Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.12.2011

Opava - Kravařští policisté pomohli dezorientovanému Rakušanovi a další ...(14 případů) 

Řidič z místa dopravní nehody odešel

K dopravní nehodě došlo 14.prosince 2011 v 16:50 hodin v obci Hať na ulici Lipové. Třiapadesátiletý muž z Hlučínska řídil po této ulici, ve směru jízdy k hraničnímu přechodu, osobní automobil tovární značky Renault Thalia. Pně se však nevěnoval řízení svého vozidla a přední částí vozu narazil do přední části vozidla Škoda Octavia, zaparkovaného v protisměru při levém okraji vozovky. Vozidlo Škoda Octavia zaparkovala v protisměru silnice šestatřicetiletá žena z Hlučínska. Vzhledem k tomu, že řidička porušila ustanovení § 25 odst. 1 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, dopravní policisté s ní tento přestupek vyřešili na místě dopravní nehody domluvou. Dle tohoto ustanovení smí řidič vozidla na silnici zastavit a stát jen vpravo ve směru jízdy, co nejblíže k okraji pozemní komunikace.
Řidič po střetu obou vozidel svůj vůz uzamkl a nechal ho v původním postavení po dopravní nehodě. Poté z místa nehody odešel pryč. Krátce nato ho vypátrali hlučínští policisté a převezli ho na místo dopravní nehody. Jmenovaného následně vyzvali k podrobení se odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. V pětiminutových intervalech byly řidiči postupně naměřeny hodnoty 0,60 promile alkoholu, 2,33 a 2,58 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že mezi jednotlivými dechovými zkouškami byl rozdíl vyšší deseti procent, policisté řidiče vyzvali k odbornému lékařskému vyšetření, což bezdůvodně odmítl. Dopravním policistům sdělil, že alkoholické nápoje požil až po nehodě. Navíc policistům nepředložil řidičský průkaz. Dechová zkouška řidičky byla negativní. Při této nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla vyčíslena na částku 60.000,- Kč.  
Věc je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu. 
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 14.prosince 2011 celkem čtyři dopravní nehody, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 268.000,- Kč.
  
Hlučínští policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném vozidle Škoda Octavia
Hlučínští policisté zahájili dne 14.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se dopustil v době od 13.prosince 19:00 hodin do 14.prosince 2011 06:30 hodin v Hlučíně na ulici Dukelské. Na tomto místě se neoprávněně a nezjištěným způsobem zmocnil zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, registrační značky OVZ 37-52, roku výroby 1999, barvy tmavě šedé. V nádrži vozu bylo tou dobou dvacet pět litrů nafty. Jedná se o automobil, který byl standardně vybaven. Markantem může být v přední části vyhnutá ochranná plastová lišta dveří. Dále, na voze schází plastová lišta ve spodní části předního nárazníku a pravý zadní nárazník je poškrábaný. Odcizením vozidla způsobil neznámý pachatel čtyřiasedmdesátiletému muži z Ostravy škodu ve výši 80.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili hlučínští policisté po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Věci odcizil z nezajištěného vozidla
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 14.prosince 2011 v době od 9:00 hodin do 09:40 hodin v Hlučíně v areálu Základní školy na ulici Hornické. Z palubní desky zde zaparkovaného avšak řádně nezajištěného motorového vozidla tovární značky Mercedes Vito odcizil mobilní telefon značky LG a autorádio značky Sencor. Ze zadního úložného prostoru pak pachatel ještě sebral úhlovou brusku a dvě vrtačky, značek Makyta. Jedné hlučínské společnosti tím neznámý pachatel způsobil škodu v celkové výši 26.500,- Kč. K poškození vozidla nedošlo.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež.
Odcizil měděné kabely
K případu došlo v nočních hodinách ze 13. na 14.prosince 2011 v obci Branka u Opavy na ulici Požární. Neznámý pachatel vnikl na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, který je právě v rekonstrukci a není obyvatelný. Z pozemku následně odcizil šedesát metrů měděného čtyřžílového kabelu (o průměru 20 mm), který byl natažen mezi volně stojícím elektrickým rozvaděčem a elektrickou míchačkou a okružní pilou. Z tohoto pozemku pachatel také odcizil i dalších čtyřicet metrů měděného čtyřžílového kabelu (o průměru 13 mm), který byl natažen mezi volně stojícím elektrickým rozvaděčem a rozvaděčem umístěným na garáži u domu. Odcizením kabelů způsobil neznámý pachatel pětadvacetiletému muži z Opavy celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež.
Vloupání do rodinného domu v Kravařích
Kravařští policisté zahájili dne 14.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 14.prosince 2011 v době kolem 01:20 hodin v Kravařích na ulici Hraniční. Nezjištěným způsobem vnikl uzavřenými, neuzamčenými vstupními dveřmi, které jsou z vnější strany opatřeny koulí, do předsíně a poté i do vstupní haly rodinného domu. Následně pachatel z kapsy zimní bundy, která visela na věšáku v hale, odcizil osobní doklady jednapadesátiletého muže. Poté pachatel vystoupil po dřevěném schodišti do prvního patra domu, odkud odcizil dámskou koženou kabelku, černé barvy, která byla zavěšena na dveřích vestavěné skříně. Padesátiletá žena měla v odcizené kabelce dva mobilní telefony značek Nokia, svazek klíčů a černou dámskou peněženku. V peněžence měla okradená žena své osobní doklady, dále finanční hotovost 250,- Kč, čtyři stravenky, slevové karty do několika obchodních domů a dvě platební karty. Odcizením věcí způsobil neznámý pachatel shora jmenovaným celkovou škodu ve výši 3.570,- Kč.
Vloupání do rodinného domu v obci Kobeřice
K druhému případu vloupání do rodinného domu, který šetří kravařští policisté, došlo v noční době ze 13. na 14.prosince 2011 v obci Kobeřice na ulici Příkopy. Neznámý pachatel vnikl na částečně oplocený pozemek v současnosti neobývaného rodinného domu. Nezajištěným sklepním oknem následně vnikl do sklepních prostor domu. Sklepem pachatel prošel a po vypáčení dveří vedoucích ze sklepa, vnikl do chodby v přízemí. Z místnosti dětského pokoje poté odcizil počítačovou jednotku (monitor a klávesnici) v předběžné hodnotě 3.500,- Kč. Poškozením zařízení domu způsobil pachatel navíc škodu ve výši 500,- Kč, to vše šestačtyřicetiletému muži z Kravařska.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Objasnění případu okradeného barmana
Opavští policisté sdělili dne 12.prosince 2011 dvaatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 3.prosince 2011 krátce po sedmé hodině ráno v opavské herně na ulici Ostrožné. Nezajištěnými dveřmi měl vniknout do herny, kde měl využít toho, že za barem na lehátku spal obsluhující, čtyřiatřicetiletý muž z Opavy. Podezřelý muž mu měl odcizit na pultu odložený MP 3 přehrávač značky Philips a z neuzamčeného šuplíku mu měl sebrat finanční hotovost ve výši 17.500,- Kč. Případ objasnili policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě. 
Kabelku odcizil z opavského klubu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Těchto skutků se dopustil dne 14.prosince 2011 v době od 02:40 hodin do 03:15 hodin v opavském klubu na ulici Otické. Z boxu určeného k sezení hostí odcizil zde volně odloženou dámskou kožešinovou kabelku, hnědé barvy, v hodnotě 700,- Kč. Čtyřiatřicetiletá žena z Holešova měla v odcizené kabelce mobilní telefon značky Nokia, diář, černé dámské kožené rukavice, dva svazky klíčů, flash disk (o velikosti 8 GB) a dámskou koženou peněženku, červené barvy, v hodnotě 700,- Kč. V peněžence měla poškozená žena své osobní doklady, finanční hotovost 2.500,- Kč a platební kartu. Shora jmenované způsobil neznámý pachatel odcizením kabelky celkovou škodu ve výši 6.500,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Pokus vloupání do restaurace na ulici Wolkerové v Opavě
K pokusu vloupání do opavské restaurace na ulici Wolkerové došlo v nočních hodinách ze 13. na 14.prosince 2011. Na pozemek této restaurace vnikl neznámý pachatel po předchozím překonání 170 cm vysokého oplocení. Poté vypáčil a následně také rozbil jedno z oken, kterým do restaurace vnikl. Vnitřní prostory této provozovny sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, rozbitím okna způsobil majiteli restaurace, šestatřicetiletému muži Opavy, škodu ve výši 1.500,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Požár chaty v obci Pustá Polom
Požár chaty nacházející se na ulici Na Kůty v obci Pustá Polom byl nahlášen prostřednictvím tísňového volání linky 150 dne 14.prosince 2011 ve 14:40 hodin. Na místo ihned vyrazili členové Hasičského záchranného sboru Opava spolu se členy Sboru dobrovolných hasičů z obce Hrabyně, kteří požár uhasili. Šetřením vyšetřovatele opavských hasičů a policistů opavského obvodního oddělení bylo na místě zjištěno, že padesátiletý majitel nemovitosti téhož dne, tedy dne 14.prosince 2011 ve 12:40 hodin zatopil v chatě v kamnech na tuhá paliva. Následně došlo k úletu žhavých jisker z topeniště kamen a poté k zahoření deky a následnému zahoření dřevěné chaty, částečně vyzděné. Vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava si věc na místě převzal do své kompetence. Jako příčinu požáru určil úlet žhavých jisker z topeniště kamen. Majitel chaty sice utrpěl v důsledku požáru drobné zranění, oděrky na ruce, avšak příjezd rychlé lékařské pomoci na místo nežádal. K dalšímu zranění osob nedošlo. Hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 100.000,- Kč. V důsledku požáru došlo ke shoření celé chaty.
Byla přistižena při krádeži zboží v prodejně oděvů

Opavští policisté zahájili dne 14.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelá čtyřiatřicetiletá žena z Karviné.
Shora uvedeného skutku se měla podezřelá žena dopustit den 14.prosince 2011 kolem půl druhé odpoledne v prodejně oděvů nacházející se v komplexu obchodů na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách. Z prodejny měl odcizil jedny oteplovačky, dvě balení dětských slipů, pánské rukavice, tři dětská pyžama, taky dámskou halenku a boty, vše v celkové hodnotě 5.138,- Kč. Odcizené zboží měla v kabince vložit do přichystané igelitové tašky, kterou měla předtím v kabelce, a následně projít pokladnami bez zaplacení. Za pokladnami ovšem podezřelou ženu zastavil zaměstnanec ostrahy prodejny a na místo přivolal Policii České republiky. Policisté následně po provedení procesních úkonů vrátili odcizené zboží nepoškozené zpět do prodeje. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Dvě platební karty odcizil z příruční tašky
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 14.prosince 2011 v době od 15:30 hodin do 15:55 hodin v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě. Devětatřicetiletému muži z Rychnova nad Kněžnou pachatel odcizil z jeho příruční tašky, kterou měl přehozenou přes rameno, dvě platební karty.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Kravařští policisté poskytli potřebnou pomoc dezorientovanému Rakušanovi
Dne 14.prosince 2011 v odpoledních hodinách zastavil hlídku kravařských policistů jednasedmdesátiletý občan Rakouska, bytem ve Vídni, aby se zeptal na cestu. Muž hovořil německy, cestoval v osobním automobilu tovární značky Opel a ptal se na cestu k viaduktu v Kravařích. Tou dobou nepůsobil muž nijak zmateně ani dezorientovaně. Policisté mu podali potřebné informace a rozloučili se.
Téhož dne v době kolem 19:00 hodin telefonicky oznámil, na policejní služebnu v Kravařích, osmadvacetiletý muž ze Štěpánkovic, že se v obci Štěpánkovice, části Svoboda, na ulici Vlčoch pohybuje zmatený občan Rakouska. Na místo ihned vyrazili kravařští policisté, kteří cizince vyzvali, aby je následoval na Obvodní oddělení PČR v Kravařích. Muž jejich výzvě vyhověl.
Na policejní služebně kravařští policisté zjistili, že se skutečně jedná o shora jmenovaného. Přestože policisté zajistili potřebný překlad do němčiny (policista, který hovoří plynulou němčinou, přivedl na služebnu i svého německy hovořícího otce), nebyl cizinec schopen, prostřednictvím zajištěného překladu, vysvětlit, co nebo koho zde vlastně hledá. Muž hledal jeden z okrsků ve Vídni, neustále si myslel, že je na území Rakouska, nerozeznával skutečnost, že se v současné době nachází na území České republiky. Muž si ani nepamatoval své osobní údaje, údaje o bydlišti či rodině. Kravařští policisté proto provedli potřebná opatření, cestou odboru mezinárodních vztahů se sídlem v Mikulově - Drasenhofenu požádali o prověrku v místě bydliště cizince, v Rakousku. Cestou rakouské policie byla poté kontaktována rodina tohoto muže.
Vzhledem k výše uvedenému zmatenému stavu Rakušana, policisté z obavy o jeho zdraví, přivolali na policejní služebnu vozidlo rychlé lékařské pomoci. Následně byl cizinec sanitním vozidlem převezen k vyšetření do opavské nemocnice. Po provedených vyšetřeních byl poté hospitalizován, a to dne 15.prosince 2011 krátce po půlnoci, na jednom z oddělení Psychiatrické léčebny v Opavě. Kolem půl druhé hodiny v noci se pak na policejní služebnu v Kravařích dostavil syn shora jmenovaného. Vyzvedl si svého otce z léčebny a rovněž si přezval i jeho motorové vozidlo, které tou dobou stálo zaparkováno před policejní služebnou v Kravařích. Celá rodina vycestovala z Kravař zpět do Rakouska v době kolem 04:30 hodin dne 15.12.2011.
Je třeba dodat, že policista Obvodního oddělení PČR v Kravařích spolu se svým otcem, v rámci zajištění potřebného překladu do jazyka německého, doprovázeli Rakušana jak na vyšetření do opavské nemocnice, tak i do léčebny. Oba byli s cizincem i ve chvíli, když ho z léčebny propouštěli domů. 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem