Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 11.2.2013

Opava - Dva muži z Havířova se vloupali do prodejny v obci Kozmice a další...(6 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 11.02.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, při kterých byla způsobena celková škoda na majetku ve výši 50.000,- Kč.


Zadržení dvou mužů z Havířova při vloupání do prodejny v obci Kozmice

Dne 11.02.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“ spáchaného ve formě spolupachatelství, kterých se dopustili dva muži ročníku narození 1972 a 1984 z Havířova, okres Karviná tím, že dne 11.02.2013 v době kolem 01:40 hod. na ulici Hlavní v obci Kozmice po předchozí společné domluvě vypáčili dřevěné dveře na nákladové rampě místní prodejny Tempo a poté mladší z mužů vstoupil do vnitřních prostor prodejny, přičemž do sportovní látkové tašky vložil 37 krabiček cigaret různých značek a druhů, 14 kusů balení tabáku a peněženku s drobnými mincemi, vše v dosud neupřesněné hodnotě. Starší z mužů hlídal okolí, a to v automobilu, který byl zaparkován před prodejnou. Bezprostředně po spáchání shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru se na místo dostavila policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, přičemž k odcizení věcí z prostor prodejny nedošlo, poněvadž mladší z mužů při svém útěku vše v prodejně zanechal, avšak při útěku z prodejny za užití láhve vína poškodil-rozbil skleněnou výplň výlohy, kdy škoda zjevně převýší finanční částku 5.000,- Kč, vše ke škodě Obchodního družstva Tempo Opava.
Tento devětadvacetiletý muž se výše uvedeného protiprávního jednání dopustil i přesto, ačkoli byl za obdobný skutek v posledních 3 létech odsouzen a potrestán, a to rozsudky Okresních soudů v Karviné, pobočka Havířov, v Ostravě, v Novém Jičíně a ve Frýdku-Místku k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 5 roků, kdy byl v červenci roku 2012 podmíněně propuštěn se zkušební dobou do července roku 2018.
Zakročující hlučínská policejní hlídka zadržela staršího čtyřicetiletého muže v 02:00 hod. dne 11.02.2013, a to v přistaveném osobním automobilu bezprostředně u místa činu, mladší z mužů byl zadržen po svém útěku až v 04:15 hod. téhož dne, a to za velmi aktivní pomoci dvou opavských policejních psovodů se služebními psy jménem Kar a Brem. Tito psi vypracovali pachovou stopu a rovněž za pomocí stop ve sněhu policejní psovodi následovali utíkajícího muže od prodejny potravin v obci Kozmice přes pozemky rodinných domů, přes louky a pole až k obci Jilešovice, dále se za ním vydali přes pole i přebroděním potoku až na začátek Dolního Benešova, kdy za pomocí vysílaček zde už čekala další hlučínská policejní hlídka, která jej zadržela. Vše je předmětem dalšího šetření, kdy případná i jiná trestná činnost obou mužů je v prověřování a v prošetřování ze strany opavských kriminalistů ve spolupráci se svými kolegy z Karviné a z Ostravy.


Vykázání agresivní osoby ze společného obydlí na ulici Milady Horákové v Opavě

Dne 10.02.2013 v 19:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v jednom z bytů panelového domu na ulici Milady Horákové v Opavě muže ročníku narození 1965 z Opavy, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu v místě společného bydliště slovně a poté i fyzicky napadl svou družku (ženu ročníku narození 1963 z Opavy), kterou urážel hanlivými výrazy, tahal jí za vlasy a několikrát ji udeřil dlaní do obličeje a do těla. Vzhledem k tomu, že se shora jmenovaný muž choval agresivně i před přivolanými policisty, zakročující hlídka rozhodla o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.
DODATEK : Na základě dalšího prováděného šetření ze strany opavských policistů bylo zjištěno, že se jedná o opakované slovní a fyzické útoky ze strany sedmačtyřicetiletého muže, které již trvají od měsíce dubna roku 2012 a tyto jsou jednostranně vedeny proti jeho devětačtyřicetileté družce. Vzhledem k tomu, že důkladným posouzením, zejména za použití otázek SARA DN byla zjištěna přítomnost všech znaků domácího násilí a po zhodnocení rizika budoucího nebezpečí útoků proti životu a zdraví, lidské důstojnosti nebo zvlášť závažnému útoku proti lidské důstojnosti, lze důvodně předpokládat, že k takovému útoku dojde, bylo rozhodnuto o vykázání shora uvedeného agresivního muže na dobu 10 dnů ze společného bydliště, kdy mu dále byl na uvedenou dobu zakázán vstup do uvedeného domu a do jeho bezprostřední blízkosti. Vše je nadále v šetření.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Bílovecké v Opavě

