Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.12.2011

Opava - Kravařští policisté vypátrali pohřešovaného Poláka a další události (19 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě

Dopravní policisté provedli, v rámci dopravně bezpečnostní akce, dne 12.prosince 2011 krátce po šesté hodině ráno v Opavě na ulici Polní silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Vozidlo řídil, ve směru jízdy od ulice Polanové, šestadvacetiletý muž z Opavy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byly s odstupem pěti minut naměřeny dvě shodné hodnoty 0,40 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Shora jmenovaného totiž dopravní policisté zastavili na ulici Polní z důvodu, že po ulici Těšínské, po které svůj vůz řídil, než byl policisty zastaven na ulici Polní, jel rychlostí 80 km/h. V daném úseku je povolena rychlost jízdy nejvýše do 50 km/h.
Podnapilý řidič na ulici Přemyslovců v Opavě
Další silniční kontrola, kterou provedli dopravní policisté v rámci dopravně bezpečností akce, se uskutečnila téhož dne kolem sedmé hodiny ráno v Opavě na ulici Přemyslovců. Na této ulici policisté zastavili a následně kontrolovali osobní automobil tovární značky Škoda Fabia, které řídil třiačtyřicetiletý muž z Opavy. I tento řidič se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,63 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,61 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. I tomuto řidiči dopravní policisté na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 12.prosince 2011 celkem pět dopravních nehod, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěly tři osoby lehká zranění, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 288.000,- Kč.
Hlučínští policisté vypátrali muže, na kterého byl vydán soudní příkaz k jeho zatčení
Hlučínští policisté zadrželi dle trestního řádu dne 11.prosince 2011 krátce po poledni v Hlučíně na ulici Opavské u prodejny Billa třicetiletého muže z Hlučínska. Na tohoto muže vydal Okresní soud Opava v měsíci září tohoto roku příkaz k jeho zatčení. Vzhledem k tomu, že zadržený muž byl v silně podnapilém stavu a měl tržnou ránu na hlavě, kterou si způsobil sám vlivem své podnapilosti, policisté ho ještě před umístěním do policejní cely na policejní služebně v Hlučíně, převezli k ošetření na chirurgickou ambulanci ostravské nemocnice. O zatčení shora jmenovaného policisté vyrozuměli opavský soud. Následujícího dne, dne 12.prosince 2011, v ranních hodinách policisté zadrženého muže eskortovali k soudci Okresního soudu Opava.
Peněženku se dvěma platebními kartami odcizil v průběhu návštěvy v bytě
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Tohoto skutku se dopustil dne 10.prosince 2011 v době od 14:00 hodin do 14:30 hodin v bytě domu na ulici Dr. E. Beneše v Hlučíně. Jako jeden z řad pozvaných návštěvníků do tohoto bytu odcizil z kabelky položené na počítačovém stole v obývacím pokoji peněženku, bez hodnoty. Čtyřiačtyřicetiletá žena, majitelka bytu, měla v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 350,- Kč a dvě platební karty, i s přiloženými PIN kódy k těmto kartám. Okradená žena téhož dne zjistila, že jí neznámý pachatel pomocí jedné z odcizených platebních karet provedl dva neoprávněné výběry finanční hotovosti, tyto v celkové výši 1.900,- Kč.  
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie české republiky v Hlučíně.
Tři sta šedesát litrů motorové nafty odcizil z nádrží tří nákladních vozidel
K případu došlo v době od 8.prosince do 12.prosince 2011 v Hlučíně na ulici Opavské v areálu Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky (dále ZÚ HZS ČR). Neznámý pachatel po předchozím uvolnění vypouštěcích šroubů palivových nádrží tří zde zaparkovaných nákladních vozidel tovární značky Praga z nádrží odcizil celkem 360 litrů motorové nafty, v celkové hodnotě 11.880,- Kč, ke škodě shora uvedeného útvaru. K poškození nádrží vozidel nedošlo.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 12.prosince 2011 v době od 11:00 hodin do 11:40 hodin v Hlučíně na parkovišti přiléhajícímu k ulici Písečné u Kulturního domu. Na zde zaparkovaném nákladním automobilu tovární značky Iveco pachatel poškodil zámek levých dveří a poté poškodil i trojúhelníkové okno pravých dveří, kterým následně do vozu vnikl. Z vozidla odcizil batoh, taštičku s osobními doklady a s doklady od vozidla, dále svazek klíčů a finanční hotovost 400,- Kč, vše v celkové hodnotě 700,- Kč, ke škodě dvaatřicetiletého muže z Karviné.
V odcizeném batohu se dále nacházela také finanční hotovost 14.571,- Kč. Odcizením této hotovosti spolu s poškozením zařízení vozidla v hodnotě 2.500,- Kč způsobil neznámý pachatel škodu jedné ostravské společnosti.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Křovinořez odcizil z pozemku zahradní chaty
Hradečtí policisté zahájili dne 12.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to v době od 28.listopadu do 11.prosince tohoto roku v obci Branka u Opavy na ulici Havlíčkové. Po překonání oplocení se dostal na pozemek jedné ze zahradních chatek. Z neuzamčené plechové boudy sloužící jako sklad pracovního nářadí následně odcizil křovinořez značky Stihl, oranžové barvy, a tašku, která obsahovala náhradní strunový segment a doklady ke křovinořezu. Dvaašedesátileté ženě z Hradce nad Moravicí způsobil neznámý pachatel škodu ve výši sedmi tisíc korun.
Kravařští policisté vypátrali pohřešovaného Poláka
Kravařští policisté vypátrali dne 11.prosince 2011 ve 20:20 hodin na autobusové zastávce na ulici Osmilány v obci Kobeřice muže polské národnosti, odpovídajícího popisu pohřešované osoby. Muž neměl u sebe žádný doklad totožnosti, navíc byl zmatený a dezorientovaný. Dle jím sdělených nacionálů byla provedena lustrace v policejních databázích, avšak s negativním výsledkem. Policisté proto jmenovaného předvedli ke zjištění jeho totožnosti na policejní služebnu v Kravařích. Jeho totožnost se následně policistům podařilo zjistit, a to ověřením prostřednictvím odboru mezinárodních vztahů, oddělení zahraničních vztahů v Chotěbuzi. Jednalo se o dvaatřicetiletého občana Polské republiky, bytem ve Krzanowicích. Tento muž byl veden v pátrání v informačních systémech Polské republiky a současně v informačních systémech států Schengenského prostoru (jehož členem je i Česká republika), jako pohřešovaný. Následně policisté informovali Národní centrálu v Praze, která vyrozumí polskou stranu a požádá o odvolání pátrání. Na žádost vypátraného muže a vzhledem k jeho psychickému stavu kravařští policisté vyrozuměli jeho bratra, který muže téhož dne krátce před půlnocí na policejní služebně v Kravařích vyzvedl.
Řidič vozidla se odmítl podrobit dechové zkoušce
Opavští policisté provedli dne 12.prosince 2011 v 09:50 hodin v Opavě na ulici Havlíčkové silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Hyundai. Vozidlo řídil devětačtyřicetiletý muž z Opavy, který se na výzvu policisty odmítl bezdůvodně podrobit odbornému měření pomocí přístroje Drager, ke zjištění, zda při jízdě anebo během jízdy nebyl ovlivněn požitím alkoholických nápojů. Následně se odmítl podrobit i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu, a to i přesto, že vlivem své silné podnapilosti upadl po vystoupení z vozidla na vozovku. Opavští policisté mu na místě silniční kontroly zakázali další jízdu s vozidlem. Řidičský průkaz mu nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Policisté věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Za tyto přestupky hrozí shora jmenovanému ve správním řízení peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu jednoho roku až dvou let.
Vloupání do rodinného domu
K případu vloupání do rodinného domu nacházejícího se na ulici Otáhalové v Opavě došlo v době od 10.prosince do 12.prosince 2011. Poté, co neznámý pachatel na neoplocený pozemek tohoto neobydleného, právě rekonstruovaného rodinného domu vstoupil, vnikl po otevření plastového okna do obývacího pokoje domu. Z různých místností domu následně odcizil ruční nářadí a elektrické prodlužovací kabely, v celkové hodnotě 25.000,- Kč, ke škodě dvou mužů z Opavska.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Odcizil kontejner
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v době od 10.prosince do 12.prosince 2011 v Opavě na ulici Těšínské. Z tamního parkoviště nacházejícího se naproti prodejny Auto Kelly odcizil kovový nákladní kontejner, šedé barvy (o rozměrech 4 m x 1,9 m x 2 m). Odcizený kontejner byl do tří čtvrtin naložen vyhořelou vatou. Devětadvacetiletému muži z Opavska tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 30.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Peněženku mu odcizil z bundy pověšené na věšáku v prodejně

Případ oznámil na policejní služebně v Opavě dne 12.prosince 2011 čtyřiašedesátiletý muž z Opavy. Neznámý pachatel mu dne 12.prosince 2011 v době od 17:00 hodin do 17:15 hodin odcizil z bundy volně odložené na věšáku v prodejně pánskou koženou peněženku. Oznamovatel měl v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 6.300,- Kč a platební kartu. Ke krádeži došlo v prodejně s oblečením, v komplexu obchodů nacházejícím se na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Požár bytu v obci Litultovice
Požár bytu domu v obci Lutultovice byl prostřednictvím tísňové linky čísla 150 nahlášen dne 12.prosince 2011 ve 13:12 hodin. Na místo požáru dorazili tři vozidla Hasičského záchranného sboru Opava a dále osádky vozidel Sboru dobrovolných hasičů z obcí Litultovic, Melče a Dolních Životi, jejichž členové požár uhasili. Na místě byli rovněž přítomni heraltičtí policisté a vyšetřovatel opavských hasičů, který jako iniciační zdroj zahoření bytu stanovil sálavé teplo infrazářiče, umístěného nad lednicí v místnosti bytu. Pětapadesátiletý majitel bytu se v době požáru v domě nenacházel. Ke zranění osob ani k jejich evakuaci nedošlo. Hmotná škoda na majetku byla předběžně vyčíslena na částku 100.000,- Kč. Případ si na místě převzal do své kompetence vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava.
Je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 12.prosince 2011 trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže z Vítkova, jako podezřelého ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit tím, že v době od 20.listopadu do 2.prosince tohoto roku mařil rozhodnutí soudu. Bez závažného důvodu totiž nenastoupil na výzvu Okresního soudu Opava trest odnětí svobody. A to i přesto, že si v polovině měsíce listopadu převzal do vlastních rukou (cestou pošty) výzvu k nástupu do Výkonu trestu odnětí svobody. V současné době se podezřelý muž ve věznici již nachází. Jedná se o muže s trestní minulostí.
Silně podnapilá žena ležela na parkovišti
Strážník Městské policie Hlučín dne 13.prosince 2011 kolem druhé hodiny ráno oznámil hlučínským policistům, že na parkovišti na autobusovém nádraží v Hučíně leží silně podnapilá žena. Dorazivší hlučínští policisté následně devětačtyřicetiletou ženu z Hlučína zajistili, a to vzhledem k tomu, že nebyla schopna vlastní chůze ani komunikace a svým stavem ohrožovala svůj život a zdraví a navíc také bezpečnost a plynulost silničního provozu. Poté policisté ženu převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Žena nebyla schopna se ani po opakovaných pokusech podrobit dechové zkoušce.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupky proti veřejnému pořádku a proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. 
Vloupání do skříně na pečivo
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 13.prosince 2011 v době kolem třetí hodiny ráno v Hlučíně – Darkovičkách na ulici Jandové. Po předchozím odstranění visacího zámku vnikl do plechové skříně na pečivo nacházející se u tamní prodejny potravin. Ze skříně následně odcizil pět plastových přepravek na pečivo, šest chlebů a sto osmdesát rohlíků, vše v celkové hodnotě 926,- Kč. Čtyřiačtyřicetileté ženě z Hlučína pachatel navíc odcizením visacího zámku způsobil pětisetkorunovou škodu.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
 
Je podezřelý z ublížení na zdraví a z výtržnictví

Opavští policisté zahájili dne 13.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví, z jejichž spáchání je podezřelý devětadvacetiletý muž z Olomouce.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 13.prosince 2011 v době kolem 01:40 hodin v opavském baru na ulici Olomoucké. Za přítomnosti pěti dalších osob měl fyzicky, a to údery pěstí do obličeje, napadnout devětatřicetiletého muže z Opavy. Napadený muž útokem utrpěl zranění (roztržení obočí a zlomeninu pravého kotníku), které si vyžádalo lékařské ošetření v opavské nemocnici, s předpokládanou dobou léčení osmi týdnů.
Neoprávněně užíval osobní automobil
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného užívání cizí věci. Těchto skutků se dopustil v době od 12.prosince 21:30 hodin do 13.prosince 2011 02:00 hodin v Opavě. Nezjištěným způsobem vnikl do osobního automobilu tovární značky Mercedes zaparkovaného na ulici Haškové. S tímto vozidlem následně ujel sto padesát metrů a poté jej odstavil na ulici Čajkovského před domem č. 49. Při jízdě pachatel na voze poškodil pravý přední alu disk a pneumatiku a navíc z předního panelu odcizil autorádio, s CD přehrávačem značky Sony, stříbrné barvy. Pětadvacetiletému muži z Opavy tím způsobil celkovou škodu ve výši 5.000,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem