Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 16.1.2013

Opava - Recidivisté kradli zboží v opavských hypermarketech a další...(9 případů) 

 

Kontrola řidiče osobního automobilu pov vlivem návykových látek na ulici Těšínské v Opavě

Dne 16.01.2013 v době kolem 16:45 hod. byla policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vyslána dozorčí službou na parkoviště u hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě k řešení přestupku v dopravě. Na místě se nacházeli strážníci Městské policie Opava a muž ročníku narození 1972 z Ostravy, který podle slov zde přítomných strážníků na parkoviště přijel osobním motorovým vozidlem značky Škoda Octávia. Provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento shora uvedený muž má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to již od června roku 2003. Na výzvu zakročujících policistů se podrobil orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, test za pomocí testeru Drugwipe5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně, a to na návykovou látku Amphetamin. Po zákonném poučení se na výzvu policistů dále odmítl drobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 16.01.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120.000,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Hradci nad Moravicí

Dne 16.01.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1962 z Březové, neboť tento v době kolem 23:30 hod. dne 15.01.2013 řídil po ulici Opavské v Hradci nad Moravicí osobní motorové vozidlo tovární značky Opel Astra, a to po předchozím požití alkoholických nápojů, což prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager ze strany zakročujích policistů, kdy shora uvedenému muži byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,91 promile a 2,04 promile alkoholu v dechu. Padesátiletý řidič tedy vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do stodoly u rekreačního domu v obci Třebom

V blíže neustanovené době ode dne 21.12.2012 do dne 16.01.2013 neznámý pachatel spáchal v obci Třebom přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rekreačních rodinných domů, kdy po vypáčení dveří vnikl do přilehlé stodoly, ze které odcizil 50 metrů drátěného pletiva v hodnotě 4.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 1.300,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1958 z Kobeřic tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.300,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Kravařích

Dne 16.01.2013 v době kolem 17:15 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Opavské v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Brava, a to muže ročníku narození 1988 z Kobeřic. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k orientační dechová zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle vyzněl pozitivně, a to na návykovou látku Cannabis. Čtyřiadvacetiletý řidič se následně na výzvu policistů odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava po krádeži zboží v opavské prodejně

Dne 15.01.2013 v 19:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v supermarketu Albert na ulici Holasické v Opavě-Kateřinkách muže ročníku narození 1953 z Opavy, který chvíli předtím v prodejních prostorách této prodejny odcizil zboží (krém Nivea for Men v hodnotě 86,- Kč a balení kuřecích řízků v hodnotě 70,- Kč) v hodnotě 156,- Kč. Po průchodu přes pokladní zónu bez zaplacení byl zadržen pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán opavským policistům. Vzhledem k tomu, že mu orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager byla naměřena hodnota 3,26 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy se zjišťuje, zda-li se u šedesátiletého muže nejedná o recidivu, tudíž zda-li nebyl v posledních 3 létech pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost. V tomto případě by se jednalo o přečin „Krádež“, jinak by byla celá záležitost posuzována jako přestupek proti majetku.
DODATEK : Opavští policisté dne 16.01.2013 ve zkráceném přípravném řízení sdělili výše uvedenému šedesátiletému muži podezření z přečinu „Krádež“, poněvadž se u něj jedná o recidivu, kdy byl za obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě, a to z března roku 2011 k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 14 měsíců, který vykonal v dubnu roku 2012.


Šestatřicetiletá žena odcizila zboží v opavském hypermarketu Globus

Dne 16.01.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ ženě ročníku narození 1976 z Nového Boru, okres Česká Lípa, neboť tato v době kolem 15:45 hod. dne 16.01.2013 odcizila v prodejních prostorách hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží, a to zimní dámskou bundu v hodnotě 2.450,- Kč. Tuto bundu si uschovala do své dámské tašky, kdy bez úhrady prošla přes pokladní zónu, kde byla zadržena pracovníky bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byla předána přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u ní jedná o recidivu, kdy se svého protiprávního jednání majetkového charakteru dopustila i přesto, že byla v posledních třech létech pravomocně odsouzena a potrestána rozhodnutím Okresního soudu v Olomouci ze srpna roku 2008 pro spáchání trestného činu „Krádež“, za což jí byl uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 8 měsíců se zkušební dobou 2 let, přičemž uložený trest jí byl v září roku 2010 změněn na nepodmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 8 měsíců, který vykonala v květnu roku 2011.


Vloupání do stodoly u rodinného domu na ulici Malá Strana v obci Brumovice

V přesně nezjištěné době od 15:00 hod. dne 02.01.2013 do 16:00 hod. dne 15.01.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Malá Strana v obci Brumovice přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vyhnutí křídla vrat vnikl do stodoly u jednoho z rodinných domů, kde následně demontoval a odcizil z cirkulárky elektromotor o výkonu 5 kW v hodnotě 1.000,- Kč, přičemž škoda na zařízení nevznikla. Poškozenému muži ročníku narození 1947 z Brumovic tak byla způsobena škoda ve výši 1.000,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení nafty z nákladního automobilu na ulici Budišovské ve Vítkově

Neznámý pachatel spáchal na ulici Budišovské ve Vítkově přečin „Krádež“ tím, že v neustanovené době ode dne 28.12.2012 do dne 16.01.2013 vstoupil na oplocený pozemek areálu soukromé firmy, kdy po vypáčení víčka palivové nádrže odcizil ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Scania celkem 68 litrů motorové nafty v hodnotě 2.380,- Kč, přičemž škoda na palivové nádrži činí 1.000,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.380,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem