Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.11.2010

Opava - Bezpečnostní opatření při konání fotbalového utkání a další události (10 případů) 

Řídil motorové vozidlo, ačkoli to měl rozhodnutím správního orgánu zakázáno
Opavští policisté, členové skupiny dopravních nehod, provedli dne 14.listopadu kolem půl deváté ráno silniční kontrolu nákladního automobilu VW LT 28, jedoucího po místní komunikaci mezi obcemi Březovou a Větřkovicemi. Jako řidič vozidla byl zjištěn osmatřicetiletý muž z obce na Opavsku. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,60 promile alkoholu, po pěti minutách pak stejná hodnota 0,60 promile alkoholu v jeho dechu. Následně byl řidič policistou vyzván k opakovanému měření, se kterým souhlasil. Vzhledem k tomu, že výsledek třetího měření měl hodnotu 0,52 promile alkoholu v jeho dechu, což byl rozdíl mezi hodnotami větší než 10 procent, byl vyznán i k odbornému lékařskému vyšetření, což odmítl. Shora jmenovaný navíc policistům nepředložil řidičský průkaz, a to se zdůvodněním, že ho nechal ve svém soukromém vozidle. Policisté ale lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že má rozhodnutím správního orgánu Odboru dopravy Magistrátu města Opavy z měsíce července tohoto roku vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to do měsíce července roku 2011.
Dopravní policisté případ šetří jako podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Pokus vloupání do rodinného domu na ulici Ruské v Opavě
Neznámý pachatel se dne 12.listopadu kolem osmnácté hodiny pokusil vloupat do rodinného domu na ulici Ruské v Opavě – Kylešovicích. Vnikl na oplocený pozemek rodinného domu, kde se poté pokusil ve dvou případech páčením zámků dveří do tohoto domu vniknout, což se mu ale nepodařilo. Přesto dvaapadesátileté majitelce domu způsobil poškozením zámků dveří škodu ve výši 4.800,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přečiny porušování domovní svobody a krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Rozbil okno rodinného domu v obci Hněvošice
K případu došlo v nočních hodinách z 13. na 14.listopadu v obci Hněvošice na ulici Severní. Neznámý pachatel vhodil do skleněné výplně plastového dvoudílného okna, umístěného v prvním patře rodinného domu, dosud nezjištěný předmět. Tím způsobil díru v pravém horním rohu okna a praskliny přes celý povrh vnější části skleněné výplně okna. Pětapadesátileté majitelce domu způsobil pachatel škodu ve výši 6.000,- Kč.
Kravařští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Husové v Opavě
Neznámý pachatel se dne 14.listopadu v době od 00:30 hod. do 09:30 hod vloupal do osobního automobilu VW Passat, zaparkovaného na parkovišti přiléhajícího k ulici Husové v Opavě. Pachatel rozbil okno pravých předních dveří a vnikl dovnitř. Z vozidla poté demontoval a následně odcizil konzoli GPS navigace v kombinaci s rádiem a CD přehrávačem, originálního dílu VW, zabudovaného ve středovém panelu palubní desky, v hodnotě 70.000,- Kč. Z přihrádky pod volantem pak ještě odcizil osvědčení o registraci uvedeného vozu. Třiačtyřicetiletému majiteli vozidla tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 80.000,- Kč, přičemž 10.000,- Kč z této částky je hodnota poškození automobilu.  
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Vřesina
Pětatřicetiletý muž z Hlučína 14.listopadu v dopoledních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že v lesním porostu na katastru obce Vřesiny nalezl dělostřelecký granát, ráže 122 mm, a šest dělostřeleckých min, ráže 82 mm. Na místo se dostavili hlučínští policisté a také policejních pyrotechnik, který si následně nalezenou munici převzal ke zneškodnění.  
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Darkovičky
Druhý nález munice pocházející z II. světové války telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, také 14.listopadu v dopoledních hodinách, devatenáctiletý muž z Hlučína. Dva puškové granáty, ráže 45 mm (německé výroby) nalezl v lesním porostu na katastru obce Hlučína – Darkoviček. I zde dorazili na místo hlučínští policisté i policejní pyrotechnik, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění.  
Bezpečností opatření při konání fotbalového utkání
Dne 14.listopadu v odpoledních hodinách proběhlo v Kravařích fotbalové utkání mezi týmy FC Kravaře a FC Dolní Benešov. Do bezpečnostního opatření bylo nasazeno 5 policistů Obvodního oddělení PČR Kravaře. Policisté ale na místě zjistili, že má dojít k hromadné rvačce fanoušků Kravař a Dolního Benešova. Proto byly prostřednictvím operačního střediska Územního odboru policie Opava povolány posily, a to 10 policistů z opavského obvodního oddělení, 3 služební psovodi a také 34 policistů z Pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. V průběhu utkání pak policisté prováděli monitoring obou táborů fanoušků a získané informace vyhodnocovali. Po skončení utkání hrozil na ulici Alejní před stadionem střet obou táborů fanoušků, proto zasahující policisté tyto skupiny od sebe oddělili. Šest osob poté předvedli ke zjištění totožnosti na policejní služebnu v Kravařích. Po provedení procesních úkonů policisté osoby propustili. Nasazením policejních sil tak bylo zabráněno narušení veřejného pořádku. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo.
Silně podnapilý muž napadal projíždějící cyklisty
Hlučínští policisté zajistili 14.listopadu krátce po jedenácté hodině v Hlučíně na ulici Celní v prostorách u štěrkovny muže z Frýdku – Místku. Ten v silně podnapilém stavu opakovaně fyzicky napadal kolem jedoucí cyklisty. Cyklisty napadal i v době příjezdu policejní hlídky. Než policisté jmenovaného zajistili, předcházelo tomu z jejich strany použití donucovacích prostředků, konkrétně hmatů a chvatů. Podnapilý muž totiž ani přes opětovnou výzvu svého protiprávního jednání nezanechal. Vzhledem k tomu, že mu policisté přístrojem Drager naměřili hodnotu 2,57 promile alkoholu v dechu, muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo.
Hlučínští policisté věc šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle 14.listopadu jednu dopravní nehodu, při které nedošlo ke zranění žádné osoby. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 30.000,- Kč.
 
Požár rodinného domu v Hlučíně - Bobrovníkách
Devětadvacetiletý muž z Hlučína 14.listopadu kolem třiadvacáté hodiny telefonicky oznámil na tísňovou linku 150 požár ve svém rodinném domě na ulici Křivé v Hlučíně – Bobrovníkách. Na místě zasahovali členové Hasičského záchranného sboru Hlučín a členové Jednotek dobrovolných hasičů z obcí Darkoviček a Bobrovníků. Požár vypukl v prostorách koupelny v druhém nadzemním podlaží rodinného domu a šířil se do půdního prostoru. Vyšetřovatel opavských hasičů na místě vyloučil cizí zavinění a jako příčinu požáru určil technickou závadu na elektroinstalaci bodového světla ve stropě koupelny. Shora jmenovanému byla způsobena hmotná škoda odhadem ve výši 30.000,- Kč. V době požáru se v domě nacházel oznamovatel spolu s manželkou a jejich dcerou. Ke zranění žádného z nich nedošlo. Šetření byli přítomni také hlučínští policisté.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem