Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.12.2010

Opava - Vyhlášení pátrání po odcizeném vozidle Škoda Octavia a další události (13 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním chodce v Opavě - Kateřinkách
K dopravní nehodě došlo 17.prosince kolem 12:20 hod. v Opavě – Kateřinkách na ulici Hlučínské. Dvacetiletý muž z Opavy řídil osobní automobil Seat Toledo po ulici Ratibořské, ve směru jízdy na Hlučín, když v křižovatce s ulicí Hlučínskou mu bezprostředně před vozidlo do jízdní dráhy, z pravé strany, z chodníku, vstoupil chodec, osmatřicetiletý muž z Kravařska. Došlo ke střetu mezi pravým předním rohem a pravým bokem vozidla s tělem chodce. Po střetu chodec upadl do uhrnutého sněhu při pravém okraji vozovky.
Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění chodce, který byl z místa nehody převezen vozidlem Rychlé lékařské pomoci Opava na urgentní příjem opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl muž zranění povahy těžké, a to zlomeninu levého bérce a pohmoždění hlavy, s předpokládanou dobou léčení pěti měsíců. Ke zranění dalších osob nedošlo. Hmotná škoda na vozidle byla odhadnuta na částku 30 tisíc korun.
Dechová zkouška řidiče byla negativní, u chodce policisté nařídili odběr vzorku krve v rámci jeho lékařského ošetření.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření policistů opavského dopravního inspektorátu. V této souvislosti proto policisté žádají občany, kteří byli svědky této dopravní nehody, aby se se svými informacemi přihlásili na telefonní číslo dopravních policistů 974 737 581 anebo na tísňovou linku 158.
Vloupání do prodejny na ulici Zámecké v Hlučíně
Neznámý pachatel se v nočních hodinách z 16. na 17.prosince vloupal do prodejny uzenin na ulici Zámecké v Hlučíně. Na ochranné kovové mříži přestřihl visací zámek, poté vypáčil vstupní dveře, skrz které vnikl do samotné prodejny. Zde následně z pokladny, která se nacházela na prodejním pultu, odcizil kovové mince různých nominálních hodnot v celkové hodnotě 100,- Kč. Poškozením visacího zámku a vstupních dveří přitom způsobil škodu 2.000,- Kč, to vše třiapadesátileté ženě z Hlučína.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Poškodil buldozer
K případu došlo v noční době z 20.října na 21.října v Kravařích na ulici Alejní v nově budovaném areálu golfového hřiště u tamního zámku. Neznámý pachatel ze zde odstaveného buldozeru tovární značky Caterpillar odcizil víčko nádrže hydraulického systému v hodnotě 3.000,- Kč a filtrační sítko v hodnotě 100,- Kč. Následně do hrdla nádrže hydraulického systému vsunul kus látky, který byl při provozu stroje vtažen podtlakem do tohoto systému, následkem čehož došlo k poruše stroje vlivem ucpání hydraulického čerpadla. Pachatel tedy buldozer učinil neupotřebitelným. Kravařští policisté věc původně šetřili jako přestupek proti majetku, na základě opravy stroje a vyčíslení škody, dne 17.prosince zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci. Opavské společnosti totiž neznámý pachatel způsobil poškozením buldozeru celkovou škodu ve výši 246.934,- Kč.
Vyhlášení pátrání po odcizeném motorovém vozidle Škoda Octavia
Hlučínští policisté zahájili dne 17.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 16.prosince krátce před půlnocí v Hlučíně na ulici J. Seiferta, kde se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, registrační značky 9A5 6069, barvy světle šedé metalízy, roku výroby 2008. Automobil, který byl majetkem jedné ostravské společnosti, měl základní povinnou výbavou a jeho hodnota byla 300.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili hlučínští policisté po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Poškodil vozidlo zaparkované na ulici Hany Kvapilové v Opavě
Neznámý pachatel v nočních hodinách z 15. na 16.prosince poškodil nákladní motorové vozidlo tovární značky VW Multivan, které bylo zaparkováno na ulici Hany Kvapilové v Opavě.  Pachatel propíchl zboku nezjištěným předmětem dvě shodné pneumatiky, a to na obou levých kolech. Pneumatiky tím zcela znehodnotil. Dále opět nezjištěným předmětem poškrábal lak na pravých předních dveřích, pravém zadním blatníku, také na levých středních dveřích a levém zadním blatníku. Celkovou škodu 44.000,- Kč způsobil pachatel jedné opavské společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Byla přistižena při krádeži značkového sportovního oblečení

Opavští policisté sdělili dne 17.prosince čtyřiadvacetileté ženě z Bruntálu podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se měla podezřelá žena dopustit 17.prosince v dopoledních hodinách v prodejně společnosti Hervis sport na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách. Z obchodu odcizila zde volně vystavené značkové sportovní zboží, a to dámskou bundu v hodnotě 3.699,- Kč, šusťákové kalhoty v hodnotě 999, - Kč, 3/4 dámské legíny v hodnotě 699,- Kč, tričko v hodnotě 499,- Kč, mikinu v hodnotě 699,- Kč a dvoje sportovní hodinky v celkové hodnotě 3.198,- Kč. Odcizené zboží si žena v prodejně uschovala do speciálně upravené tašky a bez zaplacení poté s tímto prošla pokladnou, s úmyslem je odcizit. Shora uvedené společnosti tak žena způsobila celkovou škodu 9.793,- Kč. Policisté tento případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Kabelku s platebními kartami odcizil z chodby domu
Činu se dopustil neznámý pachatel 17.prosince v devět hodin ráno v Opavě na ulici Denisovo náměstí. Ze společné chodby jednoho z činžovních domů odcizil dámskou koženou kabelku, hnědé barvy, v hodnotě 3.500,- Kč. Kabelku nechala bez dozoru na botníku na chodbě domu jednačtyřicetiletá žena, když si odskočila do bytu pro svůj mobilní telefon. V kabelce měla žena dámskou koženou peněženku, červené barvy, v hodnotě 1.000,- Kč, i s osobními doklady a finanční hotovostí 250,- Kč, dále dva diáře v hodnotě 250,- Kč, kožené červené rukavice v hodnotě 150,- Kč, dámská líčidla hodnotě 1.000,- Kč a dvě platební karty.
Případ šetří opavští policisté jako přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Požár v Hlučíně
 
Devětadvacetiletý muž z Hlučína 17.prosince v odpoledních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158 požár přízemního bytu v domě na ulici U Stadionu v Hlučíně. Na místo se ihned dostavili hlučínští policisté společně se členy Hasičského záchranného sboru Hlučín. Ti provedli lokalizaci požáru a to ve spolupráci se členy Jednotek dobrovolných hasičů z obcí Hlučín a Darkovičky. Šetření byl přítomen také vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu vzniku požáru určil nedbalost majitele přízemního bytu, čtyřiačtyřicetiletého muže z Hlučína. Ten při dolívání benzínu do motorové pily část rozlil a nedopalkem cigarety jej zapálil. Pilu majitel přízemního bytu doléval na koberci chodby ve svém přízemním bytě, odkud se poté požár rozšířil a zasáhl všechny ostatní místnosti bytu. Požárem byly poškozeny i dveře protějšího přízemního bytu, dále dvě nově namontovaná plastová okna na schodišti a došlo také k začernění celé chodby v domě. Vyšetřovatel opavských hasičů, který se věc na místě převzal do své kompetence, hmotnou škodu předběžně vyčíslil na částku 240.000,- Kč. Ke zranění osob naštěstí nedošlo.
Silně podnapilý muž byl přistižen při krádeži zboží v opavské prodejně
Hlídka opavských policistů zajistila 17.prosince v odpoledních hodinách v prodejně Tempo na ulici Horní náměstí v Opavě silně podnapilého šestapadesátiletého Opavana. Muž byl totiž v této prodejně přistižen při krádeží láhve alkoholu v hodnotě 89,- Kč. Vzhledem k tomu, že podezřelý muž jevil silné známky podnapilosti, policisté u něj provedli pomocí přístroje Drager dechovou zkoušku. Naměřili mu hodnotu 2,47 promile alkoholu v dechu a vyzvali ho, aby je následoval do služebního vozidla, které stálo před prodejnou. Když policisté vyšli s podnapilým mužem ven, muž začal vykřikovat: „Nikam s vámi nejedu, nejsem žádný vrah, abyste mě vozili autem“. Policisté jej proto opětovně vyzvali k nastoupení, s výstrahou že budou muset použít donucovací prostředky. Muž výzvu neuposlechl, a proto policisté použili k jeho zpacifikování hmaty, chvaty, údery a kopy a následně podnapilému muži přiložili pouta. Poté muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Ke zranění osob při služebním zákroku nedošlo, nedošlo ani k žádné hmotné škodě.
Policisté tento případ šetří jako podezření ze spáchání přestupků proti majetku a proti veřejnému pořádku.
Vloupání do motorového vozidla v obci Štítina
Kravařští policisté zahájili 17.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil 17.prosince mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou v obci Štítina na ulici Komenského. Rozbil levé zadní okno na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Škoda Fabia a vnikl dovnitř. Z vozu následně odcizil na zadním sedadle volně ležící dámskou černou kabelku, ve které měla pětadvacetiletá žena z Opavy MP3 přehrávač značky Sony, svazek patnácti klíčů a dámskou plátěnou peněženku. V peněžence měla poškozená žena své osobní doklady, dále finanční hotovost 2.500,- Kč a dvě platební karty, vše v celkové hodnotě 4.800,- Kč. Poškozením vozidla způsobil pachatel škodu ve výši 3.000,- Kč, a to šestadvacetiletému muži ze Štítiny.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Hlavní v Opavě
K dalšímu případu vloupání do motorového vozidla došlo 17.prosince mezi šestnáctou a dvacátou hodinou v Opavě – Kylešovicích na ulici Hlavní na parkovišti u restaurace s penzionem.
Neznámý pachatel vnikl, po předchozím rozbití okna levých zadních dveří, do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia. Z vozu odcizil pánskou tašku, černé barvy, ve které se nacházely osobní doklady, různé tiskopisy a faktury, také firemní razítko a platební karta. Osmačtyřicetiletému majiteli pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 500,- Kč, přičemž poškozením vozidla mu způsobil škodu 2.500,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přečiny krádež vloupáním a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Dopravně bezpečnostní akce na Opavsku
Ve dnech 15., 16 a 17.prosince, vždy v době od 16:00 hod. do 20:00 hod., proběhla v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky dopravně bezpečnostní akce. Akce byla zaměřena na dodržování všech ustanovení zákona č. 361/2000 Sb, o provozu na pozemních komunikacích. Jednalo se o preventivní opatření k zajištění bezpečnostní situace silničního provozu v souladu s plánem mezinárodní organizace TISPOL, vyhlášené dne 10.prosince tohoto roku. Zvláštní zřetel byl kladen na důkladnou kontrolu požívání alkoholických nápojů a návykových látek řidičů před jízdnou, dále na kontrolu nemotorizovaných účastníků provozu na pozemních komunikacích, zejména na pohyb chodců za snížené viditelnosti, také na pátrání po odcizených motorových vozidlech a hledaných osobách. Do akce bylo nasazeno celkem 56 policistů (z opavského dopravního inspektorátu, z příslušných obvodních oddělení a Inspektorátu cizinecké policie). Policisté zkontrolovali celkem 96 osob a 306 vozidel, přičemž zjistili 27 přestupků, za které v blokovém řízení uložili pokuty v celkové výši 7.600,- Kč. U žádného z kontrolovaných řidičů policisté nezjistili požití alkoholu před jízdou.
Dopravní nehodovost
V průběhu pátku 17.prosince šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem šest dopravních nehod, při kterých došlo k těžkému zranění jedné osoby. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 362.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem