Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.9.2009

Vloupání do motorového vozidla, odcizení tašky z nákupního vozíku a další...(9 případů) 

 

Předvedení osob v souvislosti s fotbalovým utkáním Opava-Ostrava


 

V 17:00 hod. dne 16.9.2009 byl policejní hlídkou PČR před supermarketem Penny Market na ulici Rybářské v Opavě zajištěn neznámý muž, který slovně a fyzicky napadal procházející fanoušky FC Baník Ostrava a neuposlechl výzev zakročujících policistů. Pro své protiprávní jednání byl převezen do budovy obvodního oddělení PČR v Opavě k podání vysvětlení a k věrohodnému prokázání své totožnosti. Po provedených procesních úkonech byl propuštěn, kdy věc je šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti občanskému soužití.


 

V 18:30 hod. dne 16.9.2009 byl během fotbalového utkání FC Opava a FC Baník Ostrava na stadiónu v Městských sadech v Opavě předveden na policejní služebnu obvodního oddělení PČR v Opavě muž ročníku narození 1986 z Opavska, který nemohl věrohodně na místě prokázat svou totožnost, kdy po zjištění této skutečnosti byl propuštěn. Jeho jednání a chování v průběhu utkání je předmětem dalšího prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


 


 

Zadržení osob v souvislosti s fotbalovým utkáním Opava-Ostrava – trestná činnost


 

Dne 17.9.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje trestní stíhání muže ročníku narození 1976 z Opavy jako obviněného ze spáchání trestných činů „Útok na veřejného činitele“ a „Výtržnictví“, kterých se dopustil tím, že dne 16.9.2009 v době kolem 20:25 hod. na ulici Náměstí Svaté Trojice v Opavě, tedy na místě veřejnosti přístupném a za přítomnosti dalších osob, po skončení fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava, slovně a fyzicky napadal fanoušky Ostravy a dále pak fyzicky napadl i zakročujícího policistu služebně zařazeného při Územním odboru PČR Karviná, kterého ve výskoku kopl do oblasti hrudníku, přičemž ke zranění policisty nedošlo. Shora uvedený muž byl následně po svém protiprávním jednání zadržen a po provedených procesních úkonech byl dne 17.9.2009 v 10:30 hod. ze zadržení propuštěn.


 

Dne 17.9.2009 zahájil policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje trestní stíhání muže ročníku narození 1977 z Opavy-Kateřinek jako obviněného ze spáchání trestných činů „Útok na veřejného činitele“ a „Výtržnictví“, kterých se dopustil tím, že dne 16.9.2009 v době kolem 20:30 hod. na ulici Náměstí Svaté Trojice v Opavě, po skončení fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava, fyzicky napadal hostující fanoušky FC Baník Ostrava, kdy dále fyzicky napadl zakročujícího policistu služebně zařazeného při Územním odboru PČR Karviná, kterého nejdříve kopl do zad a pak, když se policista sklonil, uchopil jej za vestu a ruku, kdy zranění policistovi způsobeno nebylo. Užil tedy násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci veřejného činitele a veřejně a na místě veřejnosti přístupném se dopustil hrubé neslušnosti tím, že napadal jiné. Obviněný muž byl dne 16.9.2009 ve 20:30 hod. zadržen a v 11:00 hod. dne 17.9.2009 po provedených procesních úkonech propuštěn na svobodu.


 

Dne 16.9.2009 byly ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 16.9.2009 v době kolem 20:25 hod. muž ročníku narození 1971 z Wroclawi (občan polské národnosti) spáchal na ulici Náměstí Svaté Trojice v Opavě trestný čin „Výtržnictví“ tím, že po skončení fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava fyzicky napadal ostravské fanoušky a pro své jednání byl zadržen zakročujícími policisty. Z důvodu toho, že jsou v dané věci splněny podmínky trestního řádu, případ je řešen ve zkráceném přípravném řízení a dne 17.9.2009 mu bylo sděleno podezření z výše uvedeného trestného činu.


 

Dne 16.9.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Výtržnictví“ muži ročníku narození 1976 z Opavy-Kateřinek, neboť tento dne 16.9.2009 v době kolem 20:30 hod. na ulici Náměstí Svaté Trojice v Opavě, po skončení fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a FC Baník Ostrava, fyzicky napadl fanoušky FC Baník Ostrava, kdy byl pro své protiprávní jednání zadržen zakročujícími policisty.


 


 

Vloupání do skladu firmy na ulici Celní v Hlučíně – neznámý pachatel


 

Dne 17.9.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali šetření ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 20:00 hod. dne 16.9.2009 do 03:00 hod. dne 17.9.2009 po předchozím překonání zámku vnikl do příručního skladu soukromé firmy z Hlučína, která se nachází naproti areálu SRA (sportovně rekreační areál) na ulici Celní v Hlučíně, odkud odcizil benzínový křovinořez značky OM 750T v hodnotě 7.000,- Kč, elektrickou úhlovou brusku značky Makita v hodnotě 8.000,- Kč, elektrickou vibrační brusku značky Makita v hodnotě 3.000,- Kč, elektrické bourací kladivo s příslušenstvím a plastovým kufrem v hodnotě 13.000,- Kč a elektrickou horkovzdušnou pistoli značky Ferm v hodnotě 100,- Kč, kdy poškozením zámku škoda nevznikla, čímž byla poškozené firmě muže ročníku narození 1985 z Hlučína způsobena celková škoda ve výši 31.100,- Kč. K šetření celé události byl kromě policistů z obvodního oddělení PČR Hlučín a kriminálního technika Policie České republiky Územního odboru Opava povolán i opavský policejní psovod se služebním psem Ajaxem, který vypracoval pachovou stopu odchodu pachatele nebo pachatelů z areálu firmy, kdy u oplocení nalezl ještě připravené k odcizení další věci, a to svářečku, ruční pilu, sekyru a vysavač. Tyto věci byly zajištěny a předány zpět poškozenému muži. Pachatele se zadržet nepodařilo, přesto byla zajištěna řada stop, které se v současné době vyhodnocují ze strany opavských kriminalistů.


 


 

Odcizení volně odložené peněženky v budově ČSOB na ulici Ostrožné v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 15.9.2009 v době od 16:00 hod. do 16:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Ostrožné v Opavě trestný čin „Zatajení věci“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že v budově banky ČSOB odcizil volně odloženou koženou peněženku světlé hnědé barvy v hodnotě 250,- Kč, kterou muž ročníku narození 1987 z Opavy zapomněl na přepážce, ve které se nacházely různé osobní doklady, platební karta a finanční hotovost 780 Euro v hodnotě 19.656,- Kč, čímž byla shora uvedenému muži způsobena celková škoda ve výši 19.906,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 17.9.2009 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava celkem ke čtyřem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce. V souvislosti s nehodovostí byla na majetku způsobena hmotná škoda ve výši 157.000,- Kč.


 

 

Nález munice pocházející z období 2. světové války mezi Hájem ve Slezsku a Hrabyní


 

Dne 17.9.2009 v 11:40 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1961 z Brna, že před chvíli při stavbě silnice mezi obcemi Háj ve Slezsku a Hrabyně nalezl ruský dělostřelecký protipancéřový granát ráže 152 mm pocházející z 2 světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně a munici si následně převzal a k zneškodnění převezl policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku.



 

Odcizení kabelky z nákupního vozíku v supermarketu Kaufland na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


 

Dne 17.9.2009 v době kolem 13:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že v prodejně supermarketu Kaufland využil chvilkové nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1945 z Opavy a odcizil mu z nákupního vozíku jeho pánskou koženou kabelu černé barvy v hodnotě 300,- Kč, ve které byla tmavohnědá peněženka v hodnotě 300,- Kč s finanční částkou na hotovosti 2.000,- Kč, různé osobní doklady a platební karta, čímž mu byla způsobena celková škoda ve výši 2.600,- Kč. Případ šetří opavští policisté.


 


 

Vloupání do motorového vozidla na ulici Hradecké v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 17.9.2009 v době kolem 14:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hradecké v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že na parkovišti za budovou číslo 15 vnikl po předchozím rozbití okna zavazadlového prostoru do zde odstaveného osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia combi, kdy ze zavazadlového prostoru vozidla odcizil dvě černé brašny s notebooky značky Asus, čímž vznikla škoda na odcizených věcech ve výši 51.000,- Kč společnosti AP NETSOFT spol. s r.o. Opava a rozbitím okna vozidla vznikla škoda ve výši 4.500,- Kč ženě ročníku narození 1954 z Opavy. Celková škoda činí 55.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Zajištění osob na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 17.9.2009 ve 20:30 hod. byly policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě zajištěny v jednom z činžovních domů na ulici Bochenkové v Opavě tyto osoby : muž ročníku narození 1981 z Opavy, žena ročníku narození 1982 z Opavy-Kateřinek a žena ročníku narození 1989 z Opavy. Všechny tyto osoby se vzájemně slovně a fyzicky napadaly v jednom z bytů. V průběhu služebního zákroku se výše jmenovaní i nadále napadali a neuposlechli výzev policistů a proto bylo proti jmenovaným po předchozí marné výzvě, aby upustili od svého protiprávního jednání použito donucovacích prostředků, a to hmatů a chvatů sebeobrany a byly jim přiložena služební pouta. Následně byly všechny tři osoby vzhledem ke své podnapilosti dodány na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při zákroku a použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění zúčastněných osob, ani ke škodě na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.

vytisknout  e-mailem