V blíže neustanovené době od 15:15 hod. dne 08.02.2013 do 06:45 hod. dne 11.02.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Bílovecké v Opavě přečin „Krádež“ tím, že přesně nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, ze kterého odcizil doklady k automobilu a lékárničku v hodnotě 400,- Kč, přičemž škoda na zařízení vozidla nevznikla. Poškozené organizaci Charita Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 400,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky ve vlaku mezi Hradcem nad Moravicí a Opavou

Dne 09.02.2013 v době mezi 15:20 hod. a 15:30 hod. neznámý pachatel spáchal ve vlaku jedoucím z Hradce nad Moravicí do Opavy přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že poté, co poškozenému muži ročníku narození 1955 z Opavy-Kateřinek vypadla po zaplacení jízdného ve vlaku jeho peněženka černé barvy bez hodnoty, která obsahovala různé osobní doklady, platební kartu a finanční částku na hotovosti ve výši 467,- Kč, tak se této peněženky po jeho odchodu na WC ve vlaku zmocnil a způsobil mu tak celkovou škodu ve výši 467,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Jednadvacetiletý muž ze Služovic páchal v Opavě trestnou činnost

Dne 11.02.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se měl dopustit muž ročníku narození 1992 ze Služovic, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že :
1) začátkem měsíce února letošního roku vnikl po rozbití skleněných okenních luxferů se škodou ve výši 500,- Kč do skladu společnosti Inge spol. s r.o. Opava na ulici Stará silnice v Opavě, odkud odcizil mosazné komponenty pro výrobu svítidel (stínidla, klouby a spojky) balené v papírových krabicích v hodnotě 2.000,- Kč, které následně odevzdal v opavské sběrně druhotných surovin, čímž byla shora uvedené společnosti způsobena škoda ve výši 2.500,- Kč
2) v době kolem 14:00 hod. dne 11.02.2013 vnikl již dříve vytvořeným otvorem v okenních luxferech do skladu firmy Inge na ulici Stará silnice v Opavě, odkud se pokusil odcizit papírovou krabici s mosaznými zemnícími kontakty o váze 6,2 kg v hodnotě 500,- Kč, 24 kusů kovových armatur s chromovaným povrchem v hodnotě 500,- Kč a dvě kovové sprchovací hadice s chromovaným povrchem v hodnotě 500,- Kč, čímž byla poškozené společnosti Inge spol. s r.o. Opava způsobena celková škoda ve výši 1.500,- Kč, přičemž si tyto věci uschoval do svého batohu a při svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl přistižen zaměstnanci zmíněné firmy a následně byl zadržen přivolanou policejní hlídkou z Obvodního oddělení PČR v Opavě.
Jak bylo dále lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, tak se u jednadvacetiletého muže jedná o recidivu, poněvadž se shora popsaného jednání dopustil i přesto, ačkoli byl v posledních třech létech odsouzen a potrestán, a to rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z října roku 2012 mimo jiné pro přečin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 14 měsíců, kdy na základě usnesení Okresního soudu v Opavě ze začátku ledna letošního roku mu byl nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody v délce trvání 275 dnů prominut. Po zadržení ze strany zakročujících policistů byl shora uvedený muž umístěn v policejní cele Územního odboru Policie České republiky v Opavě, o čemž byla informována opavská Okresní státní zástupkyně a vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem