Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.12.2010

Opava - Pět případů vloupání do motorových vozidel a další události (18 případů) 

Je podezřelá ze zpronevěry
Kravařští policisté sdělili dne 16.prosince šestatřicetileté ženě z Kravařska podezření ze spáchání zpronevěry.
Uvedené skutku se měla podezřelá žena dopustit v době od 17.srpna do 26.srpna tohoto roku na pobočce České pošty v jedné z obcí na Kravařsku. Jako vedoucí této pobočky si mohla přisvojit finanční hotovost ve výši 41.000,- Kč, které jí byly svěřeny. Toto bylo zjištěno právě dne 26.srpna při provedené tématické kontrole zaměřené na finanční hospodaření České pošty tamní pobočky, kterou realizovala pracovnice České pošty, referentka poštovního provozu - oddělení Ostrava. Kontrolou skladby pokladní hotovosti referentka následně zjistila pokladní schodek ve výši 41.000,- Kč.
Odcizil diodová světla z výtahu panelového domu
Neznámý pachatel dne 19.listopadu v době od 21:30 hod. do 22:30 hod. odcizil z výtahu v panelovém domě na ulici Pekařské v Opavě celkem 6 diodových světel v celkové hodnotě 5.400,- Kč, ke škodě opavského bytového družstva. Případ byl zpočátku šetřen jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody zahájili opavští policisté dne 16.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže.
Vloupání do neobývaného rodinného domu v obci Svatoňovice
K případu došlo v přesněji nezjištěné době, a to od 1.dubna do 10.prosince tohoto roku v obci Svatoňovice. Neznámý pachatel vnikl, po vypáčení vstupních dveří od sklepních prostor, do neobývaného rodinného domu. Dům prohledal, přičemž následně demontoval a odcizil radiátory, elektroinstalaci, vodovodní instalaci, vybavení kuchyně, obytné vybavení pokojů, elektrospotřebiče a jiný spotřební materiál, vše v předběžné hodnotě 52.700,- Kč. Poškozením dveří a zařízení přitom způsobil škodu ve výši 2.700,- Kč, to vše šestatřicetileté ženě z Opavska.
Vítkovští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Silně podnapilý muž ležel na zasněžené silnici v obci Benkovice

Hradečtí policisté zajistili dne 15.prosince krátce po jednadvacáté hodině třiašedesátiletého  muže z Opavska, který ležel v silně podnapilém stavu ve sněhu na silnici v obci Benkovice. Podnapilý muž nebyl schopný vlastní chůze a svým stavem budil veřejné pohoršení. Navíc vzhledem k povětrnostním podmínkám ohrožoval svůj život a zdraví a také bezpečnost a plynulost silničního provozu. Policisté muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Věc šetří policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Silně podnapilý muž napadal otce a matku i před zasahujícími policisty
Šestapadesátiletý muž ze Štítiny dne 16.prosince kolem půl třetí ráno telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že ho v místě trvalého bydliště v obci Štítina slovně i fyzicky napadá jeho silně podnapilý jednatřicetiletý syn. V době příjezdu kravařských policistů na místo, byl podnapilý muž agresivní, opětovně slovně napadal jeho dvaapadesátiletou matku i otce, a to i před zasahujícími policisty. Ve svém protiprávním jednání pokračoval, přestože jej policisté vyzvali, aby tohoto jednání zanechal. Protože tak neučinil, policisté muže zajistili, převezli ho a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Policisté mu pomocí přístroje Drager naměřili v dechu hodnotu 1,75 promile alkoholu. Během tohoto zákroku nemuseli použít policisté žádného z donucovacích prostředků, nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.
Kravařští policisté téhož dne, tedy 16.prosince zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu porušování domovní svobody, z jehož spáchání je shora jmenovaný podezřelý. Tyto úkony zahájili na podkladě skutečností zjištěných na místě a výsleších všech zúčastněných. Je zřejmé, že podezřelý muž, který není vlastníkem domu, do tohoto vnikl neoprávněně, a to neuzamčenými sklepními dveřmi, bez použití násilí. V tomto domě neoprávněně setrval i přes opakované výzvy uživatelů domu. Policisté tento případ šetří formou zkráceného přípravného řízení, kdy dne 16.prosince v dopoledních hodinách sdělili shora jmenovanému podezření ze spáchání uvedeného přečinu. Vzhledem k tomu, že podezřelý muž téhož dne v odpoledních hodinách opětovně vnikl do tohoto domu, byl kravařskými policisty zadržen dle trestního řádu. Po provedení procesních úkonů byl poté ze zadržení propuštěn na svobodu. O zadržení a následném propuštění podezřelého muže policisté informovali Okresní státní zastupitelství Opava.
Vloupání do skladu prodejny potravin v obci Píšť
Neznámý pachatel se dne 16.prosince v nočních hodinách vloupal do skladu prodejny potravin v obci Píšť. Z čelní strany obchodu vypáčil plastovou roletu, skrz kterou vnikl do prostoru, kde je uskladněno pečivo. Odtud poté odcizil jednu vánočku, 15 koblih a 20 sladkých rohlíků, vše v celkové hodnotě 173,- Kč. Poškozením plastové rolety přitom způsobil pětisetkorunovou škodu, to vše sedmatřicetileté ženě z Píště. Společně s pečivem ale neznámý pachatel odcizil i tři plastové přepravky, v předběžné hodnotě 240,- Kč, které patřily dolnobenešovskému pekařství.
Hlučínští policisté tento případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do dvou motorových vozidel zaparkovaných v Opavě - Kylešovicích
K případu došlo v noční době z 15. na 16.prosince v Opavě – Kylešovicích. Neznámý pachatel násilím vnikl do dvou, na různých ulicích zaparkovaných osobních vozidel.
  • K prvnímu případu vloupání došlo na ulici Liptovské. Pachatel, po předchozím rozbití okna levých předních dveří, vnikl do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Z vozu následně odcizil originál vestavěné autorádio s navigací značky Amundsen, v hodnotě 35.000,- Kč, přičemž rozbitím okna způsobil škodu ve výši 6.000,- Kč, to vše společnosti Ostroj Opava.
  • K druhému skutku došlo na parkovišti u křižovatky ulic Ruské a Hlavní. Pachatel rovněž na osobním vozidle tovární Škoda Octavia rozbil okno, tentokrát ale pravých předních dveří, aby následně vnikl dovnitř. Z automobilu poté odcizil brýle v koženém pouzdře, v hodnotě 3.500,- Kč a autonabíječku na mobilní telefon v hodnotě 200,- Kč. Toto ke škodě sedmapadesátiletého muže z Opavy. Pachatel ale způsobil škodu i pražské leasingové společnosti, a to tím, že z vozu odcizil originální vestavěné autorádio značky Baner, v hodnotě 12.100,- Kč a poškodil zařízení v částce 6.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Vloupání do dvou motorových vozidel zaparkovaných v Opavě - Kateřinkách
Opavští policisté zahájili 16.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. V nočních hodinách z 15. na 16.prosince se vloupal hned do dvou vozidel zaparkovaných v Opavě – Kateřinkách.
  • K prvnímu případu došlo na ulici Rolnické. Pachatel nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného nákladního automobilu tovární značky Gonow. Z vozidla odcizil černý plastový kufřík s měřícím přístrojem Tester Tobd II, spolenčně s CD a manuálem, dále navigaci značky Sony, s dotykovým displejem a zadní brzdový váleček k nákladnímu vozidlu tovární značky Gaz Gazele. Z vozu pachatel ještě vzal ruční svítilnu na dynamo, kovovou láhev na pití, chromovaný kovový zapalovač, vlněnou deku a vlněné rukavice, tyto věci byly bez hodnoty. Přestože na zařízení vozu pachatel padesátiletému Opavanovi škodu nezpůsobil, odcizením věcí mu způsobil celkovou škodu ve výši 25.600,- Kč.
  • K druhému případu došlo ve stejné době na ulici Vrchní. I zde pachatel vnikl do nákladního automobilu, tentokrát tovární značky Iveco. Nezjištěným způsobem překonal zámek levých předních dveří a vnikl dovnitř. Z vozu následně odcizil navigaci v hodnotě 6.000,- Kč a batoh v hodnotě 250,- Kč. V batohu měl dvaadvacetiletý muž z Neplachovic zadní blikačku na jízdní kolo v hodnotě 250,- Kč, své osobní doklady a celkem 40 označených a použitých kotoučů do tachografu uvedeného vozidla. I v tomto případě pachatel vozidlo nepoškodil.
  
Vloupání do šatní skříně opavského učiliště
Neznámý pachatel dne 16.prosince v době od 06:30 hod. do 08.45 vnikl, po předchozím vypáčení zámku, do šatní skříňky v budově Středního odborného učiliště stavebního na ulici Jánské v Opavě. Sedmnáctiletému mladíkovi odtud odcizil zde uloženou finanční hotovost 300,- Kč, přičemž škole způsobil poškozením zámku stokorunovou škodu.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do cukrárny na ulici Vrchní v Opavě
K případu došlo v nočních hodinách z 15. na 16.prosince v Opavě – Kateřinkách na ulici Vrchní. Neznámý pachatel násilím vnikl, po vytlačení levého křídla plastového okna z boku budovy, do tamní cukrárny. Odtud odcizil z poklady finanční hotovost 895,- Kč, dále hotovost 1.190,- Kč, která byla uložena v plastovém plátu na mince v papírové krabici, i hotovost 10.000,- Kč, která se nacházela v další, plastové krabici. Z regálů za pultem dále odcizil celkem 90 kusů balení žvýkaček, 100 kusů želatinových hadů, 50 ks želatinových plátků s příchutí jablka a jahody, 33 balení bonbónů TicTac, 60 kusů jahodových žvýkaček, 40 kusů práskacích lízátek Cola a Jahoda, 115 balení bonbónů mentos, 35 balení lentilek, 20 kusů Kinder vajíček, 4 tekutá lízátka, 7 ovocných sprejů, 10 bonboniér a 6 balení Kateřinské pražené kávy. Pachatel sebral i balené cukroví, celkem čtrnáct a půl kilogramu v celkové hodnotě 4.350,- Kč, a odcizil i tři láhve alkoholu různých značek, uložené v chladicí vitríně. Z kanceláře pak ještě vzal černou šusťákovou tašku, ve které byl červený spacák, nafukovací podložka, dva páry přezůvek, dále dámské uzavřené lodičky, letní sandály, 8 kusů nových dámských punčochových kalhot, 13 hřbitovních svíček a zubní pasta. Jednašedesátileté ženě tak pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 22.697,- Kč. Na Zařízení škoda nevznikla.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do hájenky v obci Hať
Hlučínští policisté zahájili 16.prosince úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v noční době ze 14. na 15.prosince v obci Hať v lesním porostu zvaném Hubert. Poškodil visací zámek u dveří do skladu krmiva, který je součástí hájenky a po následném páčení zadních dveří a vypáčení vstupních dveří vnikl i do samotného objektu myslivecké chaty. Z hájenky poté odcizil myslivecké trofeje s parožím, a to dvoje paroží jelena dvanácteráka a desateráka, jednu trofej Jelence Viržinského a jednu dančí trofej, všechny v celkové hodnotě 31.000,- Kč. Pachatel dále odcizil dvě podložky s upevněnými 30 kusy zbraní divočáka a keramický hrnek s finanční hotovostí. Odcizením věcí způsobil celkovou škodu ve výši 36.300,- Kč, přičemž poškozením dveří včetně zárubní a visacího zámku způsobil škodu ve výši 4.200,- Kč, to vše tamnímu mysliveckému sdružení.  

 
Požár motorového vozidla v obci Píšť
K požáru osobního automobilu tovární značky Fiat Uno došlo dne 16.prosince v době mezi šestou a půl sedmou hodinou ranní před jedním z domů v obci Píšť. Na místě zasahovali členové Hasičského záchranného sboru Hlučín, přičemž přítomni zásahu byli také hlučínští policisté. Vyšetřovatel opavských hasičů stanovil jako příčinu požáru závadu na elektroinstalaci a věc si na místě převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda na vozidle byla odhadnuta na částku 5.000,- Kč.
Požár autobusu na ulici Mlýnské v Opavě

Jednapadesátiletý řidič autobusu dne 16.prosince v osm hodin ráno telefonicky oznámil na tísňovou linku 112, že v areálu společnosti TQM na ulici Mlýnské v Opavě došlo k zahoření autobusu tovární značky Sor. Na místo se dostavili členové Hasičského záchranného sboru Opava, kteří požár uhasili. Vyšetřovatel opavských hasičů jako příčinu požáru určil přehřátí brzdového obložení zadní nápravy, následkem čehož poté došlo k zahoření zadní části autobusu. Věc si proto na místě převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda způsobená shora uvedené společnosti byla odhadnuta na částku 100.000,- Kč. Šetření byli přítomni také policisté opavského obvodního oddělení. Je třeba zmínit, že se jednalo o zkušební jízdu, kdy v autobusu byl jen řidič a servisní pracovník.
Šest tisíc korun odcizil během návštěvy v bytě
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 15.prosince v době od 15:00 hod. do 20:30 hod. v Opavě na ulici Kylešovské, když byl na návštěvě v bytě šestačtyřicetileté ženy. V průběhu této návštěvy odcizil shora jmenované finanční hotovost 6.000,- Kč, kterou měla žena uloženou v keramické pokladničce.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Vloupání do kolárny domu na ulici Antonína Sovy v Opavě

K případu došlo v přesně nezjištěné době, a to od 9. do 16. prosince v jednom z panelových domů na ulici Antonína Sovy v Opavě – Kateřinkách. Neznámý pachatel vypáčil zámek dveří od společné kolárny a vnikl dovnitř. Odtud poté odcizil tři zde uzamčená jízdní kola. Dvaatřicetileté ženě pachatel odcizil dvě kola: pánské horské jízdní kolo Merida, černo červené barvy, v hodnotě 5.000,- Kč, a dámské crossové jízdní kolo Author Vista, bílé barvy, v hodnotě 5.000,- Kč, i s dětskou sedačkou, v hodnotě 1.000,- Kč. Hodnota odcizených zámků byla vyčíslena na částku 400,- Kč. Osmnáctiletému muži neznámý pachatel odcizil pánské horské jízdní kolo Kellys, oranžovo černé barvy, v hodnotě 10.600,- Kč. Poškozený muž měl kolo v kolárně uzamčeno zámkem s ocelovým lankem v hodnotě 400,- Kč. Policisté ohledáním místa činu zjistili, že se pachatel snažil vniknout i do sklepních prostor domu. Sice poškodil zámek dveří vedoucích do těchto prostor, ale vniknout dovnitř se mu nepodařilo. Poškozením dveří škoda způsobena nebyla.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla v obci Šilheřovice
Neznámý pachatel se dne 16.prosince v době od 16:00 hod. do 21:15 hod. vloupal do osobního automobilu BMW Combi, zaparkovaného v obci Šilheřovice na parkovišti u Loveckého zámečku v areálu zámeckého parku. Rozbil okno levých zadních dveří, kterým následně do tohoto vozidla vnikl. Z vozu odcizil černou aktovku v hodnotě 500,- Kč, ve které se nacházel mobilní telefon Nokia, dioptrické brýle, černé koženkové rukavice, skládací deštník, a svazek pěti klíčů s magnetickou kartou vstupu do zaměstnání. Třiapadesátiletému muži tak pachatel odcizil věci v celkové hodnotě tří tisíc korun, přičemž poškozením vozidla způsobil škodu ve výši sedmi tisíc korun.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Dopravní nehodovost
 
V průběhu středy 15.prosince šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem pět dopravních nehod, při kterých byla jedna osoba zraněna lehce. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 450.000,- Kč.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 16.prosince v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava jednu dopravní nehodu. Ke zranění osob u této nehody naštěstí nedošlo, přesto hmotná škoda byla odhadnuta na částku 25.000,- Kč.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem