Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 15.10.2009

Dopravní nehody podnapilých řidičů motorových vozidel, vloupání do prodejny a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Hlučíně

Dne 15.10.2009 v době kolem 17:00 hod. řídil muž ročníku narození 1969 z Hlučína osobní motorové vozidlo značky Mercedes Benz po místní komunikaci ulice Dukelské ve směru ke křižovatce s ulicí Seiferta v Hlučíně. Křižovatku chtěl projet v přímém směru k ulici Kosmonautů, kdy oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ nedal přednost v jízdě po ulici Seiferta (označena jako hlavní) jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu značky Toyota, které řídil muž ročníku narození 1975 z Dolního Benešova. V důsledku toho došlo ke střetu přední části vozidla Mercedes s levým bokem vozidla Toyota, kdy automobil Toyota po střetu dostal smyk a vyjel vlevo mimo vozovku a narazil pravou přední částí do sloupu veřejného osvětlení. U řidiče tohoto vozidla značky Toyota bylo provedeno ze strany policistů z obvodního oddělení PČR Hlučín odborné měření na alkohol dechovou zkouškou detekčním přístrojem Alcosensor s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,26 promile alkoholu v jeho dechu. Opakované měření bylo rovněž pozitivní s naměřenou hodnotou 1,06 promile alkoholu v jeho dechu. Čtyřiatřicetiletý muž však policistům uváděl, že žádné alkoholické nápoje před jízdou ani během ní nepožil, pouze konzumoval bonbóny Tic Tac a Halls. Po příjezdu policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava řidič požadoval opětovné odborné měření, kdy následně provedené dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněly pozitivně s naměřenými hodnotami 0,82 promile a 0,80 promile alkoholu v jeho dechu. Po těchto dechových zkouškách již shora uvedený muž s naměřenou hodnotou souhlasil a nežádal odběr biologického materiálu (krve nebo moči) ani lékařské vyšetření. Čtyřicetiletý řidič osobního motorového vozidla značky Mercedes, který dopravní nehodu zavinil, se rovněž podrobil tomuto odbornému měření na alkohol s negativním výsledkem. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na obou vozidlech a na sloupu veřejného osvětlení s celkovou vyčíslenou škodou ve výši 310.000,- Kč, ke zranění osob nedošlo. Případ je nadále v šetření.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě-Kateřinkách

Dne 15.10.2009 v době kolem 17:45 hod. řídila žena ročníku narození 1985 z Dolního Benešova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia combi, se kterým jela po hlavní silnici ulice Rolnické v Opavě-Kateřinkách, a to ve směru jízdy od ulice Vrchní směrem ke křižovatce s místní komunikací ulice Antonína Sovy. Z důvodu odbočování vlevo do sídliště ulice Antonína Sovy zastavila u středu vozovky se zapnutým levým ukazatelem změny směru jízdy a dávala přednost v jízdě protijedoucím vozidlům. Za ní dojíždějící muž ročníku narození 1956 z Opavy s motorovým vozidlem tovární značky Ford Transit nedodržel bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly, kdy přední části vozidla Ford narazil do zadní části automobilu Škoda Felicia. Po nehodě řidič Fordu Tranzit na chvíli zastavil, poté však z místa nehody odejel. Zhruba po 10 minutách se tento třiapadesátiletý muž dostavil zpět na místo dopravní nehody pěšky. U řidičky vozidla Škoda Felicia byla provedena dechová zkouška analyzátorem alkoholu v dechu značky Dräger s negativním výsledkem. Toto odborné měření na alkohol bylo provedeno i u řidiče vozidla Ford Tranzit s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,38 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k pozitivnímu výsledku byl tento muž poučen, že se jedná o odborné vyšetření a za účelem zajištění objektivity měření bude dechová zkouška provedena opakovaně, s čímž souhlasil. Opakované dechové zkoušky rovněž vyzněly pozitivně s naměřenými hodnotami 1,09 promile a 1,11 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění osob nedošlo, celková škoda na havarovaných vozidlech činí 50.000,- Kč a případ je nadále v šetření.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 15.10.2009 v 00:20 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava zajištěn v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě muž ročníku narození 1968 z Opavy, který v silně podnapilém stavu v prodejních prostorách, bez finanční úhrady, zkonzumoval zboží v hodnotě 75,- Kč. Vzhledem k jeho podnapilosti (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager prokázala hodnotu 1,79 promile alkoholu v jeho dechu) byl dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 14.10.2009 v 23:50 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě zajištěn ve vestibulu železniční stanice ČD Opava- východ na ulici Jánské v Opavě muž ročníku narození 1939 z Opavy, který zde v silně podnapilém stavu ležel na zemi, nebyl schopen chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a tímto svým jednáním budil veřejné pohoršení kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Věc je šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do prodejny na ulici Nákladní v Opavě – neznámý pachatel

V době od 18:00 hod. dne 14.10.2009 do 07:00 hod. dne 15.10.2009 neznámý pachatel po předchozím rozbití skleněné výplně vstupních dveřích vnikl do prodejny voda-plyn-topení v areálu společnosti Commert na ulici Nákladní v Opavě, ze které odcizil pokladnu značky Sanyo v hodnotě 5 000,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 1 200,- Kč, kdy na poškozených vstupních dveřích vznikla škoda ve výši 3 000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1947 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 9.200,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě pro trestný čin „Krádež“.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Otické v Opavě – neznámý pachatel

V době od 18:00 hod. dne 14.10.2009 do 07:30 hod. dne 15.10.2009 neznámý pachatel spáchal na parkovišti u městského hřbitova na ulici Otické v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že po vypáčení a rozbití skleněné výplně zadních dveří vnikl do motorového vozidla značky Renault Master, ze kterého odcizil vrtací kladivo značky Duss šedé barvy v hodnotě 3.000,- Kč, aku vrtačku značky Black end Decker oranžové barvy v hodnotě 2.000,- Kč a aku vrtačku zelené barvy v hodnotě 500,- Kč, kdy na zařízení vozidla vznikla škoda v celkové výši 7.500,- Kč. Soukromé opavské firmě tak byla způsobena celková škoda ve výši 13.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.


Vloupání do sklepního boxu na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné době od 4.10.2009 do 15.10.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Zeyerové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení petlice vnikl do sklepního boxu v jednom z panelových domů, ze kterého odcizil dámské sjezdové carvingové lyže značky Blizard bílé barvy o výšce 158 cm se starším vázáním a hůlkami v hodnotě 2.000,- Kč, dámské lyžáky značky Nordica černé barvy v hodnotě 2.500,- Kč a dámské kolečkové brusle značky Fila bílé barvy v hodnotě 2.000,- Kč, kdy vypáčením petlice způsobil škodu ve výši 100,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1971 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 6.600,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky z batohu v šatně firmy na ulici Pivovarské v Opavě – neznámý pachatel

Dne 15.10.2009 v době od 08:00 hod. do 12:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Pivovarské v Opavě trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že z volně přístupné šatny firmy Archaia odcizil z volně odloženého batohu dámskou látkovou peněženku v hodnotě 150,- Kč, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti 150,- Kč, 4 Eura (100,- Kč), 5 švédských korun (10,- Kč), 2 stravenky Menu Servis v hodnotě 120,- Kč, 4 stravenky do hotelu Koruna v hodnotě 200,- Kč, IN karta ČD v hodnotě 330,- Kč, čipová karta ČSAD Havířov nabitá na částku 150,- Kč, různé osobní doklady a platební karta, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1989 z Ostravy způsobena celková škoda ve výši 1.210,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola na ulici Dvořákové v Opavě-Malých Hošticích – neznámý pachatel

Dne 15.10.2009 v době kolem 19:30 hod. neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil od zděného oplocení jednoho z rodinných domů na ulici Dvořákové v Opavě, městské části Malé Hoštice neuzamčené závodní pánské horské jízdní kolo značky Lampiere oranžové barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1975 z Opavy způsobena škoda ve výši 45.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava

V době od 05:00 hod. do 07:00 hod. dne 15.10.2009 proběhla na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce s označením „X“ (zaměřená na vše v oblasti BESIPu), které se zúčastnilo 18 opavských policistů, kteří zkontrolovali 117 motorových vozidel a zjistili 13 dopravních přestupků.


Poškození telefonního kabelu v obci Velké Heraltice – neznámý pachatel

Dne 15.10.2009 na základě oznámení pracovníka společnosti Telefonica O2 a na podkladě vyčíslené škody policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení“ z nedbalosti, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že ve dnech 20.-21.8.2009 v místě zvaném pod Horeckým potokem v obci Velké Heraltice, při výkopových pracích, přetrhl nezjištěným zemním strojem telefonní kabel (telefonní vedení ke stanicím v obci Velké Heraltice, část Sádek), kdy tímto způsobil společnosti Telefonica O2 Czech Republic a.s. Praha přímou škodu na materiálu ve výši 7.529,- Kč, kdy náklady na nutnou opravu jsou ve výši 36.226,- Kč, celkově tedy způsobil uvedené společnosti škodu ve výši 43.755,- Kč.


Dopravní nehodovost

Dne 15.10.2009 došlo v okrese Opava k 6-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých bylo 6 osob zraněno lehce a 2 muži řídili motorová vozidla po předchozím požití alkoholických nápojů. Hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí byla odhadnuta na částku ve výši 530.000,- Kč.


Vloupání do šatny tělocvičny ZŠ Šrámková v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Dne 16.10.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1980 z Ostravy byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, neboť na podkladě oznámení, ohledáním místa činu a zjištěných skutečností je zřejmé, že dne 15.10.2009 v době od 20:15 hod. do 21:30 hod. neznámý pachatel vnikl po vypáčení petlice do šatny tělocvičny Základní školy Šrámkova v Opavě-Kateřinkách, kdy z náprsní kapsy odložené bundy odcizil pánskou černou koženou peněženku v hodnotě 600,- Kč, ve které se nacházely 3 platební karty a finanční částka na hotovosti 1.500,- Kč a dále z kapsy kalhot odcizil 2 klíče od osobního motorového vozidla značky Renault Megane v hodnotě 3.000,- Kč, kdy za pomocí těchto klíčů si otevřel toto vozidlo, které bylo zaparkováno poblíž budovy tělocvičny na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách, ze kterého odcizil doklady k vozidlu, čímž byla poškozenému oznamovateli způsobena celková škoda ve výši 5.100,- Kč. Dále v místnosti šatny tělocvičny odcizil kožené pouzdro v hodnotě 200,- Kč z opasku odložených kalhot s mobilním telefonem značky Sony Ericsson K550i černé barvy v hodnotě 2.000,- Kč a dále odcizil z náprsní kapsy bundy pánskou hnědou koženou peněženku v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovosti 200,- Kč, s osobními doklady a doklady k vozidlu a s platební kartou, čímž byla muži ročníku narození 1981 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 2.600,- Kč. Ve stejné době a na stejném místě dále odcizil z kapsy odložených kalhot mobilní telefon značky Nokia 6021i černé barvy v hodnotě 2.000,- Kč, ke škodě mladíka ročníku narození 1993 z Velkých Hoštic, dále odcizil 200,- Kč z kapsy kalhot muže ročníku narození 1957 z Opavy-Kateřinek a z volně odloženého batohu odcizil různé osobní doklady a finanční částku na hotovosti ve výši 2.500,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1969 z Opavy. Celková škoda byla vyčíslena na částku ve výši 12.400,- Kč.

vytisknout  e-mailem