opavě na ulici Pekařské, kde po předchozím vypáčení dřevotřískové výplně okna jedné z budov vnikl do nebytových prostor. Zde následně rozbil skleněnou výplň dalších dveří, skrze které vnikl do místnosti, odkud odcizil sporák na pevná paliva a elektrickou svářečku, vše v celkové hodnotě 4.500,- Kč. Poškozením zařízení způsobil neznámý pachatel jedné kyjovické společnosti navíc škodu ve výši 3.000,- Kč.
Případ dále prověřují policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Policisté vypátrali svěřence výchovného ústavu
Hlídka opavských policistů zajistila dne 19.ledna 2013 v době kolem 18:25 hodin v domě na předměstí Opavy šestnáctiletého chlapce, který je svěřencem výchovného ústavu na Novojičínsku. Jak policisté lustrací ve svých databázích zjistili, chlapec byl v celostátním pátrání od 11.ledna 2013, kdy se nevrátil z vycházky zpět do ústavu. Chovance policisté poté převezli a následně předali personálu nejbližšího výchovného ústavu v Ostravě.
Dopravní nehoda se zraněním řidičky a tří spolujezdců
K dopravní nehodě došlo dne 19. ledna 2013 v době kolem 10:00 hodin na silnici I. střídy č. 11 mezi Bruntálem a Opavou. Pětatřicetiletá žena z Ostravy řídila po uvedené silnici, ve směru jízdy od obce Horní Benešov na obec Malé Heraltice, osobní automobil Škoda Octavia. Na přímém úseku silnice pravděpodobně vlivem nepřiměřené rychlosti dostala na zasněžené zledovatělé vozovce s vozidlem smyk, vlivem čehož vjel automobil mimo vozovku, kde pravým bokem narazil do hrany betonové propustě a následně se vůz převrátil na střechu.
Při dopravní nehodě došlo k blíže nespecifikovanému zranění řidičky, která byla vrtulníkem rychlé lékařské pomoci letecky transportována do ostravské nemocnice. Při nehodě došlo k lehkým, blíže neurčeným zraněním tří spolujezdců: šestatřicetiletého muže a dvou dětí ve věku 9 ti a 10ti let. Dechová zkouška řidičky nebyla vzhledem k jejímu zranění provedena, policisté proto nařídili odběr vzorku krve v rámci jejího lékařského ošetření. Na místě dopravní nehody zasahovali rovněž členové Hasičského záchranného sboru. Způsobená hmotná škoda na havarovaném vozidle byla odhadnuta na částku 150.000,- Kč, na betonové propusti byla škoda vyčíslena na částku 5.000,- Kč.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu.
Požár unimobuňky v obci Markvartovice
Požár unimobuňky nacházející se v obci Markvartovice v areálu tamního bývalého statku byl členům Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě nahlášen dne 20.ledna 2013 v době kolem 00:35 hodin. Při příjezdu hlídky hlučínských policistů se na místě požáru již nacházeli členové Hasičského záchranného sboru Hlučín společně se členy Sboru dobrovolných hasičů z obcí Ludgeřovic a Markvartovic, kteří požár lokalizovali. Šetření na místě byl přítomen rovněž vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu požáru stanovil nesprávnou instalaci kouřovodu kamen na pevná paliva a věc si následně převzal do své kompetence. Ke zranění osob při této události nedošlo, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 5.000,- Kč.  
Vozidlo řídil po předchozím požití omamných a psychotropních látek
Kravařští policisté provedli dne 19.ledna 2013 v době kolem 23:00 hodin v Kravařích silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Peugeot. Vozidlo řídil jednadvacetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamných či psychotropních látek. Výsledek testu byl pozitivní na látku amphetamin. Následně se jmenovaný na další výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Kravařští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc je předmětem dalšího šetření.
Členové Speciální pořádkové jednotky vypátrali celostátně hledaného muže
Členové Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje vypátrali dne 20.ledna 2013 v době kolem 01:30 hodin v garážišti na ulici Bochenkové v Opavě celostátně hledaného jednatřicetiletého muže z Jeseníku. Na tohoto muže vydal Okresní soud v Opavě v měsíci listopadu loňského roku příkaz k jeho zatčení. Policisté proto muže omezili na svobodě a umístili ho do policejní cely územního odboru Opavě. Téhož dne, v ranních hodinách pak policisté zatčeného muže eskortovali k soudci opavského okresního soudu. Po provedení procesních úkonů propustil soudce tohoto muže ze zatčení na svobody.
                   
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem