Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.7.2009

Objasnění případu krádeže jízdního kola, rozšíření trestního stíhání obviněného o další skutky a další události (14 případů) 

Ublížení na zdraví na ulici Riegrové v Opavě – zahájení trestního stíhání

Dne 17.7.2009 zahájil komisař Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, trestního stíhání muže ročníku narození 1980 z Opavy, jako obviněného ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví. Uvedeného skutku se obviněný dopustil dne 25.4.2009 kolem 01:20 hod. v Opavě na ulici Riegrové, před diskotékou Peklo, tím, že fyzicky napadl muže ročníku narození 1987 z Opavy. Obviněný poškozeného opakovaně udeřil pěstí do obličeje, hlavy a levé části hrudníku, čímž mu způsobil lehké zranění, a to tržnou ránu horního rtu s pohmožděním a odřením, pohmoždění a odření pravého ucha, pohmoždění levé části hrudníku a pohmoždění a uvolnění tří předních zubů, s dobou léčení dvaceti dnů. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. 


Objasnění případu krádeže jízdního kola v Opavě ze dne 26.6.2009

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 17.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1986 z Opavy. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 26.6.2009 kolem 16:55 hod. odcizil, od restaurace Středověká krčma, na ulici Dolní náměstí v Opavě, lankovým zámkem uzamčené pánské trekingové jízdní kolo zn. Genesis, modré barvy, v hodnotě 4.500,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1981 z Opavy.
Shora uvedeného jednání se podezřelý dopustil, ačkoliv byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech pravomocně odsouzen, a to rozhodnutím Okresního soudu v Opavě, z měsíce června roku 2007, kdy byl jmenovanému uložen souhrnný trest – vykonání obecně prospěšných prací ve výměře 360 hodin. Uložený trest podezřelý vykonal jen částečně (odpracoval 282 hodin), zbývající část trestu, bez udání důvodů, do současné doby neodpracoval. Středisko Probační a mediační služby České republiky v Opavě, které provádí dohled nad výkonem trestu obecně prospěšných prací, proto podalo návrh Okresnímu soudu Opava na přeměnu zbytku trestu na trest odnětí svobody.
Shora uvedený skutek byl zpočátku opavskými policisty šetřen jako přestupek proti majetku, po zjištění osoby pachatele, byl případ dne 17.7.2009 překvalifikován na trestný čin krádeže.


Rozšíření trestního stíhání mladistvého pachatele, obviněného ze dne 13.7.2009

Jedná se o mladistvého pachatele ročníku narození 1993 z Opavy, kterému bylo sděleno obvinění dne 13.7.2009 v souvislosti s prokázanými dvěma skutky krádeží mobilních telefonů. Další dvě, po této zprávě následující, policejní události se také týkají osoby tohoto obviněného.
Dne 17.7.2009 rozhodl policejní orgán Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, o rozšíření trestního stíhání shora jmenovaného, jako obviněného ze spáchání provinění krádeže a provinění porušování domovní svobody, kterých se dopustil tím, že dne 17.7.2009 v době od 10:00 hod. do 11:30 hod. v Opavě na ulici Polní vnikl, přes otevřené přízemní okno (ve výšce jednoho metru od země), do obývacího pokoje jednoho z bytů. Obviněný zde, ze sedací soupravy, odcizil volně odloženou černou dámskou koženkovou kabelku černé barvy v hodnotě 200,- Kč, ve které se nacházela finanční hotovost 50,- Kč, různé kosmetické přípravky v hodnotě 1.000,- Kč, sluneční brýle značky Cambel hodnotě 1.500,- Kč a osobní doklady. Odcizením těchto věcí byla způsobena škoda ženě ročníku narození 1974 z Opavy v celkové výši 2.750,- Kč.
Dále obviněný odcizil ze stejného místa a ve stejnou dobu, vedle kabelky volně odložený mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 500,- Kč a řetízek ze stříbrného kovu (s přívěškem bohyně) v hodnotě 500,- Kč, vše v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1970 z Opavy.
Šetřením policistů bylo dále zjištěno, že obviněný odcizil, na nezjištěném místě a době pánské horské jízdní kolo značky Newcomb, červené barvy, v hodnotě cca 1.000,- Kč, ke škodě dosud nezjištěného majitele.
Celkově tedy obviněný způsobil škodu ve výši 4.750,- Kč. Policisty byl omezen na svobodě tím, že byl dne 17.7.2009 ve 13:00 hod. zadržen. O zadržení bylo telefonicky informováno Okresní státní zastupitelství v Opavě. Po provedení procesních úkonů komisařem Služby kriminální policie a vyšetřování byl obviněný ze zadržení ve 21:00 hod. propuštěn a policejní hlídkou převezen a následně předán do Diagnostického ústavu pro mládež v Ostravě Kunčičkách, odkud byl na útěku. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě, dosud nebyl soudně trestán. Mladistvý všechny odcizené věci policistům vydal, věci jsou zajištěny a budou znalcem pro potřeby dalšího postupu v trestním řízení oceněny.


Zadržení chovance výchovného ústavu pro mládež

Dne 17.7.2009 kolem 00:30 hod. byl policejní hlídkou Obvodního oddělení Policie České republiky na ulici Náměstí Svaté trojice v Opavě, před restaurací Střelnice, kontrolován mladík ročníku narození 1993 z Opavy. Lustrací hlídky v policejních databázích bylo zjištěno, že mladík má Okresním soudem v Opavě nařízenou ústavní ochrannou výchovu. Chovanec byl proto policisty zajištěn a služebním vozidlem a převezen a umístěn (téhož dne kolem 02:50 hod.) do Diagnostického ústavu v Ostravě – Kunčičkách.


Vypátrání osoby v celostátním pátrání - Opava

Dne 17.7.2009 ve 13:00 hod. byl policejní hlídkou obvodního oddělení na ulici Těšínské v Opavě, u čerpací stanice Benzina, zadržen mladík ročníku narození 1993 z Opavy, a to bezprostředně po spáchání trestného činu krádeže vloupání do bytu na ulici Polní v Opavě. Lustrací hlídky v policejních databázích bylo zjištěno, že po podezřelému bylo dne 17.7.2009 vyhlášeno Službou kriminální policie a vyšetřování Ostrava celostátní pátrání z důvodu jeho opětovného útěku z Diagnostického ústavu v Ostravě – Kunčičkách. Hledaný (obviněný) byl po provedení procesních úkonů komisařem Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě téhož dne kolem 21:05 hod. převezen a umístěn do shora uvedeného ústavu.


Maření výkonu úředního rozhodnutí v Opavě

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 17.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, z jejichž spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1982 z obce na Opavsku. Uvedený skutků se tento podezřelý dopustil tím, že dne 16.7.2009 kolem 23:15 hod. řídil po ulici Bruntálské v Opavě, ve směru jízdy na obec Vlaštovičky, osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6, kdy byl policejní hlídkou obvodního oddělení bezprostředně zastaven a kontrolován, a to za kruhovým objezdem na shora uvedené ulici. Lustrací hlídky v policejních databázích bylo zjištěno, že jmenovaný není v současné době držitelem příslušného řidičského oprávnění a rozsudkem Okresního soudu Opava z měsíce května letošního roku má vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to na dobu jednoho roku. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení. 


Úder blesku do budovy Policie České republiky v Opavě

Dne 15.7.2009 kolem 20:30 hod. udeřil do budovy Územního odboru vnější služby v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, na ulici Hrnčířské, blesk. Na poškozeném policejním majetku byla odhadnuta škoda ve výši 190.000,- Kč. 


Vloupání do novinového stánku v Opavě – pachatel neznámý
 
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 17.7.2009, na základě trestního oznámení ženy ročníku narození 1948 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže vloupáním, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 15:00 hod. dne 16.7.2009 do 04:25 hod. dne 17.7.2009. Pachatel na ulici Krnovské v Opavě vnikl, po odstranění ochranné mříže prodejního okna a vytlačení skla prodejního okna, do novinového stánku, odkud následně odcizil celkem 51 krabiček s cigaretami různých značek v celkové hodnotě 3.756,- Kč, kovovou pokladničku (bez hodnoty) s finanční hotovostí 8.870,- Kč a kovovou ochranou mříž prodejního okna v hodnotě 2000,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele byla oznamovatele trestného činu způsobena celková škoda ve výši  14.626,- Kč.


Vloupání do motorového vozidla v Dolním Benešově – pachatel neznámý

Neznámý pachatel se dne 17.7.2009 v době od 09:00 hod. do 09.15 hod. dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním tím, že na ulici Náměstí Svobody v Dolním Benešově, ve volně přístupném dvoře restaurace Sport, vnikl přesně nezjištěným způsobem, s odstraněním a odcizením těsnicí pryže stahovacího okna levých předních dveří, do zde odstaveného a zajištěného nákladního motorového vozidla zn. Iveco. Pachatel z vozidla odcizil kompletní satelitní navigace zn. MIO, pánskou koženou peněženku černé barvy s finanční hotovostí ve výši 10.000,- Kč a s osobními doklady. Protiprávním jednáním pachatele byla muži ročníku narození 1982 z Bruntálu způsobena odcizením peněženky škoda ve výši 10.300,- Kč a poškozenému majiteli vozidla, společnosti Santa - Trans s.r.o., se sídlem v Krnově, byla odcizením navigace způsobena škoda ve výši 5.100,- Kč.
Dne 17.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci shora uvedeného trestného činu.
 

Poškozování cizí věci a krádež benzínu v Hradci nad Moravicí – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích byly dne 17.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1961 z Hradce nad Moravicí, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu poškozování cizí věci a trestného činu krádeže vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel v době od 20:00 hod. dne 13.7.2009 do 09:00 hod. dne 17.7.2009, na parkovišti u městského hřbitova, na ulici Hřbitovní v Hradci nad Moravicí. Pachatel na tomto místě poškodil plastovou nádrž osobního motorového vozidla tovární značky Citroen Xsara tím, že do nádrže vytvořil nezjištěným předmětem dvě díry a následně odčerpal 36 litrů benzínu Natural.
Protiprávním jednáním pachatele byla majitelce vozidla, ženě ročníku narození 1978 z Hradce nad Moravicí, způsobena na poškození vozidla škoda ve výši 16.630,- Kč,  odcizením benzínu škoda ve výši 1.050,- Kč.

 
Nález munice z II. světové války v obci Zlatníky

Muž ročníku narození 1980 z Opavy dne 17.7.2009 kolem 12:30 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že na půdě domu na ulici Na louky v obci Zlatníky nalezl náboje z II. světové války. Na místo se dostavila policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Opava a pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje – pracoviště Frýdek – Místek, který uvedl, že se jedná o 1kg nábojů, ráže 7,92 Mauser, z II. světové války, a nalezenou munici si převzal ke zneškodnění. 


Narušení občanského soužití ve Vítkově
 
Muž ročníku narození 1954 z Vítkova dne 17.7.2009 kolem 17:30 hod. telefonicky oznámil na linku 158 narušování občanského soužití a porušení vnitřního řádu koupaliště na Městském koupališti ve Vítkově, a to ze strany silně podnapilého muže ročníku narození 1991 z Vítkova. Na místo se dostavila policejní hlídka obvodního oddělení a podnapilého muže zajistila, neboť podnapilý svým jednáním bezprostředně ohrožoval své zdraví a život a zdraví ostatních návštěvníků koupaliště. Policisty byl podezřelý převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Provedenou dechovou zkouškou pomocí digitálního přístroje Dräger byla podnapilému naměřena hodnota 3,08 promile alkoholu v jeho dechu.
Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově jako přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití. 


Krádež jízdního kola v obci Velké Hoštice – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích byly dne 17.7.2009, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 1982 z Velkých Hoštic, zahájeny úkony trestního řízení ve věci spáchání trestného činu krádeže a trestného činu porušování domovní svobody, kterých se dopustil neznámý pachatel v době od 20:00 hod. dne 14.7.2009 do 09:00 hod. dne 17.7.2009 na ulici Vančurové v obci Velké Hoštice. Neznámý pachatel se uvedených skutků dopustil tím, že si otevřel neuzamčenou branku oplocení rodinného domu, vnikl na pozemek, kde pak přes neuzamčená vrata vstoupil do garáže, která je součástí rodinného domu, a z garáže odcizil pánské trekingové jízdní kolo zn. Anlen Impuls, modrostříbrné barvy, v hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě oznamovatele trestného činu.


Dopravní nehodovost
 
Za den 17.7.2009 došlo na Opavsku k sedmi dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce. Na majetku byla způsobena škoda odhadem ve výši 47.500,- Kč.


                       
 

vytisknout  e-mailem