Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 11.12.2011-2.část

Opava - Požár budovy kotelny v hlučínských dřevařských závodech a další události (12 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě
Dopravní policisté provedli dne 11.prosince 2011 na silnic I. střídy č. 46 mezi obcemi Slavkovem a Opavou silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia. Vozidlo řídil, ve směru jízdy na Opavu, šestatřicetiletý muž z Ostravy. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. V pětiminutových intervalech byly jmenovanému postupně naměřeny hodnoty 1,35, 1,52 a 1,46 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil, policisté ho vyzvali k odbornému lékařskému vyšetření, kterému se následně podrobil na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle 11.prosince 2011 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpělo pět osob lehká zranění, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 88.000,- Kč. 
Vloupání do restaurace v obci Píšť
K případu vloupání do restaurace v obci Píšť došlo v nočních hodinách dne 11.prosince 2011. Neznámý pachatel rozbil okno, skrze které vnikl do samotných prostor restaurace. Odtud odcizil dosud přesně nezjištěné množství cigaret různých značek, v hodnotě přibližně 10.000,- Kč, přičemž rozbitím okna způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč, to vše dvaašedesátileté ženě z Hlučínska.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Vloupání do prodejny potravin v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 10. na 11.prosince 2011 v Hlučíně na ulici Dlouhoveské, kde vnikl na pozemek u jednoho z rodinných domů. Po vyhnutí ocelové mříže a následném rozbití okna vnikl do tamní prodejny potravin. Odtud odcizil dvě půllitrové láhve rumu, dvě půllitrové láhve Fernetu citrus a spodní díl pokladny značky Consulta, vše v předběžné hodnotě 10.512,- Kč. Rozbitím okna způsobil neznámý pachatel navíc škodu ve výši 1.000,- Kč, to vše sedmačtyřicetileté ženě z Hlučína.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Sto padesát litrů motorové nafty odcizil z nádrže nákladního automobilu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v době od 9.prosince do 11.prosince 2011 v Děhylově na ulici Zemědělské. Po předchozím násilném odstranění víčka palivové nádrže na zde zaparkovaném nákladním automobilu tovární značky Iveco z této následně odcizil celkem sto padesát litrů motorové nafty, v celkové hodnotě 5.250,- Kč. Odcizením víčka nádrže způsobil šestatřicetiletému muži z Hlučínska navíc škodu ve výši 900,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Pokus vloupání do prodejny potravin v obci Píšť
Hlučínští policisté zahájili dne 11.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Ze spáchání tohoto skutku je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v nočních hodinách z 10. na 11.prosince 2011 v obci Píšť. Páčením vstupních dveří se pokoušel vniknout do tamní prodejny potravin, což se mu ale nepodařilo.  Přesto poškozením dveří a dřevěných zárubní způsobil osmatřicetileté ženě z Hlučínska škodu ve výši tří tisíc korun.
Požár budovy kotelny v hlučínských dřevařských závodech
Jednatřicetiletý muž z Hlučínska dne 11.prosince 2011 krátce po osmnácté hodině telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 150 požár budovy kotelny v dřevařských závodech na ulici K Pile v Hlučíně. Na místo se dostavili hlučínští policisté a členové hasičských záchranných jednotek z širokého okolí Moravskoslezského kraje, včetně dobrovolných hasičů, kteří společně  požár kolem 21:45 hodin uhasili.
Policisté a hasiči zjistili, že došlo k zahoření části budovy s kotelnou a části budovy, kde byl uložen materiál ke spálení (uhelna). Tyto dvě části budovy jsou rozděleny zdí na dvě části. Požár jako první spatřili oznamovatel a vrátný firmy v době kolem osmnácté hodiny. Vrátný odemkl dveře vedoucí do kotelny, přičemž zjistil, že hoří v místě pod dopravníkem na uhlí v místnosti skladiště, kde byl tou dobou složen papír. Toto potvrdil i oznamovatel, který před zjištěním požáru pracoval v blízkosti, kde prováděl zednické práce. Na místě byli přítomni rovněž velitel Hasičského záchranného sboru Hlučín i vyšetřovatel opavských hasičů. Ten se s hlučínskými policisty dohodnul na ohledání místa činu následujícího dne, tedy dne 12.prosince 2011 v dopoledních hodinách. Příčina vzniku požáru prozatím nebyla stanovena. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na majetku byla předběžně odhadnuta na částku 500.000,- Kč.
Vloupání do myslivecké chaty v Bolaticích
K případu vloupání do myslivecké chaty v obci Bolatice došlo v době od 8.prosince do 11.prosince 2011. Neznámý pachatel odstranil opačné uchycení železné kladky dveří, poté rozlomil cylindrickou vložku Fab v zámku hlavních vstupních vchodových dveří a následně vniknul do samotných prostor myslivecké chaty. Chatu pachatel prohledal a z jejího skladu odcizil benzínovou travní sekačku s pojezdem značky Mountfield, červené barvy, v hodnotě 13.000,- Kč. Dále vypáčil i visací zámek, který zajišťoval dveře do kůlny chaty. Kůlnu sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením obou dveří způsobil Myslivecké sdružení Křeménky navíc škodu ve výši 850,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Jízdní kolo odcizil ze společné chodby činžovního domu
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 10. na 11.prosince 2011 v činžovním domě na ulici Kylešovské v Opavě. Do tohoto domu vniknul pachatel po předchozím zatlačení střelky zámku Fab ve vstupních dveřích. Ze společné sklepní chodby následně odcizil zde volně odstavené dámské trekinkové jízdní kolo značky Trek, černé barvy. Škodu ve výši 16.000,- Kč způsobil šestatřicetileté obyvatelce domu.
Policisté opavského obvodního oddělení neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Poškodil osobní automobil
K poškození osobního automobilu tovární značky Kia Ceed došlo v přesněji nezjištěné době, a to v době od 27.listopadu do 11.prosince 2011 v Opavě na ulici Englišové. Na tomto vozidle neznámý pachatel poškrábal lak karoserie na levé části zadního nárazníku, blatníku pravých zadních a předních dveří, dále pak poškrábal lak karoserie na pravých předních a zadních dveřích. Přitom pachatel na vozidle navíc rozbil i zrcadlovou plochu levého venkovního zpětného zrcátka. Škodu v celkové výši 20.000,- Kč způsobil jedné společnosti se sídlem v Hradci nad Moravicí.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Pokus vloupání do sklepních místností
Neznámý pachatel je podezřelý z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Tohoto skutku se dopustil dne 11.prosince 2011 v době od 13:30 hodin do 15:00 hodin ve dvou bytových domech nacházejících se na ulici Sokolovské v Opavě. Ve sklepních prostorách jednoho z domů pachatel vnikl nezjištěným způsobem na společnou průchozí chodbu obou domů se sklepními místnostmi. U jedné z místností, kočárkárny, prorazil do dřevěné výplně vstupních dveří otvor, poté vylomil zámek s vložkou Fab (ten odcizil) a vniknul dovnitř. Kočárkárnu sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. V průchozí chodbě pachatel dále prorazil kruhový otvor i u dalších dvou vstupních dveří. Škoda, kterou tím opavskému stavebnímu bytovému družstvu na poškozených dveřích způsobil, byla vyčíslena na částku 1.600,- Kč.  
Případ šetří opavští policisté.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví
Opavští policisté zahájili dne 11.prosince 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, z jehož spáchání je podezřelý čtyřicetiletý muž z Opavy.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 11.prosince 2011 krátce po dvacáté hodině v opavském baru na ulici Olomoucké. Na místě veřejnosti přístupném a za přítomnosti dalších osob se dopustil hrubé neslušnosti tím, že nejprve vulgárními výrazy nadával a poté začal rozbíjet pivní sklenice. Po chvíli měl po stejně starém muži z Opavy házet drobné věci, jako je zapalovač a krabička od cigaret. Když se ho napadený muž snažil uklidnit, útočník k němu přistoupil a měl ho bezdůvodně jednou ranou napadnout, a to zavřenou pěstí do temene hlavy. Poškozený muž se začal bránit tím, že mu údery vracel. Při jejich potyčce došlo k rozbití čtyř pivních sklenic a jednoho skleněného popelníku. Poté, co na místo výtržnosti dorazili opavští policisté, agresivního muže dle trestního řádu zadrželi, o čemž informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Vzhledem k tomu, že mu pomocí přístroje Drager v dechu naměřili hodnotu 2,72 promile alkoholu, muže následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Napadený muž utrpěl zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v opavské nemocnici, s předpokládanou dobou léčení jednoho týdne. Hmotná škoda způsobená na majetku baru byla vyčíslena na částku jeden tisíc korun.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 
 

vytisknout  e-mailem