Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.11.2013

Opava - Odcizení kabelky poškozené mladé ženě z ruky v Opavě a další...(14 případů) 

 

Bezpečnostní opatření na prodej a podávání alkoholických nápojů mládeži v Kravařích

Ve době od 20:00 hod. dne 15.11.2013 do 02:00 hod. dne 16.11.2013 bylo na teritoriu Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích provedeno bezpečnostní opatření zaměřené na kontrolu provozoven (restaurací, barů, diskoték...) a prodávání a podávání alkoholických nápojů mladistvým a podnapilým osobám. Do akce bylo zapojeno 11 kravařských policistů PČR, 2 strážníci Městské policie Kravaře, 2 policisté Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, opavský policejní psovod se služebním psem, 2 pracovnice OSPODu (odbor sociálně právní ochrany dětí) Městského úřadu Kravaře, 1 pracovnice OSPODu Magistrátu města Opavy a 2 pracovníci Živnostenského úřadu Městského úřadu Kravaře. Ve výše uvedené době byly provedeny kontroly restaurací a barů v obcích Velké Hoštice, Kravaře, Bolatice, Kobeřice, Služovice, Hněvošice, Oldřišov, Štítina, Mokré Lazce, Sudice, Rohov a návštěvníků diskotéky Kobra na ulici Hlavní v obci Štěpánkovice. Během celého opatření bylo zkontrolováno 63 mladistvých osob, kdy u 4 z nich bylo zjištěno požití alkoholických nápojů. Těmto osobám (1 mladík a 3 dívky z Opavska) ve věku od 15 do 17 let byly orientačními dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,36, 0,56, 1,06 a 1,07 promile alkoholu v jejich dechu. Následně byly tyto mladistvé osoby předány v místě bydliště svým zákonným zástupcům - rodičům. Kdo těmto osobám prodal či podal alkoholické nápoje je i nadále v prověřování a v prošetřování a v dané věci se jedná o přestupek na úseku proti alkoholismu a jiným toxikomániím.


Odcizení kabelky v restauraci Rock café na ulici Náměstí Republiky v Opavě

Dne 16.11.2013 v době mezi 02:00 hod. a 02:10 hod. neznámý pachatel spáchal v restauraci Rock café na ulici Náměstí Republiky v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že využil nepozornosti poškozené ženy ročníku narození 1994 z Opavy a ze stolu jí odcizil volně odloženou dámskou kabelku (psaníčko) značky HM černé barvy, ve které se nacházela dámská kožená peněženka značky Luis Vuitton červené barvy s finanční částkou na hotovosti 200,- Kč, s různými osobními doklady, s platební kartou a s mobilním telefonem značky Nokia 201 bílé barvy, čímž byla shora uvedené poškozené ženě způsobena celková škoda ve výši 5.550,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu ve Vítkově

Dne 16.11.2013 v době kolem 03:15 hod. řídil muž ročníku narození 1995 z Vítkova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Favorit, se kterým jel po ulici Fučíkové ve Vítkově ve směru jízdy ke křižovatce s hlavní silnicí ulice Těchanovická, kdy při dojezdu k dané křižovatce nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlivem své silné podnapilosti projel křižovatku ve tvaru písmene T v přímém směru, kde na travnaté ploše narazil přední části automobilu do zástavby panelového domu. Chvíli poté se na místo dostavila policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově, která u výše uvedeného řidiče provedla odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger a pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,17 promile, 1,23 promile a 1,28 promile alkoholu v dechu. Shora jmenovaný osmnáctiletý muž se na místě doznal k předchozímu požití alkoholických nápojů (3 x 12 ° pivo a 3 x 0,5 dcl destilátu Fernet Citrus). Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, na automobilu vznikla hmotná škoda ve výši 5.000,- Kč a škoda na zástavbě panelového domu činí 10.000,- Kč. Jak bylo dále lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, tak tento mladý muž nevlastní řidičský průkaz pro žádnou podskupinu řidičského oprávnění a osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit již nemá platnou technickou prohlídku a měření emisí. Na místě bylo shora uvedenému muži zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 16.11.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200.000,- Kč.


Vloupání do prodejny v obci Hlubočec

V blíže neustanovené době od 19:00 hod. dne 15.11.2013 do 06:00 hod. dne 16.11.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Hlubočec přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že po rozbití skleněné výplně výlohy vnikl do místní prodejny, odkud odcizil tabákové výrobky v hodnotě nejméně 6.000,- Kč (bude upřesněno po inventuře), přičemž poškozením výlohy vznikla škoda ve výši 6.000,- Kč, vše ke škodě poškozenému Obchodnímu družstvu Tempo Opava. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Jasné v Opavě-Kylešovicích

V neupřesněné době ode dne 9.11.2013 do dne 16.11.2013 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Jasné v Opavě-Kylešovicích přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ tím, že po rozlomení zámku dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže z Opavy-Kylešovic, odkud odcizil neuzamčené pánské horské jízdní kolo značky Merida Cobra stříbrnočervené barvy v hodnotě 15.000,- Kč, přičemž škoda na zařízení činí 400,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola od supermarketu Lidl na ulici Železničářské v Opavě

Dne 16.11.2013 v době mezi 11:45 a 12:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Železničářské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že od supermarketu Lidl odcizil zde odstavené a lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Fuji bílé barvy s černočervenostříbrnými doplňky, čímž byla poškozené ženě z Opavy způsobena celková škoda ve výši 13.100,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 16.11.2013 ve 13:00 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v areálu Rehabilitačního ústavu v obci Hrabyně muže ročníku narození 1974 z Ostravy, který v silně podnapilém stavu ležel na lavičce, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a svým jednáním budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích občanů. Dále bylo lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, že tento devětatřicetiletý muž je v pátrání, a to na základě příkazu k zatčení, jenž vydal Okresní soud v Opavě. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 3,05 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Odcizení kabelky z ruky poškozené mladé ženy na ulici Na Valech v Opavě

Dne 16.11.2013 v době kolem 02:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Na Valech v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že před prodejnou drogerie vytrhl z ruky zde jdoucí poškozené ženy ročníku narození 1995 z Branky u Opavy její koženkovou kabelku šedé barvy, ve které se nacházel mobilní telefon značky Samsung Galaxy Ace Duos černé barvy, svazek klíčů, různá drogerie, šerpa ze stužkovacího večírku, látková peněženka černé barvy se stříbrnou sponou a s nápisem Zepter, různé osobní doklady, 2 platební karty, čipová karta na autobus a finanční částka na hotovosti 150,- Kč. Shora uvedené poškozené mladé ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.125,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Osmadvacetiletý muž z Ostravy odcizil zboží v opavském Obchodním domě Breda

Dne 16.11.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1985 z Ostravy, neboť tento v době kolem 17:50 hod. dne 16.11.2013 v prodejně CA Móda, která se nachází v budově Obchodního domu Breda a Weinstain na ulici U Fortny v Opavě, odcizil volně vystavené zboží (pánskou bundu) v hodnotě 698,- Kč, kdy za pokladnami byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán opavským policistům PČR. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u osmadvacetiletého muže jedná o recidivu, poněvadž se výše uvedeného protiprávního jednání a chování majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Ostravě z dubna roku 2011 pro přečin „Krádež“ k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 12 měsíců se zkušební dobou 36 měsíců, a to až do července roku 2014.


Bezpečnostní opatření v souvislosti s fotbalovým a hokejovým utkáním v Opavě

Dne 16.11.2013 v době od 14:00 hod do 20:00 hod. proběhlo na teritoriu Statutárního města Opavy bezpečnostní opatření v souvislosti s konaným fotbalovým utkáním mezi mužstvy SFC Opava a Sigma Olomouc „B“, které proběhlo na fotbalovém stadiónu na ulici Lípové v Opavě a hokejovým utkáním mezi mužstvy HC Slezan Opava a HC Břeclav, které proběhlo na zimním stadiónu na ulici Zámecký okruh v Opavě. Celého opatření se zůčastnilo 10 policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě, 7 strážníků Městské policie Opava a policejní psovod se služebním psem. Při fotbalovém utkání, kterému přihlíželo 1075 diváků, nedošlo k narušení veřejného pořádku ani občanského soužití a rovněž při hokejovém utkání, kde bylo 320 diváků, nedošlo k narušení veřejného pořádku ani občanského soužití.


Poškození osobního automobilu na ulici Náměstí Svaté Heviky v Opavě

V blíže neustanovené době ode dne 10.11.2013 do dne 15.11.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Náměstí Svaté Hedviky v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky BMW 118D, kdy úmyslně poškodil ulomením přední a zadní stěrač a dále rýhami poškodil lak karosérie tohoto automobilu, čímž byla poškozené soukromé společnosti z Prahy způsobena celková škoda v předběžné výši 100.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky poškozenému muži v areálu fotbalového hřiště SFC v Opavě

Dne 16.11.2013 v době kolem 17:45 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu fotbalového stadiónu SFC na ulici Lipové v Městských sadech v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že u tribuny zvané „Domácí kotel“ využil chvilkové nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1979 z Opavy-Kylešovic a z pokrývky dětského kočárku, který měl ve svém dosahu, odcizil jeho volně odloženou pánskou látkovou peněženku černé barvy, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti 100,- Kč, platební karta, různé osobní doklady a čipová karta MHD Opava, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena celková hmotná škoda ve výši 100,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení malého motocyklu na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích

Dne 16.11.2013 v době mezi 13:20 hod. a 13:30 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu restaurace Areál U chovatelů na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích přečin „Neoprávněné užívání cizí věci“ tím, že se neoprávněně zmocnil a tudíž odcizil zde volně odstavený neuzamčený malý motocykl (moped) značky Korado 216000 černé barvy, registrační značky 6T2 615, roku výroby 1997, čímž byla poškozené ženě z Opavy-Kylešovic způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem