Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.7.2009

Tři dopravní nehody na Opavsku a další události (9 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty s lehkým zraněním v Opavě

Dne 17.7.2009 kolem 18:55 hod. jel cyklista (muž ročníku narození 1975 z Opavy) na svém pánském horském jízdním kole po ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách, ve směru jízdy na obec Malé Hoštice,  při jízdě ale z dosud nezjištěných příčin přehlédl, u pravého okraje vozovky, ve směru své jízdy, částečně na chodníku odstavené, osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai. Cyklista přední částí jízdního kola narazil do zadní části odstaveného vozidla Hyundai a po střetu narazil hlavou a obličejovou částí do zadního skla odstaveného vozidla. Policisty dopravního inspektorátu byla u cyklisty provedena dechová zkouška pomocí přístroje Drager s pozitivní výsledkem (byla naměřena hodnota 1,91 promile alkoholu v jeho dechu). Cyklista při dopravní nehodě utrpěl lehké zranění, a to zlomeninu nosu a otřes mozku. Se zraněním byl převezen vozidlem Rychlé lékařské pomoci do Slezské nemocnice v Opavě, na oddělení chirurgie, a po ošetření byl hospitalizován na oddělení traumatologie.   V nemocnici byla u cyklisty provedena druhá dechová zkouška, opět s pozitivním výsledkem 1,72 promile alkoholu v dechu. Při dopravní nehodě byla na jízdním kole způsobena hmotná ve výši 500,- Kč, k poškození motorového vozidla nedošlo.
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Dopravní nehoda s lehkým zraněním v obci Ludgeřovice

Dne 18.7.2009 kolem 11:25 hod. došlo v obci Ludgeřovice na ulici Hlučínské k dopravní nehodě, a to tak, že řidič (muž ročníku narození 1980 z obce na Kravařsku) řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Avensis, ve směru jízdy od Ostravy – Petřkovic, kdy v křižovatce ulic Hlučínská x Do Špice x K Vršku odbočoval vlevo, do ulice K Vršku a nedal přednost protijedoucímu malému motocyklu tovární značky Rhon, který řídil muž ročníku narození 1970 z Ostravy. V prostoru křižovatky došlo ke střetu obou vozidel, přičemž motocykl narazil přední částí do pravých předních dveří vozidla Toyota. Po střetu vozidel došlo k pádu řidiče motocyklu a jeho spolujezdce (muže ročníku narození 1996 z Ostravy) na vozovku. Osádka motocyklu byla převezena vozidlem Rychlé lékařské pomoci do nemocnice v Ostravě – Fifejdách, kde byli oba zranění ošetřeni a hospitalizováni. Spolujezdec na motocyklu utrpěl lehké zranění, s blíže neurčenou dobou léčení, řidič motocyklu utrpěl zlomeninu zápěstí pravé ruky, naštípnutí levé kyčle, otřes mozku, naražení pánve a naražení plíce, rovněž s blíže neurčenou dobou léčení. U řidiče vozidla byla policisty dopravního inspektorátu provedena dechová zkouška pomocí přístroje Dräger s negativním výsledkem, u řidiče motocyklu byl vzhledem k jeho zranění nařízen odběr vzorku krve v nemocnici, v rámci lékařského vyšetření. Na vozidlech došlo k hmotné škodě odhadem ve výši 80.000,- Kč.
Ve věci byly dne 18.7.2009 policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví.


Dopravní nehoda v obci Velké Hoštice

Dne 18.7.2009 kolem 19:00 hod. došlo k dopravní nehodě v obci Velké Hoštice, na křižovatce ulic Opavská x Pekliská x Mírová, tím způsobem, že cyklista (muž ročníku narození 1950 z obce na Opavsku) jedoucí na pánském jízdním kole po vedlejší komunikaci, ulici Pekliské, ve směru jízdy k ulici Mírové, nedal oproti dopravní značce „dej přednost v jízdě“, přednost osobnímu motorovému vozidlu tovární značky Toyota Corolla, jedoucímu po hlavní komunikaci, ulici Opavské, ve směru jízdy od Hlučína na Opavu. Motorové vozidlo řídil muž ročníku narození 1971 z Opavy. Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn. Na vozidle Toyota vznikla hmotná škoda odhadem ve výši 30.000,- Kč. U řidiče motorového vozidla byla provedena dechová zkouška pomocí digitálního přístroje Dräger s negativním výsledkem, u cyklisty byla dechová zkouška pozitivní (byla naměřena hodnota 3,4 promile alkoholu v jeho dechu).
Věc je šetřena opavskými policisty dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Vypátrání pohřešované osoby v Opavě

Žena ročníku narození 1973 z obce na Opavsku osobně oznámila dne 13. 7. 2009 kolem 13:10 hod. na služebně Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích, že pohřešuje svého syna (ročníku narození 1993 z obce na Opavsku), který dne 10.7.2009 kolem 14:00 hod. odešel z domu. Jako důvod odchodu matka uvedla problémové chování syna a policistům dále sdělila, že syn z domova utekl již několikrát a již třikrát po něm bylo vyhlášeno pátrání. Naposledy se tak stalo dne 7.7.2009, kdy byl po třech dnech policisty vypátrán v Opavě a dne 10.7.2009 kolem 13:45 hod. byl převezen do místa jeho trvalého bydliště. Syn ale ihned po svém návratu domů, poté co si vzal své věci, zase z domu odešel. Jde o problémovou osobu, která se již v minulosti na útěku dopustila trestné činnosti majetkového charakteru.
Dne 13.7.2009, v dopoledních hodinách, byl viděn matkou na vlakovém nádraží v Opavě, odmítl však s ní komunikovat a z místa odešel. Dne 17.7.2009 ve 20:50 hod. byl policejní hlídkou Obvodního oddělení Policie České republiky Opava na ulici Wolkerové v Opavě – Kateřinkách, u restaurace Minerva, pohřešovaný mladík vypátrán. O vypátrání opavští policisté telefonicky informovali kravařské policisty a ti pak vyrozuměli matku mladíka. Vzhledem k tomu, že dne 13.7.2009 bylo Okresním soudem v Opavě vydáno předběžné opatření o umístění pohřešovaného do péče diagnostického ústavu pro mládež, střediska výchovné péče v Ostravě – Kunčičkách, byl mladík policejní hlídkou převezen a předán do tohoto ústavu, a to dne 18.7.2009 v 01:45 hod.

 
Podnapilý cyklista v obci Holasovice

Dne 17.7.2009 kolem 22:30 hod. byl policejní hlídkou Obvodního oddělení Policie České republiky Velké Heraltice, v obci Holasovice, kontrolován cyklista (muž ročníku narození 1970 z obce na Opavsku), jedoucí po silnici I. třídy č. I/57 na jízdním kole bez stanoveného osvětlení. Na výzvu policisty se cyklista podrobil odbornému měření pomocí digitálního Drager s pozitivním výsledkem (poprvé byla naměřena hodnota 1,99 promile alkoholu v dechu, v druhém případě byla naměřena hodnota 1,85 promile alkoholu v jeho dechu). Cyklista s naměřenou hodnotou souhlasil, přesto žádal lékařské vyšetření na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Odběr biologického materiálu však cyklista odmítl.
Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Odcizení jízdního kola ze zahrady rodinného domu v Opavě – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se v době od 18:00 hod dne 17.7.2009 do 06:45 hod. dne 18.7.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže a trestného činu porušování domovní svobody tím, že vnikl, po předchozím překonání oplocení vysokého 150 cm, na pozemek u rodinného domu na ulici Na Bahně v Opavě – Kateřinkách. Pachatel následně ze zahrady odcizil volně odstavené pánské horské jízdní kolo značky Merida (typ Miami sport), červené barvy, v hodnotě 12.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1992 z Opavy.
Dne 18.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci shora uvedených trestných činů.


Dodání osoby na PZS k vystřízlivění – obec na Opavsku
 
Dne 18.7.2009 kolem 08:50 hod. byl policejní hlídkou zajištěn muž ročníku narození 1928 z obce na Opavsku, neboť dne 18.7.2009 v době od 06:00 hod. do 08:00 hod., v silně podnapilém stavu, opakovaně slovně a poté i fyzicky napadal manželku, ženu ročníku narození 1927. Vzhledem k obavě, že muž bude ve svém protiprávním jednání pokračovat a dále z důvodu jeho silné podnapilosti (muži byla pomocí digitálního přístroje Alco-sensor naměřena hodnota 1,53 promile alkoholu v dechu) byl policisty převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění napadené ženy nedošlo.
Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích jako přestupek proti občanskému soužití. 


Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava

Dne 18.7.2009 kolem 17:15 hod. byl v parku, na ulici Nádražní okruh v Opavě, policejní hlídkou Obvodního oddělení Policie České republiky Opava zajištěn muž ročníku narození 1979 z Melče, který ležel v silně podnapilém stavu a nebyl schopen vlastní chůze. Svým stavem budil podnapilý veřejné pohoření kolemjdoucích osob. Pro silnou podnapilost byl muž policejní hlídkou převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Dopravní nehodovost

Dne 18.7.2009 bylo na Opavsku policisty dopravního inspektorátu šetřeno šest dopravních nehod, při kterých byly čtyři osoby zraněny lehce. Na majetku vznikla hmotná škoda odhadem ve výši 927.000,- Kč.

                       
 

vytisknout  e-mailem